TYXIKOS ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟΝ --ΜΑΡΤΙΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2000--ΑΝΑΡΤΗΣΗ 11-8-2015--

Iδού έρχομαι ταχέως !!!

Iδού έρχομαι ταχέως !!! 


Μέρος:3ΟΝ 

"Γίνου πιστός μέχρι θανάτου"
Τι είναι η πίστη;


Αναφερθήκαμε πρωτύτερα σ’ εκείνους τους χριστιανούς που λένε: ``Πιστεύω στον Θεό που θα με βγάλει από τις δύσκολες συνθήκες, θα με βγάλει από τη θλίψη και τη φτώχια’’. Εδώ όμως ο Χριστός λέει: ``Μέλλεις να πάθεις!’’ Κι είναι κι αυτά λόγια από το στόμα του Χριστού! Η πίστη πρέπει να δέχεται κάθε λόγο του Θεού.

Μήπως, όμως, αυτά αναφέρονταν ειδικά για την εκκλησία της Σμύρνης; Όχι, βέβαια, επειδή και άλλες εκκλησίες στην ίδια περικοπή πήρανε ανάλογες προειδοποιήσεις. Επιπλέον, σε πάρα πολλά σημεία οι συγγραφείς της Καινής Διαθήκης κάνουν λόγο για την υπομονή που πρέπει να έχουν οι χριστιανοί στην ώρα της θλίψης. Τέλος ο Παύλος δηλώνει με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, ότι "πάντες οι θέλοντες να ζώσιν ευσεβώς εν Χριστώ Ιησού, θέλουσι διωχθή" (Β' Τιμ. 3/γ/12).

Λόγος του Θεού κι αυτός, λοιπόν, που δίνεται στους χριστιανούς της Σμύρνης, ότι πολλοί από ανάμεσά τους θα υποφέρουν, κάποιοι θα μπουν στη φυλακή για να δοκιμαστούν και ακόμη θα έχουν θλίψη δέκα ημερών. Θα βιαζόταν ίσως κάποιος να πει ότι αν όλα αυτά ήταν προσωρινά, που θα τελείωναν σε "δέκα μέρες" (δηλαδή κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα), και μετά θα ακολουθούσε η ελευθερία, θα δεχόταν να υποστεί την πρόσκαιρη αυτή δοκιμασία... Όμως η Γραφή δεν λέει αυτό. Αντίθετα, μάλιστα, στο δεύτερο μέρος του χωρίου 10, φτάνει στο κορύφωμα της θείας απαίτησης από τους χριστιανούς λέγοντας: "Γίνου πιστός μέχρι θανάτου".

``Τι είναι η πίστη;’’ ρωτήσαμε στην αρχή αυτού του άρθρου. Να η απάντηση από το στόμα του Χριστού! Πίστη δεν είναι ένα άψυχο δόγμα, επειδή για το δόγμα που πιστεύουμε είμαστε έτοιμοι να δώσουμε ακόμη και τη ζωή μας. Ούτε είναι κάποια γελοία πεποίθηση που μας παραπλανά ότι όλα θα πάνε καλά και τα πράγματα θα βελτιωθούν αν πιστεύουμε αρκετά. Πίστη είναι η πιστότητα των μαρτύρων του Ιησού Χριστού, που πιστεύουν ολοκληρωτικά στα λόγια του Θεού και θυσιάζουν κάθε τι άλλο. Πίστη είναι να στέκεσαι μπροστά στο θάνατο και να συνεχίζεις να λες ``Πιστεύω!’’

Από την πρώτη στιγμή της πίστης μας μέχρι την έσχατη στιγμή της ζωής μας, καλούμαστε να πιστεύουμε ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΣΧΑΤΟ! Καλούμαστε να πιστεύουμε στο δόγμα ότι αφού ο Χριστός είναι "ο πρώτος και ο έσχατος", ΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΝ!

Αν συμβιβαστούμε την ώρα που η πίστη μάς κοστίζει, τότε ο Χριστός δε θα είναι ΠΡΩΤΟΣ στη ζωή μας. Μπορεί να είναι δεύτερος αλλά δε θα είναι ΠΡΩΤΟΣ, επειδή πρώτο στη σκέψη μας θα είναι το ΕΓΩ! Εγώ και η ασφάλειά μου, εγώ και η άνεσή μου, εγώ και η ζωή μου!

Το δόγμα της Αγίας Γραφής, όμως, λέει ότι ο Χριστός είναι Ο ΠΡΩΤΟΣ! Και το δόγμα αυτό δεν είναι θεωρία, αλλά είναι το βίωμα που πρέπει να ζούμε ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ!

Και, τελευταίο, περιμένουμε ένα θάνατο, που δεν είναι όπως φαίνεται. Οι αληθινοί πιστοί δεν φοβούνται το θάνατο, επειδή το χριστιανικό δόγμα δεν τελειώνει εκεί! Λέει επίσης ότι ο Χριστός είναι Ο ΕΣΧΑΤΟΣ! Ακόμη και αν πεθάνουμε, λοιπόν, -κι ο θάνατος είναι αυτό που εμείς οι άνθρωποι θεωρούμε το έσχατο- το τελευταίο στη ζωή μας δε θα είναι ο θάνατος, αλλά Ο ΕΣΧΑΤΟΣ, δηλαδή ο Αναστημένος Χριστός, που πριν από εμάς έχει περάσει από την εμπειρία του θανάτου και "έγεινε νεκρός και έζησεν". Παρόμοια κι εμείς, λοιπόν, αν πεθάνουμε θα ζήσουμε.

Αυτή είναι η υπόσχεση του εδαφίου 10, που λέει: "Θέλω σοι δώσει τον στέφανον της ζωής". Δηλαδή, να κάτι ακόμα που δεν φαίνεται. Θα βασιλεύσουμε μέσα στη ζωή. Ακόμη και αν φαινόμαστε κατατρεγμένοι και υποτελείς εδώ στη γη, εμείς θα ζήσουμε μαζί με τον Ζωντανό Κύριο και θα έχουμε στεφάνι νίκης και εξουσίας πάνω από το θάνατο. Και επειδή αψηφήσαμε το θάνατο που φαίνεται, θα αποφύγουμε το θάνατο που δεν φαίνεται, τον μόνο θάνατο που θα έπρεπε να φοβούνται οι άνθρωποι, τον δεύτερο θάνατο.


"Όστις έχει ωτίον, ας ακούση τι λέγει το Πνεύμα προς τας εκκλησίας^ Ο νικών δεν θέλει αδικηθή εκ του θανάτου του δευτέρου." Να μέχρι που μας οδηγεί το δόγμα που πιστεύουμε. Και όπως έγινε με τους πιστούς της αρχαίας εκκλησίας της Σμύρνης, που πίστεψαν μέσα στα βάθη των δυσκολιών και των διωγμών, το ίδιο και οι πιστοί όλων των εποχών και περιοχών, η αλήθεια που πιστέψαμε θα μας διατηρήσει σε όλη την αιωνιότητα!