05--Η Μοναδικότητα του Ιησού. Μεταφορά Αγ. Γραφής Σπύρου Φίλου Χριστιανική κίνηση αγάπης ΒΗΜΑ - 3- (Bill Bright) Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟ Άγιο Πνεύμα

Iδού έρχομαι ταχέως !!!Iδού έρχομαι ταχέως !!! 



Ξεπερνώντας την αποθάρρυνση και ήττα
ΒΗΜΑ  3
01
……………………….
Πώς να χρησιμοποιήσεις αυτή τη μελέτη.
 Από την σελίδα 11:
Λίγο παρακάτω θα βρεις ένα προπαρασκευαστικό άρθρο με τίτλο,¨Γνωρίζοντας τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος¨. Το άρθρο αυτό θα σου δώσει μια ξεκάθαρη άποψη για το πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις την δύναμη της ανάστασης του Χριστού στη ζωή και στη διακονία σου. Διάβασε το προσεχτικά πριν προχωρήσεις στη μελέτη των μαθημάτων.
  Το ΒΗΜΑ αυτό περιέχει έξη μαθήματα καθώς και μία ανακεφαλαίωση. Κάθε μάθημα χωρίζεται σε δύο ενότητες: Τη Βιβλική Μελέτη και εφαρμογή στη ζωή.
Άρχιζε επισημαίνοντας τον αντικειμενικό στόχο του μαθήματος που μελετάς. Ο Αντικειμενικός στόχος υποδηλώνει και τον κύριο στόχο της μελέτης σου καθώς θα προχωράς στη μελέτη σου.
 Ανάλογα χωρία για απομνημόνευση δίδονται για να σε βοηθήσουν στην πορεία σου μαζί με τον Χριστό.
Μπορείς να μάθεις κάθε χωρίο γράφοντας το σε μία μικρή καρτέλα που θα κουβαλάς μαζί σου. Να επαναλαμβάνεις καθημερινά τα χωρία
απομνημόνευσης.
Νομίζω πως όσα και να πω δε φτάνουν για να τονίσουν πόσο σημαντική είναι η απομνημόνευση Βιβλικών χωρίων.  Είναι εντολή του Κυρίου μας να μαθαίνουμε
Το Λόγο Του. Το κομμάτι Παροιμίες 7:1-3 μας το υπενθυμίζει:
Παροιμίες 7:1-3
1 ΓΙΕ μου, φύλαγε τα λόγια μου, και αποταμίευσε τις εντολές μου στον εαυτό σου.
2 Φύλαγε τις εντολές μου, και θα ζήσεις· και τον νόμο μου, σαν την κόρη των ματιών σου.
3 Δες' τα επάνω στα δάχτυλά σου, χάραξέ τα επάνω στην πλάκα τής καρδιάς σου.
  Όταν θα αναλύεις το περιεχόμενο των χωρίων που απομνημονεύεις; Και θα διεκδικείς για τον εαυτό σου τις υποσχέσεις του Θεού θα απολαμβάνεις τη χαρά τη νίκη και τη δύναμη που θα φέρνει ο Λόγος του Θεού στη ζωή του χριστιανού….
ΣΕΛΙΔΑ 13
Η ΕΠΙΚΕΦΑΛΙΔΑ ΕΙΝΑΙ:
 
ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ
 
Σελίδα  18
Μια πρωτόγονη καινούργια ποιότητα
Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε αμέτρητα παρόμοια παραδείγματα για άκαρπους και απογοητευμένους χριστιανούς που δέχτηκαν με πίστη τη δύναμη του αγίου πνεύματος και ανακάλυψαν τις ευλογημένες υποσχέσεις του Ιησού Χριστού. Όπως:
Ματθαίος 4:19
19 Και τους λέει: Ελάτε πίσω μου, και θα σας κάνω ψαράδες ανθρώπων.
………………………
Μ’ αυτό τον τρόπο φανερώνεται η δόξα του Πατέρα μου: όταν εσείς κάνετε άφθονο καρπό κι αποδειχτείτε έτσι μαθητές μου.
Ιωάννης 15:8
8 Κατά τούτο δοξάζεται ο Πατέρας μου, στο να φέρετε πολύ καρπό· και έτσι θα είστε μαθητές μου.
………………………
Δεν με διαλέξατε εσείς αλλά εγώ σας διάλεξα και σας όρισα να πάτε και να καρποφορήσετε, κι ο καρπός σας να είναι μόνιμος.
Ιωάννης 15:16
16 Εσείς δεν διαλέξατε εμένα, αλλά εγώ διάλεξα εσάς, και σας διέταξα, για να πάτε εσείς και να κάνετε καρπό, και ο καρπός σας να μένει· ώστε, ό,τι αν ζητήσετε από τον Πατέρα στο όνομά μου, να σας το δώσει.
………………………….
Χωρίς  όμως πίστη είναι αδύνατο να ευαρεστήσει κανείς το Θεό, γιατί αυτός που πλησιάζει το Θεό πρέπει να πιστεύει ότι υπάρχει Θεός και ότι ανταμείβει όσους τον αποζητούν.
Εβραίους 11:6
6 Χωρίς, μάλιστα, πίστη είναι αδύνατον κάποιος να τον ευαρεστήσει· επειδή, αυτός που προσέρχεται στον Θεό, πρέπει να πιστέψει, ότι είναι, και γίνεται μισθαποδότης σ' αυτούς που τον εκζητούν.
…………………………
Μέσα στους αιώνες υπήρξαν οπαδοί του Χριστού που ήταν απλοί και συνηθισμένοι χριστιανοί.
 Τίποτα το εξαιρετικό δε συνέβη στον Πέτρο και τους άλλους μαθητές. Δεν ήταν πλέον απλοί και συνηθισμένοι χριστιανοί.
  Έγιναν άνθρωποι του Θεού γεμάτοι με το Πνεύμα Του. Η ήτα τους μετατράπηκε σε νίκη. Η αμφιβολία και ο φόβος μεταβλήθηκαν σε βεβαιότητα, χαρά και αφοβία. Έγιναν οι άνθρωποι που ¨αναστάτωσαν τον κόσμο όλο¨.
Πράξεις 17:6
6 Επειδή, όμως, δεν τους βρήκαν, έσυραν τον Ιάσονα και μερικούς αδελφούς προς τους πολιτάρχες, φωνάζοντας δυνατά, ότι: Εκείνοι που αναστάτωσαν την οικουμένη, αυτοί ήρθαν και εδώ.
Ο δειλός Πέτρος  που αρνήθηκε τον Ιησού Χριστό τρεις φορές (εσύ κι εγώ τον έχουμε αρνηθεί πολύ περισσότερες φορές)
Έγινε θαρραλέος ο Πέτρος της Πεντηκοστής. Σε δύο περιπτώσεις 3.000 και 5.000 άνθρωποι πίστεψαν στον Χριστό και προστέθηκαν στην εκκλησία μέσα από το κήρυγμα του. Οι πρώτοι μαθητές ζούσαν μια διαφορετική ζωή μια ζωή γεμάτη με τη δύναμη του Πνεύματος του Αγίου που κατόρθωσε να μεταμορφώσει την καρδιά της διεφθαρμένης Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας του πρώτου αιώνα.
Η τόλμη τους οδήγησε όλους τους μαθητές σε μαρτυρικό θάνατο εκτός από τον Ιωάννη που εξορίστηκε μεν στην Πάτμο, αλλά πέθανε με φυσιολογικό θάνατο.
  Η αλλαγή στις ζωές αυτών που ανέφερα παραπάνω ξεκίνησε την ημέρα της Πεντηκοστής όταν όλοι ήταν συγκεντρωμένοι γέμισαν με το Άγιο Πνεύμα. Με την ίδια αυτή δύναμη του Αγίου Πνεύματος εκατομμύρια άνθρωποι μέσα στους αιώνες μετατράπηκαν σε ζωντανούς δυναμικούς χριστιανούς.
  Τι γνωρίζεις εσύ για το Πνεύμα το Άγιο;
Τι σημαίνει Πνεύμα Άγιο για σένα προσωπικά;
 
Ποιος είναι το Άγιο Πνεύμα;
Το άγιο Πνεύμα είναι το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας.(Πατέρας Υιός και Άγιο Πνεύμα). Δεν είναι κάποια ακαθόριστη αιθέρια σκιά ούτε μια απρόσωπη δύναμη. Είναι από κάθε άποψη ίσο με τον Πατέρα και τον Υιό. Στο Άγιο Πνεύμα αποδίδονται όλες οι θεϊκές ιδιότητες. Έχει απεριόριστηνόηση
( Α΄ Κορινθίους 13:11 και αισθήματα Ρωμαίους 15:30).
( Α΄ Κορινθίους 13:11
11 Όταν ήμουν νήπιο, μιλούσα ως νήπιο, σκεφτόμουν ως νήπιο, είχα κρίση ως νήπιο· όταν, όμως, έγινα άνδρας, έβαλα κατά μέρος εκείνα που έχει το νήπιο.
Ρωμαίους 15:30).
30 Σας παρακαλώ, όμως, αδελφοί, για το όνομα του Ιησού Χριστού και για την αγάπη τού Πνεύματος, να συναγωνιστείτε μαζί μου προσευχόμενοι για μένα στον Θεό·
Ο δρ. Έντουιν Ορ περιγράφει το Άγιο Πνεύμα σαν τον ¨Αρχιστράτηγο του Στρατού του Χριστού. Αυτός είναι ο Κύριος του θερισμού. Πρωτοστατεί στην αναζωπύρωση και σε κάθε ιεραποστολική ή άλλη προσπάθεια που γίνεται για τη διάδοση του Ευαγγελίου. Κανένα σχέδιο δεν πραγματοποιείται χωρίς την έγκριση Του. Πρέπει εμείς οι χριστιανοί να προσαρμόσουμε κάθε δραστηριότητα μας μέσα στο γενικότερο σχέδιο της δικής Του στρατηγικής ,που είναι η αναζωπύρωση της εκκλησίας και τη διάδοση του Ευαγγελίου σ’ όλο τον κόσμο».
 Η πρώτη αναφορά στο Άγιο Πνεύμα γίνεται στο βιβλίο της Γένεσης 1:2
1 ΣΤΗΝ αρχή δημιούργησε ο Θεός τον ουρανό και τη γη.
2 Και η γη ήταν άμορφη και έρημη· και σκοτάδι υπήρχε επάνω στο πρόσωπο της αβύσσου. Και Πνεύμα Θεού φερόταν επάνω στην επιφάνεια των νερών.
……………………………….
Η δράση Του σημειώνεται σ’ ολόκληρη την Παλαιά Διαθήκη αλλά γίνεται πιο φανερή στη ζωή και στο έργο του Κυρίου μας. Τέλος αφού  ο Σωτήρας μας αναλήφθηκε και κάθισε στα δεξιά του Πατέρα Του, ο Πατέρας έστειλε το Άγιο Πνεύμα για να είναι ο ¨Παράκλητος¨ ή ¨ο Βοηθός ¨
 Ιωάννης 14:26
26 Και ο Παράκλητος, το Πνεύμα το Άγιο, που ο Πατέρας θα στείλει στο όνομά μου, εκείνος θα σας τα διδάξει όλα, και θα σας υπενθυμίσει όλα όσα είπα προς εσάς.
Και Ιωάννης 15:2
2 Κάθε κλήμα σε μένα, το οποίο δεν φέρνει καρπό, το αποκόπτει· και καθένα το οποίο φέρνει καρπό, το καθαρίζει, για να φέρει περισσότερο καρπό.
………………………
Εδώ η αρχαία ελληνική λέξη παράκλητος έχει την έννοια ¨κάποιου καλεσμένου δίπλα¨ στο χριστιανό σαν σύμβουλος και φίλος που ¨δυναμώνει¨, ¨εμψυχώνει¨ και ¨παρηγορεί¨ τον πιστό.
Το άγιο Πνεύμα ονομάζεται ακόμη
1/. Πνεύμα Θεού Α΄ Κορινθίους 3:16
    16 Δεν ξέρετε ότι είστε ναός τού Θεού, και το Πνεύμα τού Θεού κατοικεί μέσα σας;
2/. Πνεύμα του Χριστού Ρωμαίους 8:9
     9 Εσείς, όμως, δεν είστε τής σάρκας, αλλά του Πνεύματος, αν το Πνεύμα τού Θεού κατοικεί μέσα σας. Αλλά, αν κάποιος δεν έχει το Πνεύμα τού Χριστού, αυτός δεν είναι δικός του.
3/. Πνεύμα της Ζωής Ρωμαίους 8:2
    2 Επειδή, ο νόμος τού Πνεύματος της ζωής, η οποία υπάρχει στον Ιησού Χριστό, με ελευθέρωσε από τον νόμο τής αμαρτίας και του θανάτου.
4/. Πνεύμα της Αλήθειας Ιωάννης 16:13
    13 αλλά, όταν έρθει εκείνος, το Πνεύμα τής αλήθειας, θα σας οδηγήσει σε όλη την αλήθεια· επειδή, δεν θα μιλήσει από τον εαυτό του, αλλά θα μιλήσει όσα πρόκειται να ακούσει, και θα σας αναγγείλει τα μέλλοντα.
5/.  Πνεύμα της Χάρης Εβραίους 10:19
    29 στοχάζεστε πόσο χειρότερης τιμωρίας θα κριθεί άξιος αυτός που καταπάτησε τον Υιό τού Θεού, και νόμισε κοινό το αίμα τής διαθήκης με το οποίο αγιάστηκε, και έβρισε το πνεύμα τής χάρης;
6/. Πνεύμα της Υπόσχεσης Εφεσίους 1:13
13 στον οποίο κι εσείς ελπίσατε, όταν ακούσατε τον λόγο τής αλήθειας, το ευαγγέλιο της σωτηρίας σας· στον οποίο και, καθώς πιστέψατε, σφραγιστήκατε με το Άγιο Πνεύμα τής υπόσχεσης·
……………………………………
Γιατί ήρθε Το Άγιο Πνεύμα;
Το Άγιο Πνεύμα ήρθε να μαρτυρήσει για τον Κύριο Ιησού Χριστό και να τον δοξάσει
Ιωάννης 16:13-14
13 αλλά, όταν έρθει εκείνος, το Πνεύμα τής αλήθειας, θα σας οδηγήσει σε όλη την αλήθεια· επειδή, δεν θα μιλήσει από τον εαυτό του, αλλά θα μιλήσει όσα πρόκειται να ακούσει, και θα σας αναγγείλει τα μέλλοντα.
14 Εκείνος θα δοξάσει εμένα, επειδή από το δικό μου θα πάρει, και θα το αναγγείλει σε σας.
……………………
Όπως ο Ιησούς Χριστός ήρθε να δοξάσει και να φανερώσει τον Πατέρα έτσι και το Άγιο Πνεύμα ήρθε να δοξάσει τον Υιό τον Ιησού χριστό.
Πολύ λογικά λοιπόν μπορούμε να συμπεραίνουμε ότι όσο περισσότερο επιτραπούμε στο Άγιο Πνεύμα να ελέγχει την ζωή μας τόσο περισσότερο θα αγαπούμε και θα υπηρετούμε τον Κύριο μας Ιησού Χριστό και θα αισθανόμαστε την παντοτινή και γεμάτη αγάπη παρουσία Του στη ζωή μας.
Όταν γεμίζουμε με το Άγιο πνεύμα τότε γεμίζουμε  με τον Ιησού Χριστό. Κι όταν αυτό συμβαίνει, τότε μια δύναμη πολύ μεγαλύτερη από τη δική μαςκαι στη διακονία μας.
 
Ποια είναι η σχέση του Αγίου Πνεύματος με τον κάθε χριστιανό;  
Χριστιανός είναι αυτός που αποδέχτηκε τον Ιησού Χριστό στη ζωή του ως Κύριο και Σωτήρα.
Ιωάννης 3:5-15
5 Αποκρίθηκε ο Ιησούς: Σε διαβεβαιώνω απόλυτα, αν κάποιος δεν γεννηθεί από νερό και Πνεύμα, δεν μπορεί να μπει μέσα στη βασιλεία τού Θεού.
.. 15 για να μη χαθεί καθένας ο οποίος πιστεύει σ' αυτόν, αλλά να έχει αιώνια ζωή.
Β΄ Κορινθίους5:17
17 Γι' αυτό, αν κάποιος είναι εν Χριστώ, είναι καινούργιο κτίσμα· τα αρχαία πέρασαν, δέστε, τα πάντα έγιναν καινούργια.
…………………………..
Κατά τη στιγμή της πνευματικής γέννησης:
1/. Το Άγιο Πνεύμα αναγεννά τον άνθρωπο
Ιωάννης 3:5-6
5 Αποκρίθηκε ο Ιησούς: Σε διαβεβαιώνω απόλυτα, αν κάποιος δεν γεννηθεί από νερό και Πνεύμα, δεν μπορεί να μπει μέσα στη βασιλεία τού Θεού.
6 Εκείνο που έχει γεννηθεί από τη σάρκα είναι σάρκα· και εκείνο που έχει γεννηθεί από το Πνεύμα, είναι πνεύμα.
2/. Το άγιο Πνεύμα έρχεται να κατοικίσει μέσα σε κάθε χριστιανό
Α΄ Κορινθίους 3:16
16 Δεν ξέρετε ότι είστε ναός τού Θεού, και το Πνεύμα τού Θεού κατοικεί μέσα σας;
3/. Το Άγιο Πνεύμα σφραγίζει κάθε χριστιανό.
Εφεσίους 1:13
13 στον οποίο κι εσείς ελπίσατε, όταν ακούσατε τον λόγο τής αλήθειας, το ευαγγέλιο της σωτηρίας σας· στον οποίο και, καθώς πιστέψατε, σφραγιστήκατε με το Άγιο Πνεύμα τής υπόσχεσης·
Εφεσίους 4:30
30 Και μη λυπείτε το Πνεύμα το Άγιο του Θεού, με το οποίο σφραγιστήκατε για την ημέρα τής απολύτρωσης.
4/. Το Άγιο Πνεύμα είναι ο αρραβώνας και η εγγύηση για την κληρονομιά κάποια μέρα θ’ αποκτήσει ο κάθε πιστός.
Β΄ Κορινθίους 5:5
5 Και εκείνος που μας έπλασε γι' αυτό τον σκοπό, είναι ο Θεός, ο οποίος και μας έδωσε τον αρραβώνα τού Πνεύματος.
5/. Το Άγιο Πνεύμα βαπτίζει κάθε χριστιανό μέσα στο Σώμα του Χριστού.
Α΄ Κορινθίους 12:13
13 Επειδή, όλοι εμείς βαπτιστήκαμε διαμέσου τού ενός Πνεύματος σε ένα σώμα, είτε Ιουδαίοι είτε Έλληνες είτε δούλοι είτε ελεύθεροι· και όλοι ποτιστήκαμε σε ένα Πνεύμα.
6/. Το άγιο Πνεύμα γεμίζει και ενδυναμώνει κάθε αφιερωμένο χριστιανό για να τον καταστήσει κατάλληλο για υπηρεσία
Πράξεις 1:8
8 αλλά, θα πάρετε δύναμη, όταν έρθει επάνω σας το Άγιο Πνεύμα· και θα είστε μάρτυρες για μένα και στην Ιερουσαλήμ και σε ολόκληρη την Ιουδαία και στη Σαμάρεια, και μέχρι το τελευταίο άκρο τής γης.
…………………………
Οι  ενέργειες του Αγίου Πνεύματος αφορούν την σχέση μας μέσα στο σώμα του Χριστού και μπορούν να συνοδεύονται ή και να μη συνοδεύονται από κάποια συναισθηματική εμπειρία.
 Αυτές οι αλήθειες, όμως βοηθούν το χριστιανό να καταλάβει καλύτερα το θαυμαστό γεγονός της ένωσης του με τον Χριστό ¨…εσείς από μένα κι εγώ από σας¨
Ιωάννης 14:20.
20 Κατά την ημέρα εκείνη θα γνωρίσετε ότι εγώ είμαι σε ενότητα με τον Πατέρα μου, κι εσείς σε ενότητα με μένα, και εγώ σε ενότητα με σας.
Στην αδυναμία μας προσφέρει τη δική Του δύναμη στην αμαρτωλότητα μας την αγιότητα Του και στην ήττα μας τη νίκη Του.

Η σχέση μας αυτή με τον Χριστό έχει σα συνέπεια να έχουμε δυνατότητα να κηρύττουμε τον Χριστό με δύναμη και ζούμε μια ζωή νίκης ενάντια στην αμαρτία. Αυτή η δύναμη του Ιησού Χριστού μέσα  σε κάθε πιστό ενεργοποιείται με την πίστη  καθώς ο χριστιανός αφήνει τη διακυβέρνηση της ζωής του στο Άγιο Πνεύμα. Μια και το έργο του Αγίου Πνεύματος είναι να δοξάσει τον Ιησού Χριστό, ο Κύριος μας μπορεί ανεμπόδιστα να εργαστεί μέσα μας και με μας για να πραγματοποιήσει το τέλειο θέλημα Του.
synexizetai

......................................