6--5--2017---ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΕΘΑ-----(Εκδόσεις ¨οι Νικητές…Κατερίνη) ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ (Β)



ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΟ
   Η προσευχή που μας έδωσε ο Ιησούς περιέχει τέσσερις αιτήσεις.
α/. «Ας έλθει η βασιλεία Σου». Ζούμε σ’ ένα κόσμο αμαρτωλό. Ο κόσμος αυτός είναι κάτω από την επίδραση του Σατανά τον οποίο ονομάζει η Γραφή «ο θεός του κόσμου». Πρέπει να λυπούμαστε για όσα βλέπουμε γύρω μας. ξέροντας ότι η γη μας δεν θα παραμείνει για πάντα μέσα σε ειρήνη δικαιοσύνη μέχρις ότου έλθει ο Κύριος Ιησούς για να εγκαθιδρύσει τη βασιλεία Του η καρδιά μας φωνάζει: ας έλθει η βασιλεία Σου ας γίνει το θέλημα Σου όπως στον Ουρανό έτσι και στη γη.
Πρέπει να λαχταράμε για την εκπλήρωση εκείνης της ώρας που μιλάει ο προφήτης Ιερεμίας «Να έρχονται μέρες λέγει ο Κύριος και θα ανεγείρω στον Δαβίδ βλαστό δίκαιο και βασιλιάς θα βασιλεύσει και ευημερήσει και εκτελέσει κρίση και δικαιοσύνη πάνω στη γη» (Ιερεμίας 23:5).
  Ξέρομε φυσικά ότι το θέλημα του Θεού γίνεται στην τελειότητα στον Ουρανό. Όταν έλθει ο Κύριος Ιησούς το ίδιο θα γίνει και στη γη. Γι’ αυτό η προσευχή μας πρέπει να εκφράζει μια λαχτάρα για τον ερχομό του Χριστού. Μαζί με τον απόστολο Ιωάννη μπορούμε και μείς να πούμε: «Ναι έρχου Κύριε Ιησού».
(Αποκάλυψης 22:20).

  β/. Η δεύτερη αίτηση: «Το καθημερινό μας ψωμί δίνε μας».

 Είναι μια παράκληση προς τον Ουράνιο Πατέρα να εκπληρώσει μια φυσική ανάγκη. Ο Θεός γνωρίζει ότι πρέπει να επαναπαυόμαστε σ’ Αυτόν για το φαγητό την ενδυμασία και την προστασία από τα στοιχεία της φύσεως. Και χαίρομαι γι’ αυτό! Είμαστε φυσικά όντα μέσα στον υλικό κόσμο και σαν τέτοια αντιμετωπίζουμε κάθε στιγμή την ανάγκη να παίρνουμε συνεχώς
δύναμη όταν η δύναμή μας εξαντλείται καθώς και τα φυσικά αγαθά. Βασικά πράγματα όπως αυτά μπροστά στο Θεό δεν είναι ασήμαντα. Μας θέλει ο Θεός να εξαρτιόμαστε απ’ Αυτόν και
να’ χουμε προτεραιότητα σ’ όλα αυτά.

  Καθώς αναγνωρίζουμε ότι ο Θεός είναι Ουράνιος Πατέρας μας ότι μας αγαπά και φροντίζει για μας  δεν θα αγωνιούμε για το αύριο. Ζώντας μια μέρα κάθε φορά θα μας γεμίζει με εμπιστοσύνη χαρά και ικανοποίηση. Ο Θεός μας έχει κάνει πραγματικούς ανθρώπους σ’ ένα πραγματικό κόσμο. Ξέρει ότι έχουμε ανάγκη τροφής και ενδυμασίας και ότι η ζωή γίνεται απολαυστική όταν έχουμε καλή υγεία και αρκετά υλικά αγαθά που θα μας χαρίζουν κάτι περισσότερο από μια απλή ύπαρξη.

 Μας θέλει να Του μιλάμε κάθε μέρα για την υγεία την τροφή τα ενδύματα και νομίζω ότι δεν θα κατσουφιάσει (αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια τέτοια έκφραση) όταν εμείς σαν παιδιά Του - Του ζητήσουμε και κάτι παραπάνω. Να θυμάσαι ότι ο Θεός σε αγαπά. Ξέρει τα πάντα για σένα και ενδιαφέρεται για σένα. Γι’ αυτό με τον υμνογράφο ψάλλε και συ: «Κύριε δεν θέλω να δω μέλλον ένα βήμα κάθε μέρα μου αρκεί».
  γ/. Η Τρίτη αίτηση: Συγχώρησε μας τις αμαρτίες μας».
Ο Ιησούς δεν ανέφερε για τις φυσικές μας ανάγκες αλλά και για τις πνευματικές. Καλά θα κάναμε να θυμηθούμε ότι ο Ιησούς δεν μιλά εδώ για κάποιον που δεν έχει σωθεί να ζητάει συγχώρηση από το Θεό. έχει υπόψη Του μάλλον τη συγχώρηση των αμαρτιών δια της εξομολογήσεως που είναι τόσο αναγκαία για μια πείρα ευλογίας ανταμοιβής και συνεχούς επικοινωνίας με τον Ουράνιο Πατέρα.

   Μόνον όταν αναγνωρίζουμε τα σφάλματα μας και τις αδυναμίες μας κάθε μέρα μπορούμε να απολαύσουμε τέλεια τη σχέση μας με τον Ουράνιο Πατέρα. Έτσι όταν προσευχόμαστε θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε αμαρτίες και πρέπει να τις εξομολογηθούμε στο Θεό. θα πρέπει να κάνουμε καθημερινή αυτοεξέταση για να δούμε πως στεκόμαστε μπροστά στο Θεό γιατί αλλιώς δεν μπορούμε να έχουμε ειρήνη και την παρουσία του Θεού αν μέσα μας υπάρχει ρίζα πικρίας και καλλιεργούμε ένα πνεύμα συγχώρεσης.
Αυτό που είπε ο Ιησούς πρέπει να εφαρμόζεται στον καθένα μας: «Γιατί και μείς συγχωρούμε στον καθένα που μας έχει κάνει κακό». Ο Χριστιανός που δεν έμαθε να συγχωρεί έχει μια ένοχη συνείδηση και μια καρδιά γεμάτη φόβο.
Μόνο με την εξομολόγηση της αμαρτίας μας στο Θεό ελευθερώνεται η καρδιά και η συνείδηση από το βάρος της ενοχής.


  Αν κάθε πιστό παιδί του Θεού καθημερινά εξομολογείται τις αμαρτίες του και βγάζει απ’ την καρδιά του κάθε μίσος και κακία προς το συνάνθρωπο του δεν θα υπήρχαν τόσες δυστυχισμένες οικογένειες και τόσες διαιρέσεις ανάμεσα μας. Για να μας συγχωρήσει ο Θεός πρέπει πρώτα εμείς να συγχωρήσουμε εκείνους που μας έχουν κάνει κακό