3--5--2017-------ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ; (έκδοση β΄) (Εκδόσεις ¨οι Νικητές…Κατερίνη)




ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ( Α΄)  ΑΓΡΥΠΝΕΙΤΕ

ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ

 Μια απ’ τις μεγαλύτερες ευλογίες στη χριστιανική ζωή είναι το προνόμιο να μιλάμε με τον Ουράνιο Πατέρα με την προσευχή.
 Ο πιστός έχει ελεύθερη την είσοδο στο θρόνο του Θεού. εκεί μπορεί να ανοίξει την καρδιά του και να εκφράσει τις ανάγκες του με εμπιστοσύνη. Γνωρίζει ότι Εκείνος τον ακούει και χαίρεται να χορηγεί καλά πράγματα στα παιδιά Του. Σύμφωνα με την προς:

Εβραίους επιστολή 4:16
16 Ας πλησιάζουμε, λοιπόν, με παρρησία στον θρόνο τής χάρης, για να πάρουμε έλεος, και να βρούμε χάρη προς βοήθεια σε καιρό ανάγκης.
«έχομε «το θάρρος να μπούμε στα Άγια των Αγίων για να λάβουμε χάρη όταν θα έχουμε ανάγκη για βοήθεια»
(Εβραίους 10:19—22).
19 ΕΧΟΝΤΑΣ, λοιπόν, αδελφοί, την παρρησία να μπούμε μέσα στα άγια, διαμέσου τού αίματος του Ιησού,
20 μέσα από έναν νέο και ζωντανό δρόμο, τον οποίο καθιέρωσε σε μας διαμέσου τού καταπετάσματος, δηλαδή, της σάρκας του,
21 και έχοντας μεγάλον ιερέα για τον οίκο τού Θεού,
22 ας πλησιάζουμε με αληθινή καρδιά, με πληροφορία πίστης, έχοντας τις καρδιές μας καθαρισμένες από πονηρή συνείδηση,

  Γιατί όμως η προσευχή που είναι μια τόσο μεγάλη ευλογία να παραμελείτε; Πως αφού καλούμαστε «να προσευχόμαστε στο θρόνο της χάριτος» να μη το κάνουμε; Πως εξηγείτε η διστακτικότητα των πιστών να φέρουν τις ανάγκες τους μόνον
σ’ Εκείνον που μπορεί να τις εκπληρώσει;

Γιατί δεν προσεύχονται οι Χριστιανοί;

  Υπάρχουν πρώτα εκείνοι που δεν πιστεύουν ότι ο Θεός απαντά στις προσευχές. Εμείς όμως ξέρουμε ότι απαντά γιατί
«η προσευχή του δικαίου έχει μεγάλη δύναμη στα αποτελέσματα της ».

(Ιάκωβος 5:16).
16 Εξομολογείστε ο ένας στον άλλον τα πταίσματά σας, και προσεύχεστε ο ένας για τον άλλον για να γιατρευτείτε. Πολύ ισχύει η δέηση του δικαίου που γίνεται ένθερμα.
  Άλλοι πάλι δεν προσεύχονται γιατί δεν βρίσκονται σε καλές σχέσεις με τον Ουράνιο Πατέρα τους. Υπάρχει αμαρτία στη ζωή τους. αισθάνονται ανήσυχοι στην παρουσία Του και ντρέπονται να ζητήσουν κάτι. Γράφει ο ψαλμωδός: «Αν θεωρούσα αδικία στην καρδιά μου ο Κύριος δεν ήθελε ακούσει»

 (ψαλμός 66:17—18—19 ).
17 Σ' αυτόν βόησα με το στόμα μου, και υψώθηκε με τη γλώσσα μου.
18 Αν θωρούσα αδικία στην καρδιά μου, ο Κύριος δεν θα άκουγε·
19 αλλ' ο Θεός, βέβαια, εισάκουσε· πρόσεξε στη φωνή τής προσευχής μου.
  Άλλοι πάλι δεν προσεύχονται λόγω των ασχολιών τους ακόμα και στο έργο του Κυρίου. τι είπε ο Κύριος στη Μάρθα: «Μεριμνάς και ανησυχείς για πολλά πράγματα αλλά ένα πράγμα είναι αναγκαίο η Μαρία διάλεξε την καλή μερίδα που δεν είναι θα της αφαιρεθεί» 

(Λουκάς 10:41—42).
41 Και απαντώντας ο Ιησούς είπε σ' αυτήν: Μάρθα, Μάρθα, μεριμνάς και αγωνίζεσαι για πολλά·
42 εντούτοις, για ένα υπάρχει ανάγκη· η Μαρία, όμως, διάλεξε την αγαθή μερίδα, η οποία δεν θα αφαιρεθεί απ' αυτήν.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ
«  Πολλοί άλλοι χριστιανοί δεν προσεύχονται γιατί απλώς δεν ξέρουν πώς να προσεύχονται. Βέβαια σε καιρούς ειδικής ανάγκης ή σε δύσκολες καταστάσεις ζητούν την βοήθεια του Θεού: Δώσε με βοήθησε με Κύριε» δεν  γνωρίζουν όμως τις δυνατότητες και το σκοπό της προσευχής. Έχουν ανάγκη από συμβουλή και οδηγία. Δεν είναι αυτό κάτι το καινούργιο. Είναι κοινό για όλες τις γενιές των χριστιανών. Στις μέρες του Ιησού οι μαθητές Του Τον ρώτησαν μια μέρα. «Κύριε δίδαξε μας να προσευχόμαστε όπως ο Ιωάννης δίδαξε τους μαθητές Του»

(Λουκάς 11:1) Μαζί με κείνους και μείς μπορούμε να κάνουμε την ίδια ερώτηση και θα πρέπει να βάλουμε σε ενέργεια το ευλογημένο προνόμιο της προσευχής όχι μόνο για το δικό μας καλό αλλά και για το καλό των άλλων την υπόθεση του Χριστού και τη δόξα του Θεού.
  Διαβάζουμε στο: (Λουκά 11:1—4)  «Κάποτε ο Ιησούς προσευχόταν σε ένα τόπο και όταν τελείωσε Του είπε κάποιος από τους μαθητές Του ¨Κύριε δίδαξε μας να προσευχόμαστε όπως ο Ιωάννης δίδαξε τους μαθητές του¨ και Αυτός τους είπε όταν προσεύχεστε να λέτε Πατέρα μα επουράνιε ας τιμάται ως άγιο το όνομα Σου ας έλθει η βασιλεία Σου ας γίνει το θέλημα Σου όπως στον Ουρανό έτσι και στη γη το καθημερινό μας ψωμί δίνε μας κάθε μέρα και συγχώρησε τις αμαρτίες μας γιατί και μείς συγχωρούμε καθένα που μας έχει κάνει κακό και μη επιτρέψεις να πέσουμε σε πειρασμό αλλά σώσε μας από τον πονηρό».

  Σ’ αυτά τα λόγια του Ιησού βρίσκουμε χρήσιμες οδηγίες για αποτελεσματική προσευχή και ακολουθώντας τες μπορούμε να είμαστε πεπεισμένοι ότι προσευχόμαστε κατά το θέλημα τουΘεού.
  Προφανώς ο Κύριος μας έδωσε ένα υπόδειγμα προσευχής τουλάχιστο σε δύο περιπτώσεις: Μια στο(Λουκά11:1—4)και μια
Στο (Ματθαίο κεφ.6:9—15) ύστερα από παράκληση ενός από τους μαθητές Του: «Κύριε δίδαξε μας να προσευχόμαστε».
  Οι προσευχές και στις δύο περικοπές είναι όμοιες. Έτσι φαίνεται ότι ούτε ο μαθητής που έκανε την ερώτηση ούτε εκείνοι που ήταν μαζί Του ήταν παρόντες όταν ο Ιησούς έδωκε το υπόδειγμα της προσευχής. Ακόμα φαίνεται ότι όταν ο Ιησούς έδωκε αυτή την προσευχή δεν ήθελε να επαναλαμβανόταν λέξη προς λέξη αλλά να αποτελούσε ένα υπόδειγμα ένα μοντέλο για μας. Περιέχει μερικά στοιχεία προσευχής που εμείς μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και να τα απλουστεύσουμε στην προσευχή μας.

  Σημειώστε ότι στο Ματθαίο 6:9λέγει ο Ιησούς «ως εξής λοιπόν να προσεύχεστε…» και ύστερα τους δίνει ένα πρότυπο προσευχής. Αυτό είναι απλώς ένα υπόδειγμα προσευχής όπως γίνεται σήμερα σε πολλές εκκλησίες. Λέμε την προσευχή αυτή από συνήθεια και πολλές φορές δεν καταλαβαίνουμε το περιεχόμενο της.
  Τι όμορφη είναι αυτή η προσευχή που μας έδωκε ο Κύριος! Πόσο εμπνευσμένη! Πολλοί χριστιανοί φοβούνται ακόμη και μόνο στην ιδέα να συνομιλούν με το Θεό. Να προσευχηθούν με δικά τους λόγια πώς να Τον ονομάσουν με ποιο τρόπο να Τον πλησιάσουν και τι να πουν είναι κάτι που τρέμουν και να το σκεφτούν. Αν έτσι ακριβώς σκέπτεσαι και συ να θυμάσαι ότι και οι μαθητές του Κυρίου βρίσκονταν σε μια παρόμοια κατάσταση. Γι’ αυτό ένας απ’ αυτούς ρώτησε: Κύριε δίδαξε μας πώς να προσευχόμαστε.

  Αντί να λέμε την προσευχή του Κυρίου μας μηχανικά θα πρέπει αναγνωρίσουμε σ’ αυτή την προσευχή που μας έδωκε ο Κύριος ένα τέλειο υπόδειγμα για το πώς να συνομιλούμε με το Θεό: Ποια να είναι η στάση μας τι περιεχόμενο πρέπει να έχει κάθε προσευχή μας και πώς να απευθυνόμαστε σ’ Αυτόν.

Σε ποιόν πρέπει να προσεύχομαι;
   Την απάντηση στην ερώτηση αυτή μας την δίνει ο ίδιος ο Ιησούς στοΜατθαίο 6:9 «Ως εξής λοιπόν να προσεύχεστε: Πατέρα Μας επουράνιε…». Είναι  σπουδαίο να ξέρουμε ότι έστω κι αν λέμε «Πατέρα μας επουράνιε» όπως μας συμβούλεψε ο Ιησούς και τα τρία πρόσωπα της Αγίας Τριάδος μας ακούνε όταν προσευχόμαστε. Βλέπετε δεν πρόκειται περί τριών ξεχωριστών Θεών αλλά τελείων φύσεων που ενώθηκαν σε ένα πρόσωπο ή υπόσταση χωρίς καμιά σύγχυση μεταβολή διαίρεση ή χωρισμό των φύσεων αυτών ένας Θεός. 

Καθώς παραδινόμαστε στο Άγιο Πνεύμα που κατοικεί μέσα στον πιστό Εκείνος το Πνεύμα μας καθοδηγεί πώς να προσευχηθούμε. Προσευχόμαστε στον Πατέρα δια τουΙησού Χριστού ο Οποίος ζει αιώνια και μεσιτεύει για μας και ο Ουράνιος Πατέρας μας ακούει και μας δίνει το καλύτερο που Του ζητάμε. Όταν η προσευχή μας απευθύνεται προς τον Πατέρα όπως μας συμβουλεύει ο Ιησούς αυτό δεν σημαίνει ότι ο Υιός ή το Άγιο Πνεύμα βρίσκονται σε κατώτερο επίπεδο. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός μέσα στην Αγία Τριάδα.

Που πρέπει να προσεύχομαι;

  Η απάντηση είναι απλή: οπουδήποτε παντού. Το φυσικό περιβάλλον δεν θα πρέπει να αποτελέσει κανένα περιορισμό ή να μας αποθαρρύνει στο να προσευχόμαστε. Η Άννα η μητέρα του Σαμουήλ άνοιξε την καρδιά της όταν βρισκόταν μέσα στο Ναό. Ο Δανιήλ προσευχόταν μπροστά σε’ ένα ανοιχτό παράθυρο μέσα στο δωμάτιο του. Ο Ιωνάς προσευχήθηκε μέσα στην κοιλιά ενός μεγάλου κήτους στα βάθη των ωκεανών. Ο Ιησούς προσευχήθηκε μέσα σ’ ένα κήπο. 

Μετά την Ανάταση Του οι ακόλουθοι του Ιησού προσευχήθηκαν σε ένα ανώγειο στην πόλη που βρισκόταν. όπου κι αν είμαστε μπορούμε να πλησιάσουμε το θρόνο της χάριτος. Σε οποιοδήποτε μέρος σε οποιαδήποτε ώρα έχομε το προνόμιο και την ελευθερία να συνομιλούμε με τον Ουράνιο Πατέρα μας.
  Μερικοί άνθρωποι δεν φαίνεται να αισθάνονται ότι μπορεί κανείς να προσεύχεται οπουδήποτε. Κατά κάποιο τρόπο νομίζουν ότι η προσευχή δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο σε καθορισμένο ιερό τόπο. Δεν πρέπει να παρεξηγήσουμε έναν που πηγαίνει στο παρεκκλήσι ενός νοσοκομείου να προσευχηθεί και να ανακουφιστεί μέσα στην ησυχία και σε περιβάλλον που τον βοηθάει να συγκεντρωθεί για να προσευχηθεί.

 Αλλά να νομίζουμε ότι ο Θεός δεν ακούει τις προσευχές μας παρά σε καθορισμένα μέρη κάνουμε μεγάλο λάθος. Ο Θεός θα μας ακούσει κι όταν προσευχηθούμε δίπλα στο κρεβάτι κάποιου άρρωστου μέσα στο νοσοκομείο στο σπίτι ή μέσα σε μια αίθουσα. Ευχαριστούμε το Θεό γιατί μπορούμε να προσευχηθούμε μέσα στην Εκκλησία στο σπίτι στο εστιατόριο στο λεωφορείο ή στο αεροπλάνο. Και για το παιδί του Θεού όποιο κι αν είναι αυτό το μέρος δεν παύει να είναι «ένας όμορφος κήπος προσευχής»
  Μερικοί απαντούν: Πέντε φορές τη μέρα –το πρωί πριν από κάθε γεύμα και το βράδυ πριν κοιμηθούμε. 

Όλοι θα συμφωνήσουμε. Να προσευχηθούμε το βράδυ για το ξημέρωμα μιας όμορφης μέρας για τα πλούσια αγαθά που ο Πανάγαθος μας χορηγεί ανελλιπώς το πρωί για την προστασία της μέρας. Αλλά το σύνολο αυτών δεν αποτελεί το μεγάλο σύνολο μιας ιδεώδους προσευχής. Το παιδί του Θεού θα πρέπει να βαδίζει σε μια τέτοια στενή επικοινωνία με τον Ουράνιο Πατέρα του ώστε να εκφράζει ευχαριστία και δοξολογία απ’ την καρδιά του και τα χείλη του τόσο αυθόρμητα όσο αναπνέει. Ένα καλό μέτρο της ευλάβειας μας στον Κύριο είναι πόσο εύκολα και φυσικά οι σκέψεις μας κατευθύνονται σ’ Αυτόν με προσευχή—άσχετα ποιες είναι οι δραστηριότητες μας τη στιγμή εκείνη.

  Δεν θα πρέπει να παραμελήσομε την σπουδαιότητα να ξεχωρίζουμε κάποια ώρα κάθε μέρα για μελέτη του Λόγου του Θεού και προσευχή. Αυτές οι «ήσυχες ώρες» ή «περισυλλογές» είναι υψίστης σημασίας στη ζωή του χριστιανού!
  Είναι καθήκον του καθενός να έχει τις δικές του ώρες περισυλλογής μελέτης και προσευχής. Ο καθένας μας είναι διαφορετικός και για τον καθένα ταιριάζουν διαφορετικές ώρες ανάλογα με τις απασχολήσεις του.
  Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι νωρίς το πρωί όταν όλα ησυχάζουν είναι μια από τις καλύτερες πρωινές στιγμές για περισυλλογή μελέτη και προσευχή. Τότε το μυαλό είναι ξεκούραστο και καλύτερα μπορούμε να δοξάσουμε και τιμήσουμε τον Κύριο και να Του ζητήσουμε βοήθεια για την ημέρα. 

Αν πάλι σηκώνεσαι πολύ νωρίς για να πας στη δουλειά σου τότε μπορείς βρεις ποια είναι η πιο κατάλληλη πρωινή ώρα για μελέτη και προσευχή.
Η διάρκεια της προσευχής ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Για μερικούς 10 ή 15 λεπτά το πρωί είναι αρκετά. Καθώς αυξάνουν σε χάρη και καθώς η μελέτη του Λόγου του Θεού και η προσευχή αποκτούν μεγαλύτερη στη ζωή τους θα βρουν περισσότερη ώρα σε μελέτη και προσευχή είναι πιο ωφέλιμη. 

Το πόσες ώρες κάθε χριστιανός δαπανά κάθε μέρα για να έρχεται σε επικοινωνία με τον Κύριο είναι ένα θέμα προσωπικό μεταξύ του ίδιου και του Θεού.

  Να θυμόμαστε πάντοτε ότι ο Θεός δεν ευχαριστιέται ούτε εντυπωσιάζεται με τις μεγάλες προσευχές. Ο Θεός δεν κοιτάζει το ρολόι αλλά την καρδιά του καθενός μας. Οι περισσότεροι πιστοί θα πρέπει να ξοδεύουν περισσότερο χρόνο με το Θεό απ’ ότι κάνουν τώρα.
Και αν θέλουν να καλυτερέψουν τη ζωή της προσευχής θα πρέπει να ακολουθήσουν ένα καθορισμένο καθημερινό πρόγραμμα.
  Θα υπάρξουν μέρες φυσικά που διάφορα περιστατικά όπως αρρώστια κάτι επείγον θα αναστατώσουν το πρόγραμμα της ημέρας την τακτική μας επικοινωνία με τον Ουράνιο Πατέρα μας. Δεν θα μπορέσουμε να έχομε μια ήσυχη ώρα με το Θεό. Όταν κάτι τέτοιο συμβεί να μην αισθανθούμε ένοχοι.
Γνωρίζει ο Κύριος την καρδιά και τις σκέψεις μας. Να προσέξουμε ώστε η καθημερινή μας επικοινωνία με το Θεό(μελέτη του Λόγου Του προσευχή) να μη γίνουν σαν να πρόκειται για κάτι το τυπικά υποχρεωτικά ή εξαναγκαστικό. Μάλλον θα πρέπει να βγαίνουν μέσα απ΄’ την καρδιά να ξεχειλίζουν σαν ευχαριστία αίνος δοξολογία και λατρεία για τις άπειρες ευλογίες που μας στέλνει ο Θεός κάθε μέρα  synexizetai







.......