22--5--2017-------ΤΥΧΙΚΟΣ -ΜΑΙΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 1999 --



Εκ καρδίας

 Όχι κατόπιν εορτής

 Το τελευταίο τεύχος μας έδωσε αφορμή να γίνουμε αποδέκτες ασυνήθιστα πολλών σχολίων. Ενδεικτικά αντιγράφουμε το παρακάτω γράμμα αναγνώστη που εκφράζει τις απόψεις των περισσοτέρων.
       mougos
 «Αγαπητέ "Τ"

Χαίρομαι γιατί είχες τα κότσια να πεις μερικά πράγματα τα οποία έπρεπε να ειπωθούν.

Πρώτο: Σχετικά με την ανήθικη και ιμπεριαλιστική συμπεριφορά των "χριστιανών" της Δύσης.


Εβδομάδες τώρα επισκέπτομαι τις ιστοσελίδες χριστιανικών περιοδικών του εξωτερικού και, προς ντροπή μου το λεω, κρατούν σιγήν ιχθύος. Προσπάθησα και έστειλα γράμματα διαμαρτυρίας σε καθηγητές μου πίσω στην Αμερική. Βέβαια, δεν είναι όλοι απαθείς. Η Εκκλησία στην οποία πηγαίναμε, καταδίκασε την επέμβαση του ΝΑΤΟ από την πρώτη στιγμή.

Εμείς σαν τοπική εκκλησία μέσα στην πρώτη εβδομάδα του πολέμου, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς στείλαμε βοήθεια στη Σερβία. Αργότερα δε στους πρόσφυγες του Κοσόβου στην Αλβανία. Επίσης στείλαμε επιστολές διαμαρτυρίας σε διάφορους θρησκευτικούς οργανισμούς, καταδικάζοντας τους βομβαρδισμούς και τη χρήση βίας από οπουδήποτε κι αν αυτή προέρχεται.

Δεύτερο: Χάρηκα για τις θέσεις σου με τα εσχατολογικά. Επιτέλους! Να ακουσθεί και κάτι άλλο σ' ένα περιοδικό, από το τέλος του κόσμου στο 2.000, τα 10 κέρατα, τον αντίχριστο να έρχεται 7 χρόνια πριν και όλην αυτήν την μελλοντολογία η οποία δεν είναι εσχατολογία αλλά μια "θρησκευτική" απάντηση στην ενασχόληση του κόσμου με το τέλος της ιστορίας.

Η εσχατολογία η οποία πρέπει να ενδιαφέρει τους πιστούς βρίσκεται στο "Γίνεσθε έτοιμοι^ διότι καθ' ην ώραν δεν στοχάζεσθε, έρχεται ο Υιός του ανθρώπου" (Ματθ. 24/κδ/44) και το "Δεν ανήκει εις εσάς να γνωρίζητε τους χρόνους ή τους καιρούς, τους οποίους ο Πατήρ έθεσεν εν τη ιδία αυτού εξουσία" (Πράξ. 1/α/7).
 Ο Θεός να ευλογεί τον "ΤΥΧΙΚΟ"»

Δεν έλειψαν βέβαια και κάποιες αρνητικές γνώμες -ελάχιστες σε αριθμό-, που προσπάθησαν να δικαιολογήσουν την αδιάφορη (για εμάς ένοχη) στάση των δυτικών "χριστιανών".

Δυστυχώς η ενημέρωση που έδωσαν τα ΜΜΕ στο δυτικό κόσμο ήταν τέτοια ώστε οι εγκληματίες του ΝΑΤΟ να παρουσιάζονται ως "σωτήρες" των αδικουμένων. Από την άλλη πλευρά τα ελληνικά ΜΜΕ εκμεταλλεύτηκαν την περίπτωση προβάλλοντας μια μονόπλευρη άποψη. Αλλά όσοι ήθελαν να έχουν σφαιρική αντίληψη των γεγονότων, μπορούσαν να πάρουν πληροφορίες από περισσότερες πηγές ώστε να τις διασταυρώνουν. Ευτυχώς σήμερα υπάρχουν οι τεχνικές δυνατότητες και όποιος ενδιαφέρεται αληθινά δεν περιορίζεται μόνο στα εμπορικά κανάλια. 

Δεν θα αρνηθούμε ότι έγιναν εγκλήματα και από τους Σέρβους. "Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται", λέει ο λαός μας. Πάντως και μόνο το γεγονός ότι 19 από τις ισχυρότερες χώρες του κόσμου, με τον τελειότερο και φονικότερο πολεμικό μηχανισμό, άφησαν να ξεχυθεί τόση κακία σε βάρος ενός μικρού και φτωχού λαού, καθιστά τα εγκλήματα των Σέρβων "αταξίες μικρών παιδιών", όταν συγκριθούν με τις καταστροφές που επέφεραν οι επιλεκτικοί βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, η προσπάθεια για καθολική φίμωση των σερβικών ΜΜΕ, επιβεβαιώνει σ' εμάς την αδυναμία των δυτικών να αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους. 

Εξάλλου, όποιοι και αν είναι οι ηγέτες μιας χώρας, και όποια τα εγκλήματά τους, γι' αυτά δεν χρωστάει να πληρώνει ένας ολόκληρος λαός. Και στον πόλεμο αυτό οι ισχυροί της γης απέδειξαν πόσο φτωχοί είναι σε ανθρωπιά, δικαιοσύνη και εξυπνάδα.

Ίσως το τελευταίο αυτό μάθημα κάνει τους χριστιανούς του κόσμου να προσέξουν περισσότερο την προτροπή (γιατί όχι εντολή) των Γραφών: «Παρακαλώ λοιπόν πρώτον πάντων να κάμνητε δεήσεις, προσευχάς, παρακλήσεις, ευχαριστίας, υπέρ πάντων ανθρώπων, υπέρ βασιλέων, και πάντων των όντων εν αξιώμασι, διά να διάγωμεν βίον ατάραχον και ησύχιον εν πάσι ευσεβεία και σεμνότητι. Διότι τούτο είναι καλόν και ευπρόσδεκτον ενώπιον του Σωτήρος ημών Θεού^ όστις θέλει να σωθώσι πάντες οι άνθρωποι, και να έλθωσιν εις επίγνωσιν της αληθείας» (Α' Τιμ. 2/β/1-4).

Τούτη η προσευχή, καλό είναι να γίνεται ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ, και όχι "ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ