06--ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ; (έκδοση β΄) (Εκδόσεις ¨οι Νικητές…Κατερίνη)

Iδού έρχομαι ταχέως !!! 

   δ/. Η τέταρτη αίτηση: «Μη επιτρέψεις να πέσουμε σε πειρασμό». Σαν Χριστιανός  ξέρω και είμαι βέβαιος ότι οι πειρασμοί και οι δοκιμασίες είναι της επίγειας ζωής μου. Η παλιά μου φύση το σύστημα του κόσμου και ο Σατανάς είναι πηγές πειρασμού στην ζωή μας. Η παλιά μου προσπαθεί να με ρίξει στην αμαρτία. Είμαι βέβαιος ότι θα συναντήσω απογοητεύσεις πόνους και μερικές δυσάρεστες καταστάσεις στο διάβα της ζωής μου. Δεν πρέπει όμως να επιτρέψω σ’ αυτή τη γνώση να με κάνει στωικό μωρόδοξο. (στωικός: απάθεια, αταραξία, καρτερία: υπομένει με στωικότητα τόσα δεινά συνήθως λέμε). Ποτέ δεν πρέπει να λέγω: «ότι  θα γινόταν θα γίνει». Σαν πιστός θα πρέπει να προσεύχομαι στον Πατέρα να με ελευθερώσει από τις δοκιμασίες και τους πειρασμούς και αυτό πρέπει να γίνεται με πνεύμα ταπεινοφροσύνης στο θέλημα του Θεού.

  Στον κήπο της Γεθσημανή ο Κύριος ζήτησε να παρέλθει το ποτήρι της οργής του Θεού σχετικά με την αμαρτία του ανθρώπου. Αλλά πρόσθεσε: Όχι το δικό Μου το θέλημα αλλά το δικό Σου ας γίνει».
  Στην Β΄ Κορινθίους 12:7—8  σε τρεις περιπτώσεις ο απόστολος Παύλος ζήτησε απ’ τον Θεό να του αφαιρέσει το «σκόλοπα από το σώμα αυτό το αγκάθι στο σώμα τον άγγελο του Σατανά» αλλά ο Θεός του είπε: «Σου είναι αρκετή η χάρη Μου γιατί η δύναμη Μου φανερώνεται τελεία εκεί που υπάρχει αδυναμία».Ο Παύλος δέχτηκε αυτή τη δοκιμασία χωρίς γογγυσμό. Πίστευε στο Ρωμαίους 8:28. Θα επανέλθουμε σε μερικά από τα αιτήματα και στο επόμενο κεφάλαιο γιατί είναι σημαντικά.

   Είμαστε τελείως δικαιολογημένοι να ζητούμε απ’ το Θεό για ευνοϊκές καταστάσεις και όρους που δεν θα μας κάνουν να πέσουμε σε αμαρτία. Αλλά όταν έλθουν οι δυσκολίες μπορούμε να βγούμε νικητές μέσα απ’ αυτές με την προσευχή και τη δύναμη
που θα μας δώσει ο Θεός. Μιλάς με το Θεό; Σου έχει γίνει αυτό
Μια συνεχείς τακτική συνήθεια; Σε όλα να θυμάσαι ότι ο Ουράνιος
Πατέρας είναι τέλειος στη σοφία δύναμη και αγάπη. Ας είναι και για σένα η προσευχή σου. «Όχι το δικό μου θέλημα αλλά το δικό Σου Πατέρα».

   Να συνομιλάς με το Θεό δεν είναι δύσκολο και θα πρέπει να το κάνεις κάθε μέρα. Όταν κάνεις αυτό θα δεις πόσο ζωντανό στοιχείο θα είναι στη χριστιανική σου ζωή. Θα δεις ότι θα έχεις τη διαρκεί παρουσία του Θεού. Οι προσευχές σου θα πάρουν απάντηση. Θα πειραματισθείς αύξηση στη χάρη και θα γίνεις μια ευλογία.

  Μερικοί αρνούνται να χρησιμοποιήσουν την προσευχή αυτή του Κυρίου ισχυριζόμενοι ότι η προσευχή αυτή δόθηκε στον Ιουδαϊκό λαό πριν τη γέννηση της Εκκλησίας. Στην οικονομία της χάριτος που ζούμε μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε κι εμείς με μεγάλο όφελος και ευλογία έχοντας υπ’ όψιν την θέση της σημερινής Εκκλησίας στο γενικό πρόγραμμα του Θεού. δεν περιμένουμε σαν το αμέσως επόμενο γεγονός την εγκαθίδρυση της βασιλείας αλλά μάλλον αναμένομε την επιστροφή του Χριστού για τους δικούς Του στην αρπαγή της Εκκλησίας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ (Γ)

Ο ΟΥΡΑΝΙΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΑΣ

  Στο υπόδειγμα της προσευχής ο Ιησούς θέλει να απευθυνόμαστε προς τον Πατέρα. Σ’ ένα καλό σπίτι όπου όλα τα μέλη ζουν αρμονικά τα παιδιά αισθάνονται σιγουριά και ευτυχία. Γνωρίζουν ότι τους αγαπάνε προτού καν αυτοί δείξουν κάποια έκφραση της δικής τους αγάπης. Ξέρουν ότι οι γονείς τους ενδιαφέρονται γι’ αυτούς και είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κάθε τους πρόβλημα. Εμείς που δεχτήκαμε τον Κύριο Ιησού σαν Σωτήρα μας έχουμε το προνόμιο να Τον αποκαλούμε Πατέρα μας. Αλλά ακούω μερικούς να λένε: «Μα είσαι τόσο στενοκέφαλος. Ξεχνάς την αδελφότητα των ανθρώπων και την Πατρότητα του Θεού;» Όλα αυτά μπορεί να φαίνονται ωραία αλλά δεν είναι η αλήθεια. Ξέρω ότι ο απ-. Παύλος στην ομιλία του στην Αθήνα είπε ότι «όλοι είμαστε γένος του Θεού»

 (Πράξεις 17:29 και στο Ματθαίο 5:45) ο Ιησούς είπε ότι ο Θεός ανατέλλει τον ήλιο του για τους πονηρούς και αγαθούς και βρέχει επί δικαίους και αδίκους». Παρ’ όλα αυτά οι μόνοι που είναι άξιοι να επικαλεστούν το Θεό σαν Πατέρα τους είναι εκείνοι που δέχτηκαν τον Χριστό σαν Σωτήρα τους. μας λέγει η Βίβλος: «Εις όσους όμως Τον εδέχθησαν έδωκε εξουσία να γίνουν παιδιά του Θεού σε κείνους. Δηλαδή που πιστεύουν στο όνομα Του».(Ιωάννης 1:12και στους Ρωμαίους8:14—17 ).»Γιατί όσοι οδηγούνται από το Πνεύμα του Θεού αυτοί είναι γιοί του Θεού. δεν ελάβετε πνεύμα δουλείας που να σας φέρει πάλι σε κατάσταση φόβου αλλά ελάβετε πνεύμα που σας κάνει γιούς δια του οποίου φωνάζουμε: «Αββά Πατέρα». Αυτό το Πνεύμα μαρτυρεί μαζί με το πνεύμα μας ότι είμαστε παιδιά του Θεού. Αν είμαστε παιδιά Του τότε είμαστε και κληρονόμοι-κληρονόμοι μεν του Θεού συγκληρονόμοι δε του Χριστού αν βέβαια πάσχομε μαζί Του για να δοξαστούμε επίσης μαζί Του». Το πολίτευμα μας είναι στους Ουρανούς. Είμαστε μέλη της οικογένειας του Θεού.

 ο Θεός είναι στον Ουρανό εμείς στη γη. Ο Θεός  είναι άπειρος στην αγιότητα και τη δύναμη εμείς είμαστε αμαρτωλοί και αδύναμοι. Δεν πρέπει να Τον θεωρούμε σαν τον «Άνθρωπο εκεί πάνω». Είναι δικός μας Πατέρας αν Τον έχουμε δεχθεί στην καρδιά μας σαν Σωτήρα μας.Είναι Πατέρας μας. Βέβαια όλοι  είμαστε πλάσματα Του και όλοι έχουμε μια καταγωγή. «Δημιούργησε ολόκληρο το ανθρώπινο γένος από ένα αίμα για να κατοικεί σ’ όλη τη γη»(Πράξεις 17:26).
  Αλλά υπάρχει ένας παράγων μεγάλης σημασίας κοινό σε όλους μας. «Όλοι αμάρτησαν και στερούνται της Θείας δόξας»
 (Ρωμαίους 3:23). Οι αμαρτίες μας-μας χωρίζουν από το Θεό και αν δεν αφαιρεθούν δεν είμαστε παιδιά του Θεού αλλά παιδιά του διαβόλου (

Α΄ Ιωάννου 3:10). Γράφει πάλι ο απ. Ιωάννης: «Δέστε πόσο μεγάλη αγάπη μας έδωκε ο Πατέρας ώστε να ονομασθούμε παιδιά του Θεού. γι΄ αυτό ο κόσμος δεν μας γνωρίζει γιατί δεν γνώρισε Αυτόν. Αγαπητοί τώρα είμαστε παιδιά του Θεού ακόμα δεν έχει φανερωθεί τι θα είμαστε. Γνωρίζουμε όμως ότι όταν φανερωθεί
θα είμαστε με Αυτόν γιατί θα Τον δούμε όπως είναι»
Α΄ Ιωάννου γ:1—3).
   Η εισαγωγική λέξη της προσευχής «Πατέρα μας» είναι
περιοριστικής δυνάμεως αφορά μόνον εκείνους που Τον γνωρίζουν.
Όπως ένα παιδί γνωρίζει τον Πατέρα του σαν δικό του πατέρα: έχει ελεύθερη την είσοδο στο σπίτι του πατέρα του- του απευθύνεται με θάρρος ξέρει  ότι ο πατέρας του φροντίζει γι’ αυτόν. Είναι παιδί του. Είναι  πατέρας του.