18--5--2017-------14--ΚΑΙ 15----ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ; (έκδοση β΄) (Εκδόσεις ¨οι Νικητές…Κατερίνη-----Ιακώβου 5:16 Εξομολογείσθε εις αλλήλους τα πταίσματά σας και εύχεσθε υπέρ αλλήλων, διά να ιατρευθήτε· πολύ ισχύει η δέησις του δικαίου ενθέρμως γενομένη.-



Η πρόγνωση Του Θεού
  Μερικοί ρωτάνε αν ο θεός είναι παντογνώστης τότε γιατί είναι αναγκαίο να εκφράσουμε τις ανάγκες μας σ’ Αυτόν να Τον ευχαριστούμε για τις ευλογίες που μας δίνει και να εξομολογηθούμε τις αμαρτίες μας; Εκείνος γνωρίζει την κατάσταση μας την ευγνωμοσύνη της καρδιάς μας και γνωρίζει χωρίς εμείς να Του πούμε τίποτε την βαθιά λύπη μας για την αμαρτία. Έτσι ερχόμαστε στο ερώτημα: Ποια είναι η αξία της προσευχής.

   Πρώτα αυτό τούτο το γεγονός της προσευχής αποτελεί πηγή παρηγοριάς σε πολλούς Μάλιστα το ότι ο Θεός μας θέλει να προσευχόμαστε δείχνει ότι μας αγαπά και περιμένει να Του φανερώνομε τα αισθήματά τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας που γι’ Αυτόν έχουν μεγάλη σημασία.
    Μήπως ο Ουράνιος Πατέρας μαςθέλει να μας ακούει να λέμε «Παρακαλώ» «Σ’ ευχαριστώ» «Λυπάμαι» απλώς για να ικανοποιήσει το εγώ Του; Ο Θεός είναι Δημιουργός των πάντων με εκατομμύρια αγγέλων να τον Υμνούν και να τον δοξάζουν ώστε εμείς δεν μπορούμε να προσθέσουμε τίποτα στο μεγαλείο Του. Μας ακούει γιατί φροντίζει ενδιαφέρεται για μας. Και είναι πρώτα για δικό μας καλό που μας παραγγέλλει να προσευχόμαστε.

   Μιλώντας με το Θεό αισθανόμαστε την παρουσία Του την αγάπη Του.  πάρτε παράδειγμα τη σχέση μεταξύ πατέρα και γιού εδώ στη γη. Πάρτε για παράδειγμα τη σχέση μεταξύ πατέρα και γιού εδώ στη γη. Σε κάθε δυσκολία το παιδί ζητά βοήθεια από τον πατέρα του ή τη μητέρα του. μας θέλει ο Θεός να του μιλάμε συνεχώς. Όταν το κάνουμε αυτό απολαμβάνουμε μια θαυμαστή πληροφορία του πόσο Εκείνος είναι κοντά μας και ένα αίσθημα ελπίδας και χαράς ακόμα και μέσα στις δύσκολες καταστάσεις της ζωής. Μάλιστα ο Πανάγαθος μας αγαπά ευχαριστιέται να μας ακούει. «οι άνθρωποι πρέπει πάντοτε να προσεύχονται και να μην αποθαρρύνονται» (Λουκάς 18:1). «Να προσευχόμαστε συνεχώς»
Ιακώβου 5:16
Εξομολογείσθε εις αλλήλους τα πταίσματά σας και εύχεσθε υπέρ αλλήλων, διά να ιατρευθήτε· πολύ ισχύει η δέησις του δικαίου ενθέρμως γενομένη.

(Α΄ Θεσσαλονικείς 5:7) «Η προσευχή του δικαίου έχει μεγάλη δύναμη στα αποτελέσματα της» (Ιάκωβος5:16)
   Τι γίνεται με σένα; Αν δεν γνωρίσεις τον Θεό δια του Υιού Του με πίστη δεν μπορείς να χαίρεσαι το προνόμιο της συνομιλίας μαζί Του. Έτσι είναι απόλυτη ανάγκη να δεχτείς το Χριστό στη καρδιά σου ως Σωτήρα σου προσωπικό.
   Ο Θεός μας αγαπά ακόμη και όταν πέφτομε και θέλει να μα ευλογήσει. Θέλει την ανόρθωση μας. Για να το κάνει αυτό έστειλε το Μονογενή Γιό Του στον κόσμο. Γεννήθηκε από την Παρθένο Μαρία χωρίς αμαρτία. Πήρε τις δικές μας αμαρτίες πάνω Του. Πέθανε πάνω στο Σταυρό στη θέση μας. Πλήρωσε Εκείνος το τίμημα για την ενοχή μας και η Ανάσταση Του από τους νεκρούς ήταν η μαρτυρία η απόδειξη του ολοκληρωμένου έργου της Λυτρώσεως.


   Επειδή η τιμή της αμαρτίας πληρώθηκε και η αγιότητα του Θεού ικανοποιήθηκε ο αμαρτωλός μπορεί να βρει συγχώρηση να ξαναβρεί την αρχική του θέση και να ενωθεί με το Θεό. σε όλους που δέχονται το Χριστό ο Θεός χορηγεί σωτηρία άφεση αμαρτιών και την ευλογία μιας αληθινής υιοθεσίας. Λέγει η Βίβλος: εις όσους όμως Τον εδέχθησαν έδωκε εξουσία να γίνουν παιδιά του Θεού εις εκείνους δηλαδή που πιστεύουν στο όνομα Του»(Ιωάννης 1:12)

15--ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ; (έκδοση β΄)
(Εκδόσεις ¨οι Νικητές…Κατερίνη)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ (6)
 ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΕΨΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΣΟΥ
Α/ Να προσεύχεσαι τακτικά
   Η συνομιλία σου με το Θεό να γίνεται τακτικά. Δεν είναι ανάγκη να τονίσω τη σπουδαιότητα του καθημερινού προγράμματος προσευχής.
  Πρέπει να ξεχωρίζουμε ώρες κάθε μέρα για προσευχή. Τα κοσμικά ενδιαφέροντα μα οι φιλοδοξίες μας οι απογοητεύσεις μας και χίλιοι άλλοι παράγοντες μπορεί να μας φέρουν σε μια τέτοια θέση που να μην έχομε «διάθεση» για προσευχή. Τότε ακριβώς πρέπει να προσευχόμαστε περισσότερο.

   Ο προφήτης Δανιήλ είναι ένα καλό παράδειγμα για μας. Επειδή είχε βαριές ευθύνες ο χρόνος του ήταν περιορισμένος. Με πιστότητα όμως ξεχώρισε τρεις ιδιαίτερες περιόδους κάθε μέρα για να συνομιλεί με το Θεό. παρά τις απαγορεύσεις του Βασιλιά Δαρείου ο προφήτης «έπεφτε στα γόνατα τρεις φορές την ημέρα προσευχόμενος και δοξολογών ενώπιον του Θεού αυτού καθώς έκαμνε πρότερον» (Δανιήλ 6:10). Αν και δεν ξέρουμε λεπτομέρειες για τις ώρες της προσευχής του διαβάζουμε στον (Ψαλμό 55:17)
«Απόγευμα και πρωί και μεσημέρι θέλω παρακαλώ φωνάζει και θέλει ακούσει τη φωνή μου».


2/ Να Προσευχόμαστε με Ειλικρίνεια
   Η Βίβλος μας λέγει ότι «δεν υπάρχει δημιούργημα που να είναι κρυμμένο αλλά είναι όλα γυμνά και φανερά στα μάτια Του προς τον Οποίον έχομε να δώσουμε λόγο»
(Εβραίους 4:13). Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κρύψουμε κάτι απ’ το Θεό. με ευλάβεια και σεβασμό οφείλουμε να ανοίγουμε την καρδιά μας μπροστά στο θρόνο της χάρητος Του και να Του πούμε με απλά λόγια πως αισθανόμαστε. Ο Μωϋσής παραπονέθηκε πικρά όταν ο Φαραώ απέρριψε την αίτηση του να αφήσει τους Ισραηλίτες να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο και σαν συνέπεια αυτού η κατάσταση δουλείας χειροτέρεψε(Έξοδος 5:22—23). Και ο ψαλμωδός επίσης διερωτόταν όταν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά. Να πως εκφράσθηκε: «Γιατί Θεέ απέρριψες εμάς δια παντός; Γιατί καπνίζει η οργή Σου εναντίον των προβάτων της βοσκής Σου;»

(Ψαλμός 74:1) Και ο Ιερεμίας αισθανόμενος ότι ο Θεός τον ξεγέλασε παραπονιέται: «Κύριε με εδελέασες και εδελεάσθην υπερίσχυσες κατ’ εμού και κατίσχυσες έγινα χλευασμός όλην την ημέραν όλοι με εμπαίζουσι»(Ιερεμίας 20:7).
  Σε κάθε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις οι δούλοι του Θεού ύψωσαν με ειλικρίνεια τη φωνή τους εκφράζοντας τα αισθήματα τους. Ήταν  ανθρώπινα όντα όπως εσύ κι εγώ. Μερικές φορές αποθαρρύνονταν. Δεν μπορούσαν να καταλάβουν τις ενέργειες του Θεού. Όλοι τους όμως με ειλικρίνεια προσευχήθηκαν στον Κύριο. Καλά θα κάνουμε να ακολουθήσουμε κι εμείς το παράδειγμα τους.

   Έτσι σήμερα αν μάχεσαι με πικρία με το Θεό γιατί σου έχει πάρει κάποιο αγαπητό σου μη διστάζεις να Του μιλήσεις γι’ αυτό. Αν φοβάσαι επειδή πρόκειται να μπεις σε νοσοκομείο για κάποια σοβαρή εγχείρηση έκφρασε τους φόβους σου στο Θεό. αν έχεις μέσα σου κάποια ρίζα πικρίας εναντίον κάποιου αδελφού σου ή τον έχεις πικράνει με λόγια ή με έργα και δεν μπορείς να υπερνικήσεις αυτή την αμαρτωλή σου στάση ομολόγησε την αδυναμία σου στο Θεό. μη σκεφθείς ότι ο Θεός δεν θα ενδιαφερθεί για ασήμαντα πράγματα. Εκείνο περιμένει να Του το πει όλα με κάθε λεπτομέρεια. Μην πεις αφού τα ξέρει γιατί να Του τα πω. ΟΧΙ.Ο Θεός περιμένει από σένα να Του πεις τι ακριβώς σκέπτεσαι. Και μην ξεχνάς ότι ο Θεός θα σε βοηθήσει περισσότερο από ότι μπορεί οποιοσδήποτε άνθρωπος. «Ας προσευχόμαστε λοιπόν με πεποίθηση στο θρόνο της χάρητος για να λάβουμε έλεος και να βρούμε χάρη όταν θα έχουμε ανάγκη για βοήθεια»(Εβραίους 4:16).   

  Ο  Κύριος Ιησούς έχει περάσει από όλες τις εμπειρίες που μπορεί εσύ να περνάς τώρα—εκτός από την αμαρτία. Γνωρίζει και καταλαβαίνει γι’ αυτό πήγαινε σε εκείνον με όλα τα προβλήματα σου. Άνοιξε διάπλατα την καρδιά σου σ’ Αυτόν με ειλικρίνεια για το πρόβλημα που σε απασχολεί και μην αμφιβάλλεις ότι Εκείνος θα σου δώσει την πιο κατάλληλη και συμφέρουσα για σένα λύση




...........