26--5--2017-------- 18—-ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ; (έκδοση β΄) (Εκδόσεις ¨οι Νικητές…Κατερίνη)



 ΤΑ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΠΟΥ ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ
Στηρίξου Στη Δύναμη Του Θεού
   Ο Θεός είναι παντοδύναμος πάνσοφος πανάγαθος. Όταν τα έχεις αυτά υπόψη η παρηγοριά θα γεμίσει την καρδιά σου καθώς αντιμετωπίζεις την απογοήτευση μιας αναπάντητης προσευχής. Να είσαι βέβαιος ότι ο Θεός θα ενεργήσει μόνο για το καλό σου και επειδή εμείς έχομε πολύ περιορισμένη γνώση των πραγμάτων μπορούμε πολύ εύκολα να ζητήσουμε πράγματα που μάλλον θα μας βλάψουν παρά θα μας ωφελήσουν. Πολλές φορές είναι ευλογία που ο Θεός γνωρίζει το τέλος από την αρχή. Ότι θα μας δώσει θα είναι για την πνευματική μας πρόοδο ακόμη κι όταν φαινομενικά όλα είναι εναντίον σου.

   Μερικέςφορές αφήνει αναπάντητη μια προσευχή για να μας δώσει μια μεγαλύτερη ευλογία από εκείνη που εμείς ζητήσαμε. Θυμήσου τον Αυγουστίνο όταν μπήκε στο καράβι για τη Ρώμη την ίδια στιγμή που η μητέρα του Μόνικα προσευχόταν στο Θεό να μην επιτρέψει το ταξίδι αυτό. Για κείνην η χωρίς απάντηση προσευχή της θα ήταν σίγουρα μια δοκιμασία αλλά αυτό ακριβώς το ταξίδι ο Θεός χρησιμοποίησε για να αναγεννηθεί ο γιος της. Αργότερα ο ιερεύς Αυγουστίνος σχολιάζοντας τις μυστηριώδεις οδούς του Θεού έγραφε: «αλλά Συ Κύριε στη κρυμμένη σοφία Σου ξεπλήρωσες την ουσία της επιθυμίας της. Αρνήθηκες εκείνα που εκείνη προσευχόταν ώστε να μπορέσεις με δύναμη να ενεργήσεις μέσα μου αυτό που εκείνη πάντοτε προσευχότανε… Επιθυμούσε να με είχε δίπλα της όπως θέλουν οι μητέρες μάλιστα περισσότερο από πολλές μητέρες. Δεν ήξερε όμως τι χαρά της ετοίμαζες από τη δραπέτευση μου.


Παραχώρησε Πλήρως Τον Εαυτό Σου στο θέλημα Του Θεού
   Το άπειροντου Θεού μας οδηγεί στην τέταρτη σκέψη γιατί ο Θεός μερικές φορές δεν απαντά στις προσευχές μας. Να είσαι βέβαιος ότι οι δικοί Του τρόποι είναι σχεδιασμένοι πάντοτε για το καλό σου για την πρόοδο σου και πάντοτε πρέπει να Τον ευχαριστείς γι’ αυτά που κάνει και δεν κάνει. Να υποταχθείς με καρδιά γεμάτη ευγνωμοσύνη στα σχέδια που εκείνος έχει διαλέξει για σένα. Πλήρη παραχώρηση στο θέλημα του Θεού μαρτυρεί την εμπιστοσύνη σ’ Αυτόν.
  Πνεύμα υπακοής πρέπει να χαρακτηρίζει όλες μας τις προσευχές. Ο Ψαλμωδός αναφερόμενος στις ενέργειες του Θεού με τους Ισραηλίτες είπε: «Και έδωκεν εις αυτούς την αίτησιν αυτών απέστειλεν όμως εις αυτούς νόσον θανατηφόρο»
(Ψαλμός 106:15)._Πολλές φορές διερωτώμαι πόσες από τις λύπες και τα δεινοπαθήματα στη ζωή μας δεν ήταν τα αποτελέσματα προσευχών που κάναμε με πνεύμα εγωισμού. Τέτοιες παρακλήσεις μπορούν να φέρουν κατάρα μάλλον παρά ευλογία. Πόσο λοιπόν καλύτερα να προσευχόμαστε; «Όχι το θέλημα μου Κύριε αλλά το δικό Σου θέλημα να γίνει».
   Οι οδοί του Κυρίου μπορεί να μην είναι εύκολοι. Μπορεί να περάσουμε όλη μας την ζωή χωρίς να γνωρίσουμε ποτέ τις αιτίες που ο Θεός αρνήθηκε να απαντήσει στα αιτήματα μας. Μπορούμε όμως να είμαστε βέβαιοι ότι αυτό το έκανε για την πρόοδο μας.

19--ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ; (έκδοση β΄)
(Εκδόσεις ¨οι Νικητές…Κατερίνη)

Συνέχιζε Να Προσεύχεσαι
  Όταν οι προσευχές σου φαίνονται να μένουν χωρίς απάντηση συνέχιζε να προσεύχεσαι. Αν ο Θεός απαντά ή όχι τις προσευχές σου όπως εσύ θέλεις δεν αφορά εσένα. Καθήκον και προνόμιο σου είναι να εξακολουθείς να προσεύχεσαι με περισσότερη θέρμη. Στο (Λουκά 18:7)ο Ιησούς μας είπε την παραβολή για τον άδικο κριτή.
Αν ένας τέτοιος άδικος κριτής μπορούσε να μεταπειστεί και να δικαιώσει τη χήρα πόσο περισσότερο ο θεός θα ακούσει και θα απαντήσει στις φωνές των παιδιών Του που εξακολουθούν να προσεύχονται σ’ Αυτόν. Αν λοιπόν βεβαιωθείς ότι η προσευχή σου δεν έχει εγωιστικά ελατήρια και δεν βλέπεις καμιά αιτία γιατί μια καταφατική απάντηση θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο για την υπόθεση του Χριστού συνέχισε να προσεύχεσαι!
Και κάνε αυτό με την βεβαιότητα ότι ο Ουράνιος Πατέρας πάντοτε κάνει ότι είναι καλύτερο για σένα. Στην άπειρη σοφία και αγάπη Του όταν Εκείνος γνωρίζει ότι ένα ΝΑΙ στις παρακλήσεις μας θα προάγει το μεγαλύτερο καλό για τον καθένα και για το κάθε τι θα ενεργήσει σύμφωνα με την επιθυμία της καρδιάς μας.
 Μερικοί Χριστιανοί δεν ξέρουν τι να κάνουν για ένα συγκεκριμένο θέμα: να συνεχίσουν να προσεύχονται ή να το αφήσουν στα χέρια του Θεού χωρίς να κάνουν καμιά αναφορά σ’ αυτό; Αυτό εξαρτάτε
για το τι προσευχόμαστε. Αν προσεύχεσαι για τη σωτηρία κάποιου φίλου ή ζητάς πνευματική νίκη μπορείς να συνεχίζεις να προσεύχεσαι γι’ αυτά.

  Υπάρχουνόμως δυό περιπτώσεις όταν δεν πρέπει να συνεχίσεις να προσεύχεσαι. Αυτό μερικές φορές σωστό (αλλά όχι πάντα)όταν προσεύχεσαι για μια φυσική ανάγκη ή υλική βοήθεια.
  Ο απ. Παύλος  τρεις φορές προσευχήθηκε στο Θεό για να του αφαιρέσει «το αγκάθι στη σάρκα του» Αναγνώρισε ότι ήταν το θέλημα του Θεού να μην το κάνει. Πολλές φορές προσευχόμαστε στο Θεό να μας θεραπεύσει ή να θεραπεύσει κάποιον άλλον από μια σοβαρή αρρώστια. Το καλύτερο είναι να κλείνουμε την προσευχή μας με τα λόγια: «Κάνε Κύριε το καλύτερο που εσύ νομίζεις».

  Φίλε χριστιανέ μην αποθαρρύνεσαι όταν η προσευχή σου μείνει αναπάντητη. Απεναντίας αν δεν παίρνεις απάντηση ακολούθησε τα πέντε σημεία που αναφέραμε πιο πάνω. Τότε και συ μπορείς να βγεις νικητής και να έχεις χαρά—ακόμα και σε μια προσευχή που δεν έχει εισακουστεί και έμεινε χωρίς απάντηση.

 Απόδοση: Θεοδώρου Κιουλλόγλου. ΑΜΗΝ

......