17--8--2016-----25—ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ--- Και ενώ ο Χριστός ήταν στις παραμονές του σταυρικού Του θανάτου οι μαθηταί Του διαπληκτίζονταν μεταξύ τους διεκδικώντας την απόκτηση αξιωμάτων και θέσεων.



25—ΤΟ  ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ
(Του Χαράλαμπου Μποσταντζόγλου)
Εκδόσεις (Ο Λόγος Αθήναι 1976)
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Μποσταντζόγλου (1885—1916
  Πριν την Πεντηκοστή οι μαθηταί του Κυρίου που ήταν μεν μαζί Του, αλλά δεν είχαν πληρωθεί δια του Αγίου Πνεύματος, είπαν στον Κύριο:Κύριε θέλεις να πούμε να κατεβεί φωτιά από τον ουρανό για να αφανίσει τους Σαμαρείτες όπως είχε κάμει και ο Ηλίας; Λουκάς θ:54.
  Και ενώ ο Χριστός ήταν στις παραμονές του σταυρικού Του θανάτου οι μαθηταί Του διαπληκτίζονταν μεταξύ τους διεκδικώντας την απόκτηση  αξιωμάτων και θέσεων.

  Με την έλευση του Αγίου Πνεύματος και την πλήρωση των Αποστόλων και ιδιαίτερα του Πέτρου συνέβη η ακόλουθη ψυχική μεταβολή. Ενώ στην αυλή του Αρχιερέως ο Πέτρος είχε δείξει από τα λόγια μιας υπηρέτριας την γνωστή δειλία κατόπιν όρθωσε το πνευματικό του ανάστημα θαρραλέα μπροστά σε άρχοντες και σε εξουσίες κηρύττων τον λόγον του Θεού.
Ο πλήρεις Πνεύματος Αγίου Πρωτομάρτυρας Στέφανος ενώ λιθοβολούνταν προσευχόταν υπέρ των λιθοβολούντων να μη τους λογαριάσει ο θεός το αδίκημα που έκαναν.

  Ο λιθοβολισμός του Στέφανου επέδρασε πάνω στους άλλους μαθητάς του Χριστού οι οποίοι διασκορπίστηκαν στον τότε γνωστό κόσμο κηρύττοντας τον λόγο του Θεού. Πράξεις η:4.
  Όπως ο Ιησούς Χριστός ενσαρκώθηκε « λαβών δούλου μορφή» και ήλθε στον αποστάτη κόσμο με τον αντικειμενικό σκοπό να διδάξει τη μετάνοια και την αγάπη προς αλλήλους και να δεχθεί σκληρό και επονείδιστο θάνατο πάνω στο σταυρό χάριν της σωτηρίας μας
Φιλιππισίους β:5-8

5 Το αυτό δε φρόνημα έστω εν υμίν, το οποίον ήτο και εν τω Χριστώ Ιησού,
6 όστις εν μορφή Θεού υπάρχων, δεν ενόμισεν αρπαγήν το να ήναι ίσα με τον Θεόν,
7 αλλ' εαυτόν εκκένωσε λαβών δούλου μορφήν, γενόμενος όμοιος με τους ανθρώπους,
8 και ευρεθείς κατά το σχήμα ως άνθρωπος, εταπείνωσεν εαυτόν γενόμενος υπήκοος μέχρι θανάτου, θανάτου δε σταυρού.

Έτσι και εμείς παραδειγματισμένοι από το έργο Του πρέπει χωρίς ποτέ να αποκάμνουμε να διαθέτουμε χρόνο και κόπο και φροντίδες καθώς και ότι άλλο μας χαρίζει Εκείνος  για να κηρύττουμε το θέλημα του Θεού και να καλούμε τους αμαρτωλούς σε μετάνοια και επιστροφή προς το Θεό.
Αν δεν υπάρχει πλήρωσης δια Πνεύματος καμιά από τις ενέργειες και εκδηλώσεις αυτές δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν και να καρποφορήσουν.
Ρωμαίους η: 26-27

26 Ωσαύτως δε και το Πνεύμα συμβοηθεί εις τας ασθενείας ημών· επειδή το τι να προσευχηθώμεν ως πρέπει δεν εξεύρομεν, αλλ' αυτό το Πνεύμα ικετεύει υπέρ ημών διά στεναγμών αλάλητων·
27 ο δε ερευνών τας καρδίας εξεύρει τι είναι το φρόνημα του Πνεύματος, ότι κατά Θεόν ικετεύει υπέρ των αγίων.
    5/. Ο πνευματικός άνθρωπος δαπανά κάθε ημέρα πολλήν ώρα προσευχόμενος μυστικά για τη σωτηρία των ανθρώπων. Αυτό αποτελεί και παραγγελία του Αποστόλου Παύλου. Να συναγωνιζόμαστε μαζί του για τούτο το ζήτημα.

  6/. Ο πλήρης Πνεύματος δεν φοβάται επειδή ο Κύριος είναι μαζί του και τον ενθαρρύνει. Είναι εις θέσην να υψώσει το ανάστημα του απέναντι αρχόντων που κατέχουν υψηλές θέσεις και να αποδεικνύει πάντοτε το λανθασμένο δρόμο που ακολουθούν και η καρδιά του είναι πάντα γεμάτη με την προσδοκία ότι οι ελεγχόμενοι θα συνέλθουν και θα επιστρέψουν στο Χριστό.
  Δεν δειλιάζουν αλλά ομιλούν με παρρησία για τη δόξα του Θεού αν και γνωρίζουν ότι τέτοιου είδους έλεγχος μπορεί να τους στοιχίσει και την ίδια τη ζωή τους. Ενεργούν ακριβώς όπως ο Ιωάννης ο Βαπτιστής μπροστά στον Ηρώδη. 

Ο απόστολος Παύλος μπροστά στο Φήλικα και τον βασιλιά Αγρίππα όπως οι Πέτρος και Ιωάννης μπροστά στο Συνέδριο
Πράξεις δ:13-19.
  Οι δια του Πνεύματος θαρραλέοι ορθώνοντας το πνευματικό τους ανάστημα απέναντι στους κατηγόρους τους αλλά και να ελέγξουν τους ασεβείς ανεξαρτήτως της κοινωνικής τους θέσεως και της εξουσίας τους μέσα στο κράτος τους ευαρεστούν τον Κύριο επειδή ομολογούν με δύναμη το Χριστό, αλλά και αποδεικνύονται σαν υπερπληρωμένοι με το Άγιο Πνεύμα.
Δεν τους απασχολεί το ότι λόγω της δραστηριότητας των κακολογούνται ή βρίζονται από τους περισσότερους εκ των ανθρώπων επειδή  τούτο είναι γραμμένο στον αδιάψευστο Λόγο του Θεού:

 «Διότι εγίναμε θέατρο εις τον κόσμο και εις αγγέλους και εις ανθρώπους».
Α΄ Κορινθίους δ:9
9 Επειδή, νομίζω ότι ο Θεός απέδειξε εμάς τους αποστόλους τελευταίους, σαν καταδικασμένους σε θάνατο· επειδή, γίναμε θέατρο στον κόσμο, και σε αγγέλους και σε ανθρώπους.
Γαλάτες α:10
10 Επειδή, τώρα ανθρώπους πείθω ή τον Θεό; Ή ζητάω να αρέσω σε ανθρώπους; Επειδή, αν ακόμα άρεσα σε ανθρώπους, δεν θα ήμουν δούλος τού Χριστού.
  Γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να εισπράξουν ευχαριστίες για τον πνευματικό τους έλεγχο προς αμαρτωλούς αλλά ύβρεις συκοφαντίες ακόμη και φυλακίσεις. 

«Οι άνθρωποι μισούσι τον ελέγχοντα εν τη πύλη και βδελύσσονται τον λαλούντα εν ευθύτητι» Αμώς ε:10
  7/ οι πληρωμένοι δια του Πνεύματος σύμφωνα και με το γράμμα και με το Πνεύμα του Ευαγγελίου υπόκεινται στις βλασφημίες και τις ύβρεις των αντιφρονούντων. Υπόκεινται σε: Φυλακίσεις, Πράξεις δ:1-74



Και  πράξεις Ε:18  ραβδισμούςπράξεις ε:40 Πράξεις ζ:58 και ιδ:19,κακοποιήσεις κάθε είδους και πάσης φύσεως. Πράξεις η: 3 και ιδ:19 και τα δέχονταν αδιαμαρτύρητα όπως εκτίθενται εις την Α΄ Κορινθίους δ:11 και Β΄ Κορινθίους ς:4-10