13--8--2016--------24--ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ------ΠΡΑΞΕΙΣ 1: 2 μέχρι την ημέρα κατά την οποία αναλήφθηκε, αφού διαμέσου τού Αγίου Πνεύματος έδωσε εντολές στους αποστόλους, που διάλεξε• 3 στους οποίους και φανέρωσε τον εαυτό του ζωντανό, μετά το πάθος του, με πολλά τεκμήρια, καθώς εμφανιζόταν σ' αυτούς για 40 ημέρες, λέγοντάς τους τα σχετικά με τη βασιλεία τού Θεού. 4 Και καθώς συναναστρεφόταν μαζί τους, τους παρήγγειλε να μη απομακρυνθούν από τα Ιεροσόλυμα, αλλά να περιμένουν την υπόσχεση του Πατέρα, που ακούσατε, τους είπε, από μένα. 5 Επειδή, ο μεν Ιωάννης βάπτισε με νερό, εσείς όμως θα βαπτιστείτε με Άγιο Πνεύμα, όχι ύστερα από πολλές ημέρες.



24--ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ
(Του Χαράλαμπου Μποσταντζόγλου)
Εκδόσεις (Ο Λόγος Αθήναι 1976)
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Μποσταντζόγλου (1885—1916
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ ΕΝΑΤΟΝ
Τι είναι το βάπτισμα του αγίου Πνεύματος
Όταν λέμε δι’ Αγίου Πνεύματος δεν εννοούμε το δι’ ύδατος βάπτισμα. Αλλά εννοούμε το μεγαλύτερο βήμα που κάνει ο αμαρτωλός για την πνευματική του εξύψωση.
  Το να μελετήσει κάποιος τα σχετικά με το έργο του Αγίου Πνεύματος είναι να εμβαθύνει σε ένα έργο τελειότητας. Γι’  αυτό και πριν να αρχίσει την μελέτη πρέπει να εξετάσει κατόπιν προσευχής τον εαυτό του για να διαπιστώσει αν είναι κοινωνός του Αγίου Πνεύματος. Και αν διαπιστώσει ότι είναι να ζητήσει από τον Κύριο της δόξας να τον πληρώσει δια του Πνεύματος.

  Αρχίζοντας την μελέτη μας με το εξής ερώτημα που είναι η βασικής σημασίας: τι είναι το βάπτισμα του Αγίου Πνεύματος; Θα προσπαθήσουμε με τη χάρη του Θεού να απαντήσουμε. Ο Κύριος μας ο Ιησούς Χριστός πριν την Ανάληψη Του στον Ουρανό υποσχέθηκε να στείλει στη γη ντον Παράκλητο δηλαδή το Άγιο Πνεύμα. Πράξεις α:4-8
4 Και καθώς συναναστρεφόταν μαζί τους, τους παρήγγειλε να μη απομακρυνθούν από τα Ιεροσόλυμα, αλλά να περιμένουν την υπόσχεση του Πατέρα, που ακούσατε, τους είπε, από μένα.
5 Επειδή, ο μεν Ιωάννης βάπτισε με νερό, εσείς όμως θα βαπτιστείτε με Άγιο Πνεύμα, όχι ύστερα από πολλές ημέρες.
6 Εκείνοι, λοιπόν, καθώς συγκεντρώθηκαν τον ρωτούσαν, λέγοντας: Κύριε, τάχα σε τούτο τον καιρό αποκαθιστάς τη βασιλεία στον Ισραήλ;

7 Και τους είπε: Δεν ανήκει σε σας να γνωρίζετε τα χρόνια ή τους καιρούς, που ο Πατέρας έβαλε στη δική του εξουσία·
8 αλλά, θα πάρετε δύναμη, όταν έρθει επάνω σας το Άγιο Πνεύμα· και θα είστε μάρτυρες για μένα και στην Ιερουσαλήμ και σε ολόκληρη την Ιουδαία και στη Σαμάρεια, και μέχρι το τελευταίο άκρο τής γης.
Και η υπόσχεσης Του εκπληρώθηκε κατά την ημέρα της Πεντηκοστής, όπως αναφέρεται στις Πράξεις Κεφάλαιο δεύτερο. Ώστε το βάπτισμα του Αγίου Πνεύματος είναι πλήρωσης δια του Πνεύματος.

Στο Λουκά κδ:49
49 Και δέστε, εγώ στέλνω την υπόσχεση του Πατέρα μου επάνω σας· κι εσείς καθίστε στην πόλη, την Ιερουσαλήμ, μέχρις ότου ντυθείτε δύναμη από ψηλά. αναφέρεται ότι το βάπτισμα εν Αγίω Πνεύματι είναι δύναμης εξ’ ύψους που έρχεται στον Πιστό.
  Και κάνουμε την εξής διευκρίνιση.
  Αναγέννησης είναι η είσοδος του Πνεύματος στην καρδιά του μετανοούντα αμαρτωλού.
  Βάπτισμα δι’ Αγίου Πνεύματος είναι η εκπλήρωσης και η ολοκληρωτική κυριαρχία του Πνεύματος στην καρδιά του πιστού ανθρώπου.

Κάθε ένας που μετανοεί και πιστεύει στον Χριστό έχει στην καρδιά του το Άγιο Πνεύμα επειδή χωρίς αυτό το γεγονός δεν μπορεί να είναι χριστιανός. Αλλά δεν έχουν δώσει όλοι οι πιστοί τον εαυτό τους τέλεια στις ακατάλυτες δυνάμεις του Αγίου Πνεύματος. Δε παραχωρήθηκαν τέλεια ώστε το Πνεύμα να κάμει πλήρη κατοχή πάνω σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής τους.
Γαλάτες ε:17
17 Επειδή, η σάρκα επιθυμεί ενάντια στο Πνεύμα, και το Πνεύμα ενάντια στη σάρκα· αυτά, μάλιστα, αντιμάχονται το ένα προς το άλλο, ώστε εκείνα που θέλετε, να μη τα πράττετε.
   Ώστε η πλήρωσης είναι απαραίτητος επειδή καθώς γνωρίζουμε η σάρκα αντιστρατεύεται πάντοτε στις ενέργειες του Αγίου Πνεύματος όπως αναφέρεται στις:

Πράξεις β:4
«Άπαντες επλήσθησαν δι’ Αγίου Πνεύματος».
   Επίσης Πράξεις δ: 8 όπου διαβάζουμε Ο δε Πέτρος πλησθείς δι’ Αγίου Πνεύματος» και στις Πράξεις δ:31 «Άπαντες επλήσθησαν δια Πνεύματος Αγίου. Και Πράξεις ιγ:52 «και οι μαθηταί επληρούντο χαράς και Πνεύματος Αγίου. Στην Εφεσίους ε:18 18 Και μη μεθύσκετε με οίνον, εις τον οποίον είναι ασωτία, αλλά πληρούσθε διά του Πνεύματος,  η πλήρωσης δίδεται σαν εντολή του Θεού  «Πληρούσθε δια Πνεύματος Αγίου».
  Συμπληρωματικός αναφέρουμε ότι η πλήρωσης σημαίνει ολοκλήρωσης όπως λ.χ. το ποτήρι που είναι γεμάτο με νερό δεν έχει χώρο κενό. Και ο πληρωμένος δια Πνεύματος πιστός είναι τέλεια αφοσιωμένος στον Πνευματικό κόσμο.
Κολοσσαείς γ: 1-2     
1 Εάν λοιπόν συνανέστητε μετά του Χριστού, τα άνω ζητείτε, όπου είναι ο Χριστός καθήμενος εν δεξιά του Θεού,
2 τα άνω φρονείτε, μη τα επί της γης.

  Τώρα θα εξετάσουμε τα ευεργετικά αποτελέσματα που η πλήρωσης δια του Πνεύματος προσφέρει στους πιστούς.
  1/. Το Πνεύμα κάνει τέλεια κατοχή στο νου στη σκέψη στους διαλογισμούς του ανθρώπου. Α΄ Κορινθίους β: 2 στο εδάφιο τούτο ο Απόστολος Παύλος διακηρύττει: «Αποφάσισα να μη γνωρίζω άλλο τι ειμή Ιησούν Χριστόν και τούτον εσταυρωμένον».
Στην Β΄ Κορινθίους ι: 5 γράφει: «Αιχμαλωτίζουμε παν νόημα εις την υπακοήν του Χριστού».   Και για να εξάρει για μια ακόμα φορά το κέρδος εκ της αποδοχής του Ιησού Χριστού ως Σωτήρα έγραψε

Στην Φιλιππισίους γ:7-8 ότι θεωρούσε «τα πάντα σκύβαλα και ζημία δια το έξοχον της γνώσεως του Χριστού».
  2/. Το Άγιο Πνεύμα κατευθύνει αλλά και εκπληρώνει όλες τις κατά Θεόν επιθυμίες του πιστού. Κάθε άνθρωπος έχει διάφορα συναισθήματα: Χαρά, λύπη εκτίμηση, μίσος, οργή, ταπεινοφροσύνη, ευσπλαχνία, επιθυμία, να επαινεί ή να κατακρίνει και πολλά άλλα.

Β΄ Κορινθίους ζ: 1 «Έχοντες λοιπόν αδελφοί ταύτας τας επαγγελίας ας καθαρίσωμεν  εαυτούς από παντώς μολυσμού σαρκός και πνεύματος εκπληρούντες αγιοσύνη εν φόβω Θεού».
  3/. Το Άγιο Πνεύμα σαν κυρίαρχη Δύναμης αιχμαλωτίζει, χαλιναγωγεί και καταστέλλει κάθε απαίτηση της σαρκός και του Παλαιού ανθρώπου.
Α΄ Πέτρου β:11
11 Αγαπητοί, σας παρακαλώ ως ξένους και παρεπιδήμους, να απέχετε από των σαρκικών επιθυμιών, αίτινες στρατεύονται κατά της ψυχής,
  4/. Ο πληρωμένος δι’ Αγίου Πνεύματος αισθάνεται ιερή αγωνία για τους συνανθρώπους του που είναι ξένοι και μάλιστα από τις επαγγελίες του Θεού.

Ρωμαίους θ:1-3
1 Αλήθειαν λέγω εν Χριστώ, δεν ψεύδομαι, έχων συμμαρτυρούσαν με εμέ την συνείδηση μου εν Πνεύματι Αγίω,
2 ότι έχω λύπην μεγάλην και αδιάλειπτο οδύνη εν τη καρδία μου.
3 Διότι ευχόμουν αυτός εγώ να ήμαι ανάθεμα από του Χριστού υπέρ των αδελφών μου, των κατά σάρκα συγγενών μου,
Γαλάτας δ:19  
19 Τεκνία μου, διά τους οποίους πάλιν είμαι εις ωδίνας, εωσού μορφωθή ο Χριστός εν υμίν·

Β΄ Κορινθίους ια: 28-29
28 εκτός των εξωτερικών ο καθ' ημέραν επικείμενος εις εμέ αγών, η μέριμνα πασών των εκκλησιών.

29 Τις ασθενεί, και δεν ασθενώ; τις σκανδαλίζεται, και εγώ δεν φλέγομαι;