02--Οι ασεβείς βασιλιάδες του Ισραήλ και του Ιούδα Μεταφορά του Αγίας Γραφής Σ. Φίλου Θέμα :τα είδωλα


ΕΙΔΩΛΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΣΟΙ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΤΟΠΡΟΣΚΥΝΟΥΝ
02-Οι ασεβείς βασιλιάδες του Ισραήλ και του Ιούδα
Μεταφορά του Αγίας Γραφής Σ. Φίλου

Θέμα :τα είδωλα
  Στα επόμενα μηνύματα μας θα βάλουμε όλο το α΄ και β΄ Σαμουήλ. Αλλά τώρα μας ενδιαφέρει να Δούμε τα βασίλεια. Το πώς χωρίστηκαν και πόσο οι περισσότεροι ήταν ασεβείς και λάτρευαν τα είδωλα. Και ο Θεός άλλο δεν το άντεξε
 παρ’ όλον ότι έστελνε ανθρώπους (προφήτες)να τους ελέγχουν
Ακόμα και οι ευσεβείς έπεφταν σε λάθη ξεχνώντας να ρωτούν τον Θεό.
Μια παρένθεση πρώτα να κάνω
(Ο Θεός πάντα τηρεί τον Λόγο του όταν τον δίνει ο Λόγος του είναι: «Διαθήκη με τον άνθρωπο». Γι αυτό και η περίοδος της χάρητος είναι διαθήκη με τον άνθρωπο επάνω στο αίμα του Ιησού Χριστού στηρίζεται η τελευταία Του «διαθήκη» Η «Καινή Διαθήκη» που έχουμε στα χέρια μας  και μας δίνεται η τελευταία ευκαιρία ζωής μας που είναι η σωτηρία μας.)
 ΑΥΤΑ ΤΑ ΞΟΑΝΝΑ ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΝ  ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΘΕΟΤΗΤΕΣ.ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ...

 ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ:
Ο ΘΕΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΙΜΟΧΑΡΕΙΣ
ΚΑΙ ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΤΑΝ ΣΥΜΒΟΛΙΖΑΝ ΤΗΝ ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΑΞΙΟΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΑΡΑΤΟ ΑΙΜΑ ΛΟΙΠΟΝ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕ ΤΗΝ ΣΥΓΧΩΡΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΑΝΘΡΩΠΙΣΗ Ο ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΘΥΣΙΑ   ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΜΑΣ.

ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΟΤΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΥΠΗΡΧΑΝ ΟΛΑ ΣΥΜΒΟΛΙΖΑΝ ΤΟΝ ΑΠΟΛΥΤΡΩΤΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟ.
ΕΠΙΣΗΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΛΗΣΙΑΣΕΙ ΤΟΝ ΘΕΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΔΙΟΤΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΠΟΥ ΑΜΑΡΤΗΣΕ ΗΤΑΝ ΑΞΙΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ.

ΜΟΝΟ ΜΕ ΘΑΝΑΤΟ ΚΑΠΟΙΟΥ ΓΙΝΟΤΑΝ ΝΑ ΤΟΝ ΠΛΗΣΙΑΣΕΙ.
ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΤΙΣ ΘΥΣΙΕΣ ΕΩΣ ΟΤΟΥ ΕΡΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΩΤΗΡΑ.
 ΟΠΟΤΕ ΧΥΝΟΝΤΑΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΜΑΣ. ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΔΑΜ ΚΑΙ ΔΟΘΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΘΝΗ ΕΚΑΜΝΑΝ ΘΥΣΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΗΣΥΧΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥΣ

Και αυτό έκαναν όλα τα Έθνη από τα βάθη των αιώνων μέχρι που φτιάσανε σε ανθρωποθυσίες και ιδίως των παιδιών τους πχ στο Μολόχ στο Βάαλ οι Ινδοί στην θεά Κάλλη.

ΒΙΚΙΠΑΙΔΙΑΑστάρτη

Η Αστάρτη ήταν σημαντική θεά των Φοινίκων, που λατρεύτηκε στην Τύρο και στη Σιδώνα, απ' όπου την πήραν και οι Κύπριοι. Ήταν θεά της γονιμότητας, του έρωτα και της γυναικείας χάρης. Για την Αστάρτη οι πληροφορίες προέρχονται από τη Βίβλο. Οι Έλληνες την ταύτιζαν με τη θεά Αφροδίτη καθώς και με την Ήρα και τη Σελήνη. Σε κάθε σημιτικό λαό είχε και διαφορετικό όνομα: Ασταρώθ, Αθάρ, Ιστάρ, Ινίνα, Βααλίς κ.ά. Πίστευαν ότι είναι κόρη της Σελήνης και αδερφή τού Ηλίου και τής θεάς τού Άδη Ερεσκιγκάλ. Επίσης με το όνομα Ασταρώθ είναι γνωστή μια πόλη στην περιοχή της Βασάν, η οποία γενικά ταυτίζεται σήμερα με το Τελλ Αστάρα περίπου 32 χλμ. ανατολικά της Θάλασσας της Γαλιλαίας. [1]
……………………….
ΘΡΗΣΚΕΙΟΛΟΓΙΑ

Η ΑΣΤΑΡΤΗ
(ΙΣΤΑΡ, ΑΣΤΑΡΩΘ, ΑΣΤΟΡΕΘ, ΑΘΑΡ, ΙΝΝΙΝΑ, ΒΑΑΛΙΣ)

 Ειδώλια της Αστάρτης

Θεά των σημιτικών λαών. Ήταν κόρη της Σιν, της Σελήνης και δίδυμη αδερφή του Σαμάς, του Ήλιου και της θεάς του Άδη Ερεσκιγκάλ.
Τη θεωρούσαν θεά μητέρα και ήταν θεά του Ουρανού, της ομορφιάς, του έρωτα, της μητρότητας, της καρποφορίας και της ευφορίας της γης. Ακόμη ήταν θεά του πολέμου και από τους Ασσύριους θεωρούνταν πάρεδρος του Ασσούρ. Ακόμη θεωρούνταν πάρεδρος του Ανούμ, θεού του Ουρανού. Στην Ουρούκ, ως θεά του έρωτα, υπήρξε αντικείμενο ακόλαστης λατρείας. Η σκοτεινή πλευρά της Αστάρτης συνδέεται με τον Κάτω Κόσμο και την μεταθανάτια κατάσταση.
Αναφέρεται με διάφορα ονόματα, όπως Ασταρώθ, Αθάρ, Βααλίς κ.ά. Αντιστοιχούσε με την Ιστάρ των Βαβυλωνίων, την Ιννίνα των Σουμερίων, με την Αστορέθ των Χαναναίων κλπ. Οι Έλληνες την ταύτισαν με την Αφροδίτη, γιατί η Αστάρτη, όπως και η Αφροδίτη, αναδύθηκε από τον αφρό της θάλασσας. Άλλοτε ταυτιζόταν με την Ήρα και τη Σελήνη. Η Αστάρτη αναφέρεται σε πολλούς βαβυλωνιακούς μύθους, όπως στο έπος του Γιλγαμές, η κάθοδός της στον Άδη κλπ.

 Η ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΑΡΤΗΣ

Η λατρεία της ήταν διαδομένη σε όλη την Ανατολή, ιδιαίτερα στις περιοχές της Τύρου και της Σιδώνας, απ' όπου την πήραν και οι Κύπριοι. Η λατρεία της ήταν διαδομένη επίσης στους Φιλισταίους, στους Ασσύριους, στους Βαβυλώνιους κλπ. Οι Φοίνικες είχαν στα πλοία τους το ξύλινο ομοίωμά της. Η λατρεία της συνδεόταν με σεξουαλικά όργια.

Η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΧΑΝΑΝΑΙΩΝ

Η ΑΣΤΑΡΤΗ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ

Η Αγία Γραφή την αναφέρει μαζί με το Βάαλ. Στην Παλαιά Διαθήκη δεν γίνεται σαφής διάκριση ανάμεσα στην Αστάρτη και την Ασερά (Κριτές 2,13. 3,7), ενώ το όνομά της σε πληθυντικό αριθμό δηλώνει γενικά τις θηλυκές ειδωλολατρικές θεότητες (Κριτές 2,13. 10,6 κ.α.). Η λατρεία της ήταν διαδομένη σε όλη την Ανατολή, ιδιαίτερα στις περιοχές της Σιδώνας (Γ' Βασιλέων 11,6. 11,33) και των Φιλισταίων (Α' Βασιλέων 31,10). Ακόμη η Αστάρτη αποκαλείται στην Παλαιά Διαθήκη ως "βδέλυγμα των Σιδωνίων" (Γ' Βασιλέων 11,33).

Αμέσως μετά το θάνατο του Ιησού του Ναυή, οι Ισραηλίτες άρχισαν να ξεχνούν τις παραδόσεις τους και τον Κύριο, λατρεύοντας άλλους θεούς, όπως το Βάαλ, την Αστάρτη και την Ασταρώθ (Ιησούς του Ναυή 24,33. Κριταί 2,11-13. 11,6).
Κατά της εποχή του Σολομώντα χτίστηκε για πολιτικούς λόγους ιερό της θεάς στην Ιερουσαλήμ (Δ' Βασιλέων 23,13). Η λατρεία της κατακρίθηκε σφοδρότατα από τους Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης.
Μετά την επιστροφή της Κιβωτού από τους Φιλισταίους, ο Σαμουήλ ζήτησε από τους Ισραηλίτες να εγκαταλείψουν τα είδωλα και να λατρέψουν τον αληθινό Θεό. Έτσι οι Ισραηλίτες πέταξαν τα είδωλα του Βάαλ και της Αστάρτης, και λάτρευαν μόνο τον Κύριο (Α' Βασιλειών 7,4).
Οι Φιλισταίοι αφού νίκησαν το Σαούλ και τους Ισραηλίτες στο όρος Γελβουέ, πήγαν την άλλη μέρα και λεηλάτησαν τους νεκρούς. Έβγαλαν την πανοπλία του Σαούλ, του έκοψαν το κεφάλι και πήραν τα όπλα του ως τρόπαια και τα περιέφεραν στη χώρα τους και στους ναούς τους πανηγυρίζοντας τη νίκη τους. Τα όπλα του Σαούλ και των γιων του τα τοποθέτησαν στο ναό της Αστάρτης. Το κεφάλι του το τοποθέτησαν στο ναό του Δαγών και το σώμα του, όπως και των γιων του, τα κρέμασαν στα τείχη της Βαιθσάν (Α' Βασιλειών 31,8-10. Α' Παραλειπομένων 10,8-10).

Ο Σολομών στα τελευταία χρόνια της βασιλείας του παρασύρθηκε από τις αλλόφυλες γυναίκες του και έχτισε ειδωλολατρικούς ναούς και θυσιαστήρια σε υψώματα και στην κορυφή του όρους των Ελαιών, που είχε ονομασθεί και όρος του Σκανδάλου, επειδή και ο ίδιος ο Σολομών τέλεσε εκεί θυσίες σε θεούς ειδωλολατρών. Έτσι ο Σολομών έχτισε ναούς για τον Χαμώς, το θεό των Μωαβιτών, και για τον θεό των Αμμωνιτών. Έχτισε επίσης ναό για την Αστάρτη, τη θεότητα των Σιδωνίων. Σ' αυτούς τους ναούς και σ' αυτά τα θυσιαστήρια οι γυναίκες του Σολομώντα προσέφεραν θυμίαμα και θυσίες στους θεούς τους (Γ' Βασιλέων 11,4-8. 11,33).
..............................................................


Ιωάννης 17:
5 Και, τώρα, εσύ Πατέρα, δόξασέ με κοντά σου, με τη δόξα που είχα κοντά σε σένα, πριν γίνει ο κόσμος.
Ιωάννης 3:
17 Δεδομένου ότι, ο Θεός δεν απέστειλε τον Υιό του στον κόσμο, για να κρίνει τον κόσμο, αλλά για να σωθεί ο κόσμος διαμέσου αυτού.
Ιωάννης 1:
4 Και ο Λόγος έγινε σάρκα, και κατοίκησε ανάμεσά μας, (και είδαμε τη δόξα του, δόξαν ως μονογενή από τον Πατέρα), γεμάτος χάρη και αλήθεια.



Εβραίους 10
1 Επειδή, ο νόμος, ο οποίος αποτελεί σκιά των μελλοντικών αγαθών, όχι την ίδια την εικόνα των πραγμάτων, δεν μπορεί ποτέ με τις ίδιες θυσίες που προσφέρονται, πάντοτε, κάθε χρόνο, να τελειοποιήσει αυτούς που προσέρχονται.
2 Για τον λόγο ότι, τότε θα έπαυαν να προσφέρονται· δεδομένου ότι, οι λατρευτές, αφού καθαρίστηκαν μια φορά, δεν θα είχαν πλέον καμιά συνείδηση αμαρτιών.
3 Αλλά, με τις θυσίες αυτές γίνεται κάθε χρόνο ανάμνηση των αμαρτιών.
4 Επειδή, είναι αδύνατον το αίμα ταύρων και τράγων να αφαιρεί αμαρτίες.
5 Γι' αυτό, μπαίνοντας μέσα στον κόσμο, λέει: «Θυσία και προσφορά δεν θέλησες, αλλά μου ετοίμασες ένα σώμα.
6 Σε ολοκαυτώματα και προσφορές περί αμαρτίας δεν ευαρεστήθηκες.
7 Τότε, είπα: Δες, έρχομαι, (στον τόμο τού βιβλίου είναι γραμμένο για μένα), για να κάνω, ω Θεέ, το θέλημά σου».
8 Αφού πιο πάνω είπε, ότι: «Θυσία και προσφορά, και ολοκαυτώματα, και προσφορές περί αμαρτίας, δεν θέλησες, ούτε ευαρεστήθηκες σ' αυτές»· (που προσφέρονται σύμφωνα με τον νόμο)·
9 τότε είπε: «Δες, έρχομαι, για να κάνω, ω Θεέ, το θέλημά σου». Αναιρεί το πρώτο, για να συστήσει το δεύτερο.
10 Με το οποίο θέλημα είμαστε αγιασμένοι διαμέσου τής προσφοράς τού σώματος του Ιησού Χριστού, που έγινε μια φορά για πάντα.
11 Και κάθε ιερέας μεν στέκεται καθημερινά λειτουργώντας, και πολλές φορές προσφέροντας τις ίδιες θυσίες, οι οποίες δεν μπορούν να αφαιρέσουν αμαρτίες.
Πέτρου Α' 1:
13 Γι' αυτό, αφού ανασηκώσετε τις οσφύες τής διάνοιάς σας, εγκρατεύεστε, και έχετε τέλεια ελπίδα στη χάρη που έρχεται σε σας, όταν αποκαλυφθεί ο Ιησούς Χριστός·
14 ως παιδιά υπακοής, χωρίς να συμμορφώνεστε με τις προηγούμενες επιθυμίες, που είχατε εν αγνοία σας·
15 αλλά, καθώς εκείνος που σας κάλεσε είναι άγιος, έτσι κι εσείς να γίνετε άγιοι σε κάθε διαγωγή·
16 επειδή, είναι γραμμένο: «Άγιοι να είστε, επειδή εγώ είμαι άγιος».
17 Και αν επικαλείστε Πατέρα, αυτόν που κρίνει χωρίς προσωποληψία, σύμφωνα με το έργο τού καθενός, να διάγετε με φόβο τον καιρό τής παροικίας σας·
18 ξέροντας ότι δεν λυτρωθήκατε από τη μάταιη πατροπαράδοτη διαγωγή σας με φθαρτά, ασήμι ή χρυσάφι,
19 αλλά με το πολύτιμο αίμα τού Χριστού, ως αμνού χωρίς ψεγάδι και χωρίς κηλίδα·
20 ο οποίος ήταν μεν προορισμένος πριν από τη δημιουργία τού κόσμου, φανερώθηκε όμως στους έσχατους καιρούς για σας,
21 που πιστεύετε διαμέσου αυτού στον Θεό, ο οποίος τον ανέστησε από τους νεκρούς, και του έδωσε δόξα, ώστε η πίστη σας και η ελπίδα να είναι στον Θεό.
……..
Καλό είναι να δούμε τώρα όλους με την σειρά ασεβείς και ευσεβείς βασιλιάδες. Και επειδή τους έβαλε ο Θεός να κατευθύνουν τον λαό του, αυτοί πόσο κράτησαν την υπόσχεση τους, και που κατεύθυναν τον λαό.
  Πριν  κάνουν βασιλιά, είχαν θεοκρατικό το κράτος τους.
Ζήτησαν βασιλιά και τους έδωσε ο Θεός τον Σαούλ.
Ας τα δούμε ένα- ένα κάθε μέρα μελετώντας τα από τον Λόγο του Θεού. Αλλιώς δεν καταλαβαίνουμε την γλώσσα της Αγίας Γραφής.
Βέβαια όταν ο λαός φωνάζει πάντα κάποια αίτια υπάρχει. Του  Σαμουήλ οι γιοι δεν ήταν όπως ο πατέρας τους ο Σαμουήλ. Και ο Σαούλ δεν στάθηκε εκεί που τον ήθελε ο Θεός σε υπακοή
Η υπακοή παίζει μεγάλο ρόλο στην σχέση μας με τον Θεό.
  Αυτό το βλέπουμε και στον κύριο μας Ιησού Χριστό. Δεν έκανε τίποτα (ως ενανθρωπισμένος γιος) αν δεν το έλεγε ο Πατέρας και επίσης είχε ενότητα και για αυτό ζητά και από μας την ενότητα.

Όμως θα δούμε και τον Σολομώντα πως στάθηκε και πως ξέπεσε δεν τήρησε την διαθήκη του (υπόσχεση που έδωσε) με το Θεό.

Ας αρχίσουμε από τον Σολομώντα να δούμε τι ακριβώς έγινε και χώρισαν τα δυο βασίλεια