18--4--2016----------Με πολλούς συνεργάτες συγγραφεύς ο Μιλτιάδης Αγγελάτος ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΒΙΒΛΙΚΑ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ 1994 Β΄ ΤΟΜΟΣ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Iδού έρχομαι ταχέως !!!

Iδού έρχομαι ταχέως !!! 



ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ
1 Γενάρη Σάββατο και τώρα:
26-11-2015--Πέμπτη
01
Ο ζωντανός Κύριος
 Το βιβλίο των Πράξεων συνδέεται με το Ευαγγέλιο του Λουκά. Το Ευαγγέλιο δείχνει τι ο Χριστός προσωπικά άρχισε να κάνει. Οι Πράξει τι συνέχισε να κάνει με το Άγιο Πνεύμα. Η ανάληψη είναι το τελευταίο γεγονός στο Λουκά και το πρώτο στις Πράξεις. Ο σωστότερος τίτλος στο βιβλίο τούτο της Καινής Διαθήκης είναι
¨ οι πράξεις του Αγίου Πνεύματος δια των Αποστόλων¨
Η λέξη- κλειδί του βιβλίου είναι : ¨Μάρτυρας¨ ή ¨Μαρτυρία¨. Η ίδια δε τούτη λέξη μας δίνει τη διαίρεση του Βιβλίου σε 4 μέρη ¨ Έσεσθέ μου Μάρτυρες εν τε Ιερουσαλήμ και εν πάσι τη Ιουδαία και Σαμαρεία και έως εσχάτου της γης¨

Πράξεις 1—8--(Σ. Φίλος)
ΤΗΝ πρώτη διήγηση, βέβαια, έκανα, ω Θεόφιλε, για όλα όσα ο Ιησούς άρχισε να κάνει και να διδάσκει,
2 μέχρι την ημέρα κατά την οποία αναλήφθηκε, αφού διαμέσου τού Αγίου Πνεύματος έδωσε εντολές στους αποστόλους, που διάλεξε·…
.. 8 αλλά, θα πάρετε δύναμη, όταν έρθει επάνω σας το Άγιο Πνεύμα· και θα είστε μάρτυρες για μένα και στην Ιερουσαλήμ και σε ολόκληρη την Ιουδαία και στη Σαμάρεια, και μέχρι το τελευταίο άκρο τής γης.
Πράξεις2:47
47 δοξολογώντας τον Θεό, και βρίσκοντας χάρη μπροστά σε ολόκληρο τον λαό. Και ο Κύριος πρόσθετε καθημερινά στην εκκλησία αυτούς που σώζονταν.
Πράξεις 8:-4
4 Εκείνοι μεν, λοιπόν, που διασπάρθηκαν διαπέρασαν τους τόπους, ευαγγελιζόμενοι τον λόγο.
 Το κορυφαίο Πρόσωπο του βιβλίου είναι ο ζωντανός Κύριος. Η δύναμη του βιβλίου το Άγιο Πνεύμα. Οι Κήρυκες του βιβλίου βασικά ο Πέτρος
Πράξεις 1:1-12 και ο Παύλος Πράξεις 13:28
Το πρόγραμμα του βιβλίου οι Ιεραποστολές. Η έμφαση στο πρώτο μέρος του βιβλίου  είναι ¨Μετανοήσατε¨
κεφ. 1: 12 στον Ιουδαίο στο δε δεύτερο ¨πίστευσον¨
κεφ. 13-28 στον εθνικό.
  Στο τελευταίο εδάφιο των Πράξεων ο δέσμιος Παύλος ¨διδάσκων τα περί του Κυρίου Ιησού¨ (28:31)
Μοιάζει ν’ ;απλώνει το χέρι και να προσφέρει τη σκυτάλη σ’ εμάς. Ναι ο ζωντανός Κύριος ¨θάβει τους εργάτες Του όμως συνεχίζει το έργο Του¨ Οι Πράξεις γι’ αυτόν τον λόγο ακριβώς δεν επιλογίζονται. Συνεχίζουν.
Με τούτο το τελευταίο υπόψη ας μελετήσουμε και ας προσπαθήσουμε να ζήσουμε τις ¨Πράξεις του Αγίου Πνεύματος¨ δια των Αποστόλων. Και… τούτο το χρόνο ούτε μια μέρα χωρίς βιβλική μελέτη
…………………………….
Με πολλούς συνεργάτες  συγγραφεύς
ο Μιλτιάδης  Αγγελάτος

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΒΙΒΛΙΚΑ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ
ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ 1994
Β΄ ΤΟΜΟΣ
ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
2 Γενάρη Κυριακή και τώρα:
27-11-2015--Παρασκευή

02
Η πειθώ της ζωής
Ο ¨πρώτος λόγος¨ για το οποίο μιλάει ο Λουκάς είναι βέβαια το Ευαγγέλιο Του. Και το ευαγγέλιο αυτό- όπως και τα άλλα Ευαγγέλια –μιλάει για όλα εκείνα που  ¨έκαμε και δίδαξε ο Ιησούς¨.
 Αξίζει στο σημερινό μας ανάγνωσμα να μείνουμε σε τούτο το ¨έκαμε και δίδαξε¨. Αποτελεί τούτη η διατύπωση ένα πλήρες και ισοζυγισμένο Ευαγγέλιο.
Στη ζωή του Χριστού δεν έχουμε έναν απλό Δάσκαλο που ήλθε να μας διδάξει απλά και θεωρητικά τοθ8έλημα του Θεού. Έχουμε έναν που όχι μόνο δίδαξε αλλά και έζησε. Μάλιστα δε πρώτα έχουμε το ¨έκαμε¨ και έπειτα το ¨δίδαξε¨. Η ζωή Του ήταν η διδασκαλία Του τα έργα Του ήταν η γλώσσα Του. Το παράδειγμα Του ήταν η πειθώ Του. Η πραότητα τα Του και η ταπείνωση Του ήταν τα κηρύγματα Του.
 Μάθημα τούτο για όλους μας. Εκείνο που ο κόσμος περιμένει και εκτιμάει περισσότερο είναι ένας εφαρμοσμένος και πρακτικός χριστιανισμός. Ένα χριστιανισμός που από το νου του κατεβαίνει στην καρδιά Του και γίνεται βίωμα και ζωή καθημερινή.
Ήταν δ επάνω στην αλήθεια που αναφερόταν ο Παύλος όταν έγραφε στους Φιλιππήσιους πιστούς: ¨εκείνα τα οποία ηκούσατε και είδετε εν εμοί¨

Φιλιππησίους 4:9 (Σ. Φίλος)
9 Εκείνα που και μάθατε, και παραλάβατε, και ακούσατε, και είδατε σε μένα, αυτά να κάνετε· και ο Θεός τής ειρήνης θα είναι μαζί σας.
  Ας συμβαδίζει λοιπόν η ζωή και η μαρτυρία. Γιατί: ¨όστις αθετήσει μία των εντολών τούτων των ελαχίστων ελάχιστος θέλει ονομασθεί εν τη Βασιλεία των ουρανών .όστις δε εκτελέσει και διδάξει ούτος μέγας θέλει ονομασθεί εν τη Βασιλεία των ουρανών¨.
Ματθαίος 5:19 (Σ. Φίλος)
19 Όποιος, λοιπόν, αθετήσει μία από τούτες τις ελάχιστες εντολές, και διδάξει έτσι τους ανθρώπους, ελάχιστος θα ονομαστεί στη βασιλεία των ουρανών· όποιος, όμως, εκτελέσει και διδάξει, αυτός θα ονομαστεί μέγας στη βασιλεία των ουρανών.
Με ποιόν μοιάζουμε εμείς Θυμήσου: εκτελέσει και διδάξει
……………………………………….
Με πολλούς συνεργάτες  συγγραφεύς ο
Μιλτιάδης  Αγγελάτος
………………………………….

03
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΒΙΒΛΙΚΑ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ
ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ 1994
Β΄ ΤΟΜΟΣ
ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
3 Γενάρη δευτέρα και τώρα:
27-11-2015--Παρασκευή ξανά
Λαθεμένο σκεπτικό
Η πρωτοβουλία του Πέτρου δεν φαίνεται να έχει έντονη πάνω της την σφραγίδα του Πνεύματος. Το σκεπτικό αλλά και η διαδικασία δεν άφηναν χώρο και πρωτοβουλία στον Θεό:
 Πριν απ’ όλα το ερώτημα : γιατί να εκλεγεί κάποιος στη θέση του Ιούδα; Ήταν πουθενά γραμμένο ότι αν δεν ήταν δώδεκα ο θεός δεν θα τους χρησιμοποιούσε και δεν θα τους ευλογούσε! Ήταν ο αριθμός ¨12¨ το πρόβλημα τους!
 Δεύτερο γιατί η εκλογή να έχει τους περιορισμούς των Πράξεις 1: εδαφίων 21-22;
21 Πρέπει, λοιπόν, από τους άνδρες, που συμπαραβρέθηκαν μαζί μας καθ’ όλο τον καιρό, κατά τον οποίο ο Κύριος Ιησούς μπήκε και βγήκε ανάμεσά μας,
22 αρχίζοντας από το βάπτισμα του Ιωάννη μέχρι την ημέρα κατά την οποία αναλήφθηκε από μας, ένας από τούτους να γίνει μαζί μας μάρτυρας της ανάστασής του.
Το ¨εις εκ τούτων¨; Υπήρξε αναμφίβολα ένας περιορισμός στον οποίο ποιος θα μας πείσει ότι χώρεσε η εκλογή του Πνεύματος; Στενή αντίληψη τούτη όπως και των Ιουδαϊζόντων αργότερα και όλων 
Που πολέμησαν ο χριστιανισμός να μείνει¨ Ιουδαϊκή υπόθεση μόνον¨
 Τρίτο χειρότερο η προσευχή ¨ανάδειξον εκ των δύο τούτων ένα¨ Πράξεις 1: εδ.24Γιατί  ¨εκ των δύο¨

Πράξεις 1: εδ.24   Και αφού προσευχήθηκαν, είπαν: Εσύ, Κύριε, καρδιογνώστη όλων, ανάδειξε έναν από τούτους τούς δύο, που τον διάλεξες,
Γιατί  ¨εκ των δύο¨  ¨και γιατί ένα¨; Ήταν και είναι τόσο μικρό το έργο του Θεού που να μη χωράει και τους δύο; Όμως ποιους δύο! αυτούς που έχρισαν υποψήφιους της εκλογής του Θεού οι άνθρωποι!
  Τέταρτο ολίσθημα ο κλήρος. Το ψηφοδέλτιο. Πόσο καταπονούμε αδελφούς και συνάξεις Χριστού με τις ανθρώπινες ψηφοφορίες κι εκλογές μας! Πόσα ανθρώπινα στοιχεία εμφιλοχωρούν τότε! Συγγένειες, συμπάθειες αντιπάθειες κλπ! Μήπως σε όλο τούτο οδηγηθήκαμε όταν τα πνευματικά μας αυτιά έχασαν την ευαισθησία και την ικανότητα τους ¨εν νηστεία και προσευχή ¨ν’ ακούνε το:  ¨χωρίσατε εις εμέ τον Βαρνάβαν…
Πράξεις  13:2! (Σ. Φίλος)
2 Και ενώ υπηρετούσαν στον Κύριο και νήστευαν, το Πνεύμα το Άγιο είπε: Ξεχωρίστε σε μένα τον Βαρνάβα και τον Σαύλο για το έργο που τους προσκάλεσα.
Μήπως !.. και αν ναι ώρα εξομολόγησης.

Με πολλούς συνεργάτες  συγγραφεύς ο
Μιλτιάδης  Αγγελάτος

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΒΙΒΛΙΚΑ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ
ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ 1994
Β΄ ΤΟΜΟΣ
ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
4 Γενάρη Τρίτη και τώρα:
27-11-2015--Παρασκευή ξανά
04
 Θάρρος Μαρτυρίας
 Ότι συνέβηκε σε τούτη την πρώτη αποστολική εκκλησία είναι τυπικό παράδειγμα του πώς οι άνθρωποι δια μέσου των αιώνων συμπεριφέρονται στην εκκλησία του Χριστού. Είναι κάτι που και στο δικό μας Άρειο Πάγο συνέβηκε με το κήρυγμα του Παύλου
¨οι μεν εχλεύαζον…οι δε θέλομεν σε ακούσει πάλι… τινές επίστευσαν¨
Πράξεις 17:32-34-(Σ. Φίλος)
 32 Μόλις, όμως, άκουσαν για ανάσταση νεκρών, άλλοι μεν χλεύαζαν, άλλοι δε είπαν: Για το θέμα αυτό, θα σε ακούσουμε ξανά.
33 Και έτσι ο Παύλος βγήκε από ανάμεσά τους.
34 Όμως, μερικοί άνδρες προσκολλήθηκαν σ' αυτόν, και πίστεψαν· ανάμεσα στους οποίους και ο Αρεοπαγίτης Διονύσιος, και μία γυναίκα, με το όνομα Δάμαρη, και άλλοι μαζί μ' αυτούς.
Η ιστορία λοιπόν επαναλαμβάνεται…
 Η ίδια δε λέξη και στις δύο περιπτώσεις ¨εχλεύαζον¨.
Η χλεύη είναι ο θρίαμβος του αμαθή. Είναι  βέβαια πολύ εύκολο να ειρωνευτείς και να κριτικάρεις κάποιον όμως τούτο δείχνει κατωτερότητα και όχι ανωτερότητα. Μάλιστα  κείνο που ανόητα χλευάζεις μπορεί εύκολα να στραφεί ενάντια σου και να σε καταδικάσει. Μεστούς από οινόπνευμα κατηγόρησαν τους μαθητές του Χριστού. Και μεστοί ναι ήταν. Όμως όχι οινόπνευμα αλλά από Πνεύμα Άγιο του Θεού.
 Δόξα όμως στον Θεό που υπάρχουν και κείνοι που ¨θαυμάζουν¨ και που ειλικρινά προβληματίζονται με το μήνυμα και τελικά ¨πιστεύουν¨. Ας είναι πιο λίγοι.
Δεν το είπε εξάλλου ο Χριστός όταν συμβούλευε: ¨μη φοβού μικρόν ποίμνιον¨

Λουκάς 12:32  (Σ. Φίλος
32 Μη φοβάσαι, μικρό ποίμνιο· επειδή, ο Πατέρας σας ευδόκησε να σας δώσει τη βασιλεία.
 Η παρρησία του Πέτρου του ως τα χθες δειλού και άστοχου ας γίνει δική μας παρρησία. ¨Σταθείς ύψωσε φωνήν¨
Πράξεις 2: (Σ. Φίλος)
14 Και ο Πέτρος, αφού στάθηκε όρθιος μαζί με τους έντεκα, ύψωσε τη φωνή του, και μίλησε σ' αυτούς: Άνδρες Ιουδαίοι και όλοι όσοι κατοικείτε στην Ιερουσαλήμ, ας είναι σε σας γνωστό τούτο, κι ακούστε τα λόγια μου.
Ας σταθούμε κι εμείς σωστοί άφοβοι να δώσουμε τη χριστιανική μας μαρτυρία σαν άτομα μα και σαν οικογένεια. Ιδιαίτερα σαν οικογένεια. Λείπει τόσο αυτό το είδος μαρτυρίας!..
Ας ζητούμε από τον Κύριο θάρρος μαρτυρίας στο περιβάλλον που μας έχει τάξει.
……………………………………….
Με πολλούς συνεργάτες  συγγραφεύς ο
Μιλτιάδης  Αγγελάτος

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΒΙΒΛΙΚΑ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ
ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ 1994
Β΄ ΤΟΜΟΣ
ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
4 Γενάρη Τετάρτη και τώρα:
05

27-11-2015--Παρασκευή ξανά
   Ο άλλος Πέτρος
 Αλλιώτικος ο Πέτρος των Πράξεων απ’ αυτόν των Ευαγγελίων. Αλλαγή βαθιά και ουσιαστική που το Πνεύμα του Θεού κάνει όπου αφεθεί ελεύθερο και κυρίαρχο να δουλέψει.
 Ο Πέτρος του αναγνώσματος μας δεν φυγοδικεί. Δεν
Κρύβεται. Δεν τρέμει πάνω στο βήμα. Ούτε τα λόγια του μπερδεύονται. Είναι  ευθυτενής και σαφής.. ο λόγος του κρυστάλλινος και αποφασιστικός. Μάλιστα δεν αρκείται να κηρύξει τον Χριστό και να βεβαιώσει ότι σε Αυτόν μόνον υπάρχει σωτηρία αλλά υπογραμμίζει και την ευθύνη όλων εκείνων που τον σταύρωσαν. ¨Ο Θεός Κύριον και Χριστόν έκαμεν τούτον τον οποίον σεις εσταυρώσατε¨
Πράξεις 2:36 ( Σ. Φίλος)
36 Ας ξέρει, λοιπόν, ο Ισραήλ με βεβαιότητα, ότι, ο Θεός έκανε Κύριο και Χριστό, τούτον τον Ιησού, τον οποίο εσείς σταυρώσατε.
 Ο Θεός έλεγε κάποιος σήμερα : ¨ας έλειπε ο τόσο προσωπικός και ατόρνευτος  λόγος¨. Όχι! Το Ευαγγέλιο ήταν και θα είναι προσωπικό. Να θυμηθούμε το σύ είσαι ο άνθρωπος¨
Β΄ Σαμουήλ 12:7  (Σ. Φίλος )
7 Και ο Νάθαν είπε στον Δαβίδ: Εσύ είσαι ο άνθρωπος. Έτσι λέει ο Κύριος, ο Θεός τού Ισραήλ: Εγώ σε έχρισα βασιλιά επάνω στον Ισραήλ, και εγώ σε ελευθέρωσα από το χέρι τού Σαούλ·
Και –το θέλουμε ή όχι θα πρέπει να μένει ¨ατόρνευτο¨. Έστω και αν κάποιοι μουτρώσουν και πουν ¨σκληρός ο λόγος ποιος μπορεί να τον ακούει¨.

Ιωάννης 6: 60 (Σ. Φίλος)
60 Πολλοί, λοιπόν, από τους μαθητές του, όταν τα άκουσαν αυτά, είπαν: Σκληρός είναι αυτός ο λόγος· ποιος μπορεί να τον ακούει;
 Μπορούν αυτοί που άφησαν το Πνεύμα του Θεού να δουλέψει μέσα τους. Αυτοί που όπως θα δούμε αύριο
¨ η καρδιά τους έρχεται σε κατάνυξη¨. 
Πράξεις 2:37 (Σ. Φίλος)
37 Και όταν τα άκουσαν αυτά, η καρδιά τους ήρθε σε κατάνυξη, και είπαν στον Πέτρο και στους υπόλοιπους αποστόλους: Τι πρέπει να κάνουμε, άνδρες αδελφοί;
 Η Εκκλησία του Χριστού-θα το λέμε όσο μπορούμε συχνότερα –πρέπει ξανά να επιστρέψει στις Βιβλικές της ρίζες για έμπνευση επαναβεβαίωση ή και διόρθωση αν χρειαστεί. Ιδιαίτερα σ’ εποχές σαν τη δική μας που η  ¨καπήλευση του λόγου¨     
 Β΄ Κορινθίους 2:17 (Σ. Φίλος)
17 Επειδή, εμείς, όπως οι πολλοί, δεν καπηλεύουμε τον λόγο του Θεού, αλλά ως από ειλικρίνεια, αλλά ως από τον Θεό, κατάντικρυ μπροστά στον Θεό, μιλάμε εν Χριστώ.
Είναι του συρμού. Και.. του πνευματικού καταποντισμού.
……………………………………….
Με πολλούς συνεργάτες  συγγραφεύς ο
Μιλτιάδης  Αγγελάτος


06/. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΒΙΒΛΙΚΑ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ
ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ 1994
Β΄ ΤΟΜΟΣ
ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
6 Γενάρη Πέμπτη και τώρα:
26-3-2016--Σάββατο ξανά
06
   Πρότυπο κήρυγμα
Πρότυπο  από όλες τις πλευρές τούτο το το πρώτο κήρυγμα της νιογέννητης Εκκλησίας του Χριστού, μπορεί να μας διδάξει πολλά:
  [ρώτα βλέπουμε πως το Πρόσωπο και το έργο του Χριστού πρέπει να είναι ο κορμός και ο σκοπός κάθε κηρύγματος. «Ο Θεός Κύριον και Χριστόν έκαμε τον Ιησούν»
Πράξεις 2:36--- Βάμβας
36 Βεβαίως λοιπόν ας εξεύρη πας ο οίκος του Ισραήλ ότι ο Θεός Κύριον και Χριστόν έκαμεν αυτόν τούτον τον Ιησούν, τον οποίον σεις εσταυρώσατε.
Πράξεις 2:36--- Σ. Φίλος
36 Ας ξέρει, λοιπόν, ο Ισραήλ με βεβαιότητα, ότι, ο Θεός έκανε Κύριο και Χριστό, τούτον τον Ιησού, τον οποίο εσείς σταυρώσατε.
Είναι ο κεχρισμένος από τον Θεό Σωτήρας των αμαρτωλών. Γι’ αυτό και ο Παύλος βεβαιώνει:
Κορινθίους Α' 1:23--- Βάμβας
23 ημείς δε κηρύττομεν Χριστόν εσταυρωμένον, εις μεν τους Ιουδαίους σκάνδαλον, εις δε τους Έλληνας μωρίαν,
Κορινθίους Α' 1:23--- Σ. Φίλος
23 εμείς, όμως, κηρύττουμε Χριστόν σταυρωμένον, για μεν τους Ιουδαίους σκάνδαλο, για δε τους Έλληνες μωρία·
Κήρυγμα, συνεπώς που μέσα του δεν έχει το σταυρό του Χριστού, δεν πρέπει να λογαριάζεται χριστιανικό.
   Έπειτα παρατηρούμε τον προσωπικό τόνο του κηρύγματος:
Πράξεις 2:36--39- Βάμβας
36 Βεβαίως λοιπόν ας εξεύρη πας ο οίκος του Ισραήλ ότι ο Θεός Κύριον και Χριστόν έκαμεν αυτόν τούτον τον Ιησούν, τον οποίον σεις εσταυρώσατε.--
39 Διότι προς εσάς είναι η επαγγελία και προς τα τέκνα σας και προς πάντας τους εις μακράν, όσους αν προσκαλέση Κύριος ο Θεός ημών.
Πράξεις 2:36--39- Σ. Φίλος
36 Ας ξέρει, λοιπόν, ο Ισραήλ με βεβαιότητα, ότι, ο Θεός έκανε Κύριο και Χριστό, τούτον τον Ιησού, τον οποίο εσείς σταυρώσατε…
39 επειδή, η υπόσχεση είναι προς εσάς και προς τα παιδιά σας, και προς όλους εκείνους που είναι μακριά, όσους θα προσκαλέσει ο Κύριος ο Θεός μας.
Το χριστιανικό κήρυγμα φέρνει σε άμεση προσωπική επικοινωνία τον άνθρωπο με τον Χριστό, πάντοτε μέσω της μεσιτείας του Χριστού. Το:  «δια να δυνηθώσι…» του Παύλου στον Άρειο Πάγο ισχύει κάθε εποχή.
Πράξεις 17: 27--- Βάμβας
27 διά να ζητώσι τον Κύριον, ίσως δυνηθώσι να ψηλαφήσωσιν Αυτόν και να εύρωσιν, αν και δεν είναι μακράν από ενός εκάστου ημών.
Πράξεις 17: 27--- Σ. Φίλος
27 για να ζητούν τον Κύριο, ίσως μπορέσουν να τον ψηλαφήσουν και να τον βρουν· αν και δεν είναι μακριά από κάθε έναν από μας ξεχωριστά·

Τελικά ο σκοπός του Κηρύγματος πρέπει να είναι το να έλθει «η καρδία αυτών σε κατάνυξη»
Πράξεις 2:--37 Βάμβας
37 Αφού δε ήκουσαν ταύτα, ήλθεν εις κατάνυξιν η καρδία αυτών, και είπον προς τον Πέτρον και τους λοιπούς αποστόλους· Τι πρέπει να κάμωμεν, άνδρες αδελφοί;
Πράξεις 2:37--Σ.  Φίλος
37 Και όταν τα άκουσαν αυτά, η καρδιά τους ήρθε σε κατάνυξη, και είπαν στον Πέτρο και στους υπόλοιπους αποστόλους: Τι πρέπει να κάνουμε, άνδρες αδελφοί;
«η καρδία αυτών σε κατάνυξη» Όχι απλώς να ευχαριστηθούν. Κάποιος  σωστά έλεγε, πως «από το κήρυγμα πάντοτε να φεύγεις… στενοχωρημένος. Ή με τον κήρυκα ή με τον εαυτό σου»
Το δεύτερο όταν συμβαίνει είναι σωτήριο. Σε φέρνει στην όμορφη θέση ν’ ανά-κράξεις: : «Τι πρέπει να κάνουμε, άνδρες αδελφοί;»
Η απάντηση είναι «μετανοήσατε» η προσευχή μας και ο αγώνας μας ας είναι ώσπου να έλθει ο Κύριος το δικό Του βιβλικό κήρυγμα να μη λείψει από την Εκκλησία.
Αμήν
Με πολλούς συνεργάτες  συγγραφεύς ο
Μιλτιάδης  Αγγελάτος

06/. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΒΙΒΛΙΚΑ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ
ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ 1994
Β΄ ΤΟΜΟΣ  7-1-1994
ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
07
28-3-2016---
Δοτηρας ευλογιών
  Προσπαθώ να μπω στην ψυχολογία αυτού από τη γέννα του ήταν χωλός. Κάθε μέρα γι’ αμέτρητες μέρες τα ίδια και τα ίδια. Στήσιμο στο Ναό απλωμένο χέρι ψίχουλα ελεημοσύνης από κάποιους πονόψυχους. Φαίνεται  στα χέρια τους κοίταζε γιατί από αυτά, κάτι περίμενε να πάρει μια που καμιά καρδιά ως τώρα δεν του είχε προσφερθεί. Στα χέρια κοίταξε και τον Πέτρο με τον Ιωάννη. Ψίχουλα και από αυτούς περίμενε, χωρίς να ξέρει ότι μπορούσανε να του δώσουν όχι τη δυνατότητα να συνεχίσει να είναι κουτσός ζητιάνος αλλά τη δύναμη να σταθεί στα πόδια του και να πηδήσει δοξάζοντας τον Θεό. Δεν είναι καταπληκτικό;
  Γι αυτό και ο Πέτρος τον πρώτο λόγο που του πρόφερε ήταν «βλέψον εις ημάς»
Πράξεις 3: Βάμβας
1 Ανέβαινον δε ομού ο Πέτρος και Ιωάννης εις το ιερόν κατά την ώραν της προσευχής την εννάτην.
2 Και άνθρωπός τις χωλός υπάρχων εκ κοιλίας μητρός αυτού εβαστάζετο, τον οποίον έθετον καθ' ημέραν προς την θύραν του ιερού την λεγομένην Ωραίαν, διά να ζητή ελεημοσύνην παρά των εισερχομένων εις το ιερόν·
3 ούτος ιδών τον Πέτρον και Ιωάννην μέλλοντας να εισέλθωσιν εις το ιερόν, εζήτει να λάβη ελεημοσύνην.
4 Ατενίσας δε εις αυτόν ο Πέτρος μετά του Ιωάννου, είπε· Βλέψον εις ημάς.
5 Και εκείνος έβλεπεν αυτούς μετά προσοχής, προσμένων να λάβη τι παρ' αυτών.
6 Ο δε Πέτρος είπεν· Αργύριον και χρυσίον εγώ δεν έχω· αλλ' ό,τι έχω, τούτο σοι δίδω· εν τω ονόματι του Ιησού Χριστού του Ναζωραίου σηκώθητι και περιπάτει.
7 Και πιάσας αυτόν από της δεξιάς χειρός εσήκωσε· και παρευθύς εστερεώθησαν αι βάσεις και τα σφυρά των ποδών αυτού,
8 και αναπηδήσας εστάθη όρθιος και περιεπάτει, και εισήλθε μετ' αυτών εις το ιερόν περιπατών και πηδών και δοξάζων τον Θεόν.
9 Και είδεν αυτόν πας ο λαός περιπατούντα και δοξάζοντα τον Θεόν·
10 και εγνώριζον αυτόν ότι ούτος ήτο ο καθήμενος διά ελεημοσύνην εις την Ωραίαν πύλην του ιερού, και επλήσθησαν από θάμβους και εκστάσεως διά το γεγονός εις αυτόν.

Πράξεις 3:  Σ. Φίλος
1 ΚΑΙ ο Πέτρος και ο Ιωάννης ανέβαιναν μαζί στο ιερό, κατά την ένατη ώρα τής προσευχής.
2 Και ένας άνδρας, που ήταν χωλός από την κοιλιά τής μητέρας του, βασταζόταν, τον οποίο έβαζαν καθημερινά κοντά στη θύρα τού ιερού, που λεγόταν Ωραία, για να ζητάει ελεημοσύνη από εκείνους που έμπαιναν μέσα στο ιερό.
3 Αυτός, βλέποντας τον Πέτρο και τον Ιωάννη, που επρόκειτο να μπουν μέσα στο ιερό, ζητούσε να πάρει ελεημοσύνη.
4 Και ο Πέτρος, μαζί με τον Ιωάννη, αφού τον ατένισε, είπε: Κοίταξε σε μας.
5 Και εκείνος τούς κοίταξε με προσοχή, προσμένοντας να πάρει κάτι απ' αυτούς.
6 Ο Πέτρος, όμως, είπε: Ασήμι και χρυσάφι εγώ δεν έχω· αλλά, ό,τι έχω, αυτό σου δίνω: Στο όνομα του Ιησού Χριστού τού Ναζωραίου, σήκω επάνω και περπάτα.
7 Κι αφού τον έπιασε από το δεξί χέρι, τον σήκωσε· κι αμέσως στερεώθηκαν οι βάσεις και τα σφυρά των ποδιών του·
8 και αφού αναπήδησε, στάθηκε όρθιος και περπατούσε· και μπήκε μαζί τους μέσα στο ιερό, περπατώντας και πηδώντας και δοξάζοντας τον Θεό.
9 Και τον είδε ολόκληρος ο λαός να περπατάει και να δοξάζει τον Θεό·
10 και τον γνώριζαν ότι αυτός ήταν εκείνος που καθόταν για ελεημοσύνη στην Ωραία πύλη τού ιερού· και γέμισαν από θαυμασμό και έκσταση γι' αυτό που έγινε σ' αυτόν.

Το «βλέψον» είναι γενικότερα η προτροπή του λόγου του Θεού, ακόμη από την Παλαιά Διαθήκη: 
Ησαϊας 45:22---Βάμβας
22 Εις εμέ βλέψατε και σώθητε, πάντα τα πέρατα της γής· διότι εγώ είμαι ο Θεός και δεν υπάρχει άλλος.
Ησαϊας 45:22---Σ. Φίλος
22 Ρίξτε το βλέμμα σας σε μένα, και σωθείτε, όλα τα πέρατα της γης· επειδή, εγώ είμαι ο Θεός, και δεν υπάρχει άλλος.
**
Πράγματι όποιος με μετάνοια και πίστη ατενίσει στον Χριστό μπορεί να γευτεί το θαύμα μιας συγκλονιστικής αλλαγής. Την αναγέννηση και σωτηρία του.
  Κρίμα να υπάρχουν ψυχές που στα χέρια μόνον, σαν σε άψυχο χωρίς καρδιά Δοτήρα ν’ απευθύνονται και να προσβλέπουν στον Θεό. Τι φτωχή σχέση!..
  Σκέφτομαι ακόμη, τι θα μπορούσε να συμβεί αν ο Πέτρος «είχε χρυσίον» (εδάφιο 6).Θαρρώ πως απάντηση στη σκέψη μου έχει ήδη δώσει η ιστορία.
Όσες φορές η Εκκλησία «είχε χρυσόν» και στηρίχτηκε σε αυτόν της έλειψε η δύναμη του «εν ονόματι του Ιησού Χριστού».
Έτσι δεν είναι!.. ΑΜΗΝ
Με πολλούς συνεργάτες  συγγραφεύς ο
Μιλτιάδης  Αγγελάτος

06/. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΒΙΒΛΙΚΑ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ
ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ 1994
Β΄ ΤΟΜΟΣ  8-1-1994
ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
08
29-3-2016--- Πράξεις 3:
ΜΟΝΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ
  Ο Πέτρος διευκρινίζει ότι ‘δια της το Όνομα του Χριστού…
Πράξεις 3:9-26 Βάμβας
16 Και διά της εις το όνομα αυτού πίστεως τούτον, τον οποίον θεωρείτε και γνωρίζετε, το όνομα αυτού εστερέωσε, και η πίστις η δι' αυτού έδωκεν εις αυτόν την τελείαν ταύτην υγείαν ενώπιον πάντων υμών.
Πράξεις 3:9-26 Σ. Φίλος
16 Και διαμέσου τής πίστης στο όνομά του, αυτόν που βλέπετε και γνωρίζετε, το δικό του όνομα στερέωσε· και η πίστη, που ενεργείται διαμέσου αυτού, έδωσε σ' αυτόν τούτη την τέλεια υγεία μπροστά σε όλους εσάς.
 Πριν δε προχωρήσουμε στα σχόλια ας προσέξουμε τούτο το «την τέλειαν ταύτην υγειαν».
 Γιατρεύει ο Χριστός την ανθρώπινη ψυχή και τη γιατρεύει τελείως. Όπως αλλού διακηρύσσεται «σώζει εις το παντελές»
Εβραίους 7:25-- Βάμβας
25 όθεν δύναται και να σώζη εντελώς τους προσερχομένους εις τον Θεόν δι' αυτού, ζων πάντοτε διά να μεσιτεύση υπέρ αυτών.
Εβραίους 7:25--Σ. Φίλος
25 Γι' αυτό, μπορεί και να σώζει ολοκληρωτικά αυτούς που προσέρχονται στον Θεό διαμέσου αυτού, ζώντας πάντοτε για να μεσιτεύσει για χάρη τους.
Αν μια τέτοια Σωτηρία λείπει από την οικογένεια σας ή έστω από ένα μέλος της δεν θα θέλατε να γονατίσετε σήμερα και να τη ζητήσετε με μετάνοια και πίστη από τον θεό που «δίδει εις πάντας πλουσίως και δεν ονειδίζει»

Ιάκωβος 1:5-- Βάμβας
5 Εάν δε τις από σας ήναι ελλιπής σοφίας, ας ζητή παρά του Θεού του δίδοντος εις πάντας πλουσίως και μη ονειδίζοντος, και θέλει δοθή εις αυτόν.
Ιάκωβος 1:5-- Σ. Φίλος
5 Αν, όμως, κάποιος από σας είναι ελλιπής σε σοφίας, ας ζητάει από τον Θεό, που δίνει σε όλους πλούσια, και χωρίς να ονειδίζει· και θα του δοθεί.
   Όπως και του Πέτρου η στάση υπήρξε τόσο άψογα πνευματική. Αυτός που πριν από λίγο καυχιότανε «και αν όλοι σκανδαλισθούν εγώ όμως ποτέ».
Ματθαίος 26:33-- Βάμβας
33 Αποκριθείς δε ο Πέτρος, είπε προς αυτόν· Και αν πάντες σκανδαλισθώσιν εν σοι, εγώ ποτέ δεν θέλω σκανδαλισθή.
Ματθαίος 26:33-- Σ. Φίλος
33 Και απαντώντας ο Πέτρος, του είπε: Και αν όλοι σκανδαλιστούν με σένα, εγώ ποτέ δεν θα σκανδαλιστώ.
**
Τώρα διαμαρτύρεται ότι όχι απο δική του ευσέβεια ή δύναμη
Έγινε το θαύμα αλλά από τον ίδιο τον αναστημένο Κύριο.
Ποια βαθιά αλλαγή φέρνει η αναγέννηση στον άνθρωπο! Ο γνήσιος κήρυκας διώχνει τους ακροατές του από τον εαυτό του και τους προσκολλά στον Χριστό.

  Και ο θαυμασμός μας δεν είναι μόνο για την ταπεινοφροσύνη του Πέτρου αλλά και για το αταλάντευτο θάρρος του. Παρατηρήστε κείνα τα κοφτερά σαν δίστομο μαχαίρι «Ηρνήθητε ,εφονεύσατε» κλπ. Το θάρρος αυτό αναμφίβολα δεν μπορούσε να έχει πηγή τον Πέτρο. Προερχόταν από το Πνεύμα το Άγιο που είχε πληρώσειτην καρδιά του.
Πράξεις 2:-- Βάμβας
2 Και εξαίφνης έγεινεν ήχος εκ του ουρανού ως ανέμου βιαίως φερομένου, και εγέμισεν όλον τον οίκον όπου ήσαν καθήμενοι·
Πράξεις 2:-- Σ. Φίλος
4 Και έγιναν όλοι πλήρεις από το Άγιο Πνεύμα, και άρχισαν να μιλούν ξένες γλώσσες, όπως το Πνεύμα έδινε σ' αυτούς να μιλούν.
**
Το ίδιο θάρρος είναι στη διάθεση μας αν και μεις επιθυμούμε να δώσουμε μια σωστή και ασυμβίβαστη μαρτυρία για τον Κύριο.
    Επιθυμείς να δώσεις τη μαρτυρία σου;
 Αμήν

Με πολλούς συνεργάτες  συγγραφεύς ο
Μιλτιάδης  Αγγελάτος

06/. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΒΙΒΛΙΚΑ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ
ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ 1994
Β΄ ΤΟΜΟΣ  9-1- Κυριακή 1994
ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
09
31-3-2016--—Πράξεις 4:1-22

Μόνον ο Χριστός
  Αταλάντευτο το θάρρος του Πέτρου. ¨τον οποίον σεις σταυρώσατε¨.
Ανανεωμένος και παρά την πρόσφατη προσωπική πείρα της Πεντηκοστής, ξανά¨Πλησθείς Πνεύματος Αγίου¨.
Χριστοκεντρικός απόλυτα στο μήνυμα του ¨δια του ονόματος του Ιησού Χριστού¨
   Έχουμε και στο παρελθόν τονίσει ότι η χριστιανική Εκκλησία πολλά μονοπάτια εκτροπής θα απόφευγε αν είχε την αρχή κάθε φορά ν’ αναδράμει για έμπνευση και διόρθωση στις πηγές της. Ιδού ένα παράδειγμα:
  Υποθέστε πως όλοι οι εκπρόσωποι όλων των χριστιανικών δογμάτων και αποχρώσεων ξεχνούσαν η παραμέριζαν τα ιδιαίτερα ¨πιστεύω¨ τους και προσέτρεχαν στη διδασκαλία της Αποστολικής Εκκλησίας για οδηγία τι θα συνέβαινε! Αυτό που θα έπρεπε να συμβεί είναι σαν κιτρινισμένο άψυχο φύλλο θα φυλλορροούσε κάθε τι που δεν θα ήταν Χριστός και λυτρωτική επάρκεια του έργου Του.
Τα απλά και τετράγωνα λόγια του Πέτρου:
Πράξεις 4:12--- Βάμβας
12 Και δεν υπάρχει δι' ουδενός άλλου η σωτηρία· διότι ούτε όνομα άλλο είναι υπό τον ουρανόν δεδομένον μεταξύ των ανθρώπων, διά του οποίου πρέπει να σωθώμεν.
Πράξεις 4:12--- Σ. Φίλος
12 Και δεν υπάρχει διαμέσου κανενός άλλου η σωτηρία· επειδή, ούτε άλλο όνομα είναι δοσμένο κάτω από τον ουρανό ανάμεσα στους ανθρώπους, διαμέσου τού οποίου πρέπει να σωθούμε.
**
Αποκλείουν κάθε πρωτεύοντα ή δευτερεύοντα ρόλο για τη σωτηρία του αμαρτωλού σε οποιονδήποτε άλλον εκτός από τον Χριστό. Τώρα πως από τούτη τη θριαμβευτική και θεμελιακή αλήθεια μπόρεσαν τόσες χριστιανικές ομολογίες ν’ απομακρυνθούν είναι κάτι που μόνο ο Θεός μπορεί να επιμερίσει ευθύνες.

** Α΄ κορινθίους 1:23-- Βάμβας
23 ημείς δε κηρύττομεν Χριστόν εσταυρωμένον, εις μεν τους Ιουδαίους σκάνδαλον, εις δε τους Έλληνας μωρίαν,
Α΄ κορινθίους 1:23- -- Σ. Φίλος
23 εμείς, όμως, κηρύττουμε Χριστόν σταυρωμένον, για μεν τους Ιουδαίους σκάνδαλο, για δε τους Έλληνες μωρία·
**  ας το βροντοφωνάξουμε και μείς… Και ας υψώσουμε το όνομα του Κυρίου.
Αμήν
Με πολλούς συνεργάτες  συγγραφεύς ο
Μιλτιάδης  Αγγελάτος

06/. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΒΙΒΛΙΚΑ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ
ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ 1994
Β΄ ΤΟΜΟΣ  11-1- Τρίτη1994
ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
10
31-3-2016--—Πράξεις 5:1--16

Κάθαρση της Εκκλησίας
  Το χτύπημα του Ανανία και της Σαπφείρας μπορεί να μας φαίνεται σκληρό. Θα λέγαμε σήμερα ¨και αποτρεπτικό ίσως για κείνους που με κάποιον οποιονδήποτε τρόπο θα ήθελαν να βοηθήσουν στο έργο του Θεού¨. Όμως ας δούμε σωστότερα το θέμα:
  Πριν απ’ όλα η έκφραση ¨με κάποιον οποιονδήποτε τρόπο» δεν αρμόζει στο νου και τα χείλη πνευματικού ανθρώπου. Στο έργο του Θεού δεν πρέπει να δίνει – οποιοσδήποτε αλλά μόνο εκείνοι που ¨Πρώτα πρόσφεραν τους εαυτούς τους στον Κύριο¨
Β΄ Κορινθίους 8:5--- Βάμβας
5 και ουχί μόνον καθώς ηλπίσαμεν, αλλ' εαυτούς έδωκαν πρώτον εις τον Κύριον και εις ημάς διά θελήματος του Θεού,

Β΄ Κορινθίους 8:5--- Σ. Φίλος
5 και όχι μονάχα όπως ελπίσαμε, αλλά πρώτα έδωσαν τον εαυτό τους στον Κύριο, έπειτα σε μας, με το θέλημα του Θεού·
Όταν τα γειτονικά με το Ισραήλ έθνη προσφέρθηκαν να βοηθήσουν το λαό Ισραήλ να χτίσει το Ναό πήραν την απάντηση ¨ουδέν κοινόν μεταξύ μας…ημείς αυτοί ηνωμένοι θέλομεν οικοδομήσει¨.
Έσδρας 4:3--- Βάμβας
3 Ο Ζοροβάβελ όμως και ο Ιησούς και οι λοιποί των αρχηγών των πατριών του Ισραήλ, είπον προς αυτούς, Ουδέν κοινόν εις εσάς και εις ημάς, ώστε να οικοδομήσητε οίκον εις τον Θεόν ημών· αλλ' ημείς αυτοί ηνωμένοι θέλομεν οικοδομήσει εις Κύριον τον Θεόν του Ισραήλ, καθώς προσέταξεν εις ημάς ο βασιλεύς Κύρος, ο βασιλεύς της Περσίας.
Έσδρας 4:3--- Σ. Φίλος
3 Ο Ζοροβάβελ, όμως, και ο Ιησούς, και οι υπόλοιποι από τους αρχηγούς των πατριών τού Ισραήλ, τους είπαν: Δεν υπάρχει τίποτε κοινό σε σας και σε μας, ώστε να οικοδομήσετε οίκο στον Θεό μας· εμείς, όμως, οι ίδιοι ενωμένοι θα οικοδομήσουμε στον Κύριο τον Θεό τού Ισραήλ, όπως μας πρόσταξε ο βασιλιάς Κύρος, ο βασιλιάς τής Περσίας.

Έπειτα εκείνο που χτυπήθηκε δεν ήταν η παρακράτηση του μέρους του τιμήματος. Δικαίωμα τους ήταν τόσο να προσφέρουν ή και καθόλου. Όμως ¨τα προσφέραμε όλα στον Κύριο ¨ενώ έχεις κρατήσει μέρος σημαίνει υποκρισία και εξαπάτηση. Κάτι τέτοιο δε, είναι απαράδεκτο όχι μόνο στα πνευματικά ζητήματα αλλά και στις βιοτικές μας συναλλαγές.
  Υποφέρει μήπως η Εκκλησία σήμερα; Ναι ακόμη στην περίπτωση που ψάλλουμε: παραχώρησα τα πάντα…έστω κι επί σταυρού…το θέλημα Σου  ου το εμόν…¨όταν ταύτα δεν έχουν το ανάλογο πνευματικό αντίκρισμα στη ζωή μας. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην προσευχή: ¨Κύριε λέμε σου ανήκουμε ψυχή τε και σώματι¨ όταν σε άλλα πολλά έχουμε δανείσει τους εαυτούς μας. Ψάξε λοιπόν ξανά την πνευματική σου ζωή.  Αμήν
Με πολλούς συνεργάτες  συγγραφεύς ο
Μιλτιάδης  Αγγελάτος

06/. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΒΙΒΛΙΚΑ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ
ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ 1994
Β΄ ΤΟΜΟΣ  12-1- Τετάρτη1994
ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
11
31-3-2016--—Πράξεις 5:17--26

Αντιμετωπίζοντας Διωγμούς
Να λοιπόν η φυλακή. Η πρώτη στη νιογέννητη Εκκλησία, όχι όμως και η τελευταία. Πολύ γρήγορα κάποιος φανατικός Ιουδαίος ο Παύλος θ’ άρχιζε να στέλνει πολλούς των αγίων εις φυλακάς.
**
Πράξεις 26:10 ---Βάμβας
10 το οποίον και έπραξα εν Ιεροσολύμοις, και πολλούς των αγίων εγώ κατέκλεισα εις φυλακάς, λαβών την εξουσίαν παρά των αρχιερέων, και ότε εφονεύοντο έδωκα ψήφον κατ' αυτών.
Πράξεις 26:10 --- Σ. Φίλος
10 Το οποίο και έπραξα στα Ιεροσόλυμα· και πολλούς από τους αγίους εγώ έκλεισα μέσα σε φυλακές, παίρνοντας εξουσία από τους αρχιερείς· και όταν φονεύονταν έδωσα ψήφο εναντίον τους.
  Για να ομολογήσει αργότερα ότι αυτός ¨εις φυλακάς περισσότερον¨

Κορινθίους 11:23--- Βάμβας
23 υπηρέται του Χριστού είναι; παραφρονών λαλώ, πλειότερον εγώ· εις κόπους περισσότερον, εις πληγάς καθ' υπερβολήν, εις φυλακάς περισσότερον, εις θανάτους πολλάκις.
Κορινθίους 11:23--- Σ. Φίλος
23 Είναι υπηρέτες τού Χριστού; (Παραφρονώντας μιλάω) περισσότερο εγώ· σε κόπους περισσότερο, σε πληγές υπερβολικού βαθμού, σε φυλακές περισσότερο, σε θανάτους πολλές φορές. Μπήκε .  Είναι το τίμημα που καλούνται να καταβάλουν¨πάντες οι θέλοντες να ζώσι ευσεβώς εν τω παρόντι αιώνι¨
Β΄ Τιμοθέου 3:12--- Βάμβας 
12 Και πάντες δε οι θέλοντες να ζώσιν ευσεβώς εν Χριστώ Ιησού θέλουσι διωχθή.
Β΄ Τιμοθέου 3:12--- Σ. Φίλος
12 Και, μάλιστα, όλοι όσοι θέλουν να ζουν με τρόπο ευσεβή εν Χριστώ Ιησού, θα διωχθούν.
 Καταβάλουμε όλοι οι χριστιανοί σήμερα ένα τέτοιο δαπανηρό τίμημα!..
Υπήρξε όμως η φυλακή φόβητρο για τους γνήσιους εργάτες του Θεού! Αναμφίβολα, όχι! Γιατί και στο σημερινό μας ανάγνωσμα διαβάζουμε πως μόλις ο άγγελος τους ελευθέρωσε από  τη φυλακή η εντολή ήταν ¨υπάγετε και σταθέντες λαλείτε¨

Πράξεις 05:20 ---Βάμβας
20 Υπάγετε, και σταθέντες λαλείτε εν τω ιερώ προς τον λαόν πάντας τους λόγους της ζωής ταύτης.
Πράξεις 05:20 --- Σ. Φίλος
20 Πηγαίνετε, και καθώς θα σταθείτε, μιλάτε προς τον λαό μέσα στο ιερό όλα τα λόγια αυτής τής ζωής.
  Αυτοί δε υπακούοντες, πήγαν ¨την αυγή εις το ιερόν και εδίδασκον¨.
Πράξεις 05:21 ---Βάμβας
21 Και ακούσαντες εισήλθον την αυγήν εις το ιερόν και εδίδασκον. Ελθών δε ο αρχιερεύς και οι μετ' αυτού, συνεκάλεσαν το συνέδριον και όλην την γερουσίαν των υιών του Ισραήλ και έστειλαν εις το δεσμωτήριον, διά να φέρωσιν αυτούς.
 Πράξεις 05:21 --- Σ. Φίλος
21 Όταν δε το άκουσαν, μπήκαν την αυγή στο ιερό, και δίδασκαν.
Και καθώς ήρθε ο αρχιερέας, και εκείνοι που ήσαν μαζί του, συγκάλεσαν το συνέδριο και ολόκληρη τη γερουσία των γιων τού Ισραήλ, και έστειλαν στο δεσμωτήριο, για να τους φέρουν.
**
  Το θάρρος δε τούτο φαίνεται να κλόνισε και αυτούς τους εχθρούς του Ευαγγελίου, που βλέποντας μάλιστα πόσο θερμά λαός ακολουθούσε τους Αποστόλους, δεν τόλμησαν πια με τη βία να τους αντιμετωπίσουν 
Πράξεις 05:26 ---Βάμβας
26 Τότε υπήγεν ο στρατηγός μετά των υπηρετών και έφερεν αυτούς, ουχί μετά βίας· διότι εφοβούντο τον λαόν, μη λιθοβοληθώσι.
Πράξεις 05:26 --- Σ. Φίλος
26 Τότε, πήγε ο στρατηγός μαζί με τους υπηρέτες, και τους έφερε, όχι με βία· επειδή, φοβόνταν τον λαό να μη λιθοβοληθούν.

Τούτη ήταν μια μεγάλη αλλαγή.
  Έτσι οι πρώτες σελίδες της ιστορίας της Εκκλησίας του Θεού υπήρξαν γεμάτες άφοβο κήρυγμα, άγια ζωή δύναμη Πνεύματος.
Γι’ αυτό και η αύξηση. Γι’ αυτό και η συμπαράσταση του λαού. Γι αυτό…και των θρησκευτικών αρχόντων η τυφλή λύσσα.
  Σ’ εποχές διωγμού και αντίθεσης ας μας δίνει ο Κύριος το θάρρος μιας άγιας ζωής για να στεκόμαστε, πνευτικά όρθιοι σωτοί. Αλύγιστοι στου διωγμού τη βία και τη λύσσα. Αμήν.
Με πολλούς συνεργάτες  συγγραφεύς ο
Μιλτιάδης  Αγγελάτος

06/. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΒΙΒΛΙΚΑ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ
ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ 1994
Β΄ ΤΟΜΟΣ  13-1- Πέμπτη--1994
ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
12
2—4---2016--—Πράξεις 5:27--42

Η δοκιμασία του χρόνου

  Παρήγορο και σωτήριο όταν σε μια κοινωνία ¨τριζόντων τους οδόντας¨
Πράξεις 5:33--Βάμβας
33 Οι δε ακούσαντες έτριζον τους οδόντας και εβουλεύοντο να θανατώσωσιν αυτούς.
Πράξεις 5:33—Σ. Φίλος
33 Και εκείνοι ακούγοντας έτριζαν τα δόντια, και ήθελαν να τους θανατώσουν.
**
Υπάρχει κάποιος συνετός Γαμαλιήλ. Τα λόγια του: ¨προσέχετε μήπως βρεθείτε και θεομάχοι¨, Θυμίζουν τα λόγια του παροιμιαστή: ¨Τα χείλη του δικαίου καλλωπίζουσι γνώση…και βόσκουσι πολλούς.¨

Παροιμίες 15:2—Βάμβας
2 Η γλώσσα των σοφών καλλωπίζει την γνώσιν· το στόμα δε των αφρόνων εξερεύγεται μωρίαν.
Παροιμίες 10: 1—Βάμβας
1 Παροιμίαι Σολομώντος. Υιός σοφός ευφραίνει πατέρα· υιός δε άφρων είναι λύπη της μητρός αυτού.
Παροιμίες 15:2 Σ. Φίλος
2 Η γλώσσα των σοφών καλλωπίζει τη γνώση· το στόμα, όμως, των αφρόνων εκβάλλει μωρία.
Παροιμίες 10: 1—-- Σ. Φίλος
1 ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ τού Σολομώντα:
σοφός γιος ευφραίνει πατέρα· αλλά άφρονας γιος είναι λύπη τής μητέρας του.
**
  Εκτός των άλλων είναι τούτο ένα παράδειγμα του ποιόν ανασταλτικά σωτήριο ρόλο μπορεί να παίξει κάποιος μέσα σ’ ένα σύνολο. Όμως όχι ο οποιοσδήποτε. Ο Γαμαλιήλ ήταν ¨τιμώμενος υπό παντός του λαού¨
Πράξεις 5:34— Βάμβας
34 Σηκωθείς δε εν τω συνεδρίω Φαρισαίός τις Γαμαλιήλ το όνομα, νομοδιδάσκαλος τιμώμενος υπό παντός του λαού, προσέταξε να εκβάλωσι τους αποστόλους δι' ολίγην ώραν,


Πράξεις 5:34—Σ. Φίλος
34 Και κάποιος Φαρισαίος, με το όνομα Γαμαλιήλ, δάσκαλος του νόμου, που τον τιμούσε ολόκληρος ο λαός, καθώς σηκώθηκε στο συνέδριο, πρόσταξε να βγάλουν έξω για λίγη ώρα τους αποστόλους,
**  Ας προσευχόμεθα λοιπόν ανάλογος να είναι ο ρόλος μας μέσα στο περιβάλλον μας, ιδιαίτερα όταν τούτο εκτρέπεται σε ακρότητες και φανατισμούς.
  Η συμβουλή του Γαμαλιήλ ουσιαστικά προτρέπει να εμπιστευθούν την όλη υπόθεση στη δοκιμασία του χρόνου. Αυτός δοκιμάζει όλα τα’ ανθρώπινα έργα όπως και όλες τις ανθρώπινες σχέσεις. Ότι έχει πηγή και έμπνευση του τη σάρκα και το ανθρώπινο εγώ, δεν αντέχει στο χρόνο. Γεράζει και πεθαίνει. Άλλες φορές λυγίζει και τσακίζεται.  Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με το έργο του Θεού. Αυτό αντέχει προχωρεί και ολοκληρώνεται.

  Το να γίνει κανείς ¨θεομάχος¨ είναι φοβερό πράγμα. Ακόμη δε πιο φοβερό όταν θεομάχο τον κάνει…ο θρησκευτικός του ζήλος. Είναι συνεπώς ανάγκη ακόμη και το θρησκευτικό μας ζήλο να τον φέρουμε κάτω από το φως και τον έλεγχο του Θεού. Να ζητήσουμε δηλαδή το Πνεύμα το Άγιο του Θεού να μας αποκαλύπτει και αγιάζει τα κίνητρα μας. Ο Ζήλος μας να είναι του Θεού ζήλος και όχι ανθρώπινος φανατισμός. Πρόσεξε αβέβαια φαντάζουν τα όρια ανάμεσα ζήλου και φανατισμού. Αμήν.
Με πολλούς συνεργάτες  συγγραφεύς ο
Μιλτιάδης  Αγγελάτος

06/. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΒΙΒΛΙΚΑ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ
ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ 1994
Β΄ ΤΟΜΟΣ  14-1- Παρασκευή -1994
ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
13
7--4---2016--—Πράξεις 6:1-10
Εσωτερικά Προβλήματα
Δεν είναι μόνο ο διωγμός που ανασχετικός υψώνεται στην πορεία του έργου. Είναι και τα εσωτερικά προβλήματα. Μάλιστα τούτα τα δεύτερα  είναι οξύτερα μερικές φορές και πιο δύσκολα στην αντιμετώπιση τους. 
Και στη ζωή της νιογέννητης Εκκλησίας του Χριστού ιδού ένα πρόβλημα :¨ο γογγυσμός των ελληνιστών και των Εβραίων¨
Πράξεις 6:1--  Βάμβας
1 Εν δε ταις ημέραις ταύταις, ότε επληθύνοντο οι μαθηταί, έγεινε γογγυσμός των Ελληνιστών κατά των Εβραίων, ότι αι χήραι αυτών παρεβλέποντο εν τη καθημερινή διακονία.
Πράξεις 6:1--  Σ. Φίλος
1 Και κατά τις ημέρες αυτές, όταν οι μαθητές πληθύνονταν, έγινε γογγυσμός των Ελληνιστών ενάντια στους Εβραίους, ότι οι χήρες τους παραβλέπονταν στην καθημερινή διακονία.
**

Αναφορικά  δηλαδή με την προέλευση τους υπήρχαν δύο ομάδες ανθρώπων στην Εκκλησία αυτοί που είχαν προέλθει από την Ιουδαϊκή θρησκεία και οι άλλοι που προέρχονταν από τον ελληνιστικό κόσμο του Μ. Αλεξάνδρου.
Το πρόβλημα λοιπόν τούτο με διπλή σύνεση το αντιμετώπισε η Εκκλησία.
  Πρώτα ¨οι διακονούντες τον λόγο του Θεού¨ πολύ σοφά έκριναν ότι έπρεπε ν’ απέχουν από τη ¨διακονία των τραπεζών¨ δηλαδή από τη διανομή του συσσιτίου στους πιστούς.  Είναι δε κάτι αυτό που πάντοτε οι κήρυκες του λόγου πρέπει να έχουν υπόψη τους. Κατατριβόμενοι  με τις μικρότητες που πολλές φορές συνεπάγεται η διαχείριση των υλικών πραγμάτων γίνονται λιγότερο χρήσιμοι και λιγότερο σεβαστοί στη διακονία του λόγου. Γίνονται πιο ευάλωτοι στην ανθρώπινη κριτική και ποικίλους πειρασμούς.
Όμως τούτο δεν σημαίνει ότι η ¨διακονία εις τας τράπεζας¨ είναι κάτι κατώτερο στο έργο του Θεού. Να  γιατί για μια τέτοια διακονία  έκλεξαν άνδρας μαρτυρούμενους πλήρεις Πνεύματος Αγίου και σοφίας.
**
Πράξεις 6:3--  Βάμβας
3 Σκέφθητε λοιπόν, αδελφοί, να εκλέξητε εξ υμών επτά άνδρας μαρτυρουμένους, πλήρεις Πνεύματος Αγίου και σοφίας, τους οποίους ας καταστήσωμεν επί της χρείας ταύτης·
Πράξεις 6:3--  Σ. Φίλος
3 Σκεφθείτε, λοιπόν, αδελφοί, διαλέξτε από σας επτά άνδρες, που έχουν καλή μαρτυρία, πλήρεις Αγίου Πνεύματος και σοφίας, τους οποίους ας τοποθετήσουμε γι' αυτή την ανάγκη.
**
Σπουδαίο μάθημα τούτο, που μακάρι να το έχουμε υπόψη μας στη διαχείριση του έργου του Θεού. Στη διακονία το πώς κάνεις κάτι είναι σπουδαιότερο από το τι κάνεις.
Με πολλούς συνεργάτες  συγγραφεύς ο
Μιλτιάδης  Αγγελάτος

06/. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΒΙΒΛΙΚΑ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ
ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ 1994
Β΄ ΤΟΜΟΣ  15-1- ΣΑΒΒΑΤΟ-1994
ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
14
—13--4---2016--—Πράξεις 6:11-ΚΑΙ 7:22-
Παλιά τέχνη
  Η αναπηρία του ήθους να δίνει τη θέση της στη βία του μίσους. Η πενιχρότητα των επιχειρημάτων να καλύπτεται πίσω από το παχύ στρώμα της λασπολογίας. Συνέβηκε τότε ανάμεσα Στέφανου και του κατεστημένου ιερατείου.
Συμβαίνει σήμερα ανάμεσα πίστης κι εμπορευματοποιημένης θρησκείας ιδιαίτερα όπου έμειναν άθαφτα άθλια κατάλοιπα θεοκρατικών συστημάτων διακυβέρνησης λαών.
  Χαρακτηριστική η πρώτη λέξη του αναγνώσματος μας¨Τότε¨ 
Δηλαδή πότε;  Όταν η επιχειρηματολογία τους απογυμνώθηκε. Όταν το ¨Πιστεύω ¨τους αποδείχτηκε λαθεμένο. Όταν ¨δεν ηδύναντο να αντισταθώσι εις την σοφία και εις το πνεύμα με το οποίο ελάλει¨.

Πράξεις 6: 8-11—Βάμβας
8 Ο δε Στέφανος, πλήρης πίστεως και δυνάμεως, έκαμνε τέρατα και σημεία μεγάλα εν τω λαώ.
9 Και εσηκώθησάν τινές των εκ της συναγωγής της λεγομένης Λιβερτίνων και Κυρηναίων και Αλεξανδρέων και των από Κιλικίας και Ασίας, φιλονεικούντες με τον Στέφανον,
10 και δεν ηδύναντο να αντισταθώσιν εις την σοφίαν και εις το πνεύμα, με το οποίον ελάλει.
11 Τότε έβαλον κρυφίως ανθρώπους, λέγοντας ότι ηκούσαμεν αυτόν λαλούντα λόγια βλάσφημα κατά του Μωϋσέως και του Θεού·
Πράξεις 6: 8-11—Σ. Φίλος
8 ΚΑΙ ο Στέφανος, πλήρης από πίστη και δύναμη, έκανε τέρατα και μεγάλα σημεία ανάμεσα στον λαό.
9 Και μερικοί από τη συναγωγή, που λέγεται των Λιβερτίνων, και των Κρηναίων, και Αλεξανδρινών, και εκείνων από την Κιλικία, και την Ασία, σηκώθηκαν φιλονικώντας με τον Στέφανο·
10 και δεν μπορούσαν να αντισταθούν στη σοφία και στο πνεύμα με το οποίο μιλούσε.
11 Τότε, έβαλαν κρυφά ανθρώπους, που έλεγαν ότι: Τον ακούσαμε να μιλάει βλάσφημα λόγια ενάντια στον Μωυσή και στον Θεό.
Τότε…βάλανε τους εγκάθετους. Τότε …φώναξαν τους αγοραίους . τότε… στήσανε παρωδία δίκης. Τότε…μαγειρέψανε τη θρησκευτική δολοφονία.

  Ο Στέφανος βέβαια χωρίς να νιώθει αυταπάτες γι’ αυτό που τον περίμενε στο θρησκευτικό δικαστήριο, άρπαξε την ευκαιρία να δώσει τη μαρτυρία του για τον Κύριο. Είναι θαυμαστό πως σε 53 μόλις εδάφια έκαμε τη θαυμαστή τούτη σύνοψη της εθνικής και πνευματικής ιστορίας  του λαού του δίνοντας με τόλμη και το μήνυμα ελέγχου που άρμοζε.
  Με σαφήνεια απόδειξε ψεύτικη τη μαρτυρία ότι ¨λάλησε βλάσφημα κατά του Μωϋσέως¨.
Πράξεις 6:11-15—Βάμβας
11 Τότε έβαλον κρυφίως ανθρώπους, λέγοντας ότι ηκούσαμεν αυτόν λαλούντα λόγια βλάσφημα κατά του Μωϋσέως και του Θεού·
12 και διήγειραν τον λαόν και τους πρεσβυτέρους και τους γραμματείς, και επελθόντες ήρπασαν αυτόν και έφεραν εις το συνέδριον,
13 και έστησαν μάρτυρας ψευδείς, λέγοντας· Ο άνθρωπος ούτος δεν παύει λαλών λόγια βλάσφημα κατά του αγίου τούτου τόπου και του νόμου·
14 διότι ηκούσαμεν αυτόν λέγοντα, ότι Ιησούς ο Ναζωραίος ούτος θέλει καταλύσει τον τόπον τούτον και αλλάξει τα έθιμα, τα οποία παρέδωκεν εις ημάς ο Μωϋσής.
15 Και ατενίσαντες εις αυτόν πάντες οι καθήμενοι εν τω συνεδρίω, είδον το πρόσωπον αυτού ως πρόσωπον αγγέλου.
Πράξεις6:11--15—Σ. Φίλος.
11 Τότε, έβαλαν κρυφά ανθρώπους, που έλεγαν ότι: Τον ακούσαμε να μιλάει βλάσφημα λόγια ενάντια στον Μωυσή και στον Θεό.
12 Και διέγειραν τον λαό και τους πρεσβύτερους και τους γραμματείς, και αφού ήρθαν εναντίον του, τον άρπαξαν, και τον έφεραν στο συνέδριο.
13 Και παρουσίασαν ψευδομάρτυρες, που έλεγαν: Αυτός ο άνθρωπος δεν σταματάει να μιλάει βλάσφημα λόγια ενάντια σ' αυτόν τον άγιο τόπο και τον νόμο.
14 Επειδή, τον ακούσαμε να λέει, ότι: Αυτός ο Ιησούς ο Ναζωραίος θα καταστρέψει τούτο τον τόπο, και θα αλλάξει τα έθιμα που μας παρέδωσε ο Μωυσής.
15 Και ατενίζοντας σ' αυτόν, όλοι εκείνοι που κάθονταν στο συνέδριο, είδαν το πρόσωπό του σαν πρόσωπο αγγέλου.
Πράξεις 7: 22--- Βάμβας
22 Και εδιδάχθη ο Μωϋσής πάσαν την σοφίαν των Αιγυπτίων και ήτο δυνατός εν λόγοις και εν έργοις.
Πράξεις 7:22 --- Σ. Φίλος.
22 Και ο Μωυσής διδάχθηκε ολόκληρη τη σοφία των Αιγυπτίων· και ήταν δυνατός σε λόγια και σε έργα.
  Μιλώντας γι αυτόν με λόγια επαινετικά όσο και σωστά. Όμως όλα τούτα έπεφταν σε αυτιά μη ακουόντων. Η απόφαση—όπως τόσες φορές γίνεται—είχε ληφθεί πριν από τη δίκη. Η δίκη χρειάστηκε μόνον για τη νομιμοφάνεια της εκτέλεσης.
Διαδικασίες να αποφεύγεις τούτες.
Με πολλούς συνεργάτες  συγγραφεύς ο
Μιλτιάδης  Αγγελάτος

06/. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΒΙΒΛΙΚΑ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ
ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ 1994
Β΄ ΤΟΜΟΣ  16-1- κυριακη-1994
ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
15
—13--4---2016--—Πράξεις 7:23-43
Άμβωνας το… εδώλιο

Ο Στέφανος κήρυττε, απολογούμενος. Το εδώλιο του κατηγορουμένου μετατράπηκε σε άμβωνα κήρυκα. Τα βέλη του πυκνά σφοδρά συνεχή χτυπάνε τους κατήγορους και δικαστές του. Το κατηγορητήριο στρέφεται ολόκληρο εναντίον τους.
 Τα: ¨Τούτον… ούτος… ούτος¨
 Πράξεις εδάφια 35-36-37-38--Βάμβας
35 Τούτον τον Μωϋσήν τον οποίον ηρνήθησαν ειπόντες· Τις σε κατέστησεν άρχοντα και δικαστήν; τούτον ο Θεός απέστειλεν αρχηγόν και λυτρωτήν διά χειρός του αγγέλου του φανέντος εις αυτόν εν τη βάτω.
36 Ούτος εξήγαγεν αυτούς, αφού έκαμε τέρατα και σημεία εν γη Αιγύπτου και εν τη Ερυθρά θαλάσση και εν τη ερήμω τεσσαράκοντα έτη.
37 Ούτος είναι ο Μωϋσής, όστις είπε προς τους υιούς του Ισραήλ· προφήτην εκ των αδελφών σας θέλει σας αναστήσει Κύριος ο Θεός σας, ως εμέ· αυτού θέλετε ακούσει.
38 Ούτος είναι όστις εν τη εκκλησία εν τη ερήμω εστάθη μετά του αγγέλου του λαλούντος προς αυτόν εν τω όρει Σινά και μετά των πατέρων ημών, και παρέλαβε λόγια ζωοποιά διά να δώση εις ημάς.
39 Εις τον οποίον οι πατέρες ημών δεν ηθέλησαν να υπακούσωσιν, αλλ' απέβαλον και εστράφησαν εν ταις καρδίαις αυτών εις Αίγυπτον
40 ειπόντες προς τον Ααρών· Κάμε εις ημάς θεούς, οίτινες θέλουσι προπορεύεσθαι ημών· διότι ούτος ο Μωϋσής, όστις εξήγαγεν ημάς εξ Αιγύπτου, δεν εξεύρομεν τι συνέβη εις αυτόν.
41 Και κατεσκεύασαν μόσχον εν ταις ημέραις εκείναις και προσέφεραν θυσίαν εις το είδωλον και ευφραίνοντο εις τα έργα των χειρών αυτών.

Πράξεις εδάφια 35-36-37-38--Σ. Φίλος
35 Τούτον τον Μωυσή που αρνήθηκαν, λέγοντας: Ποιος σε κατέστησε άρχοντα ή δικαστή; Τούτον ο Θεός έστειλε αρχηγό και λυτρωτή διαμέσου του αγγέλου που φάνηκε σ' αυτόν στη βάτο.
36 Αυτός τούς έβγαλε, αφού έκανε τέρατα και σημεία μέσα στη γη τής Αιγύπτου, και στην Ερυθρά Θάλασσα, και μέσα στην έρημο για 40 χρόνια.
37 Αυτός είναι ο Μωυσής, που είπε στους γιους Ισραήλ: «Προφήτην από τους αδελφούς σας θα σηκώσει σε σας ο Κύριος ο Θεός σας, όπως εμένα· αυτόν θα ακούτε».
38 Αυτός είναι που, στην εκκλησία μέσα στην έρημο, στάθηκε μαζί με τον άγγελο που του μιλούσε στο βουνό Σινά, και μαζί με τους πατέρες μας, και παρέλαβε τα ζωοποιά λόγια, για να τα δώσει σε μας.
39 Στον οποίο οι πατέρες μας δεν θέλησαν να υπακούσουν, αλλά τον απώθησαν, και μέσα στις καρδιές τους στράφηκαν στην Αίγυπτο,
40 λέγοντας στον Ααρών: «Κάνε σε μας θεούς, που θα προπορεύονται από μας· επειδή, αυτός ο Μωυσής, που μας έβγαλε από τη γη τής Αιγύπτου, δεν ξέρουμε τι του συνέβηκε».
41 Και κατά τις ημέρες εκείνες κατασκεύασαν ένα μοσχάρι, και πρόσφεραν θυσία στο είδωλο, και ευφραίνονταν στα έργα των χεριών τους.

 (εδάφιο 35) 35 Τούτον τον Μωυσή που αρνήθηκαν, λέγοντας: Ποιος σε κατέστησε άρχοντα ή δικαστή; Τούτον ο Θεός έστειλε αρχηγό και λυτρωτή διαμέσου του αγγέλου που φάνηκε σ' αυτόν στη βάτο.
Που δεν τον υπακούσατε
(εδάφιο 39) 39 Στον οποίο οι πατέρες μας δεν θέλησαν να υπακούσουν, αλλά τον απώθησαν, και μέσα στις καρδιές τους στράφηκαν στην Αίγυπτο,
Που  στασιάσατε εναντίον του.
Εδάφιο 41) 41 Και κατά τις ημέρες εκείνες κατασκεύασαν ένα μοσχάρι, και πρόσφεραν θυσία στο είδωλο, και ευφραίνονταν στα έργα των χεριών τους.
Εσείς οι πιο αναρμόδιοι να υπερασπιζόσαστε τη φήμη του να μιλάτε γι αυτόν!..
 Τούτο δεν είναι μόνο θάρρος. Είναι και σοφία. Πολύ σοφία. Η οποία αν μας λείπει ας μας λείψει και το θάρρος.
Όταν λέμε ¨σοφία¨ δεν εννοούμε μόνο τον χειρισμό του λόγου αλλά και στη βαθιά γνώση των γραφών. Η οποία όταν μας λείπει εκτρεπόμεθα σε ανθρώπινη συλλογιστική που συνήθως δεν βγάζει πνευματικά πουθενά.

  Αλήθεια ενώ συχνά μιλούμε για την¨αρειογητική¨ του Παύλου αμφίβολο είναι πόσες φορές σκύψαμε το κεφάλαιο τούτο των Πράξεων να σπουδάσουμε τον από πολλές απόψεις πρότυπο τούτο κήρυκα  της Πρώτης Εκκλησίας.
Τα :¨Πίστης… δύναμις… πνεύμα…¨ που αποδίδονται στο Πράξεις 6: 8-10, είναι όλα παρόντα σε τούτο το κήρυγμα του.
Συνθετικά όλα ενός σωστού μηνύματος. Απαραίτητα πάντοτε στη σωστή διακονία του λόγου.
  Η προσευχή μας στον Κύριο ας είναι να μας κάμει άξιους δούλους Του. Όπως ο Στέφανος να μη διστάζουμε να μαρτυρούμε γι Αυτόν στο περιβάλλον μας. Αμήν
Με πολλούς συνεργάτες  συγγραφεύς ο
Μιλτιάδης  Αγγελάτος

06/. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΒΙΒΛΙΚΑ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ
ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ 1994
Β΄ ΤΟΜΟΣ  17-1- Δευτέρα1994
ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
Αμφίπλευρη στάση
17-Γενάρη Δευτέρα –πράξεις 7:44 και 8:3
Τα εδάφια:
Πράξεις 7:51-53---Βάμβας
51 Σκληροτράχηλοι και απερίτμητοι την καρδίαν και τα ώτα, σεις πάντοτε αντιφέρεσθε κατά του Πνεύματος του Αγίου· καθώς οι πατέρες σας, ούτω και σεις.
52 Τίνα των προφητών δεν εδίωξαν οι πατέρες σας; μάλιστα εφόνευσαν εκείνους, οίτινες προκατήγγειλαν περί της ελεύσεως του δικαίου, του οποίου σεις εγείνατε τώρα προδόται και φονείς·
53 οίτινες ελάβετε τον νόμον εκ διαταγών αγγέλων και δεν εφυλάξατε.
Πράξεις 7:51-53--- Σ.Φίλος
51 Σκληροτράχηλοι και απερίτμητοι στην καρδιά και στα αυτιά, εσείς όλοι πάντοτε αντιτάσσεστε ενάντια στο Άγιο Πνεύμα· όπως οι πατέρες σας, έτσι κι εσείς.
52 Ποιον από τους προφήτες δεν έθεσαν υπό διωγμόν οι πατέρες σας; Μάλιστα, φόνευσαν εκείνους που τους προανήγγειλαν για την έλευση του Δικαίου, του οποίου εσείς τώρα γίνατε προδότες και φονιάδες·
53 οι οποίοι πήρατε τον νόμο διαμέσου αγγέλων, και δεν τον φυλάξατε.

Μπορεί να μας φαίνονται πολύ σκληρά και απότομα. Όμως ποιος μπορεί να κατηγορήσει κάποιον γιατί φώναξε δυνατά όταν σκοπός του ήταν να ξυπνήσει έναν που κοιμόταν πάνω σε Βαρέλι με μπαρούτι! Έτσι όσο πωρωμένη είναι η συνείδηση ενός ανθρώπου τόσο δυνατότερο χρειάζεται τον έλεγχο. Ας θυμηθούμε λόγου χάρη κείνο το ¨συ είσαι ο άνθρωπος¨ του Νάθαν στον Δαβίδ.
**                                         
Β΄ Σαμουήλ 12:1-12---Βάμβας
 4 Ήλθε δε τις διαβάτης προς τον πλούσιον και εφειδωλεύθη να λάβη εκ των ποιμνίων αυτού και εκ των αγέλων αυτού, διά να ετοιμάση εις τον οδοιπόρον τον ελθόντα προς αυτόν, και έλαβε την αμνάδα του πτωχού και ητοίμασεν αυτήν διά τον άνθρωπον τον ελθόντα προς αυτό.
5 Και εξήφθη η οργή του Δαβίδ κατά του ανθρώπου σφόδρα· και είπε προς τον Νάθαν, Ζη Κύριος, άξιος θανάτου είναι ο άνθρωπος, όστις έπραξε τούτο·
6 και θέλει πληρώσει την αμνάδα τετραπλάσιον, επειδή έπραξε το πράγμα τούτο και επειδή δεν εσπλαγχνίσθη.
7 Και είπεν ο Νάθαν προς τον Δαβίδ, Συ είσαι ο άνθρωπος· ούτω λέγει Κύριος ο Θεός του Ισραήλ· Εγώ σε έχρισα βασιλέα επί τον Ισραήλ, και εγώ σε ηλευθέρωσα εκ χειρός του Σαούλ·
Β΄ Σαμουήλ 12:1-12---Σ. Φίλος
…4 Ήρθε δε στον πλούσιο κάποιος διαβάτης, και λυπήθηκε να πάρει από τα κοπάδια του, και από τις μάντρες των βοδιών του, για να ετοιμάσει στον οδοιπόρο, που είχε έρθει σ' αυτόν, και πήρε την αμνάδα τού φτωχού, και την ετοίμασε για τον άνθρωπο που είχε έρθει σ' αυτόν.
5 Και άναψε η οργή του Δαβίδ υπερβολικά ενάντια στον άνθρωπο· και είπε στον Νάθαν: Ζει ο Κύριος, άξιος θανάτου είναι ο άνθρωπος, που το έκανε αυτό·
6 και θα πληρώσει την αμνάδα στο τετραπλάσιο, επειδή έπραξε αυτό το πράγμα, και επειδή δεν σπλαχνίστηκε.
7 Και ο Νάθαν είπε στον Δαβίδ: Εσύ είσαι ο άνθρωπος. Έτσι λέει ο Κύριος, ο Θεός τού Ισραήλ: Εγώ σε έχρισα βασιλιά επάνω στον Ισραήλ, και εγώ σε ελευθέρωσα από το χέρι τού Σαούλ·
**

Τελικά  οι ακροατές του Στέφανου ¨ έφραξαν τα ώτα αυτών¨ αφού Βέβαια πολύ πριν είχαν φράξει και τις καρδιές τους στο μήνυμα του Θεού. Ας το έχουμε τούτο πάντοτε υπόψη μας και ας προσευχόμαστε στον Θεό.
Εκείνος ν’ ανοίγει τις καρδιές και τα πνεύματα μας στο μήνυμα του λόγου του.
   Τα σχόλια μας βέβαια θα ήταν ανεπαρκή αν δεν σπεύδαμε να υπογραμμίσουμε την ευλογημένη στάση του Στέφανου απέναντι των διωκτών του που είναι τόσο πολύ κοντά  στη στάση του Χριστού απέναντι στους σταυρωτές Του. Και ήταν φυσικό να είναι τόσο κοντά όταν πριν από μια στιγμή είχε δει ¨τους ουρανούς ανοιγμένους και τον Υιόν του ανθρώπου ισταμένων εκ δεξιών του Θεού¨.
**
Πράξεις 7:56---Βάμβας
56 και είπεν· Ιδού, θεωρώ τους ουρανούς ανεωγμένους και τον Υιόν του ανθρώπου ιστάμενον εκ δεξιών του Θεού.
Πράξεις 7:56--- Σ. Φίλος
56 και είπε: Να! θωρώ τους ουρανούς ανοιγμένους, και τον Υιό τού ανθρώπου να στέκεται από τα δεξιά τού Θεού.
**
Ισορροπία λοιπόν ανάμεσα στη σοβαρότητα και σταθερότητα του Λόγου και τη συμπάθεια και αγάπη στους διώκτες.
   Στην πνευματική μας ζωή και πορεία ας μας αξιώνει ο Κύριος, ν’ ατενίζουμε σε Αυτόν και να βλέπουμε πως Αυτός αντέδρασε στην κάθε περίπτωση έτσι που και οι δικοί μας τρόποι να είναι κοντά στους δικούς Του.  Αμήν


……………………………………………..