23--11--2017------ 21-- ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ

Iδού έρχομαι ταχέως !!!

Iδού έρχομαι ταχέως !!! 



21 
Δ΄. Άλλο  Ανάγνωσης Και Άλλο Μελέτη Της Βίβλου.

  Η ανάγνωσης της Βίβλου είναι ωφέλιμος. Όχι όμως τόσο όσο η μελέτη της. Η ανάγνωση διαφέρει της μελέτης κατά το ότι αυτή δεν χρησιμοποιεί κατ’ ανάγκην κάποια μέθοδο. Ενώ  ξέρουμε ότι η Βιβλική μελέτη δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική αν δεν ακολουθεί κάποια ορισμένη μέθοδο. Πολλοί χριστιανοί συχνά καταλαμβάνονται από την αίσθηση μιας ακαρπίας την οποία τους αφήνει η βιβλική τους μελέτη.
  Γενικώς η αποτυχία τους αυτή οφείλεται όχι στην έλλειψη επιθυμίας ή χρόνου ούτε στην άρνηση  τους να μελετήσουν την βίβλο αλλά στην έλλειψη κάποιας μεθόδου μελέτης.
  Αν θέλουμε να επέλθουν εκ της Βιβλικής μας μελέτης μεγάλα αποτελέσματα πρέπει να καταλάβουμε ότι η μέθοδος της μελέτης είναι κάτι πολύ σημαντικό. Η εκλογή βέβαια της μεθόδου είναι κάτι που εξαρτάται απ’ την προσωπική του καθενός μας προτίμηση.


 Ε΄. Μέθοδοι Βιβλικής  Μελέτης.

  1/. Μελέτη κατά βιβλία. Η Βίβλος είναι ολόκληρη βιβλιοθήκη. Κάθε ένα απ’ τα βιβλία της έχει σχέση και με  όλα τα άλλα, και όλα μαζί σχηματίζουν ένα τέλειο σύνολο. Ενώ το κάθε ένα απ’ αυτά εγράφη από έναν άνθρωπο και σε μια ορισμένη ιστορική περίοδο εν τούτοις μια θεία ενάτης συνδέει ολόκληρο τον τόμο. Άλλα  απ’ τα βιβλία  της είναι ιστορικά άλλα ποιητικά άλλα απολογητικά. Όμως  δεν είναι πλήρες όταν ξεχωριστή απ’ τα άλλα. Το να μελετήσει κανείς ένα, ένα χωριστά τα βιβλία της βίβλου είναι όντας ωφέλιμο όταν μάλιστα αυτό μελετηθεί σε σχέση με την υπόλοιπο Βίβλο με όλο δηλαδή σώμα αληθειών που περιλαμβάνει.
Η ιστορική τοποθέτησης ενός Βιβλίου η προέλευσης του, ο σκοπός του οι γενικές του γραμμές είναι μια μελέτη που αξίζει να γίνεται. Τέτοιου είδους μελέτες εμποδίζουν την παρερμηνεία των αληθειών και αποκλείουν την πρόχειρη και μονόπλευρη ερμηνεία τους. 
Είναι μελέτη αυτή συστηματική τακτική, και αποτελεσματική.
  2/. Μελέτη  κατά θέματα. Αυτός ο τρόπος της μελέτης αποκαλύπτει τις αλήθειες όχι από ένα μόνο βιβλίο αλλά από όλα λόγου μαζί. Λόγου χάριν η λέξης «αγάπη» μπορεί να μελετηθεί σε εις όλες τις περιπτώσεις της Βίβλου στις οποίες αναφέρεται. Απ ’  την πρόοδο δε της μελέτης αυτής θα εξαρτηθεί και ο βαθμός της ωφέλειας εις εκείνον που μελετά και εις όλους τους άλλους με τους οποίους αυτός έρχεται σε επαφή. Σπουδαία δόγματα της αληθείας όπως αυτά της χάριτος της ασφάλειας της πίστεως της προσευχής κ.α.
μπορούν να αποτελέσουν θέματα μιας τέτοιου είδους μελέτης. Στο θέμα «προσευχή»λόγου χάριν η μελέτη αυτή θα μας διδάξει τις αρχές που διέπουν την προσευχή τα προνόμια της τους τύπους της τις υποσχέσεις του Θεού που έχουν σχέση με αυτήν και πως αυτή πρακτικά πρέπει να γίνεται. Κάθε πιστός θα βρει το είδος αυτό μελέτης οπωσδήποτε πολύ οικοδομητικό.
   3/. Μελέτη βιογραφιών. Η ζωή πολλών ανδρών και γυναικών της Βίβλου είναι γεμάτη από διδακτικό υλικό και πολλές φορές από υλικό πνευματικού ενθουσιασμού και παρηγοριάς. Η Βίβλος ασχολείται πολύ με χαρακτήρες ανθρώπων πράγμα που μπορεί πολύ να ωφελήσει τον μελετητή των Γραφών. Ο Μωϋσής ,ο Αβραάμ, η Σάρα, ο Σαμψών Σαούλ, ο Παύλος, ο Πέτρος, και πολλοί άλλοι έρχονται σε συνάντηση εκείνου που ερευνά τις Γραφές.
Τους βλέπει ακριβώς όπως είναι παρατηρεί τις πράξεις τους τις καλές και τις κακές και διδάσκεται τόσο από την υπακοή τους στο θέλημα του Θεού όσο και από τα τυχόν σφάλματα τους.
   4/. Άλλες μέθοδοι βιβλικής μελέτης.Κάποιος μπορεί να μελετήσει ορισμένες περικοπές του Λόγου του Θεού, όπως το δέκατο τρίτο κεφάλαιο της Α΄ Κορινθίους το όγδοο της προς Ρωμαίους, το δωδέκατο της προς Εβραίους ή το πρώτο του ευαγγελίου του Ιωάννου. Μπορεί επίσης να μελετήσει ορισμένες παραγράφους προτάσεις ή και μεμονωμένα εδάφια να δώσει τις γενικές γραμμές και να βγάλει να βγάλει περιλήψεις μεμονωμένων κεφαλαίων χωρίς να κάνει λεπτομερειακή μελέτη ενός ολοκλήρου της Βιβλίου. Αυτός βέβαια ο τύπος της βιβλικής μελέτης έχει οπωσδήποτε και τους κινδύνους της.
Ίσως φέρει ως αποτέλεσμα την επιπολαιότητα και τον ερασιτεχνισμό.
 Γι’ αυτό και πρέπει να θυμούμαστε πάντοτε όταν κρατούμε τη βίβλο στα χέρια μας ότι ο μόνος σκοπός της μελέτης μας θα πρέπει να είναι το να καρπωθούμε δι’ αυτής τις ένδοξες αλήθειες του Θεού