14—11-2017-ΤΥΧΙΚΟΣ ΜΑΙΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2000

Iδού έρχομαι ταχέως !!!

Iδού έρχομαι ταχέως !!! 



02

2. Μέτοχοι του Αγίου Πνεύματος.

Άλλο "κεφάλαιο" στο οποίο μετέχει εκείνος που ακολουθεί τον Χριστό είναι το Άγιο Πνεύμα. Γίνεται "μέτοχος του Αγίου Πνεύματος". Πάλι στην Επιστολή προς Εβραίους διαβάζουμε ότι οι πιστοί είναι "οι φωτισθέντες, και γευθέντες της επουρανίου δωρεάς, και γενόμενοι μέτοχοι του Αγίου Πνεύματος, και γευθέντες τον καλόν λόγον του Θεού, και τας δυνάμεις του μέλλοντος αιώνος" (6/ς/4-5).
   Με άλλα λόγια, όπως ο μέτοχος σε κάποια εταιρεία δικαιούται ένα μερίδιο από την αξία της, έτσι και στους πιστούς ανήκει μια μερίδα Αγίου Πνεύματος. Στο σημείο αυτό ας θυμηθούμε την ιστορία του αρχαίου Ελισσαιέ, που ζήτησε από τον προφήτη Ηλία ``διπλασία μερίς του πνεύματος σου ας ήναι, παρακαλώ, επ’ εμέ’’ (Β' Βασ. 2/β/9). 

Αν ίσως αυτή η εικόνα ακούγεται ανορθόδοξη σε μερικούς, ας θυμηθούμε ότι διηγούμενος την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος κατά την ημέρα της Πεντηκοστής, ο Λουκάς γράφει: ``Εφάνησαν εις αυτούς διαμεριζόμεναι γλώσσαι ως πυρός, και εκάθισεν επί ένα έκαστον αυτών’’. Αργότερα, όπως ο Πέτρος ενημέρωσε την Εκκλησία στην Ιερουσαλήμ, ο Θεός έδωσε ``την ίσην δωρεάν ως και εις ημάς’’ και στους εθνικούς που πίστεψαν στον Ιησού Χριστό (Πράξ. 2/β/3, 11/ια/17).
   Παρόλο όμως που ο Θεός χαρίζει το Πνεύμα σε όλους τους πιστούς, η ποσότητα που θα λάβει ο καθένας μας εξαρτάται από την προσωπική μας παραχώρηση, γι’ αυτό και ο Παύλος προτρέπει: ``Πληρούσθε διά του Πνεύματος’’ (Εφεσ. 5/ε/18). Όσο από τον εαυτό μας και την καρδιά μας θα παραχωρήσουμε, ανάλογο ποσοστό θα λάβουμε.

3. Μέτοχοι ουράνιας πρόσκλησης

Ακολουθώντας τον Χριστό γινόμαστε μέτοχοι και στην ουράνια πρόσκληση. Και πάλι η Επιστολή προς Εβραίους γράφει: ``Αδελφοί άγιοι, ουρανίου προσκλήσεως μέτοχοι, κατανοήσατε τον απόστολον και αρχιερέα της ομολογίας ημών, τον Ιησούν Χριστόν’’ (3/γ/1).
   Στην εποχή μας λειτουργούν κάποιες εταιρείες που πουλάνε συμμετοχή σ’ ένα σύστημα διακοπών, όπου καθένας που γίνεται μέλος τους, μπορεί να παραθερίζει για ένα μήνα το χρόνο σε πολυτελή οικήματα που είναι διασκορπισμένα σε διάφορα σημεία του κόσμου, με το σύστημα της ανταλλαγής. Αυτό όμως δε μπορεί να συγκριθεί με το δώρο του Θεού! Με ποια βίλα να παραλληλίσουμε τον ουρανό! Και όμως, πολλές φορές μάς εξαπατά η καρδιά μας και τρέχουμε πίσω από τις επιθυμίες της, για να κερδίσουμε κάποια προσωρινή διαμονή σε ένα εξοχικό ή κάποιο άλλο θέρετρο ...και χάνουμε από την προσοχή μας τον ουρανό.

 Το χωρίο αυτό μας δίνει και τις προϋποθέσεις που χρειάζεται να έχουμε για να δικαιούμαστε συμμετοχή στον ουρανό: (α) να είμαστε άγιοι, (β) να γνωρίσουμε καλά ποιος είναι ο Χριστός, ο ουράνιος Αρχιερέας μας, και (γ) να ζήσουμε με ανάλογη πίστη και πιστότητα στον Θεό.
  Ο Κύριος είχε πει: ``Εάν εμέ υπηρετή τις, εμέ ας ακολουθή^ και όπου είμαι εγώ, εκεί θέλει είσθαι και ο υπηρέτης ο εμός’’ (Ιωάν. 12/ιβ/26). Να, λοιπόν, τι ζητάει ο Κύριος: Να είμαστε υπηρέτες δικοί Του. Προσευχήθηκε πριν φύγει από αυτόν τον κόσμο: ``Πάτερ, εκείνους τους οποίους μοι έδωκας, θέλω, όπου είμαι εγώ, να ήναι και εκείνοι μετ’ εμού^ διά να θεωρώσι την δόξαν μου, την οποίαν μοι έδωκας" (Ιωάν. 17/ιζ/24), και υποσχέθηκε στους μαθητές Του: ``Πάλιν έρχομαι, και θέλω σας παραλάβει προς εμαυτόν, διά να ήσθε και σεις όπου είμαι εγώ’’ (Ιωάν. 14/ιδ/3)


4. Μέτοχοι της αγιότητος αυτού

Πέρα και πάνω από όλες αυτές τις ευλογίες, ο Θεός επιθυμεί να μας κάνει συμμέτοχους στις ιδιότητες του χαρακτήρα Του και ``κοινωνούς θείας φύσεως’’. Για τούτο ``η θεία δύναμις αυτού εχάρισεν εις ημάς πάντα τα προς ζωήν και ευσέβειαν διά της επιγνώσεως του καλέσαντος ημάς διά της δόξης αυτού και αρετής’’ (Β' Πέτρ. 1/α/3-4). Για τον ίδιο σκοπό μάλιστα εξασκεί την παιδεία Του επάνω μας, ``προς το συμφέρον ημών, διά να γίνωμεν μέτοχοι της αγιότητος αυτού’’ (Εβρ. 12/ιβ/10).

Η προτροπή του Πέτρου, ``Καθώς είναι άγιος εκείνος, όστις σας εκάλεσεν, ούτω και σεις γίνεσθε άγιοι εν πάση διαγωγή^ διότι είναι γεγραμμένον, `Άγιοι γίνεσθε, διότι εγώ είμαι άγιος’’’ (Α' Πέτρ. 1/α/15-16), σε συνδυασμό με την προειδοποίηση, ότι ``Χωρίς αγιασμού ουδείς θέλει ιδεί τον Κύριον’’ (Εβρ. 12/ιβ/14), δεν είναι δυνατόν να αφήνει αδιάφορο κανένα γνήσιο παιδί του Θεού! Ο Θεός έχει μόνο μία οικογένεια και μόνο μία κατηγορία "τέκνων". Δεν υπάρχουν παιδιά και παραπαίδια, δεν υπάρχουν ποιοτικές διαβαθμίσεις.

Για να γίνει τούτο πραγματικότητα, όπως διδάσκει ολόκληρη η σχετική περικοπή, το μέσο που χρησιμοποιείται είναι η παιδεία του Θεού. Αντίθετα από τους γήινους πατέρες -που αρκετές φορές αναγκάζουν τα παιδιά τους να μαθαίνουν πράγματα ``κατά την αρέσκειαν αυτών’’- ο Θεός μάς εκπαιδεύει (παιδεύει) ``προς το συμφέρον ημών’’. Μάλιστα, όπως εμείς φροντίζουμε για τα παιδιά μας, να τα πάμε στα καλύτερα σχολεία και στους καλύτερους δασκάλους, και παρακολουθούμε συνεχώς την πρόοδό τους, έτσι και ο Θεός εξασφαλίζει σε όλα Του τα παιδιά ανά τους αιώνες την παιδεία Του ``της οποίας έγειναν μέτοχοι πάντες’’ (Εβρ. 12/ιβ/8). Αυτό δε σημαίνει ότι θα περάσουμε όλοι από τα ίδια ακριβώς μαθήματα, οπωσδήποτε όμως, εκείνα τα οποία ο καθένας μας χρειάζεται, ώστε τελικά να φτάσουμε στο ίδιο αποτέλεσμα.



Συνεπώς, αν κάποιος είναι άγιος, αυτό δεν είναι κατόρθωμα δικό του αλλά αποτέλεσμα της παιδείας του Θεού και η αγιότητα καρπός της ``μετοχής’’ (συμμετοχής) του στη μία και μοναδική αγιότητα που υπάρχει στο Σύμπαν^ την αγιότητα του Θεού.


.......

14--11--2017-------ΤΥΧΙΚΟΣ ΜΑΙΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2000


01

"...δος τον λογαριασμόν της οικονομίας σου...’’
Υπάρχει και το Χρηματιστήριο... (2)

Στο προηγούμενο τεύχος ασχοληθήκαμε με την πρακτική πλευρά των επενδύσεων στο γήινο Χρηματιστήριο Αξιών, καθώς και τα κέρδη -αλλά και τα προβλήματα- που συνδέονται με αυτό. Η μελέτη των Αγίων Γραφών, εντούτοις, δείχνει ότι υπάρχει και ένα άλλο «Χρηματιστήριο», που αναφέρεται σε πνευματικές αξίες, στο οποίο μάλιστα -είτε το αντιλαμβανόμαστε είτε όχι- όλοι και καθημερινά συμμετέχουμε παίρνοντας αποφάσεις και επενδύοντας. Το παρακάτω δεύτερο άρθρο μας ασχολείται με αυτή την πτυχή του θέματος.

 (ΙΙ) Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ
Ενα χρηματιστήριο είναι και η πνευματική μας η ζωή, και δεν πρέπει να μας σοκάρει η λέξη. Τι άλλο νομίζει ο αναγνώστης πως είχε στο νου Του ο Χριστός όταν είπε ότι "ομοία είναι η βασιλεία των ουρανών με άνθρωπον έμπορον" (Ματθ. 13/ιγ/45); Ο ήρωας αυτής της παραβολής το κέρδος του επιζητούσε και γι’ αυτό ακριβώς αντάλλασσε τα μαργαριτάρια του ώστε να αποκτήσει το καλύτερο και το πολυτιμότερο. Αυτός όμως ήταν φρόνιμος και γνώριζε καλά τις κινήσεις του. Το κακό είναι μ’ εμάς που συχνά αντί για μαργαριτάρια αγοράζουμε "γυάλινες χάντρες".

Ο λόγος του Θεού μάς δίνει το δικαίωμα να γίνουμε ΜΕΤΟΧΟΙ πολύ μεγάλων ευλογιών του Θεού καθώς μας προσκαλεί να μετέχουμε στη Βασιλεία Του και ν’ απολαύσουμε την αιώνια ζωή. Όμως στο χρηματιστήριο του Θεού δεν έχουν αξία οι δραχμές ή τα δολάρια και τα ευρώ. Η παραχώρηση του εαυτού μας είναι το μόνο "νόμισμα" που γίνεται αποδεκτό, όπως και η ζωή του Χριστού που προσφέρθηκε στο Σταυρό για να εξαγοράσει τον αμαρτωλό. 

Δίνουμε λοιπόν τον εαυτό μας στον Χριστό κι Εκείνος σε αντάλλαγμα μας δίνει τη δική Του τη ζωή μαζί με τα δώρα Του. Αν αντίθετα κρατούμε τον εαυτό μας, δεν κερδίζουμε τίποτα. Ο ίδιος ο Χριστός είπε: ``Όστις θέλει να σώση την ζωήν αυτού, θέλει απολέσει αυτήν^ και όστις απολέση την ζωήν αυτού ένεκεν εμού, θέλει ευρή αυτήν’’ (Ματθ. 16/ις/25). 

Λένε ότι οι Εβραίοι είναι ειδικοί στα οικονομικά. Όπως και αν έχει το πράγμα, η Επιστολή προς Εβραίους αναφέρεται σε κάποια σπουδαία πνευματικά "κεφάλαια" στα οποία μπορούν να γίνουν ΜΕΤΟΧΟΙ άνθρωποι όπως εμείς. Ας τα προσέξουμε λοιπόν!

1. Μέτοχοι του Χριστού!

Ο χριστιανός δεν έχει τις μετοχές του στα πετρέλαια, στις κατασκευαστικές εταιρείες ή στις ασφάλειες, ούτε σε μπλουτσιπς ή μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Ο πιστός άνθρωπος του Θεού έχει τις μετοχές του ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ!
 ΑΥΤΟ ΤΟ ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΡΟΔΟΛΕΙΒΟΣ ΚΑΙ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΔΡΑΠΑΝΙ ΚΑΤΙ ΣΠΑΝΙΟ ΤΟ ΕΤΥΧΑ

``Μέτοχοι εγείναμεν του Χριστού, εάν κρατήσωμεν μέχρι τέλους βεβαίαν την αρχήν της πεποιθήσεως", διαβάζουμε (Εβρ. 3/γ/13-14).
   Όπως ο επενδυτής πηγαίνει στο Χρηματιστήριο και αγοράζει μετοχές (μερίδιο) σε κάποια εταιρεία, με την ελπίδα ότι από αυτήν θα κερδίσει, κάτι ανάλογο κάνουν και οι πιστοί που καταθέτουν στον Χριστό τον εαυτό τους και τις ελπίδες τους, πιστεύοντας ότι από Εκείνον θα ευλογηθούν και θα κερδίσουν στη ζωή.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οπουδήποτε κι αν επενδύσουμε σ’ αυτή τη ζωή, πάντα υπάρχει το "ρίσκο", ο κίνδυνος να χάσουμε. Ο Χριστός, αντίθετα, είναι ο μόνος βράχος πάνω στον οποίο μπορούμε να στηριχτούμε, χωρίς την παραμικρή αμφιβολία ή φόβο ότι θα χάσουμε, επειδή Εκείνος είναι αμετάβλητος. ``Ο Ιησούς Χριστός είναι ο αυτός χθες και σήμερον, και εις τους αιώνας’’ (Εβρ. 13/ιγ/8). Δεν έχει πάνω και κάτω η αξία του Χριστού. Δε θα φτωχύνει ούτε θ’ αδυνατίσει, ούτε θα βρεθεί σε κατάσταση που αν χρειαστούμε κάποια βοήθεια δε θα μπορεί να μας τη δώσει. Άρα ο Κύριος Ιησούς Χριστός είναι το καλύτερο κεφάλαιο πάνω στο οποίο μπορούμε να επενδύσουμε.


Επιπλέον, αποκτώντας τον Χριστό, πλουτίζουμε και σε πολλές άλλες πολύτιμες και ανεκτίμητες αξίες, που έρχονται μαζί Του. Αναφερόμενος σ’ αυτές ο Παύλος γράφει ότι ο Θεός, που ``τον ίδιον εαυτού Υιόν δεν εφείσθη, αλλά παρέδωκεν αυτόν υπέρ πάντων ημών, πώς και μετ’ αυτού δεν θέλει χαρίσει εις ημάς τα πάντα;’’ και ο Πέτρος προσθέτει: ``εδωρήθησαν εις ημάς αι μέγισται και τίμιαι επαγγελίαι’’ (Ρωμ. 8/η/32, Β' Πέτρ. 1/α/3-4).