9--3--2017---02-ΤΥΧΙΚΟΣ –ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ –ΦΕΒΡΟΥΡΙΟΣ-2006 Στο ξεκίνημα του νέου χρόνου



Τα ίχνη της ζωής μας-----02-

Και ο σοφός Ιώβ αρχικάείπε ότι «τα ίχνη της πορείας [των ανθρώπων] συστρέφονται· καταντώσιν εις το μηδέν και χάνονται» (Ιώβ 6/ς/18), στη συνέχεια όμως παραδέχτηκε την αδήριτη πραγματικότητα, ότι δηλαδή υπάρχει και άλλη πλευρά, γι’ αυτό και ομολογεί στον Θεό: «Παραφυλάττεις πάσας τας οδούς μου· σημειόνεις τα ίχνη των ποδών εμού» (Ιώβ 13/ιγ/27).
Όσο και αν οι άνθρωποι προτιμούν να είναι ο Θεός απόμακρος και ξένος στις υποθέσεις της καθημερινής τους ζωής,
Εκείνος παραμένει κοντά. Δεν το κάνει βέβαια με διάθεση κατασκοπευτική, όπως κατ’ αρχήν το εκλαμβάνει ο άνθρωπος, αλλά με πατρικό ενδιαφέρον και φροντίδα. Ο Δαβίδ το είχε καταλάβει αυτό και έτσι έψαλλε στον Θεό: «Συ γνωρίζεις το κάθισμά μου και την έγερσίν μου· νοείς τους λογισμούς μου από μακρόθεν. Εξερευνάς το περιπάτημά μου και το πλαγίασμά μου και πάσας τας οδούς μου γνωρίζεις» (Ψαλμ. 139/ρλθ/2-3).


Τα ίχνη που αφήνει ο άνθρωπος στο περπάτημα της ζωής του είναι τα στοιχεία εκείνα που χαρακτηρίζουν το βίο του, κατά πόσο αυτός είναι σοφός ή άσοφος, χρήσιμος ή καταστροφικός, αρεστός στον Θεό ή κατακριτέος. Για το λόγο αυτό έχουν ιδιαίτερη σημασία τα ίχνη που αφήνουν οι παλαιότεροι και μεγαλύτεροι σε ηλικία, οι γονείς και οι δάσκαλοι, επειδή οι νεότεροι πάντα σχεδόν ακολουθούν στα ίχνη των πρώτων στις μεταγενέστερες γενεές. Ακόμη και στη “φιλελεύθερη” εποχή μας, πόσο συχνά ακούμε ανθρώπους να λένε: «Όπως τα βρήκαμε θα τα αφήσουμε. Δεν πρόκειται να αλλάξουμε όσα κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας».
Αλλά ο Θεός, που ξέρει ότι δεν είναι πάντοτε σωστά τα ίχνη που άφησαν οι παλαιότεροι, ενημερώνει και προειδοποιεί: «Μη περιπατείτε εν τοις διατάγμασι των πατέρων σας και μη φυλάττετε τας κρίσεις αυτών και μη μιαίνεσθε με τα είδωλα αυτών» (Ιεζ. 20/κ/18).
Μέσω ενός άλλου Προφήτη κάλεσε το λαό Του: «Ιδέτε και ερωτήσατε περί των αιωνίων τρίβων, πού είναι η αγαθή οδός, και περιπατείτε εν αυτή, και θέλετε ευρεί ανάπαυσιν εις τας ψυχάς σας» (Ιερ. 6/ς/16).

Αντίθετα όμως με τις οδηγίες του Θεού, οι άνθρωποι συνήθως κάνουν το αντίθετο, αγνοώντας τη φωνή Του, γι’ αυτό και τους λέει: «Ιδού, περιπατείτε έκαστος οπίσω της ορέξεως της πονηράς αυτού καρδίας, ώστε να μη υπακούητε εις εμέ» (Ιερ. 16/ις/12).
Με όλα τα παραπάνω υπόψη μας, ας δούμε τώρα εκτός από τα ίχνη που αφήνουμε ο καθένας από εμάς, τρία άλλα είδη ιχνών, τα οποία καταγράφει ο λόγος του Θεού και τα οποία καλά θα κάνουμε να προσέξουμε:



…………