12—3—2017 —ΚΥΡΙΑΚΗ----Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ---ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΜΑΣ- ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΓ. ΓΡΑΦΗΣ ΣΠΥΡΟΥ ΦΙΛΟΥ--



12—3—2017 —ΚΥΡΙΑΚΗ

03-Ο  ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ( Υπό Ανδρέα Τσαγκαλίδη
29
2/. Δι’ αυτού διακηρύττεται η αγάπη του Υιού.
«Όστις με ηγάπησε και παρέδωκε τον εαυτό Του δι’ εμέ». «Ο καλός Ποιμήν δίδει την ζωήν υπέρ των προβάτων»
(Ιωάννης ι:11). Η μέγιστη φανέρωσης της ανθρώπινης αγάπης είναι: «το να πεθάνει κανείς υπέρ του φίλου του αλλά ενώ εμείς είμαστε ακόμα αμαρτωλοί ο Χριστός πέθανε υπέρ ημών».
Τα βαθειά νερά της ανθρώπινης αδιαφορίας αχαριστίας χλεύης= (χλεύης= περιπαίξει ή περιφρόνησης)και  μίσους δεν έσβησαν και δεν αναχαιτίσαν την υπερχειλίζουσα αγάπη Του διότι ήταν μια αγάπη ισχυρότερη από το θάνατο. Τα σημάδια εκείνα των καρφιών στα χέρια του και στα πόδια Του ακόμα και στο δοξασμένο σώμα του Ιησού Χριστού είναι τα αιώνια μνημεία της αγάπης εκείνης που Τον οδήγησε στη θυσία του Εαυτού Του επάνω στο ξύλο του Γολγοθά ως μια λύτρωση για τις αμαρτωλές ψυχές των ανθρώπων. Η θερμότης της αγάπης του Ιησού εκδηλώθηκε μόνον δια του πολυτίμου αίματος Του.
Δεν ακούμε και μείς τα ερευνητικά Του λόγια που ειπώθηκαν στον Πέτρο να έρχονται μέσα στις καρδιές μας σαν να βγαίνουν από τα θανατωμένα Του χείλη επάνω στο Σταυρό: «αγαπάς με; «Σκέψου για όλα αυτά που Αυτός έκανε για σένα.
3/. Δι’ αυτού οι αμαρτωλοί συμφιλιώθηκαν με τον Θεό.
«Διότι εάν εχθροί όντες εφιλιώθημεν με τον Θεό δια του θανάτου του Υιού αυτού». (Ρωμαίους ε:10). Ο μόνος δρόμος προς την απόλαυση της Παρουσίας του Θεού είναι δια της συνδιαλλαγής και ο μόνος τρόπος της συνδιαλλαγής είναι δια του θανάτου του Υιού Του. την στιγμή που η ψυχή η οποία μέχρι τώρα ήταν έχθρα του Θεού θα ατενίσει με πίστη στην εξιλαστική θυσία του Σταυρού τη στιγμή εκείνη το χέρι της δυνάμεως του Θεού λαμβάνει την σωτηρία. Ο Σταυρός του Χριστού είναι όπως η σκάλα του Ιακώβ που ετέθη επί της γης ως ο δρόμος προς τον ουρανό. Εδώ οι άγγελοι της χάριτος του ελέους και της ειρήνης ανέβαιναν και κατέβαιναν επί τον Υιόν του ανθρώπου. Είναι φοβερός ο τόπος αυτός αλλά είναι η πύλη του ουρανού. «Εγώ είμαι η οδός και η αλήθεια και η ζωή ουδείς έρχεται προς τον Πατέρα ειμή δι’ εμού». Συμφιλιώσου μ’ Αυτόν και έσο με ειρήνη μαζί του.

Καυχώμεθα στο Σταυρό του Χριστού διότι:
4/. Δι’ αυτού οι πιστοί χωρίζονται από τον κόσμο.
Αυτή είναι η κύρια αιτία που δίδεται από τον Απόστολο στους (Γαλάτας ς:14) γιατί δεν εκαυχάτο σε τίποτε άλλο παρά μόνο στο σταυρό του Χριστού: «Διότι λέγει δι αυτού ο κόσμος εσταυρώθει ως προς εμέ και εγώ ως προς τον κόσμον». Σε πολλούς αυτό φαίνεται περισσότερο ως συμφορά παρά ως Νίκη. Το να έχουν τις αγωνίες του Σταυρού του Χριστού να έλθουν μεταξύ αυτών και των απολαύσεων του κόσμου τούτου είναι γι’ αυτούς σαν να έχουν αποκληρωθεί. Αυτοί επιθυμούν να σεβαστούν τον Ιησού Χριστό ως ένα διδάσκαλο ερχόμενο από τον Θεό αλλά δεν θέλουν τον Σταυρό Του να έλθει και να αμαυρώσει τις σχέσεις τους και την κοινωνία τους με τον κόσμο. Τέτοιο δεν μπορούν να καυχηθούν στο σταυρό διότι καυχώνται στα πράγματα εκείνα τα οποία ο Σταυρός του Χριστού ήθελε ν’ απομακρύνει.
  Ο Παύλος το θεωρούσε ελευθερία από τον παρόντα πονηρό αιώνα μια τέτοια μεγάλη ευλογία το να καυχάται στο σταυρό δια του οποίου το θαυμάσιο κατόρθωμα έχει πραγματοποιηθεί. Ένας πλήρης ένας πλήρης και τελικός χωρισμός έγινε δια του σταυρού όταν ο Χριστός και ο Κόσμος σταυρώθηκαν ο ένας προς τον άλλον. Οι αμαρτωλές απολαύσεις του κόσμου είναι πανούργες δυνατές και επίβουλες(επιβουλή= =δόλιος ύπουλος )που μόνον δια της δυνάμεως του Σταυρού Του μπορεί η ψυχή να δραπετεύσει από τα δίχτυα τους και την αυταπάτη. Ο Χριστός δεν ήλθε να καταδικάσει τον κόσμο και ο κόσμος Τον καταδίκασε και Τον απέρριψε και έτσι καταδίκασε τον ίδιο τον εαυτό του αλλά από την καταδίκη αυτή εμείς που επιστεύσαμε έχομε ελευθερωθεί. ¨Εξέλθετε εκ μέσου αυτών και αποχωρίσθητε λέγει ο Κύριος».

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ




........................................