7--10--2016--------ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ-----------Α΄ Ιωάννου 4: 1 Αγαπητοί, μη πιστεύετε σε κάθε πνεύμα, αλλά δοκιμάζετε τα πνεύματα αν είναι από τον Θεό· επειδή, πολλοί ψευδοπροφήτες έχουν βγει στον κόσμο. 2 Από τούτο γνωρίζεται το Πνεύμα τού Θεού· κάθε πνεύμα που ομολογεί τον Ιησού Χριστό ότι έχει έρθει με σάρκα προέρχεται από τον Θεό·…κλπ.



ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ
(Του Χαράλαμπου Μποσταντζόγλου)
Εκδόσεις (Ο Λόγος Αθήναι 1976)
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Μποσταντζόγλου (1885—1916
01---Από εδώ για το Πνευμα το Άγιο
Α΄ Ιωάννου 4: 
1 Αγαπητοί, μη πιστεύετε σε κάθε πνεύμα, αλλά δοκιμάζετε τα πνεύματα αν είναι από τον Θεό· επειδή, πολλοί ψευδοπροφήτες έχουν βγει στον κόσμο.
2 Από τούτο γνωρίζεται το Πνεύμα τού Θεού· κάθε πνεύμα που ομολογεί τον Ιησού Χριστό ότι έχει έρθει με σάρκα προέρχεται από τον Θεό·…κλπ.

Γάλατος 6:
2 Βαστάζετε ο ένας τα βάρη τού άλλου, και εκπληρώστε έτσι τον νόμο τού Χριστού.
3 Επειδή, αν κάποιος νομίζει ότι είναι κάτι, ενώ δεν είναι τίποτε, εξαπατάει τον εαυτό του.
4 Αλλά, κάθε ένας ας εξετάζει το δικό του έργο, και τότε θα έχει καύχημα μονάχα στον εαυτό του και όχι στον άλλον.
5 Επειδή, κάθε ένας θα βαστάξει το δικό του φορτίο.

Στην Α΄ Ιωάννου β:20-27 
20 Κι εσείς έχετε χρίσμα από τον Άγιο, και τα γνωρίζετε όλα.
21 Δεν σας έγραψα επειδή δεν γνωρίζετε την αλήθεια, αλλά επειδή τη γνωρίζετε, και επειδή κάθε ψέμα δεν είναι από την αλήθεια…..
…..26 Αυτά σας τα έγραψα γι' αυτούς που σας πλανούν.
27 Κι εσείς, το χρίσμα που λάβατε απ' αυτόν, μένει μέσα σας, και δεν έχετε ανάγκη κάποιος να σας διδάσκει· αλλά, όπως σας διδάσκει το ίδιο το χρίσμα για όλα, έτσι και είναι αλήθεια και δεν είναι ψέμα· και καθώς σας δίδαξε, θα μένετε σ' αυτόν.
Βεβαιούμενα ότι το Άγιο Πνεύμα είναι Εκείνος που μας διδάσκει σε όλες τις πνευματικές περιστάσεις της Ζώης μας, επειδή είναι Θεός. «Και σεις έχετε χρίσμα από του Αγίου και γνωρίζετε τα πάντα. Και το χρίσμα το οποίον σεις λάβατε απ’ αυτού εν υμίν μένει και δεν έχετε χρείαν να σας διδάσκει τις αλλά καθώς σας διδάσκει το αυτό χρίσμα περί πάντων ούτω και αληθές είναι και δεν είναι ψεύδος και καθώς σας δίδαξε θέλετε μένει εν αυτώ».

 Ακούμε πολλές διδασκαλίες από διάφορους. Όμως ο πιστός ο πλήρης Πνεύματος Αγίου οδηγείται πάντοτε από τον Θείο Παράκλητο και από την δική Του φωνή αντλεί τις διδασκαλίες της υγιούς πίστεως. «Ας μη γαργαλιζώμεθα εις τις ακοές» από ομιλητές ευφραδείς που διδάσκουν ετεροδιδασκαλίες αλλ’ ας εμμένουμε στον υγιεί λόγο του ευαγγελίου προς δόξαν του Θεού διότι και το Άγιο Πνεύμα δεν ξεφεύγει ποτέ από τα όρια της Αγίας Γραφής.
 Όπως ο χρυσοχόος εξετάζει την ποιότητα του χρυσού με την Λυδία λίθο έτσι και ο πιστός πρέπει να εξετάζει ‘όσα ακούει να κηρύττονται μέσω του λόγου του Θεού

Ησαίας η: 20 
20 Στον νόμο και στη μαρτυρία· αν δεν μιλούν σύμφωνα μ' αυτό τον λόγο, σίγουρα δεν υπάρχει φως μέσα τους.
 Κάθε διδασκαλία που μειώνει την διδασκαλία του Ευαγγελίου είναι εκ του διαβόλου. Ο πιστός πρέπει να μοιράζει την πνευματική Του ζωή εξ’ ίσου σε προσευχή και σε μελάτη του Λόγου για να μη παρασύρεται σε έξω-βιβλικές  διδασκαλίες. 
  Ο διδάσκων τον λόγο του Θεού πρωτίστως να είναι ταπεινόφρων να μην είναι δεσποτικός φίλαυτος και γενικώς να είναι πράος να έχει καλή μαρτυρία  από 
τους έξω και να επαινείται σαν άνθρωπος άξιος να γίνει η ζωή του παράδειγμα προς μίμηση στους άλλους.
  Το άγιο Πνεύμα δεν διδάσκει όλες τις αλήθειες σε μια στιγμή. Η σε μια μέρα αλλά διδάσκει τους μετανοημένους σταδιακώς.
  Καθώς η διδασκαλία της αναγεννήσεως έτσι και η διδασκαλία  περί της αναγεννημένης ζωής πραγματοποιείται προοδευτικά. 
 Ο διδαγμένος παρά του Αγίου Πνεύματος που ζει κάτω από τις σημερινές συνθήκες που επικρατούν  στην αποστάτισσα κοινωνία των ανθρώπων του κόσμου μπορεί να παραμένει ακλόνητος και αμετακίνητος όπως ο βράχος που είναι τριγυρισμένος και τον χτυπούν τα κύματα της τρικυμισμένης θάλασσας. 

Εβραίους ιγ: 13
9 Μη πλανιέστε με διδαχές ποικίλες και ξένες· επειδή, είναι καλό η καρδιά να στερεώνεται με τη χάρη, όχι με φαγητά, στα οποία όσοι περπάτησαν δεν ωφελήθηκαν.
Εφεσίους δ!:14:
14 για να μη είμαστε πλέον νήπιοι, με το να κυματιζόμαστε και να περιφερόμαστε με κάθε άνεμο της διδασκαλίας, μέσα στη δολιότητα των ανθρώπων, μέσα στην πανουργία προς μεθόδευση της πλάνης·
 Όπως ο πιστός αποφεύγει κάθε αμαρτία έτσι πρέπει να αποφεύγει και κάθε αυτοδιδασκαλία.

Β. Τιμοθέου δ:3-4-5
3 Επειδή, θάρθει καιρός, όταν δεν θα υποφέρουν την υγιαίνουσα διδασκαλία· αλλά, θα συγκεντρώσουν στον εαυτό τους έναν σωρό δασκάλους, σύμφωνα με τις δικές τους επιθυμίες, για να γαργαλίζονται στην ακοή·
4 και από μεν την αλήθεια θα αποστρέψουν την ακοή τους, προς δε τους μύθους θα εκτραπούν.

5 Εσύ, όμως, αγρύπνα σε όλα, κακοπάθησε, εργάσου έργο ευαγγελιστή, τη διακονία σου κάνε πλήρη.
  Η σπουδαιότερη προτροπή εν Πνεύματι προς τους πιστούς είναι:»Αγαπητοί μη πιστεύεται εις  παν πνευμα αλλά δοκιμάζεται αν το παν πνευμα είναι από του Θεού
  Ας προσέχουμε τη διδασκαλία εκείνων που έχουν «μορφήν ευσεβείας ηρνημένοι όμως την δύναμιν αυτής»


…………………………