20--10--2016-----43--ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ-----




43--ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Μποσταντζόγλου (1885—1916

Α΄ Σαμουήλ γ:11-18
11 Και ο Κύριος είπε στον Σαμουήλ: Δες, εγώ θα κάνω στον Ισραήλ ένα πράγμα, ώστε καθένας που θα το ακούει θα ηχήσουν και τα δυο του αυτιά·
12 κατά την ημέρα εκείνη θα εκτελέσω ενάντια στον Ηλεί όλα όσα μίλησα για την οικογένειά του· θα αρχίσω, και θα τα πραγματοποιήσω·….
18 Και ο Σαμουήλ τού ανήγγειλε όλα τα λόγια, και δεν του έκρυψε κανένα. Και ο Ηλεί είπε: Αυτός είναι Κύριος· ας κάνει το αρεστό στα μάτια του.
Στην αφήγηση της ιστορίας εκείνης υπάρχει ένα σπουδαίο εδάφιο.

Α΄ Σαμουήλ γ:1
1 ΚΑΙ το παιδί, ο Σαμουήλ, υπηρετούσε τον Κύριο μπροστά στον Ηλεί. «Ο λόγος, όμως, του Κυρίου ήταν σπάνιος κατά τις ημέρες εκείνες· όραση δεν φαινόταν».
 Ο λόγος αυτός αποτελεί καταισχύνη (ντροπή)  για τον ιερέα του Θεού Ηλεί που επί 40 χρόνια υπηρετούσε δήθεν τον Θεό αλλ’ αποδείχθηκε ότι ούτε εξάρτηση ούτε επαφή είχε μαζί Του.
 Γι αυτό και τον απέρριψε ο Θεός αφού πρώτα τον χτύπησε τρομερά και τον αντικατέστησε με τον Σαμουήλ το παιδί που ευνοούσε.
Σημαντική είναι η δήλωσης του Αποστόλου Παύλου στην προς Κορινθίους θ:27
27 αλλά, δαμάζω το σώμα μου και το δουλαγωγώ, μήπως, ενώ κήρυξα σε άλλους, εγώ γίνω αδόκιμος.


ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Εν τούτοις ενέπεσε και αυτός στην παγίδα όταν αποφάσισε να μεταβεί στην Ιερουσαλήμ.
Πράξεις κ:16
16 Επειδή, ο Παύλος έκρινε να παραπλεύσει την Έφεσο, για να μη του συμβεί να χρονοτριβήσει στην Ασία· για τον λόγο ότι, έσπευδε, αν του ήταν δυνατόν, να βρεθεί την ημέρα τής Πεντηκοστής στα Ιεροσόλυμα.
  Το Πνεύμα το Άγιο δια των μαθητών αλλά και δια του προφήτου Άγαβου του υποδείκνυε να ματαιώσει το ταξίδι εκείνο.
Πράξεις κα: 4- 10-12-23
4 Και βρίσκοντας τους μαθητές, μείναμε εκεί επτά ημέρες· οι οποίοι έλεγαν στον Παύλο διαμέσου τού Πνεύματος, να μη ανέβει στην Ιερουσαλήμ…..
10 Και ενώ μέναμε εκεί πολλές ημέρες, κατέβηκε από την Ιουδαία κάποιος προφήτης με το όνομα Άγαβος·…
12 Και καθώς τα ακούσαμε αυτά, τον παρακαλούσαμε κι εμείς και οι ντόπιοι να μη ανέβει στην Ιερουσαλήμ….
23 Κάνε, λοιπόν, τούτο που σου λέμε: Βρίσκονται κοντά μας τέσσερις άνδρες, που έχουν επάνω τους ευχή·

  Μία ακόμα φανερή ειδοποίηση έδωσε ο Θεός δι Αγίου Πνεύματος να μη πραγματοποιήσει το ταξίδι εκείνο δια του θανάτου του Εύτυχου ο οποίος στην Τρωάδα έπεσε από το παράθυρο του τρίτου ορόφου όπου ο Απόστολος κήρυττε . ο Παύλος τον ανέστησε βέβαια αλλά του διέφυγε να εξετάσει πνευματικά το συμβάν που απλώς πήρε την θέση  του στην Ιστορία των αποστόλων χωρίς να ματαιώσει η να αναβάλει την εκτέλεση της αποφάσεως του Παύλου να πραγματοποιήσει το σχεδιαζόμενο ταξίδι του στην Ιερουσαλήμ.

  Πράξεις κ:9-12
9 Και κάποιος νεανίας, με το όνομα Εύτυχος, καθισμένος επάνω στο παράθυρο, περιήλθε σε βαθύ ύπνο, ενώ ο Παύλος συζητούσε εκτεταμένα, και καθώς κυριεύθηκε από τον ύπνο, έπεσε κάτω από το τρίτο πάτωμα· και τον σήκωσαν νεκρόν.
10 Και όταν ο Παύλος κατέβηκε, έπεσε επάνω του, και καθώς τον αγκάλιασε είπε: Μη ταράζεστε· επειδή, η ψυχή του είναι μέσα του.
11 Και αφού ανέβηκε έκοψε άρτον και γεύτηκε, και μίλησε αρκετά μέχρι την αυγή, ύστερα αναχώρησε.
12 Το δε παιδί το έφεραν ζωντανό, και παρηγορήθηκαν υπερβολικά.
  Κατά το πρόσφατο παρελθόν στο ίδιο τούτο μέρος δηλαδή στην Τρωάδα ο Κύριος είχε ειδοποιήσει  δια του Αγίου Πνεύματος  να ματαιώσει το ταξίδι του προς
 την Βιθυνία κ. α.
και ο Παύλος υπάκουσε στη φωνή του Θεού και την υπόδειξη του  Πνεύματος.

Πράξεις ις :6-7 
 6 Και αφού πέρασαν διαμέσου τής Φρυγίας και της γης τής Γαλατίας, επειδή εμποδίστηκαν από το Άγιο Πνεύμα να κηρύξουν τον λόγο στην Ασία,
7 ήρθαν προς τη Μυσία, και προσπαθούσαν να πάνε προς τη Βιθυνία· όμως, δεν τους άφησε το Πνεύμα.
 Τώρα και ο θάνατος του Εύτυχου  ήταν ένας τρόπος ειδοποιήσεως για να ματαιώσει ο Παύλος το ταξίδι στην Ιερουσαλήμ. Πάντως στις :
Πράξεις κα: 13
13 Ο Παύλος, όμως, αποκρίθηκε: Τι κάνετε κλαίοντας και καταθλίβοντας την καρδιά μου; Επειδή, εγώ όχι μονάχα να δεθώ, αλλά και να πεθάνω στην Ιερουσαλήμ είμαι έτοιμος για χάρη τού ονόματος του Κυρίου Ιησού.
Διασαφηνίζεται ότι η μη ματαίωσης δεν οφείλεται σε πνευμα ανυποταξίας του Παύλου στο θέλημα του Θεού αλλά στον υπέρμετρο ζήλο που είχε  καλλιεργηθεί στην καρδιά του να διακονήσει το λόγο του Κυρίου στην Ιερουσαλήμ.

  Σε παρόμοιο σφάλμα υπέπεσε και ο προφήτης Ηλίας. Ο άνθρωπος εκείνος που δόξαζε κατά πολλούς τρόπους το Θεό που εξόντωσε τους οκτακόσιους πενήντα προφήτες του Βάαλ  που όρθωσετο πνευματικό του ανάστημα μπροστά σε αρχές και σε εξουσίες φοβήθηκε μιαν αχρεία γυναίκα την Ιεζάβελ:
«Εστάθην εις άκρον ζηλωτής υπέρ του Κυρίου»
Α΄ Σαμουήλ ιθ:9-10
 9 Και μπήκε εκεί σε ένα σπήλαιο, και έκανε ένα κατάλυμα· και να, λόγος τού Κυρίου ήρθε σ' αυτόν, και του είπε: Τι κάνεις εδώ, Ηλία;
10 Κι εκείνος είπε: Στάθηκα στο έπακρον ζηλωτής τού Κυρίου, του Θεού των δυνάμεων· επειδή, οι γιοι Ισραήλ εγκατέλειψαν τη διαθήκη σου, κατέστρεψαν τα θυσιαστήριά σου, και θανάτωσαν τους προφήτες σου με ρομφαία· κι εγώ εναπέμεινα μόνος· και ζητούν τη ζωή μου, για να την αφαιρέσουν.

  Οι δύο εκείνοι ο Ηλίας και ο Παύλος οι άνθρωποι που είχαν υπέρμετρο ζήλο για τα πνευματικά ζητήματα και τη δόξα του Κυρίου δυστυχώς έστω και για μια φορά δεν υπάκουσαν στις υποδείξεις του Αγίου Πνεύματος όπως όφειλαν να κάμουν. 
 Έτσι αναφέρεται στον λόγο του Θεού «Η υπακοή είναι καλυτέρα παρά την θυσίαν» 
  Α΄ Σαμουήλ ιε: 22
22 Και ο Σαμουήλ είπε: Μήπως ο Κύριος αρέσκεται στα ολοκαυτώματα και στις θυσίες, όπως στο να υπακούμε στη φωνή τού Κυρίου; Δες, η υποταγή είναι καλύτερη από τη θυσία· η υπακοή, παρά το πάχος των κριαριών·
  Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Παύλου να πραγματοποιήσει το ταξίδι του στην Ιερουσαλήμ παρακούοντας στην υπόδειξε του Αγίου Πνεύματος είχε και τα δυσμενή της αποτελέσματα.

Πράξεις κα:20-26
20 Και εκείνοι, όταν τα άκουσαν, δόξαζαν τον Κύριο· και του είπαν: Βλέπεις, αδελφέ, πόσες μυριάδες είναι από τους Ιουδαίους, που πίστεψαν· και όλοι αυτοί είναι ζηλωτές τού νόμου…..
26 Τότε, ο Παύλος, παίρνοντας τους άνδρες, την ακόλουθη ημέρα, αφού καθαρίστηκε μαζί τους, μπήκε μέσα στο ιερό, εξαγγέλλοντας πότε εκπληρώνονται οι ημέρες τού καθαρισμού, οπότε θα γίνει προσφορά για κάθε έναν απ' αυτούς.
Επειδή εκεί στην Ιερουσαλήμ αυτός που κήρυττε την κατάργηση του Νόμου και των θυσιών τώρα εκ του φόβου των Ιουδαίων αναγκάσθηκε να παραβλέψει την διδαχή του.
Γαλάτες β: 18
18 Επειδή, αν οικοδομώ ξανά όσα κατέστρεψα, δείχνω τον 
εαυτό μου παραβάτη.
19 Δεδομένου ότι, εγώ διαμέσου τού νόμου πέθανα απέναντι στον νόμο, για να ζήσω στον Θεό.

Συμπερασματικά γίνεται προς όλους η σύστασης  να μην παρεκκλίνουν ποτέ τις οδηγίες του Αγίου Πνεύματος επειδή αυτές είναι το θέλημα του Θεού. και να διακρίνουμε πάντοτε την λεπτή φωνή του Κυρίου τον «ήχον λεπτού αέρος» όπως έγινε στην περίπτωση του Ηλία.
 Α΄ βασιλέων ιθ:12-13
2 και ύστερα από τον σεισμό, φωτιά· ο Κύριος δεν ήταν μέσα στη φωτιά· και μετά τη φωτιά, ήχος λεπτού αέρα.
13 Και καθώς ο Ηλίας τον άκουσε, σκέπασε το πρόσωπό του με τη μηλωτή του, και βγήκε έξω, και στάθηκε στην είσοδο της σπηλιάς.

Και να, ακούστηκε σ' αυτόν μια φωνή, που έλεγε: Τι κάνεις εδώ, Ηλία; 

Μακάριος εκείνος που περιπατεί αρμονικά  με την καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος.