26-10-2016----26--10--2016---45--ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Μποσταντζόγλου (1885—1916


ΑΠΟΔΗΜΗΤΙΚΑ ΠΟΥΛΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΛΑΒΑ ΤΟΜΕΓΑΛΟ ΣΜΗΝΟΣ ΔΕΝ ΤΟ ΠΡΟΛΑΒΑ
   Και τώρα γεννάτε το εύλογο ερώτημα 

Τι είναι χάρισμα; Χάρισμα  είναι δύναμις υπερφυσική που φανερώνεται φια της επεμβάσεως του Αγίου Πνεύματος στην καρδιά και τη ζωή του πιστού. 
Α΄ Κορινθίους ιβ: 4-11
 4 Υπάρχουν διαιρέσεις χαρισμάτων, το Πνεύμα όμως είναι το ίδιο·
5 υπάρχουν και διαιρέσεις διακονιών, ο Κύριος όμως είναι ο ίδιος·
6 υπάρχουν και διαιρέσεις ενεργημάτων, ο Θεός όμως είναι ο ίδιος, που ενεργεί τα πάντα μέσα σε όλους. 
7 Σε κάθε έναν, όμως, δίνεται η φανέρωση του Πνεύματος προς το συμφέρον.ΑΠΟΔΗΜΗΤΙΚΑ ΠΟΥΛΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΛΑΒΑ ΤΟΜΕΓΑΛΟ ΣΜΗΝΟΣ ΔΕΝ ΤΟ ΠΡΟΛΑΒΑ

8 Επειδή, σε άλλον μεν δίνεται διαμέσου τού Πνεύματος λόγος σοφίας, σε άλλον δε λόγος γνώσης, σύμφωνα με το ίδιο Πνεύμα·
9 σε άλλον δε πίστη, διαμέσου τού ίδιου Πνεύματος· σε άλλον δε χαρίσματα θεραπειών, διαμέσου τού ίδιου Πνεύματος·
10 σε άλλον δε ενέργειες θαυμάτων, σε άλλον δε προφητεία, σε άλλον δε διακρίσεις πνευμάτων, σε άλλον δε γένη γλωσσών, σε άλλον δε ερμηνεία γλωσσών·
11 και όλα αυτά τα ενεργεί το ένα και το ίδιο Πνεύμα, που διανέμει, ξεχωριστά σε κάθε έναν, όπως αυτό θέλει.
ΑΠΟΔΗΜΗΤΙΚΑ ΠΟΥΛΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΛΑΒΑ ΤΟΜΕΓΑΛΟ ΣΜΗΝΟΣ ΔΕΝ ΤΟ ΠΡΟΛΑΒΑ
    
Στα εδάφια αυτά διαβάζουμε διακεκριμένα εννέα μορφές χαρισμάτων. Και μερικά από αυτά είναι. Το χάρισμα Λόγοι Σοφίας Λόγοι Γνώσεως. Είναι χαρίσματα που διαφέρουν υπό την ανθρώπινη σοφία και γνώση. Αυτά τα χαρίσματα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχουν μαζί στους εργάτες που είναι τεταγμένοι για το έργο του άμβωνος ή για έργο ιεραποστολικό.
  Ακόμα και η πίστης πρέπει να θεωρείται σαν χάρισμα. Όχι όμως η σώζουσα πίστης. Χάρισμα είναι η εκδήλωσης της μετανοίας που φέρνει σε πίστη στο έργο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.
  Ο προφήτης Ελισσαιέ  ήταν χαρισματούχος της πίστεως.
Β΄ Βασιλέων ς: 14-20
6 Και ο άνθρωπος του Θεού είπε: Πού έπεσε; Και του έδειξε το μέρος. Τότε έκοψε μια σχίζα από ξύλο, και την έριξε εκεί· και το σιδερένιο κομμάτι επέπλευσε.
7 Και είπε: Πάρ' το κοντά σου. Και αφού άπλωσε το χέρι του, το πήρε….
ΑΠΟΔΗΜΗΤΙΚΑ ΠΟΥΛΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΛΑΒΑ ΤΟΜΕΓΑΛΟ ΣΜΗΝΟΣ ΔΕΝ ΤΟ ΠΡΟΛΑΒΑ

7 Και ο Ελισσαιέ προσευχήθηκε, και είπε: Κύριε, άνοιξε, παρακαλώ, τα μάτια του για να δει. Και ο Κύριος άνοιξε τα μάτια τού υπηρέτη, και είδε· και να, το βουνό ήταν γεμάτο από άλογα και πύρινες άμαξες γύρω από τον Ελισσαιέ….
20 Και όταν ήρθαν στη Σαμάρεια, ο Ελισσαιέ είπε: Κύριε, άνοιξε τα μάτια τους, για να βλέπουν. Και ο Κύριος άνοιξε τα μάτια τους, και είδαν· και να, ήσαν στο μέσον τής Σαμάρειας.
Ο Προφήτης  προσευχήθηκε τρεις φορές για να επέλθει αορασία αλλά και για επαναφορά της αορασίας στους Σύριους.
  Το χάρισμα της πίστεως το είχε και ο προφήτης Ηλίας.
Προσευχήθηκε και δεν έβρεξε επί τριάμισι χρόνια. Και προσευχήθηκε ξανά και έβρεξε και η γη έδωσε χορτάρι και λοιπά αγαθά.
Ιάκωβος ε:17-18
17 Ο Ηλίας ήταν άνθρωπος ομοιοπαθής με μας, και προσευχήθηκε ένθερμα για να μη βρέξει· και δεν έβρεξε επάνω στη γη για τρία χρόνια και έξι μήνες·
18 και πάλι προσευχήθηκε, και ο ουρανός έδωσε βροχή, και η γη βλάστησε τον καρπό της.
ΑΠΟΔΗΜΗΤΙΚΑ ΠΟΥΛΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΛΑΒΑ ΤΟΜΕΓΑΛΟ ΣΜΗΝΟΣ ΔΕΝ ΤΟ ΠΡΟΛΑΒΑ

  Μεταξύ των χαρισμάτων είναι και το χάρισμα της Ιάσεως.
Κάθε πιστός μπορεί να επικαλείται τον θεό ζητώντας τη θεραπεία του. μπορεί ακόμα να προσεύχεται και να παρακαλεί τον Θεό για να θεραπεύσει και άλλους. Όμως χάρισμα θεραπείας άλλων δεν έχουν όλοι οι πιστοί. Είναι ένα χάρισμα ειδικό.
  Τα εννέα χαρίσματα θα εξακολουθούν να υπάρχουν στην Εκκλησία μέχρι δευτέρας ελεύσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.
Κατά την αποστολική περίοδο όλα τα χαρίσματα δηλωνόταν  κατά τρόπο θαυμαστό που προκαλούσε την επιστροφή στον Κύριο πολλών αθανάτων ψυχών.
 Δυστυχώς όμως στην παρούσα περίοδο της εκκλησίας τα χαρίσματα αυτά σχεδόν ατόνησαν λόγω εξασθενήσεως της εκκλησίας η οποία προήλθε από την εισαγωγή κοσμικών  διατάξεων που συνετέλεσαν στην γενική χλιαρότητα.
ΑΠΟΔΗΜΗΤΙΚΑ ΠΟΥΛΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΛΑΒΑ ΤΟΜΕΓΑΛΟ ΣΜΗΝΟΣ ΔΕΝ ΤΟ ΠΡΟΛΑΒΑ

Αποκάλυψης β:4
4 Όμως, έχω κάτι εναντίον σου, επειδή άφησες την πρώτη σου αγάπη.
« Την αγάπην σου την πρώτη αφήκες».  Αλλά παρά την χλιαρότητα της εκκλησίας ο Κύριος δεν απέσυρε τη χάρη Του αλλά σποραδικά έχουμε αποτελέσματα που μας ενθαρρύνουν.
Μεταξύ των χαρισμάτων δεν αναφέρεται ένα που ήταν καθαρώς Αποστολικό: Η ανάστασης νεκρών . πλην όμως το Άγιο  Πνεύμα με την απεριόριστη δύναμη του και την αρμοδιότητα Του δεν αποκλείεται και σήμερα και κατ’ οικονομία να ενεργήσει ένα τέτοιο θαύμα. Δυστυχώς πολλοί πιστοί άνθρωποι παρασύρονται από το :
Ιωάννης ιδ:13-14
13 Και ό,τι αν ζητήσετε στο όνομά μου, θα το κάνω, για να δοξαστεί ο Πατέρας στον Υιό.
14 Αν ζητήσετε κάτι στο όνομά μου, εγώ θα το κάνω.
  Όμως το Άγιο Πνεύμα που δεν αντιστρατεύεται κατά του θελήματος του Θεού δεν προσεύχεται πάνω σε τούτο το θέμα εφ’ όσον στον Λόγο του Θεού δεν υπάρχει υπόσχεση περί αναστάσεως νεκρών.
ΑΠΟΔΗΜΗΤΙΚΑ ΠΟΥΛΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΛΑΒΑ ΤΟΜΕΓΑΛΟ ΣΜΗΝΟΣ ΔΕΝ ΤΟ ΠΡΟΛΑΒΑ

H υπόσχεσης των εδαφίων που αναφέραμε αμέσως πιο πάνω είναι γενική. Στο εδάφιο 12 αναφέρεται: «¨οστις πιστεύει εις εμέ τα έργα τα οποία εγώ κάμνω και εκείνος θέλει κάμει και μεγαλύτερα θέλει κάμει».
  Για να καταλάβουμε λοιπόν τη σημασία αυτού του εδαφίου να το αναλύσουμε λεπτομερώς.
  Η ζωή του Χριστού δεν συνδέεται μόνο με θαύματα, αλλά και με κηρύγματα με εκλογές μαθητών αλλά και διδασκαλίες. Τέτοια πράγματα και περισσότερα ακόμα πραγματοποίησαν και οι μαθηταί του Κυρίου. Π.χ. ο Πέτρος κατά την ημέρα της Πεντηκοστής με ένα κήρυγμα έφερε στο Χριστό τρεις χιλιάδες ψυχές. Τούτο ήταν εκπλήρωσης της υποσχέσεως του Κυρίου που έλεγε με
έμφαση: «και μεγαλύτερα τούτων θέλετε κάμει».
Πράξεις 2: 41
1 Εκείνοι, λοιπόν, αφού με χαρά δέχθηκαν τον λόγο του, βαπτίστηκαν· και προστέθηκαν εκείνη την ημέρα περίπου 3.000 ψυχές.
Πράξεις 4:4
4 Πολλοί, μάλιστα, από εκείνους που άκουσαν τον λόγο πίστεψαν· και ο αριθμός των ανδρών έγινε περίπου 5.000.
Πράξεις 4:
7 Και αφού τους έστησαν στο μέσον, ρωτούσαν: Με ποια δύναμη ή με ποιο όνομα το πράξατε εσείς αυτό;
  Και σήμερα ακόμη η δράσης του Αγίου Πνεύματος αποδεικνύεται με το χάρισμα του κηρύγματος που γίνεται μέσα στον κόσμο με αποτέλεσμα πολλές και ομαδικές επιστροφές ψυχών στο Σωτήρα Χριστό.
  Σχετικά με τη σωτηρία και την πνευματική ζωή σήμερα διδασκόμαστε περισσότερα πράγματα από τις επιστολές των Αποστόλων και τούτο γίνεται σύμφωνα με την υπόσχεση του Κυρίου ότι: «Όταν έλθει το Άγιον Πνευμα θα σας διδάξει περισσότερα πράγματα.
Ιωάννης 16: 12-13
  Τα χαρίσματα είναι αποκλειστικό δικαίωμα του Αγίου Πνεύματος.
Κανένας δεν πρέπει να έχει την ψευδαίσθηση ότι μέσα στον εαυτό του γίνεται αποταμίευσης χαρισματικών δικαιωμάτων σαν να είναι αποθήκη νερού που μπορεί να διαθέτη και να μοιάζει κατά βούληση.
  Παραθέτουμε λίγα παραδείγματα. Όταν οι Φαρισαίοι ζήτησαν από τον Κύριο να κάμει θαύμα για να πιστέψουν εκείνος όχι  μόνον αρνήθηκε αλλά τους επιτίμησε και με εξουσία: «Γενεά πονηρά και μοιχαλίς σημείον ζητεί σημείον όμως δεν θέλει δοθεί εις αυτήν»
Ματθαίος ιβ: 38-39  
38 Τότε, μερικοί από τους γραμματείς και τους Φαρισαίους απάντησαν, λέγοντας: Δάσκαλε, θέλουμε να δούμε από
 σένα ένα σημείο.
39 Και εκείνος, απαντώντας, τους είπε: Πονηρή και μοιχαλίδα γενεά ζητάει σημείο· αλλά, σημείο δεν θα της δοθεί, παρά μονάχα το σημείο τού προφήτη Ιωνά.
ΑΠΟΔΗΜΗΤΙΚΑ ΠΟΥΛΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΛΑΒΑ ΤΟΜΕΓΑΛΟ ΣΜΗΝΟΣ ΔΕΝ ΤΟ ΠΡΟΛΑΒΑ

   Το ότι το Άγιο Πνεύμα είναι ο φορέας κάθε καλού και αγαθού δώρου και ότι Αυτός  ενδυνάμωνε τους Αποστόλους του  Χριστού με την πλήρωση Του ώστε να κάνουν τόσα θαύματα αποδεικνύεται και εκ του γεγονότος ότι ενώ ο απόστολος Παύλος βρισκόταν στους φιλίππους μια κόρη που κατέχονταν από πονηρό πνεύμα πύθωνος μόλις έβλεπε τον απόστολο Παύλο και το συνοδό του Σίλα φώναζε:»ούτοι είναι δούλοι του Θεού του Υψίστου οίτινες κηρύττουν προς ημάς οδόν Σωτηρίας κλπ». Και όπως διαβάζουμε αυτή η δήλωσης γινόταν επί πολλές ημέρες.
Πράξεις ις:16-18
16 Και ενώ πορευόμασταν στην προσευχή, μας συνάντησε κάποια δούλη, που είχε πνεύμα πύθωνα, η οποία έδινε πολύ κέρδος στους κυρίους της, ασκώντας μαντεία.
17 Αυτή, ακολουθώντας τον Παύλο κι εμάς, έκραζε λέγοντας: Οι άνθρωποι αυτοί είναι δούλοι τού ύψιστου Θεού, οι οποίοι κηρύττουν σ' εμάς δρόμο σωτηρίας.
18 Κι αυτό το έκανε για πολλές ημέρες. Ο δε Παύλος, επειδή το θεώρησε βάρος, και καθώς στράφηκε προς τα πίσω, είπε στο πνεύμα: Σε προστάζω στο όνομα του Ιησού Χριστού να βγεις έξω απ' αυτή. Και βγήκε έξω την ίδια εκείνη ώρα.
ΑΠΟΔΗΜΗΤΙΚΑ ΠΟΥΛΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΛΑΒΑ ΤΟΜΕΓΑΛΟ ΣΜΗΝΟΣ ΔΕΝ ΤΟ ΠΡΟΛΑΒΑ

  Και γεννάται το ερώτημα: Γιατί ο Παύλος δεν επενέβει για  
Να επιτιμήσει το πονηρό πνευμα από την πρώτη ημέρα που συναντήθηκε με την δαιμονιζόμενη κόρη;
 Η απάντησης είναι απλή: Το Άγιο Πνεύμα επεμβαίνει όταν
   Και γεννάτε το ερώτημα: γιατί ο Παύλος δεν επενέβει για να επιτιμήσει το πονηρό πνευμα από την πρώτη μέρα που συναντήθηκε με την δαιμονιζόμενη κόρη;
  Η απάντηση είναι απλή: Το Άγιον Πνεύμα επεμβαίνει όταν έλθει ο κατάλληλος καιρός.  Αν και ο Παύλος ήταν χρισμένος δια Αγίου Πνεύματος και είχε τα χαρίσματα Του όμως έπρεπε να πλησθεί ακόμα περισσότερο ώστε να δώσει την πρέπουσα λύση στο ζήτημα της δαιμονιζόμενης
Πράξεις 13:9
9 Όμως, ο Σαύλος, που αποκλήθηκε και Παύλος, αφού έγινε πλήρης από το Πνεύμα το Άγιο, και ατενίζοντας σ' αυτόν,
  Αν κάποιος είναι κάτοχος χαρίσματος αλλά ο διάβολος κλέψει από την καρδιά του την ταπεινοφροσύνη τότε ο έχων το χάρισμα εκπίπτει από αυτό.  Για το λόγο τούτο πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί και υποταγμένοι τέλεια στον Κύριο ώστε να τον ευχαριστούμε με το χάρισμα που μας παραχώρησε.
   Υπάρχουν πιστοί που θέτουν στην πρώτη θέση και δίνουν πρώτη τιμή στο χάρισμα των γλωσσών ενώ  αυτό δεν είναι το πρώτο αλλά το τελευταίο των χαρισμάτων του Πνεύματος.
Τι διδάσκει η Γραφή περί των γλωσσών

  Αν μελετήσουμε το κεφάλαιο 12 της Α΄ Κορινθίους και εδάφιο 8:-11 θα δούμε ότι το χάρισμα των γλωσσών αναφέρεται τελευταίο.
Α΄ Κορινθίους 12:7--11
7 Σε κάθε έναν, όμως, δίνεται η φανέρωση του Πνεύματος προς το συμφέρον.
8 Επειδή, σε άλλον μεν δίνεται διαμέσου τού Πνεύματος λόγος σοφίας, σε άλλον δε λόγος γνώσης, σύμφωνα με το ίδιο Πνεύμα·
9 σε άλλον δε πίστη, διαμέσου τού ίδιου Πνεύματος· σε άλλον δε χαρίσματα θεραπειών, διαμέσου τού ίδιου Πνεύματος·
10 σε άλλον δε ενέργειες θαυμάτων, σε άλλον δε προφητεία, σε άλλον δε διακρίσεις πνευμάτων, σε άλλον δε γένη γλωσσών, σε άλλον δε ερμηνεία γλωσσών·
11 και όλα αυτά τα ενεργεί το ένα και το ίδιο Πνεύμα, που διανέμει, ξεχωριστά σε κάθε έναν, όπως αυτό θέλει.

  Στο ίδιο κεφάλαιο και στα εδάφια 28-30 τα διάφορα χαρίσματα ταξινομούνται  κατά σειράν και το χάρισμα των γλωσσών έρχεται τελευταίο. Όλα τα χαρίσματα είναι σπουδαία και πολύτιμα αλλά έχουν ταξινομηθεί υπό  του Πνεύματος και εμείς  δεν έχουμε το δικαίωμα να αλλάξουμε τη σειρά τους και να φέρομαι σαν πρώτο το τελευταίο. Και κατά τη Γραφή το μικρότερο και τελευταίο είναι το χάρισμα των γλωσσών.
  Πολλοί χριστιανοί αλλά και ολόκληρες Εκκλησίες υποστηρίζουν ότι το βάπτισμα δι’ Αγίου Πνεύματος εκδηλώνεται δια της ομιλίας ξένων γλωσσών. Κατά την γνώμη τους δεν έχουν λάβει Πνεύμα Άγιον όσοι λέγουν μεν ότι είναι πλήρεις Πνεύματος αλλά δεν μιλούν ξένες γλώσσες. 
   Η Αγία Γραφή απορρίπτει την διδασκαλία αυτή. «Μη πάντες λαλούσι γλώσσες»;

………………