18-10--2016------42—ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ------Αναφέρονται ποιοι είναι προσκεκλημένοι για να κηρύξουν τον λογον του Θεού. Οι μαθηταί του Κυρίου ήταν ψαράδες, τελώνες και ιδιώτες, δεν είχαν μαθητεύσει πουθενά αλλά ήταν κεκλιμένοι δια Πνεύματος εις το έργον και αφού μαθήτευσαν κοντά στο Χριστό επί τρία χρόνια κατόπιν άρχισαν το έργο τους μέσα στον αγρό του Θεού. Γι’ αυτό και το έργο τους προόδευε και μεταδόθηκε σαν αστραπή μέσα στον κόσμο. Εν τούτοις παρουσιάζεται δυστυχώς και το φαινόμενο να παρουσιάζονται πολλοί άνθρωποι σαν ιεροκήρυκες, ενώ είναι αυτόκλητοι και ενώ κηρύττουν για χρόνια όμως δεν έχουν να επιδείξουν έστω και πενιχρούς πνευματικούς καρπούς




H ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

42—ΤΟ  ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Μποσταντζόγλου (1885—1916
Αναφέρονται ποιοι είναι προσκεκλημένοι για να κηρύξουν τον λογον του Θεού.
  Οι μαθηταί του Κυρίου ήταν ψαράδες, τελώνες και ιδιώτες, δεν είχαν μαθητεύσει πουθενά αλλά ήταν κεκλιμένοι δια Πνεύματος εις το έργον και αφού μαθήτευσαν  κοντά στο Χριστό επί τρία χρόνια κατόπιν άρχισαν το έργο τους μέσα στον αγρό του Θεού. Γι’ αυτό και το έργο τους προόδευε και μεταδόθηκε σαν αστραπή μέσα στον κόσμο.
  Εν τούτοις παρουσιάζεται δυστυχώς και το φαινόμενο να παρουσιάζονται πολλοί άνθρωποι σαν ιεροκήρυκες, ενώ είναι αυτόκλητοι και ενώ κηρύττουν για χρόνια όμως δεν έχουν να επιδείξουν έστω και πενιχρούς πνευματικούς καρπούς. 

Ματθαίος ζ:- 15-16  
15 Προσέχετε δε από τους ψευδοπροφήτες, που έρχονται σε σας με ενδύματα προβάτων, από μέσα όμως είναι αρπακτικοί λύκοι.
16 Θα τους γνωρίσετε από τους καρπούς τους· μήπως μαζεύουν σταφύλια από αγκάθια ή σύκα από τριβόλια;
 Για να βεβαιωθούμε απόλυτα ποιοι είναι οι κεκλιμένοι και προορισμένοι από το Θεό στη διακονία του Ευαγγελίου πρέπει να προσευχηθούμε πολύ ώστε το Άγιο Πνεύμα να μας τους υποδείξει. 
Πράξεις ιγ:1-3
1 ΚΑΙ στην Αντιόχεια, μέσα στην υπάρχουσα εκκλησία, υπήρχαν μερικοί προφήτες και δάσκαλοι, ο Βαρνάβας και ο Συμεών, που αποκαλείτο Νίγερ, και ο Λούκιος ο Κυρηναίος, και ο Μαναήν, που συναναστράφηκε μαζί με τον τετράρχη Ηρώδη, και ο Σαύλος.
2 Και ενώ υπηρετούσαν στον Κύριο και νήστευαν, το Πνεύμα το Άγιο είπε: Ξεχωρίστε σε μένα τον Βαρνάβα και τον Σαύλο για το έργο που τους προσκάλεσα.
3 Τότε, αφού νήστεψαν και προσευχήθηκαν, και έβαλαν επάνω σ' αυτούς τα χέρια, τους απέστειλαν.
 Αν το Άγιο Πνεύμα συνεργήσει δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία που πρέπει να εκλεγούν.

Ιάκωβος α:5-7
5 Αν, όμως, κάποιος από σας …ας ζητάει από τον Θεό, που δίνει σε όλους πλούσια, και χωρίς να ονειδίζει· …
6 Ας ζητάει, όμως, με πίστη, χωρίς να διστάζει καθόλου· επειδή…..
Αν εγερθεί κάποια έστω αμφιβολία ίσως εδώ να υπάρχει κάποιο έργο του σατανά.
 Ρωμαίους ιδ:23
23 Όποιος, όμως, αμφιβάλλει, αν φάει, κατακρίνεται· επειδή, δεν τρώει από πίστη· και κάθε τι που δεν γίνεται από πίστη, είναι αμαρτία.
«Παν ότι δεν γίνεται εκ Πίστεως είναι αμαρτία».  Η οδηγία του Πνεύματος έχει σαν αντικειμενικό σκοπό την δόξα του Θεού
Ιωάννης 16: 14
14 Εκείνος θα δοξάσει εμένα, επειδή από το δικό μου θα πάρει, και θα το αναγγείλει σε σας.
    Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις κατά τις οποίες οι υποδείξεις και οι παρακινήσεις του Αγίου Πνεύματος φαίνονται στους πεπερασμένους ανθρώπους σαν αντίθετες ακόμα και με το κοινό πνευμα.
 Π. χ Η απόδειξης του Πνεύματος προς τον Αβραάμ να θυσιάσει τον μονογενή του Ισαάκ τον γιο της επαγγελίας.

Γένεσης 22:1-9
1 ΚΑΙ ύστερα από τα πράγματα αυτά, ο Θεός δοκίμασε τον Αβραάμ, και του είπε: Αβραάμ· κι εκείνος είπε: Εδώ είμαι.
2 Και είπε: Πάρε τώρα τον γιο σου τον μονογενή, που αγάπησες, τον Ισαάκ, και πήγαινε στον τόπο Μοριά, και πρόσφερέ τον εκεί σε ολοκαύτωμα επάνω σε ένα από τα βουνά, που θα σου πω.
3 Και αφού ο Αβραάμ σηκώθηκε ενωρίς το πρωί, σαμάρωσε το
4 Και την τρίτη ημέρα, υψώνοντας τα μάτια του ο Αβραάμ, είδε τον τόπο από μακριά.
6 Και αφού ο Αβραάμ πήρε τα ξύλα της ολοκαύτωσης, τα έβαλε επάνω στον Ισαάκ τον γιο του· και πήρε στο χέρι του φωτιά, και τη μάχαιρα, και πήγαιναν και οι δύο μαζί.
7 Τότε, ο Ισαάκ μίλησε στον Αβραάμ τον πατέρα του, και είπε: Πατέρα μου. Κι εκείνος είπε: Εδώ είμαι, παιδί μου. Και ο Ισαάκ είπε: Να η φωτιά και τα ξύλα· αλλά, πού είναι το πρόβατο για την ολοκαύτωση;
8 Και ο Αβραάμ είπε: Ο Θεός, παιδί μου, θα προβλέψει για τον εαυτό του το πρόβατο για την ολοκαύτωση. Και πορεύονταν οι δύο μαζί
9 Και αφού έφτασαν στον τόπο, που του είχε πει ο Θεός, ο Αβραάμ οικοδόμησε εκεί το θυσιαστήριο, και τακτοποίησε τα ξύλα, και αφού έδεσε τον Ισαάκ τον γιο του, τον έβαλε επάνω στο θυσιαστήριο, επάνω στα ξύλα·
Και ο Αβραάμ παρά το παράδοξο τις υποδείξεως εκείνης αποφάσισε να υπακούσει έχοντας εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις που είχε δώσει ο Θεός και αφορούσαν τον Ισαάκ επειδή ότι ο Θεός προκειμένου να τις εκπληρώσει
    Μπορούσε ακόμα και από τους νεκρούς να αναστήσει το γιό της επαγγελίας.

Εβραίους ια:17-19
17 Με πίστη, ο Αβραάμ, όταν δοκιμαζόταν, πρόσφερε τον Ισαάκ· και πρόσφερε τον μονογενή του, εκείνος που αποδέχθηκε τις υποσχέσεις,
18 προς τον οποίο ειπώθηκε ότι: «Στον Ισαάκ θα κληθεί σε σένα σπέρμα»·
19 κάνοντας τον συλλογισμό ότι ο Θεός μπορεί και από τους νεκρούς να τον σηκώσει· γι' αυτό και τον πήρε πίσω, παραβολικά.
  Στην Αγία Γραφή αναφέρονται παραδείγματα ανθρώπων που ήσαν αποδεδειγμένα πιστοί και αφοσιωμένοι στον Κύριο. Αλλά που ολίσθησαν σε παρακοή προς τον Θεό. Και στην περίπτωση τους ο Θεός χρησιμοποίησε όχι αγγέλους για να δώσει μηνύματα αλλά ανθρώπους δικούς Του τους προφήτες. Π.χ, Ο Ιερεύς Ηλεί. Του μίλησε ο προφήτης του Θεού και του υπέδειξε τι έπρεπε να κάμει για να διορθώσει τα κακώς κείμενα. 
  Αλλά ο γέροντας Ηλεί δεν υπάκουσε. Δεν έλεγξε τους  εκτροχιασμένους γυιούς του και ο Κύριος χρησιμοποίησε την Θεία του  παιδαγωγική και την τιμώρησε με τρόπο που μας εκπλήττει.  

Α΄ Σαμουήλ 2:27-30
Και ένας άνθρωπος του Θεού ήρθε στον Ηλεί, και του είπε: Έτσι λέει ο Κύριος: Δεν αποκαλύφθηκα φανερά στην οικογένεια του πατέρα σου, όταν αυτοί ήσαν στην Αίγυπτο στο παλάτι τού Φαραώ;…
30 Γι' αυτό, ο Κύριος ο Θεός τού Ισραήλ λέει: Είπα, βέβαια, ότι η οικογένειά σου και η οικογένεια του πατέρα σου θα περπατούσαν μπροστά μου μέχρι τον αιώνα· αλλά, τώρα, ο Κύριος λέει: Μακριά από μένα· επειδή, αυτούς που με δοξάζουν θα τους δοξάσω, ενώ αυτοί που με καταφρονούν θα ατιμαστούν.
Πρίν την τιμωρία τον έλεγξε δια του Σαμουήλ που ήταν τότε παιδί.Η ΚΑΜΑΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΑ
Η ΡΟΤΟΝΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η ΡΟΤΌΝΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


…………………………