2--9--2016-----ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ Μεταφορά της Αγίας Γραφής Σπύρου Φίλου



ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ
Μεταφορά της Αγίας Γραφής Σπύρου Φίλου
02 συνέχεια-- ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟΝ
1/. Η Παλαιά Διαθήκη αποτελείτε από τριάντα εννέα βιβλία. Τα παλαιά χρόνια οι εβραίοι τα ονόμαζαν:
 «Ο Νόμος και οι Προφήτες και τα Άγια Γραπτά η ψαλμοί».
(πρόσεξε τη χρησιμοποίηση αυτών των λέξεων, επί παραδείγματι στο:
 Λουκάς κδ:25-27 ) 
25 Και αυτός είπε προς αυτούς· Ω ανόητοι και βραδείς την καρδίαν εις το να πιστεύητε εις πάντα όσα ελάλησαν οι προφήται·
26 δεν έπρεπε να πάθη ταύτα ο Χριστός και να εισέλθη εις την δόξαν αυτού;
27 Και αρχίσας από Μωϋσέως και από πάντων των προφητών, διηρμήνευεν εις αυτούς τα περί εαυτού γεγραμμένα εν πάσαις ταις γραφαίς.

1/. Πέντε   βιβλία του Νόμου, γνωστά ως την Πεντάτευχο:
Γένεσης ,Έξοδος, Λευιτικόν, αριθμοί, Δευτερονόμιον.
Τα έγραψε ο Μωϋσής και περιέχουν τη σειρά όλων των γεγονότων που περιλαμβάνονται απ’ την αρχή της Δημιουργίας μέχρι του θανάτου του Μωϋσέως.
2/. Δώδεκα  ιστορικά βιβλία:
Ιησούς του Ναυή , Κριταί, Ρουθ, Α΄ Σαμουήλ και Β¨ Σαμουήλ.,  Α΄ Βασιλέων , και Β΄ Βασιλέων, Α΄ Χρονικών ,και Β΄ Χρονικών, Έσδρας Νεεμίας και Εσθήρ, τα οποία αφορούν τελείως την ιστορία του λαού Ισραήλ.
Τα γειτονικά  έθνη αναφέρονται εις αυτά ,αλλά μόνο σε σχέση με τον «εκλεκτόν λαόν».
Τα βιβλία αυτά περιγράφουν την ιστορία των Εβραίων απ’ ις ημέρες Ιησού του Ναυή μέχρι την επιστροφή του λαού στην Παλαιστίνη απ’ την αιχμαλωσία της Βαβυλώνας.

3/.Πέντε Ποιητικά βιβλία:
Ιώβ, Ψαλμοί, Παροιμιαι, Εκκλησιαστής, Άσμα Ασμάτων. Τα ποιητικά αυτά έργα αντανακλούν την πνευματικότητα των Εβραίων Συγγραφέων τους. Κάθε ένα απ’ αυτά έχει και το δικό του  ξεχωριστώ θέμα όσον αφορά το Θεό.
4/. Δώδεκα προφητικά βιβλία .
( τα μικρά προφητικά έργα):
Ωσηέ ,Ιωήλ, Αμώς, Αβδιού, Ιωνάς, Μιχαίας, Ναούμ, Αββακούμ, Σοφονίας, Αγγαίος, Ζαχαρίας, Μαλαχίας
5/. Πέντε προφητικά βιβλία: (τα μεγάλα προφητικά έργα):
Ησαϊας, Θρήνοι, Ιεζεκιήλ, Δανιήλ. Τα προφητικά βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης ανάγονται στον πέμπτο προ Χριστού αιώνα. Σημείωσε ότι οι αριθμοί 5 και 12 εναλλάσσονται, αυτό θα σε βοηθήσει να θυμάσαι πάντοτε τον αριθμό των περιεχομένων βιβλίων στην Παλαιά Διαθήκη

02/. Η Καινή Διαθήκη αποτελείτε από είκοσι επτά βιβλία:
Ένας εύκολος τρόπος για να θυμόμαστε αυτόν τον αριθμό είναι εξής.: Η Παλαιά Διαθήκη έχει τριάντα εννέα βιβλία. Πολλαπλασίασε τώρα το τρία επί το εννέα και θα έχεις τον αριθμό των βιβλίων της καινής Διαθήκης.
α/.Τέσσερα, Ευαγγέλια: Του Ματθαίου, του Μάρκου. Του Λουκά. Και του Ιωάννου. Η λέξης «ευαγγέλιο» παράγεται απ’ τις λέξεις εϋ -και αγγέλλω, και σημαίνει «καλή αγγελία».Τα τρία πρώτα είναι συνοπτικά ευαγγέλια τα οποία θεωρούν τα γεγονότα απ’ την ίδια σχεδόν άποψη και τα εξιστορούν κατά ένα σύντομο τρόπο. Το Ευαγγέλιο κατά Ιωάννη έχει μία τελείως ξεχωριστή σύνθεση και σκοπό.

 (Ιωάννης κ:31)  
31 Τούτα, όμως, γράφτηκαν, για να πιστέψετε ότι ο Ιησούς είναι ο Χριστός, ο Υιός τού Θεού, και πιστεύοντας να έχετε ζωή στο όνομά του.
Ως ένα βιβλίο και τα τέσσερα μαζί περιέχουν την αφήγηση της διδασκαλίας του έργου και των παθών του Χριστού.
β/. Ένα βιβλίο των Αποστόλων το οποίο  Ιστορικό:
Οι Πράξεις, (το ποίο ενίοτε ονομάζεται και οι Πράξεις του Αγίου Πνεύματος). Ο Λουκάς είναι ο συγγραφεύς αυτού του βιβλίου. Αφηγείται την ιστορία της Εκκλησίας του πρώτου αιώνος απ’ την εποχή του Χριστού μέχρι την φυλάκιση του Απόστολου Παύλου,
 Δηλαδή από το 29-μ.Χ. περίπου μέχρι το 64 μ. Χ. Οι Πράξεις είναι το βιβλίο που συνεχίζεται.

3/. Δεκατέσσερις επιστολές του Παύλου
γραμμένες από τον ίδιο τον Παύλο προς τις Εκκλησίες και προς ορισμένα άτομα. Η προς Ρωμαίους  η Κορινθίους Α΄+ Β΄
η προς Γαλατας, η προς Εφεσίους, η προς Φιλιππησίους η προς Κολοσσαεις, και η Α΄+ Β΄ προς θεσσαλονικείς, και η προς  Α΄ + Β΄ Τιμοθέου  η προς Τίτο η προς Φιλημονα, πιθανόν δε και η προς εβραίους.
4/. Επτά Καθολικές Επιστολές απευθυνόμενες όχι προς ορισμένες ομάδες ανθρώπων:του Ιακώβου,  Α΄ + Β΄ Πέτρου, Α΄ Β΄ και Γ΄ του Ιωάννου και του Ιούδα. Οι Επιστολές αυτές διαφέρουν από έκλεινες του Παύλου κατά το ότι οι τίτλοι των προσδιορίζουν τους συγγραφείς των και όχι τους παραλήπτες των.  
  Οι εικοσιμία επιστολές περιέχουν τη θεία ερμηνεία του Ευαγγελίου.

5/. Ένα βιβλίο προφητικό: η Αποκάλυψης.
Αυτό είναι το βιβλίο που συμπληρώνει το όλο σχέδιο του Θεού
περί των  αιώνων.
 Β΄ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ
 Η Βίβλος αναπτύσσει τους σκοπούς του Θεού για την σωτηρία
Ανθρώπου. Αποτελεί ένα απέραντο πανόραμα της αλήθειας περί φύσεως και των προθέσεων του Θεού, και περί του θείου σχεδίου για τους αιώνας.
Ένα κεντρικό θέμα κυριαρχεί σ’ όλο το ιστορικό μια μελωδία επικρατεί στη συμφωνία της λυτρώσεως που αναγγέλλει. Ένα υφάδι υφαίνεται αδιάκοπα στον αργαλειό της αποκαλύψεως της και τούτο είναι ο Χριστός.


Αυτό είναι το κλειδί της κατανοήσεως τόσο της Παλαιάς όσο και της Καινής Διαθήκης. ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑ