17-9-2016-------35—ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ (Του Χαράλαμπου Μποσταντζόγλου) Εκδόσεις (Ο Λόγος Αθήναι 1976) ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Μποσταντζόγλου (1885—1916 Ο Σαμουήλ. Ήταν άνθρωπος προσευχής. Α΄ Σαμουήλ ιβ:28 23 σε μένα, όμως, μη γένοιτο να αμαρτήσω στον Κύριο, ώστε να σταματήσω από το να δέομαι για σας! Αλλά, θα σας διδάσκω τον αγαθό και ευθύ δρόμο·



 Ο Ιησούς του Ναυή
** 
Ιησούς του Ναυή ζ: 6-9
Και ο Ιησούς ξέσχισε τα ιμάτιά του, και έπεσε καταγής επάνω στο πρόσωπό του, μπροστά στην κιβωτό τού Κυρίου μέχρι την εσπέρα, αυτός 
και οι πρεσβύτεροι του Ισραήλ, και έβαλαν χώμα επάνω στα κεφάλια τους.
7 Και ο Ιησούς είπε: Α! Κυρίαρχε Κύριε, γιατί διαπέρασες αυτόν τον λαό διαμέσου του Ιορδάνη, για να μας παραδώσεις στα χέρια των Αμορραίων, ώστε να μας αφανίσουν; Είθε να ήμασταν ευχαριστημένοι, καθώς καθόμασταν πέρα από τον Ιορδάνη!
8 Ω! Κύριε, τι να πω, αφού ο Ισραήλ έστρεψε τα νώτα μπροστά στους εχθρούς του;
9 Κι ακούγοντας οι Χαναναίοι και όλοι οι κάτοικοι της γης, θα μας περικυκλώσουν, και θα εξαλείψουν το όνομά μας από τη γη· και τι θα κάνεις για το μεγάλο σου όνομα;

  Ο Προφήτης Ηλίας.  Επαινείται η δύναμις της προσευχής του.
***
Α΄ Βασιλέων ιη:36-37
36 Και την ώρα τής προσφοράς, ο Ηλίας ο προφήτης πλησίασε, και είπε: Κύριε, Θεέ τού Αβραάμ, του Ισαάκ, και του Ισραήλ, ας γίνει σήμερα γνωστό, ότι εσύ είσαι ο Θεός στον Ισραήλ, κι εγώ δούλος σου, και σύμφωνα με τον λόγο σου έκανα όλα αυτά τα πράγματα·
37 εισάκουσέ με, Κύριε, εισάκουσέ με, για να γνωρίσει αυτός ο λαός ότι εσύ ο Κύριος είσαι ο Θεός, κι εσύ γύρισες την καρδιά τους πίσω.

Ιάκωβοςε:17-18
17 Ο Ηλίας ήταν άνθρωπος ομοιοπαθής με μας, και προσευχήθηκε ένθερμα για να μη βρέξει· και δεν έβρεξε επάνω στη γη για τρία χρόνια και έξι μήνες·
18 και πάλι προσευχήθηκε, και ο ουρανός έδωσε βροχή, και η γη βλάστησε τον καρπό της.
Ο Προφήτης Ελισσαιέ 
***
Β΄ Βασιλέων δ:33
33 Μπήκε, λοιπόν, μέσα και έκλεισε την πόρτα πίσω απ' αυτούς τους δύο, και προσευχήθηκε στον Κύριο.
Και από την Καινή Διαθήκη:
***
Ο Ιησούς δίδαξε για την αξία της προσευχής.

Λουκάς ια:5-13
5 Και μέσα σε όποιο σπίτι μπαίνετε, πρώτα να λέτε: Ειρήνη σ' αυτό το σπίτι….
13 Αλλοίμονο σε σένα, Χοραζίν· αλλοίμονο σε σένα, Βηθσαϊδά· επειδή, αν τα θαύματα, που έγιναν ανάμεσά σας, γίνονταν στην Τύρο και στη Σιδώνα, πριν από πολύ καιρό θα μετανοούσαν, καθισμένες με σάκο και στάχτη….
Λουκάς ιη:
1 Τους έλεγε μάλιστα και μια παραβολή για το ότι πρέπει πάντοτε να προσεύχονται, και να μη αποκάμνουν….
  Ο ίδιος δίδαξε αλλά και διανυχτέρευσε σε προσευχή.

Λουκάς ς:12
12 ΚΑΙ κατά τις ημέρες εκείνες βγήκε στο βουνό για να προσευχηθεί· και διανυχτέρευε στην προσευχή τού Θεού….
Ώστε άξων και κέντρον της πνευματικής ζωής του πιστού είναι η προσευχή. Και όταν μελετήσουμε τη θέση που το Άγιο Πνεύμα έχει στην προσευχή τότε θα κατανοήσουμε το μεγαλείο της δυνάμεως της.


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΕΥΧΗ; 

Σύντομος απάντησης είναι το μέσον δια του οποίου σχετίζεται ο άνθρωπος με το Θεό. Και υπάρχουν κατά την προσευχή.
   α) ο Προσευχόμενος προς τον Θεό.
   β) ο αποδεχόμενος και τη δέηση Θεός,
 από τον Οποίο περιμένουμε την απάντηση και την δέουσα λύση προβλημάτων μας.
   Κατά την προσευχή μπορούμε να υψώσουμε προς τον Κύριο δεήσεις ευχαριστίες δοξολογία προσκύνηση και λατρεία.
 Ας μελετήσουμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά


α) ο Πιστός δέεται για τον εαυτό του. Παρακαλεί υπέρ άλλων. Και τούτο ονομάζεται μεσιτεία.
β) δοξολογία και αίνος είναι συναισθήματα που υπάρχουν στην καρδιά του πιστού που προσεύχεται και προσφέρονται προς τον Θεό σαν υπερχείλισμα. Είναι κατά κάποιο τρόπο ζεστή εκδήλωσης από τη φλόγα της πίστεως προς τον Δημιουργό, για το έλεος, τη χάρη Του, τη δύναμη και τα μεγαλεία Του.

  γ) ελάχιστοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν τη μεγάλη σημασία της λατρείας και της προσκυνήσεως. Προσκύνησης είναι να εγκύψουμε με πίστη και με όλο μας το πνεύμα στον άπειρο ωκεανό της Θεότητος και να κατανοήσουμε κάτι από το ύψος το πλάτος και το βάθος της. Και γεμάτοι από συναίσθηση του μεγαλείου του Θεού να θεωρούμε τους εαυτούς μας σαν άτομα εξουθενωμένα και να μένουμε έκθαμβοι μπροστά στην συγκατάβαση του Θεού να μας ζωοποιήσει. Πρέπει λοιπόν εμείς συνεχώς να ταπεινωνόμαστε και Εκείνος να υψώνεται στις καρδιές και τις συνειδήσεις μας.
δ). όταν έχουμε την πρόθεση να φέρουμε την πρόθεση να φέρουμε σε προσευχή μπροστά στον θρόνο Θεού ένα ή περισσότερα αιτήματα είναι απαραίτητης προϋπόθεσης να μένουμε σιωπηλοί μπροστά στον θρόνο της χάρητος Του και να μη ζητήσουμε τίποτα μέχρις ότου μας δώσει Εκείνος την ώθηση να το κάνουμε.

Ψαλμός μ:1 
ΠΕΡΙΜΕΝΑ με υπομονή τον Κύριο και έσκυψε προς εμένα και άκουσε την κραυγή μου.
Αββακούμ β:1
1 ΕΠΑΝΩ στη σκοπιά μου θα στηθώ, κι επάνω στον πύργο θα στυλωθώ,
και θα περιμένω, με σκοπό να δω, τι θα μου μιλήσει, και τι θα απαντήσω σ' αυτόν που με ελέγχει.
  Όπως αναφέρεται και στην Αγία Γραφή η προσευχή, είναι έργο που γίνεται δι Αγίου Πνεύματος:
Ρωμαίους η:15
15 Δεδομένου ότι, δεν λάβατε πνεύμα δουλείας, ώστε πάλι να φοβάστε, αλλά λάβατε πνεύμα υιοθεσίας, με το οποίο κράζουμε: Αββά, Πατέρα.

Γαλάτας δ: 6
6 Και επειδή είστε γιοι, ο Θεός έστειλε το Πνεύμα τού Υιού του στις καρδιές σας, το οποίο κράζει: Αββά, Πατέρα.
Και Ρωμαίους η : 26-27
26 Παρόμοια, όμως, και το Πνεύμα συμβοηθάει στις ασθένειές μας· επειδή, το τι να προσευχηθούμε, καθώς πρέπει, δεν ξέρουμε, αλλά το ίδιο το Πνεύμα ικετεύει για χάρη μας με στεναγμούς αλάλητους.
27 Κι αυτός που ερευνά τις καρδιές ξέρει τι είναι το φρόνημα του Πνεύματος, ότι ικετεύει σύμφωνα με το θέλημα του Θεού για χάρη των άγιων.
  «επειδή, το τι να προσευχηθούμε, καθώς πρέπει, δεν ξέρουμε, αλλά το ίδιο το Πνεύμα ικετεύει για χάρη μας με στεναγμούς αλάλητους».Παράλληλα εδάφια είναι :

Εφεσίους ς:18
18 προσευχόμενοι σε κάθε καιρό, με κάθε προσευχή και δέηση εν Πνεύματι, και αγρυπνώντας σ' αυτό τούτο με κάθε προσκαρτέρηση και δέηση για όλους τούς αγίους.
Και Ιούδας 20
20 Εσείς, όμως, αγαπητοί, ενώ θα εποικοδομείτε τον εαυτό σας επάνω στην αγιότατη πίστη σας, προσευχόμενοι εν Πνεύματι Αγίω.
Όπως ο Θεός δεν είναι δυνατόν να δεχθεί και να συγχωρήσει κανένα, αν δεν υπάρχει η πίστης στο ιλαστήριο αίμα του Ιησού Χριστού, έτσι δεν είναι δυνατόν να γίνει δεκτή προσευχή εκτός δι Αγίου Πνεύματος. Και όπως χωρίς την αγάπη ο άνθρωπος μοιάζει με «χαλκόν ηχούντα και κύμβαλο αλαλάζων. 
Α΄ Κορινθίους ιγ: 1 
1 Αν μιλάω τις γλώσσες των ανθρώπων και των αγγέλων, αλλά δεν έχω αγάπη, έγινα ένα κομμάτι χαλκός που βγάζει ήχους ή ένα κύμβαλο που ξεκουφαίνει.


Έτσι και η προσευχή αν δεν καθοδηγείται από το άγιο Πνεύμα είναι βδέλυγμα ενώπιον του Κυρίου.
  Πολλές προσευχές αν και είναι στολισμένες με ωραίες λέξεις και φράσεις δεν φθάνουν ούτε μέχρι της οροφής της αίθουσας στην οποία γίνονται. Και πως θα μπορούσαν να φτάσουν στο θρόνο του Θεού;
  Ο πιστός άνθρωπος προκειμένου να προσέλθει μπροστά στο θρόνο του Θεού να προσευχηθεί, πρέπει προηγουμένως να κάμει αυστηρή αυτοεξέταση μήπως και υπάρχει κάτι μέσα του που δεν είναι σύμφωνο με το Πνεύμα του Θεού. Αυτό πρέπει να αποτελεί στη ζωή μας ένα κανόνα απαράβατο. 

Ψαλμός 
18 Αν θωρούσα αδικία στην καρδιά μου, ο Κύριος δεν θα άκουγε·
Παροιμίαι κη:9
9 Εκείνος που αποστρέφει το αυτί του από το να ακούει τον νόμο, ακόμα και η προσευχή του θα είναι βδέλυγμα.
Ο Χριστιανός είναι πολυνίκης. Και οι νίκες του οφείλονται στην προσευχή όταν τηρούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Και τούτο κάνει το Σατανά να ωρύεται και να προσπαθεί να παρεμβάλλει δυσκολίες όπως συμβαίνει με τα παράσιτα  στις τηλεπικοινωνίες. 

  Τα σατανικά παράσιτα είναι εισηγήσεις βέβηλες που έχουν σκοπό να παρεμποδίσουν τον προσευχόμενο να συνεχίσει την προσευχή του. και κατά τη μαρτυρία ενός πιστού ανθρώπου όταν ο διάβολος βλέπει ένα έστω αδύνατο πιστό να βρίσκεται στα γόνατα τρέμει αλλά δεν σταματά τις επιθέσεις του.