10--9--2016---- 34—ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ----Άξιον της πνευματικής ζωής του πιστού είναι η προσευχή. Και υπάρχει σπουδαία σχέσης μεταξύ προσευχής και Αγίου Πνεύματος όπως θα δούμε παρακάτω. Το πόσο σπουδαία είναι η προσευχή στη ζωή του ανθρώπου το διαπιστώνουμε καθώς μελετούμε την ιστορία ευσεβών ανθρώπων της Π. Διαθήκης.



34—ΤΟ  ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ
(Του Χαράλαμπου Μποσταντζόγλου)
Εκδόσεις (Ο Λόγος Αθήναι 1976)
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Μποσταντζόγλου (1885—1916
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ ΔΩΔΕΚΑΤΟ  
 4-9-2012 ΚΥΡΙΑΚΗΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ
ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ 

Άξιον της πνευματικής ζωής του πιστού είναι η προσευχή. Και υπάρχει σπουδαία σχέσης μεταξύ προσευχής και Αγίου Πνεύματος όπως θα δούμε παρακάτω.
  Το πόσο σπουδαία είναι η προσευχή στη ζωή του ανθρώπου το διαπιστώνουμε καθώς μελετούμε την ιστορία ευσεβών ανθρώπων της Π. Διαθήκης.
 4-9-2012 ΚΥΡΙΑΚΗΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ
  Ο Αβραάμ, ήταν άνθρωπος προσευχής
 Γένεσης ιβ:8
8 Και εκείθεν μετέβη προς το όρος, το κατά ανατολάς της Βαιθήλ, και έστησε την σκηνήν αυτού έχων την Βαιθήλ προς δυσμάς και την Γαί προς ανατολάς· και οικοδόμησε εκεί θυσιαστήριον εις τον Κύριον, και επεκαλέσθη το όνομα του Κυρίου.
Γένεσης ιη: 23-32
22 Και αναχωρήσαντες εκείθεν οι άνδρες υπήγον προς τα Σόδομα· ο δε Αβραάμ ίστατο έτι ενώπιον του Κυρίου.
23 Και πλησιάσας ο Αβραάμ είπε, Μήπως θέλεις απολέσει τον δίκαιον μετά του ασεβούς;
24 εάν ήναι πεντήκοντα δίκαιοι εν τη πόλει, θέλεις άρα γε απολέσει αυτούς; και δεν ήθελες συγχωρήσει εις τον τόπον διά τους πεντήκοντα δικαίους, τους εν αυτώ;
25 μη γένοιτο ποτέ συ να πράξης τοιούτον πράγμα, να θανατώσης δίκαιον μετά ασεβούς, και ο δίκαιος να ήναι ως ο ασεβής μη γένοιτο ποτέ εις σε ο κρίνων πάσαν την γην δεν θέλει κάμει κρίσιν;
 4-9-2012 ΚΥΡΙΑΚΗΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ
26 Είπε δε Κύριος, Εάν εύρω εν Σοδόμοις πεντήκοντα δικαίους εν τη πόλει, θέλω συγχωρήσει εις πάντα τον τόπον δι' αυτούς.
27 Και αποκριθείς ο Αβραάμ είπεν, Ιδού, τώρα ετόλμησα να ομιλήσω προς τον Κύριόν μου, ενώ είμαι γη και σποδός·
28 εάν λείψωσι πέντε εκ των πεντήκοντα δικαίων, θέλεις απολέσει πάσαν την πόλιν εξ αιτίας των πέντε; Και είπε, Δεν θέλω απολέσει αυτήν εάν εύρω εκεί τεσσαράκοντα πέντε.
29 Και προσέθεσεν έτι ο Αβραάμ να λαλήση προς αυτόν, και είπεν, Εάν ευρεθώσιν εκεί τεσσαράκοντα; Και είπε, Δεν θέλω απολέσει αυτήν χάριν των τεσσαράκοντα.
30 Και είπεν ο Αβραάμ, Ας μη παροξυνθή ο Κύριός μου εάν έτι λαλήσω· εάν ευρεθώσιν εκεί τριάκοντα; Και είπε, Δεν θέλω απολέσει αυτήν εάν εύρω εκεί τριάκοντα.
31 Και είπεν ο Αβραάμ, Ιδού, τώρα ετόλμησα να λαλήσω προς τον Κύριόν μου· εάν ευρεθώσιν εκεί είκοσι; και είπε, Δεν θέλω απολέσει αυτήν χάριν των είκοσι. 4-9-2012 ΚΥΡΙΑΚΗΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ

32 Και είπεν ο Αβραάμ, Ας μη παροξυνθή ο Κύριός μου, εάν λαλήσω έτι άπαξ· εάν ευρεθώσιν εκεί δέκα; και είπε, Δεν θέλω απολέσει αυτήν χάριν των δέκα.
33 Και ανεχώρησεν ο Κύριος, αφού έπαυσε να λαλή προς τον Αβραάμ· και ο Αβραάμ επέστρεψεν εις τον τόπον αυτού.
   Ο Ιακώβ 
Γένεσης λβ:24-30
24 Ο δε Ιακώβ έμεινε μόνος· και επάλαιε μετ' αυτού άνθρωπος έως τα χαράγματα της αυγής·
25 ιδών δε ότι δεν υπερίσχυσε κατ' αυτού, ήγγισε την άρθρωσιν του μηρού αυτού· και μετετοπίσθη η άρθρωσις του μηρού του Ιακώβ, ενώ επάλαιε μετ' αυτού.
26 Ο δε είπεν, Άφες με να απέλθω, διότι εχάραξεν η αυγή. Και αυτός είπε, δεν θέλω σε αφήσει να απέλθης, εάν δεν με ευλογήσης.
27 Και είπε προς αυτόν, Τι είναι το όνομά σου; Ο δε είπεν, Ιακώβ. 4-9-2012 ΚΥΡΙΑΚΗΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ

28 Και εκείνος είπε, Δεν θέλει καλεσθή πλέον το όνομά σου Ιακώβ, αλλά Ισραήλ· διότι ενίσχυσας μετά Θεού, και μετά ανθρώπων θέλεις είσθαι δυνατός.
29 Ηρώτησε δε ο Ιακώβ λέγων, Φανέρωσόν μοι, παρακαλώ, το όνομά σου. Ο δε είπε, Διά τι ερωτάς το όνομά μου; Και ευλόγησεν αυτόν εκεί.
30 Και εκάλεσεν Ιακώβ το όνομα του τόπου εκείνον Φανουήλ, λέγων, Διότι είδον τον Θεόν πρόσωπον προς πρόσωπον, και εφυλάχθη η ζωή μου.
Γένεσης λβ:9-12
9 Και είπεν ο Ιακώβ, Θεέ του πατρός μου Αβραάμ και Θεέ του πατρός μου Ισαάκ, Κύριε, όστις είπας προς εμέ· Επίστρεψον εις την γην σου και εις την συγγένειάν σου και θέλω σε αγαθοποιήσει·
10 πολύ μικρός είμαι ως προς πάντα τα ελέη και πάσαν την αλήθειαν τα οποία έκαμες εις τον δούλον σου· διότι με την ράβδον μου διέβην τον Ιορδάνην τούτον, και τώρα έγεινα δύο τάγματα· 4-9-2012 ΚΥΡΙΑΚΗΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑΤΟ ΜΕΝΟΙΚΙΟ ΣΤΟ ΒΟΡΡΑ

11 σώσον με, δέομαί σου, εκ της χειρός του αδελφού μου, εκ της χειρός του Ησαύ· διότι φοβούμαι αυτόν, μήπως ελθών πατάξη εμέ και την μητέρα επί τα τέκνα·
12 συ δε είπας, Βέβαια θέλω σε αγαθοποιήσει, και θέλω καταστήσει το σπέρμα σου ως την άμμον της θαλάσσης, ήτις εκ του πλήθους δεν δύναται να αριθμηθεί.
  Ο Μωϋσης. Είχε μέσα στην καρδιά του ώθηση για προσευχή.
Έξοδος η:12
12 Τότε εξήλθον ο Μωϋσής και ο Ααρών από του Φαραώ· και εβόησε ο Μωϋσής προς τον Κύριον περί των βατράχων, τους οποίους έφερεν επί τον Φαραώ.
Έξοδος λβ: 11-14-31-32-34-35

11 Και ικέτευσε ο Μωϋσής Κύριον τον Θεόν αυτού και είπε, Διά τι, Κύριε, εξάπτεται η οργή σου εναντίον του λαού σου, τον οποίον εξήγαγες εκ γης Αιγύπτου μετά μεγάλης δυνάμεως και κραταιάς χειρός
χειρός;
12 διά τι να είπωσιν οι Αιγύπτιοι, λέγοντες, Με πονηρία εξήγαγε αυτούς, διά να θανατώσει αυτούς εις τα όρη και να εξολοθρεύσει αυτούς από προσώπου της γης; επέστρεψε από της εξάψεως της οργής σου και μεταμελήθητι περί του κακού του προς τον λαόν σου·
13 ενθυμήθητι τον Αβραάμ, τον Ισαάκ και τον Ισραήλ, τους δούλους σου, προς τους οποίους ώμοσες επί σεαυτόν και είπας προς αυτούς, Θέλω πληθύνει το σπέρμα σας ως τα άστρα του ουρανού· και πάσαν την γην ταύτην περί της οποίας ελάλησα, θέλω δώσει εις το σπέρμα σας, και θέλουσι κληρονομήσει αυτήν διαπαντός.4-9-2012 ΚΥΡΙΑΚΗΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑΤΟ ΜΕΝΟΙΚΙΟ ΣΤΟ ΒΟΡΡΑ

14 Και μεταμελήθηκε ο Κύριος περί του κακού, το οποίον είπε να κάμη κατά του λαού αυτού.
***
31 Και επέστρεψεν ο Μωϋσής προς τον Κύριον και είπε, Δέομαι· ούτος ο λαός αμάρτησε αμαρτίαν μεγάλην και έκαμον εις εαυτούς θεούς χρυσούς·
32 πλην τώρα, εάν συγχωρήσεις την αμαρτίαν αυτών· ει δε μη, εξάλειψε με, δέομαι, εκ της βίβλου σου, την οποίαν έγραψες.
33 Και είπε Κύριος προς τον Μωϋσήν, Όστις αμάρτησε εναντίον εμού, τούτον θέλω εξαλείψει εκ της βίβλου μου·
34 όθεν τώρα ύπαγε, οδήγησον τον λαόν εις τον τόπον περί του οποίου σε είπα· ιδού, ο άγγελός μου θέλει προπορεύεστε έμπροσθεν σου' αλλ' όμως εν τη ημέρα της ανταποδόσεως μου θέλω ανταποδώσει την αμαρτίαν αυτών επ' αυτούς.
4-9-2012 ΚΥΡΙΑΚΗΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑΤΟ 

35 Και πάταξε Κύριος τον λαόν, διά την κατασκευήν του μόσχου τον οποίον κατασκεύασε ο Ααρών.

………………