05 ------28-10-2015------ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ-ΤΥΧΙΚΟΣ ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ—2003-------είναι η πίστη, η ελπίδα και η αγάπη. Αυτά τα τρία, Με το φως της Γραφής


ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ-ΤΥΧΙΚΟΣ ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ—2003
5

είναι η πίστη, η ελπίδα και η αγάπη. Αυτά τα τρία,
Με το φως της Γραφής

Προσευχές και Απαντήσεις  
praying_hands-2
 Ο Ιάκωβος γράφει ότι «πολύ ισχύει η δέησις του δικαίου ενθέρμως γενομένη» και σαν παράδειγμα φέρνει τον προφήτη Ηλία που, αν και ήταν «άνθρωπος ομοιοπαθής με ημάς», ωστόσο «προσηυχήθη ενθέρμως να μη βρέξη· και δεν έβρεξεν επί της γης έτη τρία και μήνας εξ· και πάλιν προσηυχήθη, και ο ουρανός έδωκε βροχήν, και η γη εβλάστησε τον καρπόν αυτής» (Ιακ. 5/ε/16-18).
 Ακολουθώντας την προτροπή του Ιάκωβου, όπως όμως την καταλαβαίνουν οι ίδιοι, πολλοί χριστιανοί ΖΗΛΕΥΟΥΝ αυτή την ικανότητα του Ηλία και επιζητούν να κάνουν το ίδιο.
 Αλλά προκύπτουν μερικά ερωτήματα, που ΑΞΙΖΕΙ πάντα να έχουμε υπόψη μας: (1) Παίρνουν απάντηση όλες οι προσευχές των πιστών ανθρώπων; (2) Μια ``αρνητική απάντηση'' δεν είναι καλή απάντηση; (3) Όσοι δεν πήραν “θετική απάντηση” στις προσευχές τους δεν είναι πιστοί; (4) Εκείνοι που πήραν “θετική απάντηση” ήταν καλύτεροι χριστιανοί;
 Δίνονται διάφορες απαντήσεις, στη συνέχεια θα εξετάσουμε να δούμε αν και κατά πόσον όλες αυτές είναι ΟΡΘΕΣ και ΒΙΒΛΙΚΕΣ.
 1. Παίρνουν απάντηση όλες οι προσευχές των πιστών ανθρώπων;

Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, θα πρέπει να ομολογήσουμε πως στην πραγματικότητα τις περισσότερες φορές οι απαντήσεις που παίρνουμε δεν είναι θετικές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εμείς οι άνθρωποι είμαστε έτοιμοι να ζητάμε από τον Θεό ΚΑΘΕ ΛΕΠΤΟ και ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ της ζωής, ακόμη και για τα πιο επουσιώδη θέματα. Ας δούμε δύο παραδείγματα:

(α) Είσαι στη στάση του λεωφορείου και παρακαλάς: ``Κύριε, ας έρθει αμέσως το λεωφορείο επειδή είμαι κουρασμένος'', όμως το λεωφορείο ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΜΕΣΩΣ, παρόλο που εσύ προσευχήθηκες. (β) Άλλη φορά όμως έχεις αργήσει να πας στον προορισμό σου και παρακαλάς: ``Κύριε ας καθυστερήσει το λεωφορείο για να προλάβω...'', όμως το λεωφορείο ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ παρόλο που εσύ προσευχήθηκες, και αναγκάζεσαι να περιμένεις το επόμενο... (Κάποιες φορές βέβαια συμπίπτει το δρομολόγιο να ταιριάξει με την επιθυμία σου, και τότε κάποιοι μιλούν για “απάντηση” στην προσευχή τους.)

Στο παράδειγμα αυτό, θα άξιζε ίσως να ρωτήσουμε τι θα έπρεπε να συμβεί αν ο Θεός είχε να απαντήσει σε δύο πιστούς που ενδιαφέρονται ταυτόχρονα για το ίδιο λεωφορείο, ο ένας όμως “βιάζεται” ενώ ο άλλος θέλει “να καθυστερήσει”; Ποιον από τους δύο θα έπρεπε να ικανοποιήσει ο Θεός;
Εμείς βέβαια, επειδή σκεπτόμαστε εγωκεντρικά, θα προτιμούσαμε να απαντήσει στη ΔΙΚΗ ΜΑΣ προσευχή. Θα ήταν όμως καλύτερο αν είμασταν πρόθυμοι να αναγνωρίσουμε ότι ο Θεός ΞΕΡΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ! Και επιπλέον να μάθουμε ότι ο Θεός δεν μας έδωσε το δώρο της προσευχής ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ!

   «Πίστη δεν είναι το μαγικό ραβδί που μάς δίνει Ο,ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ, αλλά η δύναμη που μάς ικανώνει να ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΣΤΕ εκείνο που ΔΙΑΛΕΓΕΙ ΓΙΑ ΜΑΣ ο Θεός!
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
......................................