07-------28-10-2015------ΤΥΧΙΚΟΣ-ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ-ΤΥΧΙΚΟΣ ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ—2003-------4. Όσοι πήραν “θετική απάντηση” ήταν καλύτεροι χριστιανοί;

ΤΥΧΙΚΟΣ-ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ-ΤΥΧΙΚΟΣ ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ—2003
7

………………………………….
4. Όσοι πήραν “θετική απάντηση” ήταν καλύτεροι χριστιανοί;

Δεν υπάρχει καμία σύνδεση. Υπήρξαν άνθρωποι –και μάλιστα πολλοί– που δεν έδειξαν ΚΑΜΙΑ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ για τα δώρα που έλαβαν από τον Θεό, όπως π.χ. οι εννέα από τους δέκα λεπρούς που θεραπεύτηκαν, για τους οποίους ο Ιησούς είπε, «Δεν εκαθαρίσθησαν οι δέκα; οι δε εννέα πού είναι; Δεν ευρέθησαν άλλοι να υποστρέψωσι διά να δοξάσωσι τον Θεόν;» (Λουκ. 17/ιζ/18).
 Το γεγονός ότι στη ζωή κάποιου υπήρξε μια θεραπεία, μια καλή εξέλιξη στην εργασία του ή καλοπαντρεύτηκε το παιδί του κ.λπ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ότι αυτός είναι περισσότερο πιστός από τους άλλους. Όπως και, αντίθετα, το γεγονός ότι κάποιος ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ασθενής ή άνεργος κ.λπ., ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ότι είναι λιγότερο πιστός από τον προηγούμενο.

Στην εξέλιξη μιας υπόθεσης συμμετέχουν πολλοί παράγοντες, όπως:

    ΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ που έχει θέσει ο Θεός,
    Η ΣΩΣΤΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ που μας προσφέρονται,
    ΟΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΜΑΣ, όταν δεν είμαστε πρόθυμοι να συμβιβαστούμε με κάτι “κατώτερο” από τις προσδοκίες μας...
    ΤΑ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΣΧΕΔΙΑ του Θεού, που εμείς δε γνωρίζουμε, όμως σύμφωνα με αυτά Εκείνος που ξέρει καλύτερα προτιμά είτε να μας προστατεύσει από κάτι είτε να μας δώσει αργότερα κάτι καλύτερο...
    ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΛΟ, που αν και για μας ίσως δεν έχει τόση σημασία όση στα μάτια του Θεού, όμως Εκείνος πρέπει να το λάβει υπόψη επειδή δεν είναι προσωπολήπτης.
Ένα ενδιαφέρον παράδειγμα.

 Φως στο πρόβλημα που εξετάζουμε δίνει μια ιστορία από τη ζωή των Αποστόλων, όπου επίσης γίνεται αναφορά στην ιστορία του Ηλία, όταν κατέβασε φωτιά από τον ουρανό. Την βρίσκουμε στο Ευαγγέλιο του Λουκά (κεφ. 9/θ). Εκεί βλέπουμε τους μαθητές Ιωάννη και Ιάκωβο (όχι εκείνον που έγραψε την ομώνυμη Επιστολή) να έρχονται στον Χριστό για να ζητήσουν κάτι ΜΕΓΑΛΟ και ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ – κάτι που στο παρεθλόν είχε κάνει και ο προφήτης Ηλίας.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
......................................