30--7--2015----Εβραίους 12:14 Ζητείτε ειρήνην μετά πάντων, και τον αγιασμόν, χωρίς του οποίου ουδείς θέλει ιδεί τον Κύριον,---- 2006-ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΥΧΙΚΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ -



2006-ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΥΧΙΚΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 
                    02
  Ποιοι έχουν δίκιο;

         Πίστη, Έργα, Σωτηρία...

        <<Εκατομμύρια καλοί χριστιανοί νομίζουν ότι έχουν σωθεί «εκ πίστεως», όμως τα έργα τους κάθε άλλο παρά δείχνουν μια σωτηριώδη αλλαγή στη ζωή τους. Αυτοί κοιμούνται μακαρίως πάνω στο βολικό στρώμα που λέει ότι “ο άπαξ σωθείς δεν χάνεται”.
    Εκατομμύρια άλλοι, επίσης καλοί χριστιανοί, στερούνται την απόλαυση της Σωτηρίας, επειδή νομίζουν ότι η κατοχή της εξαρτάται από τα έργα που οφείλουν να πράξουν και στα οποία δεν μπορούν ν’ ανταποκριθούν με επιτυχία. Αυτοί υποφέρουν με αβεβαιότητα και ανασφάλεια, περιμένοντας να μάθουν αν τελικά έχουν σωθεί στο τέλος αυτού του κόσμου.
    Χωρίς να ήταν στο πρόγραμμα, ήδη από το περασμένο τεύχος βρεθήκαμε να συζητούμε αυτό το σοβαρό θέμα, που όπως φαίνεται ενδιαφέρει πολλούς αναγνώστες, όπως φάνηκε και από διάφορες αντιδράσεις που είχαμε.
    Ως αποτέλεσμα το παρόν τεύχος εξελίχθηκε σε ένα –ας το πούμε “αφιέρωμα”– γύρω από το εν λόγω θέμα. Δεν δογματίζουμε, δεν κρίνουμε ούτε καταδικάζουμε κανέναν. Δεχόμαστε εκ προοίμιου τα αγαθά κίνητρα που κινούν τους πιστούς είτε κλίνουν προς τη μία είτε προς την άλλη άποψη.

    Παράλληλα, και επειδή εκείνοι που λένε τα πιο μεγάλα λόγια, συνήθως κάνουν και τις μεγαλύτερες “αταξίες”, δημοσιεύουμε πληροφορίες και σχόλια για μια περίεργη, πρωτοφανή και εντελώς αχαρακτήριστη πράξη συγκεκριμένης εκκλησιαστικής ηγεσίας, που ευχόμαστε να μείνει στην ιστορία χωρίς μιμητές.
    Από τη φρασεολογία των σύγχρονων χριστιανών έχει χαθεί μια έννοια που βρίσκουμε στις Επιστολές του Ιάκωβου και του Πέτρου, και τούτη είναι «το δοκίμιον υμών της πίστεως» (Ιακ. 1/α/3, Α~ Πέτρ. 1/α/7).
    Επίσης ελάχιστοι θυμούνται τον όρο που θέτει ο Παύλος στην Α~ Τιμ. 2/β/15, που λέει «εάν μείνωσιν εις την πίστιν και αγάπην και αγιασμόν μετά σωφροσύνης».

    Και σπάνια ακούγονται οι λόγοι του Χριστού, ότι «από των καρπών αυτών θέλετε γνωρίσει αυτούς» (Ματθ. 7/ζ/16).
    Η Αγία Γραφή δεν φάσκει και αντιφάσκει. Σίγουρα κάπου υπάρχει ο κρίκος που ενώνει τις φαινομενικά αντικρουόμενες περικοπές και απόψεις. Τι λέτε; Δεν αξίζει να γίνει μια ακόμη μελέτη;
    Οι τακτικοί μας αναγνώστες γνωρίζουν ότι αποφεύγουμε να “μπλέκουμε” σε δογματικές συζητήσεις που δεν λύθηκαν επί αιώνες... Διατηρούμε ωστόσο το δικαίωμα να ερευνούμε και να ακούμε κάθε σκέψη που πηγάζει από ευσεβή βιβλική μελέτη.

    Διαβάστε, λοιπόν, τα σχετικά άρθρα που παρουσιάζονται σ’ αυτό το τεύχος και με χαρά θα ακούσουμε τις θετικές ή τις αρνητικές απόψεις σας. Χωρίς να φιλοδοξούμε ότι θα λύσουμε τα πάντα, σίγουρα η ανταλλαγή σκέψεων θα είναι επωφελής. |