19--3--2016------Andreas Fournaris


Andreas Fournaris

"ΟΥΤΕ ΑΥΤΗ Η ΦΥΣΗ ΔΕΝ ΣΑΣ ΔΙΔΑΣΚΕΙ;;;"
ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ
"Προς Κολοσσαείς 4: 1-17"
Αρκετά χρόνια πριν, ένα καλοκαίρι, ήμουν στο μπαλκόνι μου, όταν βρήκα έναν όμορφο σκόρο. Ήταν αρκετά μεγάλος και πολύχρωμος, ώστε να νομίζει κανείς ότι είναι πεταλούδα. Έτσι, αποφάσισα να διαβάσω και να μάθω περισσότερα για τους σκόρους και τις πεταλούδες.
Πραγματικά, με γοήτευσε ο κύκλος ζωής των πτερωτών αυτών πλασμάτων: πρώτα το αβγό, ύστερα η κάμπια, μετά η χρυσαλλίδα και τέλος, το πλήρως αναπτυγμένο έντομο, που ανοίγει τα φτερά του και πετά μακριά. Όλη αυτή η διαδικασία των αλλαγών καλείται μεταμόρφωση, δηλαδή αλλαγή μορφής.
Αυτή η διαδικασία είναι μια εικόνα του μετασχηματισμού που συμβαίνει σε έναν άνθρωπο, όταν αυτός αναγεννηθεί. Πριν μας αγγίξει ο Χριστός με το μεταμορφωτικό Του άγγιγμα, είμαστε σαν τις κάμπιες – δέσμιοι της γης και αβοήθητοι – ελπίζοντας ότι, στο διάβα της ζωής, θα επιβιώσουμε, χωρίς να μας πατήσει ή να μας συνθλίψει κάποιος μέχρι θανάτου. Από κάθε πλευρά και άποψη, είμαστε ήδη πνευματικά νεκροί. «Κι εσάς, που ήσασταν νεκροί, εξαιτίας των παραβάσεων και των αμαρτιών, σας ζωοποίησε• μέσα στις οποίες κάποτε περπατήσατε, σύμφωνα με το πολίτευμα του κόσμου τούτου… και ενώ ήμασταν νεκροί εξαιτίας των αμαρτημάτων, μας ζωοποίησε μαζί με τον Χριστό• (κατά χάρη είστε σωσμένοι)» (Προς Εφεσίους 2: 1-2, 5).
Ακριβώς όπως η κάμπια πρέπει να γίνει χρυσαλλίδα και να πεθάνει σαν κάμπια, προτού γίνει ένα "νέο δημιούργημα" που να μπορεί να πετάει, έτσι κι εμείς θα πρέπει να περάσουμε τη διαδικασία της μεταμόρφωσης. Η παλιά φύση, το κουκούλι της αμαρτίας, πρέπει να πεθάνει, προκειμένου να ελευθερωθούμε και να δημιουργηθεί έτσι η νέα μας εν Χριστώ ζωή. «Γνωρίζοντας τούτο, ότι ο παλιός μας άνθρωπος συσταυρώθηκε, για να καταργηθεί το σώμα της αμαρτίας, ώστε να μη είμαστε πλέον δούλοι της αμαρτίας. Επειδή, εκείνος που πέθανε, έχει ελευθερωθεί από την αμαρτία» (Προς Ρωμαίους 6: 6-7).
Αυτό είναι το ουσιαστικό νόημα της «νέας ζωής». Ο αληθινός πιστός δεν είναι πλέον μια κάμπια που σέρνεται στο έδαφος. Ο αληθινός πιστός είναι μια πεταλούδα που μπορεί να πετάει και να ζει πάνω από το έδαφος! Γι' αυτό και ο Παύλος γράφει στους πιστούς: «Αν, λοιπόν, συναναστηθήκατε μαζί με τον Χριστό, τα άνω ζητάτε, όπου είναι ο Χριστός καθισμένος στα δεξιά του Θεού. Τα άνω φρονείτε, όχι αυτά που είναι επάνω στη γη. Επειδή, πεθάνατε, και η ζωή σας είναι κρυμμένη μαζί με τον Χριστό μέσα στον Θεό» (Προς Κολοσσαείς 3: 1-2).
Αν παίρνεις στα σοβαρά τη νέα αυτή ζωή σου με τον Χριστό, ζήσε την στην πράξη. Η παλιά ζωή σου πέθανε. Η νέα σου ζωή - η πραγματική σου ζωή - είναι κρυμμένη μαζί με τον Χριστό μέσα στον Θεό. Απόρριψε και αφαίρεσε ό,τι συνδέεται με την παλιά σου ζωή. Ό,τι έκανες στο παρελθόν, το έκανες επειδή δεν ήξερες τίποτα καλύτερο. Αλλά τώρα γνωρίζεις πολύ καλύτερα, κι έτσι θα πρέπει να είσαι βέβαιος ότι όλα τα κακά του παρελθόντος έχουν φύγει μια για πάντα. Τα παλιά σου ρούχα καίγονται στη φωτιά και τώρα είσαι ντυμένος με ολοκαίνουρια ρούχα. Ο Θεός σε έχει κάνει πρίγκιπα ή πριγκίπισσα. Ζήσε τη ζωή σου ως τέτοιος ή τέτοια! Ακριβώς όπως μια πεταλούδα δεν σέρνεται σαν κάμπια ούτε και το επιθυμεί έτσι είναι και ο αναγεννημένος χριστιανός, που έλαβε από τον Θεό νέα ζωή. Δεν θέλει να γυρίσει πίσω στον παλιό τρόπο ζωής για αναζήτηση της χαράς και της ευτυχίας. ΄Έχει συνδεθεί άμεσα με τον Δημιουργό της χαράς, της ειρήνης και της ζωής, που είναι ο ίδιος ο Θεός.
Ζήσε τη νέα σου ζωή μέσα σ’ Αυτόν και απόλαυσέ την!
(Από το υπό μετάφραση βιβλίο του ΙΩΣΗΦ ΧΟΦΣΕΠΙΑΝ "God’s Workshop" - ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Ο ΛΟΓΟΣ)