17--12--2017---4--ΚΑΙ--5--ΜΑΖΙ-ΤΥΧΙΚΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ—2000

Iδού έρχομαι ταχέως !!!

Iδού έρχομαι ταχέως !!! 




04 ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ ΤΟΥ 2017
Παράβαση της Εντολής
Τώρα που έχουμε καλύτερη ιδέα για το πώς πρέπει να τιμούμε τους γονείς μας, ας δούμε με λίγα λόγια και κάποια πράγματα που πρέπει να αποφεύγουμε επειδή δεν τους δίνουν τιμή.
1/. Ασφαλώς όταν περιφρονούμε τους γονείς μας είναι ατιμωτικό γι’ αυτούς. ``Υιός σοφός ευφραίνει πατέρα^ ο δε μωρός άνθρωπος καταφρονεί την μητέρα αυτού’’ (Παρ. 15/ιε/20). Όπως υπάρχει και το άλλο χωρίο, που αναφέρει: ``Όστις ατιμάζει τον πατέρα, και αποθεί την μητέρα, είναι υιός προξενών αισχύνην και όνειδος’’ (Παρ. 19/ιθ/26), όπου η λέξη ``απωθεί’’ υπονοεί βίαια συμπεριφορά εναντίον τους.
Όπως η σκληρή εργασία και η σωστή ζωή μας, κάνει τους γονείς περήφανους και τους δίνει τιμή, το αντίθετο συμβαίνει όταν οι πράξεις μας δεν είναι σωστές. Η ζωή μας πρέπει να παράγει όσο το δυνατό περισσότερη τιμή γι’ αυτούς.
2/. Ο Θεός καταριέται εκείνους που ατιμάζουν τους γονείς τους, ορίζοντας: ``Επικατάρατος όστις κακολογήση τον πατέρα αυτού ή την μητέρα αυτού’’ (Δευτ. 27/κζ/16).
Τι συμβαίνει όταν κάποιος κοροϊδεύει τους γονείς του ή μιλάει υποτιμητικά πίσω από την πλάτη τους; ``Ο λύχνος του κακολογούντος τον πατέρα αυτού, ή την μητέρα αυτού, θέλει σβεσθή εν βαθεί σκότει’’ (Παρ. 20/κ/20).[11]
Αυτό και τα σχετικά εδάφια, τόσο δυνατά σε έκφραση, βοηθούν να καταλάβουμε πόσο σοβαρά ενδιαφέρεται ο Θεός για να τιμούμε τους γονείς μας.
Σήμερα είναι συνηθισμένο ανάμεσα στους νεαρούς ανθρώπους να μιλούν με αυθάδεια και να κακολογούν τους γονείς τους. Το κάνουν χωρίς να το σκεφτούν, όμως θα έπρεπε να σκέφτονται πολύ σοβαρά!
Αν τα εδάφια αυτά φαίνονται υπερβολικά, κοιτάξτε γύρω σας! Πόσοι νεαροί άνθρωποι που δεν προσέχουν τις συμβουλές τους ή με άλλους τρόπους ατιμάζουν τους γονείς τους, καταλήγουν σε περιπέτειες, βία και καταστροφικούς τρόπους ζωής, που μπορεί να τους οδηγήσουν σε πολλά και σοβαρά προβλήματα - μερικές φορές και σε πρόωρο θάνατο;
Υπάρχουν πάντοτε συνέπειες, όταν παραβαίνουμε τους νόμους του Θεού, όπως, από την άλλη πλευρά, δεχόμαστε πάντοτε φυσικές ευλογίες όταν τους τηρούμε!

…….
Αν αισθάνεσαι ένοχος επειδή δεν τιμάς όπως πρέπει τους γονείς σου, λυπάσαι γι’ αυτό και είσαι έτοιμος να κάνεις ειλικρινείς προσπάθειες για ν' αλλάξεις, ο ΘεόςΘΑ ΣΕ ΣΥΓΧΩΡΗΣΕΙ.
Ο σκοπός αυτής της μελέτης δεν είναι να σε εξαναγκάσει να υπακούς, αλλά να κάνει σαφές πόσο πολύ ενδιαφέρεται ο Θεός ώστε να τιμούμε τους γονείς μας.
Και μην ξεχνάς επίσης, ότι ο Θεός δεν αλλάζει. Εκείνος έχει πει: ``Εγώ είμαι ο Κύριος^ δεν αλλοιούμαι^ διά τούτο σεις, οι υιοί του Ιακώβ, δεν απωλέσθητε’’ (Μαλ. 3/γ/6). Επίσης η Καινή Διαθήκη γράφει: ``Ο Ιησούς Χριστός είναι ο αυτός χθες και σήμερον, και εις τους αιώνας’’ (Εβρ. 13/ιγ/8).


04—ΤΥΧΙΚΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ—2000
05
Το μέρος μας στην Οικογένεια
Πριν τελειώσουμε, χρειάζεται να υπογραμμίσουμε πόσο σπουδαία είναι η ευθύνη μας απέναντι στην οικογένειά μας.
1. Είναι σημαντικό για τις οικογένειες να ζουν μαζί με ενότητα και αρμονία. Ο Κύριος Ιησούς δίδαξε ότι ``Πάσα βασιλεία διαιρεθείσα καθ’ εαυτής, ερημούται^ και πάσα πόλις ή οικία διαιρεθείσα καθ’ εαυτής, δεν θέλει σταθή’’ (Ματθ. 12/ιβ/25). Η οικογένεια λειτουργεί ομαδικά, γεγονός που απαιτεί ολοκληρωτική συνεργασία από κάθε μέλος της.
2. Οι αποστολικές συμβουλές για τις σχέσεις πρέπει πρώτιστα να εφαρμόζονται στα πλαίσια της χριστιανικής οικογένειας. Ποιες είναι αυτές; ``Πάντα όσα αν θέλητε να κάμνωσιν εις εσάς οι άνθρωποι, ούτω και σεις κάμνετε εις αυτούς^ διότι ούτος είναι ο νόμος και οι προφήται’’ (Ματθ. 7/ζ/12).[12]
Αυτά δεν είναι εύκολα, ιδιαίτερα σε μερικές περιπτώσεις. Το ``μη ανταποδίδετε κακόν αντί κακού’’ σημαίνει να είμαστε ευγενείς ακόμη και όταν κάποιο μέλος της οικογένειας φέρεται σ’ εμάς άσχημα.

Να θυμάστε, είναι δύσκολο έργο να είσαι γονέας. Κανένας δεν το κάνει τέλεια. Καθένας κουράζεται και εξαντλείται κάποιες φορές. Οι γονείς μας θα κάνουν και λάθη. Όμως πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να παραβλέψουμε τις ατέλειες και να συγχωρούμε ο ένας τον άλλον.
Ας προσπαθήσουμε ν' ακολουθήσουμε τις αρχές που παρουσιάστηκαν σ’ αυτό το άρθρο όσο πιο πιστά μπορούμε. Ο Θεός θα μας ανταμείψει πλούσια εάν το κάνουμε και θα μας δώσει τη βοήθεια που χρειάζεται αν Του το ζητήσουμε επειδή, όπως υπόσχεται: ``Πάντα όσα αν ζητήσητε εν τη προσευχή, έχοντες πίστιν, θέλετε λάβει’’ (Ματθ. 21/κα/22). Τότε θα μπορούμε κι εμείς να πούμε: ``Τα πάντα δύναμαι διά του ενδυναμούντος με Χριστού’’ (Ματθ. 21/κα/22, Φιλιπ. 4/δ/13).
Διάβαζε αυτή τη μελέτη κατά διαστήματα και έλεγχε τον εαυτό σου πώς ανταποκρίνεσαι. Όσο καλές κι αν είναι σήμερα οι σχέσεις με τους γονείς σου, μπορούν να γίνουν καλύτερες. Ποτέ μην ξεχνάς την Πέμπτη Εντολή! Θέσε τη σε λειτουργία. Θα σε φέρει πολύ κοντύτερα στους γονείς σου, θα φέρει ειρήνη και αγάπη στο σπίτι σου και περισσότερη επιτυχία στη ζωή σου.

Προσαρμογή από άρθρο τουJoelJillikerαπό το περιοδικό "TrueEducation", Άνοιξη 2000, σελ. 21,
Τίτλος στο πρωτότυπο: "The Forgotten Commandment". © Philadelphia Church of God.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
[*] Η έννοια της μακροημέρευσης εδώ, μάλλον σημαίνει την προστασία από περιττούς κινδύνους που εκδηλώνονται στη ζωή εκείνων που δεν ζουν μια σωστή ζωή και μπορούν να οδηγήσουν σε κακή υγεία και ατυχήματα, και συνεπώς σε πρόωρο θάνατο. 
[Επιστροφή]

[**] Ας θυμηθούμε στο σημείο αυτό την ιστορία των τριών παιδιών που αρνήθηκαν να προσκηνύσουν την εικόνα του βασιλιά Ναβουχοδονόσορα, παρ’ ό,τι ήξεραν ότι πρέπει να υπακούν στους άρχοντες και του είπαν ``ας είναι γνωστόν εις σέ, βασιλεύ, ότι τους θεούς σου δεν λατρεύομεν, και την εικόνα την χρυσήν, την οποίαν έστησας, δεν προσκυνούμεν’’ (Δαν. 3/γ/18).





.............