15----12----2017----38--- ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ

Iδού έρχομαι ταχέως !!!

Iδού έρχομαι ταχέως !!! 


38
Κεφάλαιο 8
              Ο Θεός Άγιον Πνεύμα
Το τρίτο πρόσωπο της Τριάδος είναι το Άγιον Πνεύμα το οποίο υπήρχε προαιωνίως μαζί με τον Πατέρα και τον Υιό.

Α΄ οι τίτλοι Του.
 Οι διάφορες ονομασίες Του είναι οι εξής: το Άγιον Πνεύμα το Πνεύμα του Χριστού το Πνεύμα της αληθείας το Πνεύμα της ζωής το Πνεύμα της χάριτος ο Παράκλητος.
Β΄ Η ΦΥΣΗΣ ΤΟΥ
   Το Άγιον Πνεύμα δεν είναι μια απλή ιδέα, ή μια απρόσωπος δύναμης ή απεικόνισης κάποιου άλλου προσώπου αλλά είναι ένα Πρόσωπο ένα Ον δηλαδή το οποίον έχει συνείδηση Εαυτού.
Ο Ιησούς είπε κάποτε περί Αυτού: «26 Όταν όμως έλθη ο Παράκλητος, τον οποίον εγώ θέλω πέμψει προς εσάς παρά του Πατρός, το Πνεύμα της αληθείας, το οποίον εκπορεύεται παρά του Πατρός, εκείνος θέλει μαρτυρήσει περί εμού. ».

Ιωάννης 15:26
«26 Όταν όμως έλθει ο Παράκλητος, τον οποίον εγώ θέλω πέμψει προς εσάς παρά του Πατρός, το Πνεύμα της αληθείας, το οποίον εκπορεύεται παρά του Πατρός, εκείνος θέλει μαρτυρήσει περί εμού».
….
Το Πνεύμα αν και είναι αόρατο και άϋλο εν τούτοις έχει τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας: νουν, αίσθημα, βούληση 
(βούληση= θέληση πρόθεση σκοπός)δεν είναι Αυτό μία απρόσωπος «δύναμη»

1/. Γνωρίζει. Ο Παύλος γράφει ότι «11 Διότι τις των ανθρώπων γινώσκει τα του ανθρώπου, ειμή το πνεύμα του ανθρώπου το εν αυτώ; Ούτω και τα του Θεού ουδείς γινώσκει ειμή το Πνεύμα του Θεού».
Κορινθίους Α' 2
11 Επειδή, ποιος από τους ανθρώπους γνωρίζει αυτά που είναι μέσα στον άνθρωπο, παρά μονάχα το πνεύμα τού ανθρώπου που είναι μέσα του; Έτσι, και εκείνα που είναι μέσα στον Θεό δεν τα γνωρίζει κανένας, παρά μονάχα το Πνεύμα τού Θεού.
…..
Όταν συμβεί κάποιος άνθρωπος να κατανοήσει ορισμένες αλήθειες τούτο θα έχει γίνει μόνο δια της βοηθείας του Αγίου Πνεύματος ο Οποίος είναι το μέσον της πνευματικής κατανοήσεως και του φωτισμού. Μια άλλη πλευρά αυτής της αληθείας είναι ότι έξω απ’ την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος όλοι οι άνθρωποι οσονδήποτε κι αν είναι τελείως τυφλοί για την αλήθεια του Θεού.

2/. Αισθάνεται.«30 Σας παρακαλώ δε, αδελφοί, διά του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και διά της αγάπης του Πνεύματος, να συναγωνιστείτε μετ' εμού, προσευχόμενοι υπέρ εμού προς τον Θεόν»,
Ρωμαίους 15:
30 Σας παρακαλώ, όμως, αδελφοί, για το όνομα του Ιησού Χριστού και για την αγάπη τού Πνεύματος, να συναγωνιστείτε μαζί μου προσευχόμενοι για μένα στον Θεό·
…..
Αυτός που εκχέει την αγάπη του Χριστού στις καρδιές μας Αυτός ο Ίδιος χαρακτηρίζεται ότι είναι αγάπη.
3/. Θέλει. «11 Πάντα δε ταύτα ενεργεί το εν και το αυτό Πνεύμα, διανέμον ιδία εις έκαστον καθώς θέλει».

Κορινθίους Α' 12
11 και όλα αυτά τα ενεργεί το ένα και το ίδιο Πνεύμα, που διανέμει, ξεχωριστά σε κάθε έναν, όπως αυτό θέλει.
….
Αυτή κατ’ αυτή εκλογή δραστηριότης του Πνεύματος περιγράφεται κάπως εκτενέστερα στην:

 Α΄κορινθίους12:7-11
7 Σε κάθε έναν, όμως, δίνεται η φανέρωση του Πνεύματος προς το συμφέρον.
8 Επειδή, σε άλλον μεν δίνεται διαμέσου τού Πνεύματος λόγος σοφίας, σε άλλον δε λόγος γνώσης, σύμφωνα με το ίδιο Πνεύμα·
9 σε άλλον δε πίστη, διαμέσου τού ίδιου Πνεύματος· σε άλλον δε χαρίσματα θεραπειών, διαμέσου τού ίδιου Πνεύματος·
10 σε άλλον δε ενέργειες θαυμάτων, σε άλλον δε προφητεία, σε άλλον δε διακρίσεις πνευμάτων, σε άλλον δε γένη γλωσσών, σε άλλον δε ερμηνεία γλωσσών·
11 και όλα αυτά τα ενεργεί το ένα και το ίδιο Πνεύμα, που διανέμει, ξεχωριστά σε κάθε έναν, όπως αυτό θέλει.






…………………