6--6--2017-----06--------ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΜΠΑΙΡΑΚΤΑΡΗ ΑΘΗΝΑΙ 1958



06
       5/. Η Αποκάλυψις του Ιωάννου

 Η Αποκάλυψιςείναι το μόνο προφητικό βιβλίο της Καινής Διαθήκης.  Έχει σκοπό να παρηγορήσει τους πιστούς σε εποχή θλίψεων (με πίστη ότι ο Θεός βρίσκεται  Παντοδύναμος μέσα στην ιστορία). Με μια γλώσσα γεμάτη σύμβολα και αλληγορικές εικόνες μιλεί για τα μεγάλα γεγονότα που πρόκειται να συμβούν στο μέλλον. Εγράφη περί το 90 μ. Χ. στην Πάτμο όπου ήταν εξόριστος ο Απόστολος Ιωάννης.
    Πότε εγράφησαν τα βιβλία της Καινή Διαθήκης.

Τα 27 βιβλία δεν έχουν καταταγεί στον Κανόνα της Καινής Διαθήκης κατά χρονολογική σειρά. Τα βιβλία αυτά εγράφησαν σε μια περίοδο 50  περίπου ετών ( δηλαδή από το 45 μέχρι το 95 μ. Χ. ).
Η συγγραφή της Κ. διαθήκης άρχισε με την Επιστολή του Ιακώβου ή τις δυο προς Θεσσαλονικείς επιστολές και τελείωσε με τα έργα του Ευαγγελιστού Ιωάννου(Αποκάλυψις, επιστολές Ευαγγέλιο).

Αυτοί που έγραψαν την καινή διαθήκη.

Ας δούμε -με συντομία-ποιοι ήσαν αυτοί που εμπνευσμένοι από το Άγιο Πνεύμα έγραψαν τ’ αθάνατα κείμενα της Καινής Διαθήκης.
 1/. Ματθαίος.Ήταν Εβραίος τελώνης στην Καπερναούμ. Το παλαιό του όνομα ήταν Λευί και τον πατέρα του τον έλεγαν Αλφαίο.
 Ο Χριστός τον κάλεσε να γίνει μαθητής Του και αυτός εδέχθηκε πρόθυμα την πρόσκληση. Έγραψε το πρώτο Ευαγγέλιο της Καινής Διαθήκης
  2/. Μάρκος. Αυτός λεγόταν Ιωάννης. Δεν ήταν από τους 12 μαθητάς του Χριστού αλλά γνώρισε και άκουσε τον Χριστό στα νεανικά του χρόνια. Ήταν ανιψιός του Βαρνάβα
Και συνεργάτης του Πέτρου και Παύλου. Έγραψε το δεύτερο Ευαγγέλιο της Καινής Διαθήκης.
  3/. Λουκάς. Ήταν έλληνας γιατρός από την Αντιόχεια. Δεν ήταν από τους12 μαθητάς του Χριστού αλλά υπήρξε μαθητής του Απόστολου Παύλου. Έγραψε το τρίτο Ευαγγέλιο της καινής Διαθήκης καθώς και τις Πράξεις των Αποστόλων.
 4/. Ιωάννης. Ήταν γιός του Ζεβεδαίου και της Σαλώμης και αδελφός του Ιακώβου του μεγάλου. Στα νειάτα του ενώ ήταν ψαράς ακολούθησε τον Χριστό και έγινε ο αγαπημένος μαθητής Του.
 Έγραψε το τέταρτο Ευαγγέλιο τρεις «καθολικές» επιστολές  και την Αποκάλυψη.

 5/. Παύλος.  Εβραίος ραβίνος από την φυλή του Βενιαμίν γεννημένος στην Ταρσό της Κιλικίας. Από διώκτης της εκκλησίας ύστερα από ένα συγκλονιστικό όραμα ανεδείχθη μέγας Απόστολος των Εθνών.
Έγραψε 14 επιστολές (προς Εκκλησιές και άτομα).
 6/.Πέτρος . Ψαράς  από την Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας. Ονομαζόταν και Κηφάς και Σίμων. Ήταν γιός του Ιωνά και αδελφός του Ανδρέα. Ανεδείχθη ο κορυφαίος των 12 Αποστόλων. Έγραψε δύο από τις «καθολικές» Επιστολές της καινής Διαθήκης και φαίνεται ότι καθοδήγησε τον Μάρκο στην συγγραφή  του Ευαγγελίου του.
 7/.Ιάκωβος.  Ήταν  ένας από τους «αδελφούς του Κυρίου» Επέστρεψε στον Χριστό μόνο μετά την ανάσταση Του και ανεδείχθη  δυναμικό στέλεχος της εκκλησίας. Έγραψε μια από τις «καθολικές» επιστολές της Καινής Διαθήκης.
  8/. Ιούδας. Όχι ο Ισκαριώτης. Ήταν και αυτός «αδελφός» του Ιησού. Όπως ο Ιάκωβος επίστευσε και αυτός στον Χριστό μετά την ανάσταση Του. έγραψε μια από τις «καθολικές» επιστολές της Καινής Διαθήκης.

  Σ’ αυτούς τους  ανθρώπους δόθηκε μεγάλη τιμή να γράψουν την Καινή Διαθήκη !... κι εμείς σήμερα μπορούμε να ξαναγράψουμε την Καινή Διαθήκη όχι σε πάπυρους και περγαμηνές αλλά στις καρδιές μας. Έτσι και στην ζωή την δική μας θα διαβάζουν οι άλλοι άνθρωποι το θέλημα του Θεού.(Β¨ Κορινθίους 3: 2-3.
2 Εσείς είστε η επιστολή μας, καταγραμμένη μέσα στις καρδιές μας, που γνωρίζεται και διαβάζεται από όλους τούς ανθρώπους·
3 και φανερώνεστε ότι είστε επιστολή τού Χριστού, που έγινε με τη διακονία μας, καταγραμμένη όχι με μελάνη, αλλά με το Πνεύμα τού ζωντανού Θεού, όχι σε πέτρινες πλάκες, αλλά σε σάρκινες πλάκες τής καρδιάς.
4 Τέτοιου είδους δε πεποίθηση έχουμε διαμέσου τού Χριστού στον Θεό.