4--6--2017-------07------- ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΜΠΑΙΡΑΚΤΑΡΗ ΑΘΗΝΑΙ 1958




07
    4/. Οι  επτά Καθολικές επιστολές.
Οι  επτά επιστολές ,που ακολουθούν, λέγονται «Καθολικές» γιατί (εκτός των β΄ και Γ΄ Ιωάννου)δεν απευθύνονται σε ορισμένη κοινότητα η ορισμένο πρόσωπο, αλλά σ’ έναν ευρύτερο κύκλο αναγνωστών. 
 Η επιστολή Ιακώβου απευθύνεται σε Χριστιανούς, που έχουν πέσει σε λάθη και αντιμετωπίζουν πειρασμούς.
Είναι μια επιστολή πλούσια σε κοινωνικό περιεχόμενο και γαμημένη με θερμότητα πρακτικότητα και δύναμη. Παραμένει ως μια «σοβαρή  αφυπνιστική κραυγή προς τους χριστιανούς όλων των εποχών». Εγράφη προ του 50 μ. Χ. πιθανότατα στα Ιεροσόλυμα.

 Η Α΄ Επιστολή του Πέτρουαπευθύνεται σε χριστιανούς της Μ. Ασίας που αντιμετωπίζουν διωγμούς με σκοπό να τους ενθαρρύνει.
Τους διδάσκει την σημασία και την ορθή αντιμετώπιση των δοκιμασιών τους υπενθυμίζει την άφθαρτη και αμάραντη κληρονομιά που τους περιμένει και τους δίνει πολύτιμες συμβουλές για την καθημερινή ζωή. Εγράφη περί το
 64 μ. Χ. στην «Βαβυλώνα». (Βαβυλώνα δεν αποκλείεται να ονομάζει την Ρώμη).

  Η Β΄ Επιστολή του Πέτρουέχει σκοπό να προφυλάξει τους Χριστιανούς από ορισμένους αιρετικούς που έδιναν σημασία στην θεωρεία και περιφρονούσαν την ηθική ζωή και την προσδοκία τηςΒ΄ Παρουσίας του Κυρίου.
Επίσης έχει σκοπό να ενισχύσει τους πιστούς στην χριστιανική ζωή και να τους προτρέψει να είναι έτοιμοι για  την Β΄ Παρουσία του Κυρίου. εγράφη περίτο 64 μ. Χ. ( λίγο μετά την Α΄ Πέτρου ) και αυτή μάλλον στην «Βαβυλώνα»
(Ρώμη;).

  Η Α΄ Επιστολή του Ιωάννουεγράφη επειδή είχαν αρχίσει να παρουσιάζονται ψευδοπροφήτες που αρνιόντουσαν την ενσάρκωση του Χριστού και παράβλεπαν το ηθικό περιεχόμενο της διδασκαλίας Του.
  Ο Απόστολος απευθύνεται με πολύ αγάπη προς τους πιστούς και τους εκθέτει απλά και ανεπιτήδευτα τις φωτεινές Αλήθειες του Ευαγγελίου. Αυτή είναι μία «Επιστολή της Αγάπης» εγράφη στην Έφεσο περί το 90 μ. Χ.

 Η Β΄ Επιστολή του Ιωάννου  απευθύνεται προς κάποια «κυρία» (δηλ. Εκκλησία). Ο Απόστολος επαινεί τους παραλήπτες της επιστολής για την πίστη τους και τους προτρέπει να μείνουν σταθεροί στην Αλήθεια του Ευαγγελίου αποφεύγοντας τους διδασκάλους της πλάνης. Εγράφη στην Έφεσο περι το 90 μ. Χ.
  Η Γ΄ Επιστολή του Ιωάννου απευθύνεται προς κάποιον Γάιο.  Τον προτρέπει να φιλοξενεί πάντοτε ιεραποστόλους. Επίσης αντιμετωπίζει με ψυχραιμία κάποιον εγωιστή «Χριστιανό» τον Διοτρεφή που δημιούργησε επεισόδια στην Εκκλησία. Εγράφη στην Έφεσο περι το 90 μ. Χ.

  Η Επιστολή του Ιούδαγραμμένη με ζωντάνια μεγάλη θέλει να στηρίξει τους αναγνώστες της στην πίστη που «μια για πάντα παραδόθηκε στους πιστούς χριστιανούς» και να τους προφυλάξει από τους ίδιους αιρετικούς που καταπολεμά η Β΄ Πέτρου. 

  Εγράφη περί το 65 μ. Χ. μάλλον στην Παλαιστίνη
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ