30—1—2016--------03------Andreas Fournaris

Andreas Fournaris
03---30—1—2016
- Η πίστη υπακούει τον Θεό
Η πίστη και η υπακοή πάνε μαζί. Η αληθινή πίστη πάντοτε οδηγεί στην υπακοή. Οι πιστοί είναι υπάκουοι!
Η Αγία Γραφή λέει: «Με πίστη ο Αβραάμ υπάκουσε, όταν τον καλούσε να βγει έξω, στον τόπο που επρόκειτο να πάρει για κληρονομιά, και βγήκε έξω, μη ξέροντας πού πηγαίνει» (Εβραίους 11: 8)
Το να λέγει κάποιος ότι πιστεύει κάτι και όμως δεν ενεργήσει σύμφωνα με αυτό, τούτο δεν είναι πίστη. Η αληθινή πίστη πιστεύει στο Θεό και υπακούει τον Θεό. Πίστη που δεν υπακούει στον Θεό δεν είναι ζωντανή πίστη.
Η Αγία Γραφή λέει: "... η πίστη χωρίς έργα είναι νεκρή." (Ιακώβου 2:20)


- Η πίστη αυξάνεται
Μπορεί να λες: "Θα ήθελα να έχω περισσότερη πίστη. Τι μπορώ να κάνω για να αυξήσω την πίστη μου;" Η πίστη αυξάνεται με συνεχόμενη και αυστηρή προσοχή στις ακριβείς δηλώσεις του Θεού για τα γεγονότα στο Λόγο Του.
Ένας σπουδαίος άνθρωπος του Θεού, ο D.L. Moody, προσευχόταν επίμονα στον Θεό για να του δώσει περισσότερη πίστη. Αλλά η πίστη του δεν φαινόταν να αυξάνεται. Τότε, μια μέρα διάβασε αυτό το εδάφιο: «Επομένως, η πίστη είναι διαμέσου της ακοής· η δε ακοή διαμέσου τού λόγου τού Θεού» (Ρωμαίους 10:17). Εν ριπή οφθαλμού, ο Moody το κατάλαβε: Η πίστη έρχεται από τον Λόγο του Θεού. Άρχισε να μελετά τον Λόγο του Θεού. Τον μελετούσε προσεκτικά κάθε μέρα για να δει τι ακριβώς έλεγε ο Θεός στον Λόγο Του. Τον πίστεψε και τον εφάρμοσε στη ζωή του. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η πίστη του μεγάλωνε και μεγάλωνε μέρα με τη μέρα.


3. Τι είναι τα συναισθήματα;
Τα συναισθήματα είναι εσωτερικές καταστάσεις που αισθανόμαστε, όπως είναι η χαρά, η λύπη, η ευτυχία, η θλίψη. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι τα συναισθήματα διαφέρουν εντελώς από τα γεγονότα στο ότι τα γεγονότα δεν αλλάζουν ποτέ, ενώ τα συναισθήματά μας σχεδόν πάντα αλλάζουν. Η κατάσταση της υγείας μας επηρεάζει τα συναισθήματά μας. Οι σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους επηρεάζουν τα συναισθήματά μας. Ακόμη και η αλλαγή του καιρού μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματά μας. Μια μέρα μπορεί να είσαι γεμάτος χαρά. Την επόμενη μέρα, για μη εμφανείς λόγους, μπορεί να είσαι λυπημένος και καταθλιμμένος. Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάσαι σχετικά με τα συναισθήματα είναι αυτό: Τα συναισθήματα είναι πολύ ευμετάβλητα. Για το λόγο αυτό δεν πρέπει ποτέ να προσπαθούμε να στηρίζουμε την πίστη μας πάνω στα συναισθήματά μας.
Μια χριστιανή κυρία χρησιμοποιούσε τη Γραφή για να εξηγήσει τον τρόπο της σωτηρίας σε ένα νεαρό κορίτσι. Η κοπέλα ήταν μπερδεμένη. «Πιστεύω στον Ιησού», έλεγε, «αλλά νόμισα ότι θα έπρεπε να περιμένω ένα ορισμένο είδος συναισθήματος ή κάποια έκρηξη φωτός ή κάτι τέτοιο". Η κυρία επισήμανε ορισμένα εδάφια στο Λόγο του Θεού και της είπε: «Εδώ είναι όλο το φως που χρειάζεσαι». Το κορίτσι έθεσε την πίστη της στον Λόγο του Θεού και βρήκε την ειρήνη και τη χαρά που αναζητούσε.

 Δεν έχει σημασία πόσο πολύ τα συναισθήματά μας μπορεί να αλλάξουν, δεν επηρεάζουν τα γεγονότα. Τα γεγονότα είναι πάντα αλήθεια, και είναι αλήθεια, ανεξάρτητα από τα συναισθήματά μας. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι παίρνεις μια επιστολή από ένα έγκριτο δικηγορικό γραφείο, που σε ενημερώνει ότι ένας πλούσιος συγγενής έχει πεθάνει και σου άφησε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Ξαφνικά είσαι πλούσιος! Μπορεί να πεις: «Μα εγώ δεν αισθάνομαι ότι τα χρήματα είναι πραγματικά δικά μου!» Ίσως όχι, αλλά παρόλα αυτά ανήκουν σε σένα. Σου δόθηκαν και θα είναι δικά σου, ανεξάρτητα από το τι συναισθήματα μπορεί να έχεις. Πολλοί ειλικρινείς άνθρωποι αναζητούν τη σωτηρία, αλλά δεν τη βρίσκουν, διότι ψάχνουν για κάποιο είδος συναισθημάτων. Τα συναισθήματα έχουν μια θέση στη χριστιανική ζωή, αλλά δεν έρχονται πρώτα. Απεναντίας, έρχονται, όπως τονίσαμε πιο πάνω, ΜΕΤΑ από τα γεγονότα και την πίστη. Η Αγία Γραφή λέει: "Αυτός που πιστεύει στον Υιό, έχει τη μαρτυρία μέσα του". Σημειώστε τη σειρά: Πρώτα πιστεύουμε. Και τότε έχουμε την μαρτυρία του Αγίου Πνεύματος μέσα στην καρδιά μας.
.......................................................

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ (03) ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ)
- Πώς να χειριστείς τα συναισθήματά σου 
Υπάρχουν φορές στη ζωή κάθε χριστιανού, που αισθάνεται αποθαρρυμένος και καταθλιμμένος. Ακόμα και ο μέγας Απόστολος Παύλος έζησε τέτοιες καταστάσεις. Στην Β' Κορινθίους 1: 8, ο Παύλος έγραψε: «Επειδή, δεν θέλουμε να αγνοείτε, αδελφοί, για τη θλίψη μας, που μας συνέβηκε στην Ασία, ότι στενοχωρηθήκαμε σε υπερβολικό βαθμό, περισσότερο από τη δύναμή μας, ώστε απελπιστήκαμε και από το να ζούμε». 
Τι πρέπει να κάνεις, όταν αποθαρρύνεσαι; Στρέψε την προσοχή σου στον Λόγο του Θεού. Μελέτησε και συλλογίσου βαθιά θαυμάσιες περικοπές όπως ο Ψαλμός 23, το Ρωμαίους 8 και το Φιλιππησίους 4. Καθώς δίνεις ιδιαίτερη προσοχή στο τι λέει ο Θεός στον Λόγο Του, θα ανακαλύψεις ότι νέα πίστη και νέο θάρρος αναφύονται στην καρδιά σου. 
Η Αγία Γραφή λέει: «Ο δε Θεός της ελπίδας είθε να σας γεμίσει με κάθε χαρά και ειρήνη καθώς ασκείτε πίστη, ώστε να περισσεύετε στην ελπίδα με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος." (Ρωμαίους 15:13) 
Ζώντας τη χριστιανική ζωή, δεν πρέπει να ανησυχούμε υπερβολικά για τα συναισθήματά μας. Δεν σωζόμαστε με τα συναισθήματά μας και δεν ζούμε τη χριστιανική ζωή με τα συναισθήματά μας. Ζούμε με την πίστη στον Λόγο του Θεού. Αν έχουμε ευχάριστα συναισθήματα, ευχαριστούμε τον Θεό για αυτό. Αν όχι, συνεχίζουμε να πιστεύουμε και να υπακούμε τον Θεό. Η πίστη στα γεγονότα και τις υποσχέσεις του Θεού και η υπακοή σε Αυτόν είναι ο τρόπος για μια ευλογημένη και καρποφόρα χριστιανική ζωή. Αμήν.


………………………