8--4--2017----58 Τρίτο μέρος του βιβλίου--------ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ Μεταφορά της Αγίας Γραφής Σπύρου Φίλου


58   Τρίτο  μέρος του βιβλίου

Κεφάλαιο 15
                             Η ΧΑΡΙΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ
 Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΑΠ’ ΤΗΝ ΑΡΧΗ Ως ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΔΩΡΟ ΧΑΡΙΤΟΣ.
Η καρποφόρος υπηρεσία του πιστού στο Ευαγγέλιο είναι και αυτή δώρο χάριτος.
Η ελπίδα μας ότι θα τύχομε μιας πλούσιας εισόδου στον ουρανό είναι ένα δώρο χάριτος. Η διδασκαλία της χάριτος επομένως είναι εξαιρετικά πολύτιμη για τον πιστό. Διόλου δε παράδοξο το ότι ο Απ. Παύλος τόσο έντονα έγραφε για τη: «δόξα» και τα «πλούτη»της χάριτος του Θεού.

Εφεσίους 1:6
 6 σε έπαινον της δόξας τής χάρης του, με την οποία μάς χαρίτωσε με τον αγαπημένο του·
….
Συμμεριζόμενοι κι εμείς λοιπόν τη χαρά που ο απόστολος ένιωθε κάτω από αυτή την αποκάλυψη ας αναζητήσουμε να εξιχνιάσουμε τα βάθη της χάριτος του Θεού.
Α΄ Η ΦΥΣΙΣ ΤΗΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
1/. Η χάρις είναι μία ιδιότητα του Θεού. Ο Απ. Πέτρος ονόμαζε τον ουράνιο Πατέρα «Θεόν Πάσης χάριτος»

Α΄ Πέτρου 5:10
10 Και ο Θεός κάθε χάρης, που μας κάλεσε στην αιώνια δόξα του διαμέσου τού Ιησού Χριστού, αφού πάθετε λίγο, αυτός να σας τελειοποιήσει, στηρίξει, ενισχύσει, θεμελιώσει,
….
«Εγώ είμαι ελεήμον» λέγει ο Κύριος
Έξοδος 22:27
27 επειδή, μόνον αυτό είναι το σκέπασμά του, αυτό είναι το ένδυμα της σάρκας του· με τι θα κοιμηθεί; Και όταν βοήσει σε μένα, θα τον εισακούσω· επειδή, εγώ είμαι ελεήμονας.
Έξοδος 33:19
19 Κι εκείνος είπε: Εγώ θα κάνω να περάσει μπροστά σου ολόκληρη η αγαθότητά μου, και θα κηρύξω το όνομα του Κυρίου μπροστά σου, και θα ελεήσω όποιον ελεώ, και θα δείξω οικτιρμούς σε όποιον δείχνω οικτιρμούς.

Κατά τις ημέρες του Νεεμία οι Λευίτες έκαμαν μια αληθινή ομολογία.
Νεεμίας 9:15-16-17
15 Και στην πείνα τους, έδωσες σ' αυτούς ψωμί από τον ουρανό, και στη δίψα τους, έβγαλες σ' αυτούς νερό από πέτρα· και τους είπες να μπουν για να κληρονομήσουν τη γη, για την οποία ύψωσες το χέρι σου ότι θα τη δώσεις σ' αυτούς.
16 Εκείνοι, όμως, και οι πατέρες μας υπερηφανεύθηκαν, και σκλήρυναν τον τράχηλό τους, και δεν υπάκουσαν στις εντολές σου·
17 κι αρνήθηκαν να υπακούσουν και δεν θυμήθηκαν τα θαυμάσιά σου, που έκανες σ' αυτούς· αλλά, σκλήρυναν τον τράχηλό τους, και στην αποστασία τους διόρισαν αρχηγό για να επιστρέψουν στη δουλεία τους.

Αλλ' εσύ είσαι Θεός συγχωρητικός, ελεήμονας και οικτίρμονας, μακρόθυμος και πολυέλεος, και δεν τους εγκατέλειψες.
Ο προφήτης Ιωνάς βασιζόταν στο γεγονός ότι ο Θεός είναι ελεήμων.
Ιωνάς 4:2
1 Και ο Ιωνάς λυπήθηκε με μεγάλη λύπη, και αγανάκτησε.
2 Και προσευχήθηκε στον Κύριο, και είπε: Ω, Κύριε, αυτός δεν ήταν ο λόγος μου, ενώ ήμουν ακόμα στην πατρίδα μου; Γι' αυτό, πρόλαβα να φύγω στη Θαρσείς· επειδή, γνώριζα ότι εσύ είσαι Θεός ελεήμονας και οικτίρμονας, μακρόθυμος και πολυέλεος, και μετανοείς για το κακό.
Η δικαιοσύνη και  αγιότητα του Θεού εκδηλώνονται με την Χάρη Του το έλεος Του τη συμπάθεια Του και την αγία Του αγάπη προς τον άνθρωπο.

2/. Χάρις είναι έργο λυτρώσεως που ο Χριστός έκαμε επάνω στο σταυρό.
Ο άνθρωπος δεν άξιζε συγχωρήσεως και ανακαινίσεως
Που θα τον έφεραν ξανά σε επικοινωνία με τον Δημιουργό του. όμως ο Θεός ρίχνοντας την τιμωρία του αμαρτωλού επάνω στο Χριστό δίνει μεν ικανότητα στις απαιτήσεις της θείας δικαιοσύνης αλλά και απαλλάσσει τον άνθρωπο απ’ την καταδίκη ενός αιωνίου θανάτου.
3/. Η χάρις αποτελεί για τον μετανοήσαντα αμαρτωλό μια τελείως καινούργια σφαίρα ζωής.  Δίδοντας ο Θεός χάρη στον αμαρτωλό δια της θυσίας του Χριστού, τον μεταφέρει συγχρόνως απ’ την σφαίρα θανάτου στη σφαίρα της σωτηρίας και της αιωνίου ζωής.

Ρωμαίους 5:2
2 διαμέσου τού οποίου λάβαμε και την είσοδο με την πίστη σε τούτη τη χάρη, στην οποία στεκόμαστε· και καυχόμαστε στην ελπίδα τής δόξας τού Θεού.
Γαλάτες 1: 6
6 Θαυμάζω ότι τόσο γρήγορα μεταφέρεστε από εκείνον, που σας κάλεσε με τη χάρη τού Ιησού Χριστού, σε άλλο ευαγγέλιο·
4/. «Χάρις» είναι η λέξη που πολλές φορές χρησιμοποιείται και για να δηλώσει τα δώρα που ο Θεός επιδαψιλεύει (παρέχει πλουσιοπάροχα)επάνω στο λαό Του. Μία περίπτωσης τέτοιας χρησιμοποιήσεως της λέξεως «Χάρις» είναι εκείνη της χρηματικής εισφοράς η οποία εδόθη στον Απ. Παύλο για τους πτωχούς αδελφούς της Ιουδαίας. Επιφορτίστηκε με την ευθύνη της διαχειρίσεως της προσφοράς αυτής την οποία ο ίδιος ονομάζει«χάριν».  

Β΄ Κορινθίους 8:19
19 (Και όχι μονάχα αυτό, αλλά και υποδείχθηκε από τις εκκλησίες ως συνοδοιπόρος μας μαζί με τη δωρεά αυτή, που διακονείται από μας, για τη δόξα τού Κυρίου, και σε ένδειξη της προθυμίας σας)·.
5/. Η χάρις είναι και μία απ΄ τις χριστιανικές αρετές.
Β΄ Κορινθίους 8: 7
7 Καθώς, λοιπόν, περισσεύετε σε κάθε τι, σε πίστη και λόγο και γνώση και κάθε ενδιαφέρον, και στην αγάπη σας σε μας, έτσι να ενδιαφερθείτε να περισσεύσετε και σ' αυτή τη χάρη.

Τα όσα λοιπόν είπαμε μπορούν να συνοψισθούν ως εξής:

Η Χάρις του Θεού ως μία ιδιότητα Του  Τον έσπρωξε να δώσει χάριν στους ανθρώπους δια του σταυρικού θανάτου του Χριστού φέροντας αυτούς έτσι σε μια τέτοια κατά χάριν ζωής χορηγώντας εις αυτούς δώρα χάριτος και εμφυτεύοντας μέσα τους αρετές χάριτος. ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

....................................