8-1-2017-----03-----ΤΥΧΙΚΟΣ-ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2002------- Το μυστήριο του χρόνου (ή το οξύμωρο του ανθρώπου...) Συνηθίζουμε να λέμε πως τα παλιά χρόνια ήταν και τα καλύτερα. Γι’ αυτό οι άνθρωποι μιας ηλικίας συνεχώς προσπαθούν να δείξουν πόσο καλύτερα ήταν τα πράγματα στη δική τους εποχή.-




   03/.   “....πλανώντες και πλανώμενοι....”

        Το μυστήριο του χρόνου
        (ή το οξύμωρο του ανθρώπου...)

        Συνηθίζουμε να λέμε πως τα παλιά χρόνια ήταν και τα καλύτερα. Γι’ αυτό οι άνθρωποι μιας ηλικίας συνεχώς προσπαθούν να δείξουν πόσο καλύτερα ήταν τα πράγματα στη δική τους εποχή.
        Περιέργως όμως κανένας δεν είναι πρόθυμος να επιστρέψει στο παρελθόν –πράγμα που δεν γίνεται– αλλά ούτε στον "όμορφο" τρόπο ζωής που υπήρχε τότε.
        Κανείς δεν είναι πρόθυμος να εγκαταλείψει το ιδιωτικό του αυτοκίνητο για τον αραμπά, το κλιματιστικό για την βεντάλια, την τηλεόραση για τον ντελάλη, το κινητό τηλέφωνο για τα ταχυδρομικά περιστέρια κ.ο.κ.

        Αν και όλοι αναπολούν τα βράδυνα στην παλιά γειτονιά, όταν όλοι κάθονταν ανέμελα στα πεζοδρόμια και κουβέντιαζαν τα γεγονότα της μέρας που πέρασε, κανένας δεν σηκώνεται από την τηλεόραση για να κάνει μια επίσκεψη στο γείτονα και ν’ ανταλλάξουν δυο κουβέντες.
        Καλύτερη ήταν η φτώχια αλλά σήμερα οι σκουπιδοτενεκέδες είναι γεμάτοι από του κόσμου τα καλά... Καλύτερη ήταν η παλιά κοινωνικότητα αλλά σήμερα χρησιμοποιούμε "πρωτόκολλο" για να μιλήσουμε με τον συγκάτοικο στην πολυκατοικία... Καλύτερη ήταν η απλότητα όμως σήμερα διαθέτουμε ξεχωριστές ενδυμασίες για κάθε ώρα της ημέρας...

        Οι χριστιανοί –αν και θα έπρεπε να είναι ξένοι ως προς τον παρόντα κόσμο– δεν εξαιρούνται από αυτό το φαινόμενο. Όμοια με τους άλλους, λοιπόν, συχνά πυκνά μακαρίζουν τους πιστούς του αποστολικού αιώνα και άλλων ηρωικών εποχών της εκκλησιαστικής ιστορίας, όμως δεν είναι πρόθυμοι ούτε να δώσουν τα πάντα για την πίστη τους, ούτε να πάνε ως τα πέρατα της γης για να κηρυχτεί το ευαγγέλιο και, αντίθετα από τους αρχαίους αδελφούς τους, δεν φροντίζουν διόλου να είναι ευμετάδοτοι και κοινωνικοί...

        Παρ’ όλη όμως τη συμπάθεια που έχουν προς το παρελθόν, εκείνο που οι άνθρωποι επιθυμούν περισσότερο από όλα, είναι να γνωρίσουν ποιο θα είναι το μέλλον και πώς θα είναι τα χρόνια που μας περιμένουν! Για το λόγο αυτό μέντιουμ, αστρολόγοι, καζαμίες, μελλοντολόγοι και κάθε είδους τσαρλατάνοι συνεταιρίστηκαν ακόμη και με το κράτος (διάβαζε ΟΤΕ) ώστε εκμεταλλευόμενοι τη νέα τεχνολογία να λειτουργούν πλέον μέσω των ειδικών τηλεφώνων που χρεώνονται ανά 15 δευτερόλεπτα με "ειδική" φουσκωμένη τιμή.

        Περιοδικά και βιβλία με αποκλειστικό αντικείμενο το άμεσο και απώτερο μέλλον εκδίδονται συνεχώς και οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας πολλαπλασιάζονται. Η αγωνία και ο φόβος «των επερχομένων δεινών» έγειναν τρομολαγνεία που διαστρέφει τα λογικά κριτήρια και οι άνθρωποι εκδηλώνουν μια απίθανη σχιζοφρενία άξια ν’ αποτελέσει αντικείμενο μελέτης από τους ειδικούς.
        Τι κάνουν οι χριστιανοί απέναντι σ’ αυτά; Ατυχώς και αντίθετα από ότι θα έπρεπε, υποφέρουν και αυτοί από την ίδια αρρώστια –τουλάχιστον οι περισσότεροι– γι’ αυτό και ευδοκιμούν ανάμεσά τους διάφοροι τυχοδιώκτες και ακροβάτες που στο θρησκευτικό χώρο λέγονται ”εσχατολόγοι”... (πρβλ. «Τ» σελ. 2650 κ.α.).

        Μόνο μια επίσκεψη στο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείοAmazon.com δείχνει πως στην αγγλική γλώσσα πωλούνται σήμερα περισσότερα από 1400 βιβλία με θέμα την προφητεία και 1200 βιβλία με θέμα την εσχατολογία, ενώ έχουν γίνει best sellers εντελώς φανταστικά βιβλία όπως η σειρά "Left Behind" του θεολόγου παραμυθά Tim LaHaye, με τουλάχιστον 9 τόμους μέχρι στιγμής, που για πολύ καιρό υπήρξε πρώτη σε πωλήσεις στον κατάλογο της εφημερίδας New York TimesMάλιστα ο ίδιος συγγραφέας κυκλοφόρησε και ειδική έκδοση της Βίβλου για τις ανάγκες των πελατών του, την "Prophecy Study Bible".

        Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, το τελευταίο "φρούτο" που διαβάσαμε αφορά τη μετάθεση κατά 33 ολόκληρα χρόνια του σημείου έναρξης της τρίτης χιλιετίας –όπου όλα πρέπει να γίνουν– με ξεκίνημα των χρονολογικών υπολογισμών όχι πλέον από τη γέννηση του Χριστού αλλά «από την ανάσταση»... Η ιδέα αυτή ακούστηκε ίσως για πρώτη φορά “κεκλεισμένων των θυρών” στην 50ή Συνέλευση των Ελευθέρων Ευαγγελικών Εκκλησιών Ελλάδος, που έγινε πέρυσι τον Οκτώβριο στο Σούνιο, και δημοσιεύεται τώρα στην εφημερίδα «Ελεύθερο Ευαγγελικό Βήμα».

        Έτσι, ύστερα από τους Αντβεντιστές, τους Χιλιαστές και άλλους, στην ίδια γνωστή μέθοδο της "μετάθεσης χρόνου" καταφεύγει τώρα και ο κ. Θάνος Καρμπόνης –δήθεν ειδικός περί τα εσχατολογικά των εν λόγω εκκλησιών– αφού εγκατέλειψε πια σιωπηλά την μέχρι πρότινος προσφιλή του θεωρία περί μη παρελεύσεως της γενεάς του 1948, δηλαδή εκείνων που έζησαν την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Έτσι, όπως έγραψε ο ίδιος:
            "...τα γεγονότα που συμβαίνουν διεθνώς μάς οδηγούν στο συμπέρασμα αυτό, με την ιδιαίτερη υπόμνηση των Γραφών ότι, γεγονότα, όπως η επιστροφή του Ισραήλ και άλλα, θα γίνουν την τρίτη χιλιετία (Ωσηέ, κεφ. ε~, ς~ 1-3, Ιεζεκιήλ, κεφ. λζ~) και ότι μία ημέρα είναι ως χίλια έτη ενώπιον του Θεού (Β~ Πέτρου 3/8). Η χιλιετία όμως θα πρέπει να υπολογιστεί από την ανάσταση του Χριστού, στην οποία δόθηκε στον Χριστό πάσα εξουσία εν ουρανώ και επί γης και με την οποία θα βασιλεύει»  («Ελεύθερο Ευαγγελικό Βήμα», Ιαν. 2002, σελ. 16-17).

                       Είναι πολλά τα ερμηνευτικά και πρακτικά ερωτήματα που προκύπτουν από τις παραπάνω λίγες φράσεις (όπως το ότι χίλια έτη ενώπιον του Θεού είναι και «ως φυλακή νυκτός», δηλαδή μόνο τρεις ώρες), όμως υπογραμμίζουμε μόνο ένα, ότι δεν γίνεται λόγος για κάποια πιθανή εικασία αλλά για «συμπέρασμα» στο οποίο «οδηγούν τα γεγονότα»...
        Βέβαια ο κ. Θ.Κ. –που σήμερα είναι άνω των 80 ετών– προφανώς δεν θα ζει ύστερα από 30 χρόνια –όπως και πολλοί εξ ημών– για να διαπιστώσει την επαλήθευση –ή μάλλον την διάψευση– και της νέας του αυτής πρόβλεψης. Καθώς όμως αυτά γράφονται χωρίς καμία επιφύλαξη στο επίσημο όργανο των ΕΕΕΕ, αυτό σημαίνει πως τα εγκρίνουν και τα ασπάζονται και οι συνεργάτες του; Ξέρουμε πως όχι!

        Άραγε όμως θα έχουν την ηθική ευαισθησία και το ανάλογο θάρρος οι τότε διάδοχοί του, να κάνουν εκείνο που κανένας μέχρι σήμερα Έλληνας εσχατολόγος δεν τόλμησε, να παραδεχτούν δηλαδή και να ομολογήσουν πως ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΒΙΒΛΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ; Αλλά γιατί να θέλουν το κάνουν τότε αφού δεν τολμούν να το κάνουν σήμερα;
        Δεν το είδαμε ποτέ στο παρελθόν γι’ αυτό και δεν το ελπίζουμε. Αντίθετα, πάντα υπάρχουν εκείνοι που σύμφωνα με το λόγο του Παύλου διαλέγουν «διδασκάλους κατά τας ιδίας αυτών επιθυμίας, γαργαλιζόμενοι την ακοήν» για να τρέχουν πίσω από αυτούς και άλλους «τυφλούς οδηγούς τυφλών» (Β~ Τιμ. 4/δ/3, Ματθ. 15/ιε/14). |




…………………………