25--9--2018---01-ΜΗΝΗΜΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΛΑΝΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ

Iδού έρχομαι ταχέως !!!

Iδού έρχομαι ταχέως !!! 



Πρόλογος

Ποιος είσαι άνθρωπε; Πως ήρθες στην ύπαρξη; Γιατί ήρθες στη ζωή; Όλα τελειώνουν στα ελάχιστα χρόνια; Ποια είναι η σχέση σου με τον Δημιουργό σου; Αυτά είναι μερικά μόνο από τα βασανιστικά ερωτήματα που ανεβαίνουν στους λογισμούς μας και απαιτούν απάντηση.
Ποιος θα απαντήσει; Η φιλοσοφία ή η επιστήμη δεν μπόρεσαν να απαντήσουν μέχρι σήμερα να φωτίσουν τον άνθρωπο. Έξω από την αποκάλυψη του θεού ο άνθρωπος δεν μπορεί να γνωρίσει ούτε τι είναι ζωή ούτε τι είναι θάνατος. Δεν γνωρίζει τον εαυτό του και βολοδέρνει σ’ ένα λαβύρινθο.
Αλλά ο Θεός έχει μιλήσει πολλές φορές και με πολλούς τρόπους στο κόσμο. Η Αγία Γραφή είναι η αποκάλυψη του Θεού προς τον άνθρωπο. Εκεί μιλάει ο Θεός για τον εαυτό Του για στον και την πτώση του ανθρώπου για τη λύτρωσή του.
Ο Λόγος του Θεού αποκαλύπτει την πτώση αλλά συνάμα μας φανερώνει ότι έχει κάνει θαυμαστή επανόρθωση δια Ιησού Χριστού. Ο Χριστός έχει ετοιμάσει μια ένδοξη Σωτηρία με τη θυσία Του επάνω στο Σταυρό.
Κι’ αυτή την αιώνια Σωτηρία την προσφέρει ο Θεός δωρεάν σε κάθε αμαρτωλό που με μετάνοια και πίστη ειλικρινή την αποδέχεται.
Αυτό το απειροδύναμο έργο της Σωτηρίας του Χριστού και τον τρόπο της απόκτησης της από κάθε αμαρτωλό πραγματεύεται τούτο το μικρό βιβλίο που κρατάς στο χέρι σου αυτή τη στιγμή.
Γράφτηκε με αγάπη και προσευχή για να σε οδηγήσει
Σ’ εκείνον που είναι η Οδός και η αλήθεια και η Ζωή (Ιωάννης ιδ: εδαφ.6) 
Διάβασέ το σε παρακαλώ με προσοχή και όταν τελειώσεις πάρε την απόφασή σου.
                            «»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ

Η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ

Η αγία Γραφή είναι ο Λόγος του Θεού.
Πως ξέρετε μας ρωτούν ότι η Αγία Γραφή είναι ο Λόγος του Θεού; άνθρωποι δεν την έγραψαν;  Και απαντάμε: η ίδια η Αγ. Γραφή το ισχυρίζεται ότι είναι ο Λόγος του Θεού. πάνω από 2.500 φορές βρίσκουμε μέσα στη Γραφή τη φράση: « ούτω λέγει Κύριος…» ή τη φράση: «έγινε λόγος Κυρίου προς εμέ λέγων…» η εκπλήρωση χιλιάδων προφητειών η ενότητα θέματος και σκοπού η ιστορική αλήθεια της Γραφής η μεταμορφωτική της δύναμη καθώς και η πλατειά επίδραση σ’ ολόκληρο τον κόσμο αποδείχνουν ότι η Αγ. Γραφή είναι πραγματικά ο αυθεντικός Λόγος του Θεού. 
Όλες οι επιστημονικές νύξεις είναι σωστές. Η ακεραιότητα και γνησιότητα των Γραφών αποδείχνουν ότι είναι ο Λόγος του Θεού.
Τι βιβλίο! Φώναξε ο Γερμανός φιλόσοφος Xeine αφού διάβασε μια μόνο μέρα από την Αγία Γραφή « απέραντο και πλατύ σαν τον κόσμο ριζωμένο στην άβυσσο.
Της δημιουργίας και υψωμένο πάνω από τα μυστικά του Ουρανού. Ανατολή και ηλιοβασίλεμα υπόσχεση και εκπλήρωση ζωή και θάνατος μέσα σ’ αυτό το Βιβλίο! Το φως του είναι σαν το φως των ουρανίων σωμάτων. Η απεραντοσύνη σαν τους Ωκεανούς η ποικιλία του σαν τις ομορφιές της φύσης. Είναι λαμπερός ήλιος της θείας αποκάλυψης που φωτίζει εκείνον που ανοίγει τα μάτια του στο φως του».

Η Αγ. Γραφή είναι το πιο ενδιαφέρον βιβλίο σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Όχι μόνο συναρπάζει και ενθουσιάζει αλλά συγκρατεί το ενδιαφέρον του μελετητή. Ποτέ δεν γίνεται
Ο Λόγος του Θεού βαρετός. Πάντα είναι φρέσκος πάντα δροσερός.  Η καταπληκτική αναγεννητική δύναμη του Λόγου του Θεού είναι η δραματική μαρτυρία για τη θεία πηγή της.
H δύναμη του Θεού: «διότι ο λόγος του θεού είναι ζωντανός και ενεργητικός και κοπτερώτερος από κάθε δίκοπο μαχαίρι»(Εβραίους δ: 12). Ναι ο λόγος  του θεού δεν είναι νεκρό γράμμα αλλά ζωντανός! Ενεργεί μέσα στη καρδιά στη συνείδηση και στη διάνοια του μελετητή δυναμικά. Φωτίζει  ελέγχει τον απλό και ειλικρινή άνθρωπο. Ακόμη μας λέει το εδάφιο μας τούτο ότι ο Λόγος του Θεού είναι ενεργητικός! Με θαυμαστό τρόπο ενεργεί ο Λόγος του Κυρίου και αναγεννά τον άνθρωπο που τον ανοίγει με πίστη και τον μελετά προσεκτικά. Να τι λέει ο κορυφαίος απόστολος Πέτρος: «επειδή αναγεννηθήκατε όχι από φθαρτά πράγματα αλλά δια του Λόγου του Θεού του ζώντος και μένοντος εις τον αιώνα» (Α΄ Πέτρου α: 23).
Στον προφήτη Ησαϊα διαβάζουμε τα λόγια για την αποτελεσματικότητα του Λόγου του Θεού: «Διότι καθώς κατεβαίνει η βροχή και το χιόνι από τον ουρανό και δεν επιστρέφει εκεί αλλά ποτίζει τη γη. Και κάνει αυτή να εκφύει και βλαστάνει δια να δώσει σπόρο στον σπείροντα και ψωμί στον εσθίοντα έτσι θα είναι ο Λόγος  μου ο εξερχόμενος εκ του στόματος μου. Δεν θέλει επιστρέψει κενός. Αλλά θέλει εκτελέσει το θέλημά μου και θα ευοδωθεί σ’ ότι τον αποστέλλω». (Ησαϊας νε:10—11).
Ότι ο Λόγος του Θεού δεν επιστρέφει κενός είναι μια μεγάλη εξακριβωμένη αλήθεια.
Σ’ ένα χωριό τής Βραζιλίας μέσα στα δάση ένας ιεραπόστολος βρήκε 20 αναγεννημένους πιστούς. Όταν ρώτησε να μάθει τον τρόπο του είπαν τούτη την ιστορία: Δύο νέοι που κολυμπούσαν στο ποτάμι παρατήρησαν βιβλίο που επέπλεε μέσα σ’ ένα ξύλινο κουτί. Το πήραν σπίτι τους και η μητέρα του ενός κατάλαβε ότι ήταν η Αγία Γραφή. Άρχισε να τη μελετά για τον εαυτό της αλλά και σε πολλούς γείτονες. Το αποτέλεσμα ήταν να αναγεννηθούν 20 άτομα!
«Δια τούτο απορρίψαντες πάσαν ρυπαρίαν και περίσιαν κακίας δέχθητε μετά πραότητος τον εμφυτευθέντα Λόγον του Θεού τον δυνάμενον να σώσει τας ψυχάς σας». (Ιάκωβος α: 21). Ο Νόμος του Κυρίου είναι τέλειος και αναγεννά ψυχές.
(Ψαλμός 10: 7). Ο  δόκτωρ Μάλαν της Γενεύης –Ελβετίας
είπε την παρακάτω ιστορία που έγινε όταν ταξίδευε από Γενεύη στο Παρίσι. Ένας άπιστος συνταξιδιώτης άρχισε να συζητάει μαζί του για το χριστιανισμό. Ο δόκτωρ Μάλαν απαντούσε κάθε φορά με ένα εδάφιο από τη Γραφή. Αλλά ο άπιστος είπε αγανακτισμένος: Μα δεν καταλαβαίνετε ότι δεν πιστεύω στη Βίβλο; Τι ωφελεί που μου λες εδάφια; Η μόνη απάντηση του δρ. Μάλαν  ήταν ακόμη ένα εδάφιο από την Κ. Δ. «αν δεν πιστέψετε ότι εγώ είμαι θα πεθάνετε με τις αμαρτίες σας».

(Ιωάννης η:24).
Χρόνια αργότερα ο δρ. Μάλαν έλαβε ένα γράμμα σε ασυνήθιστο στυλ που έλεγε: Πήρατε την μάχαιρα του Πνεύματος και με τρυπήσατε πέρα-πέρα. Κάθε φορά που προσπαθούσα ν’ αποφύγω τη λεπίδα και να σας κάνω να χρησιμοποιήσετε δικά σας λόγια δεν το κατάφερα. Το ατσάλι του Θεού μπήκε βαθειά και με συνέτισε».
Μια φορά ρώτησε ένας περιφρονητής της Αγ. Γραφής μιαν απλοϊκή γυναίκα που την είδε να διαβάζει:
-Τι διαβάζεις κυρά μου;
Εκείνη του απάντησε με σοβαρότητα και πίστη:
-Το Λόγο του Θεού.
-Το Λόγο του Θεού; είπε ο άπιστος ειρωνικά. Και που το ξέρεις ότι είναι ο Λόγος του Θεού; έχεις αποδείξεις; Ποιος σου το είπε ότι αυτό το βιβλίο είναι ο Λόγος του Θεού;
-Μου το λέει ο ίδιος ο Θεός ήταν η ήρεμη απάντηση της γυναίκας.
-Μπορείς να το αποδείξεις αυτό;
Και η γυναίκα του είπε: -Μπορείς να αποδείξεις ότι υπάρχει ο ήλιος; -Ασφαλώς απάντησε ο άπιστος. Μας δίνει φως και ζεστασιά ο ήλιος είναι αυταπόδειχτος.
-Αυτό είναι! Φώναξε με χαρά η γυναίκα. Αυτή είναι ακαταμάχητη απόδειξη.  Ότι η Αγία Γραφή είναι ο Λόγος του Θεού γιατί ζεσταίνει και φωτίζει την ψυχή μου.
«Γνωρίζω ότι η Βίβλος είναι Θεόπνευστη» είπε ένας μεγάλος εργάτης του Θεού «γιατί εμπνέει κι εμένα».
«»»»»»»»»»»»»»»»

02
Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

«Κανένα άλλο βιβλίο στον κόσμο δεν έχει τέτοια περίεργη ζωτικότητα τέτοια δύναμη επιρροής και έμπνευσης». στη διαμόρφωση του πολιτισμού των λαών και εθνών που την εκτίμησαν κι’ άφησαν να ενεργήσει η δύναμη της.
Γιατί λοιπόν η Γραφή έχει αφήσει καταπληκτική επιρροή στις κοινωνίες μας; Γιατί είναι ο Λόγος του Θεού!
Σ’ όλες τις εκδηλώσεις της κοινωνικής ζωής έχει επίδραση η Βίβλος.
Στη φιλολογία Γλωσσολογία Τέχνες Μουσική Δίκαιο εκπαίδευση Πνευματική Επίδραση.
Ξέρουμε ότι η Αγ. Γραφή είναι ο Λόγος του Θεού γιατί έχει μεταμορφωτική δύναμη. Χιλιάδες πρώην άγριοι και ανθρωποφάγοι μεταμορφώθηκαν σε αγίους και πολιτισμένους. Κανίβαλοι που έτρωγαν ανθρώπινο κρέας τώρα τρέφονται με τον άρτο της ζωής τον Κύριο! Γυναίκες παραστρατημένες με το μήνυμα του Ευαγγελίου καθαρίστηκαν κι έγιναν αγίες. Κλέφτες  έγιναν τίμιοι άνθρωποι θεριά καταβλήθηκαν σε αρνιά. Κανένα άλλο βιβλίο δε γεμίζει το νου με την ειρήνη και την καρδιά με χαρά. Ένα απλό διάβασμα θα πείσει τον ειλικρινή άνθρωπο ότι η Γραφή είναι ο Λόγος του Θεού.
Ας ακούσουμε τι λένε μερικές αυθεντίες γραμμάτων και των επιστημών για τη δυναμική επίδραση των Γραφών.
-HENRY VAN DYKE: Καθηγητής του Πανεπιστημίου PRINCETON. «Κανένα άλλο βιβλίο στον κόσμο δεν έχει μια τόσο αφάνταστη ζωτικότητα μια τόσο μεγάλη δύναμη επιρροής και έμπνευσης. Κανένας άνθρωπος δεν είναι φτωχός ή έρημος που έχει κάνει αυτό το θησαυρό δικό του. Όταν ρώτησαν τον Ινδό ειρηνοποιό Μαχάτμα Γκάντι ποιο βιβλίο είχε επιδράσει περισσότερο στη ζωή του –απάντησε: «Η Καινή Διαθήκη».
Ο Θωμάς GEFERSON ο συντάκτης της διακήρυξης της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ είπε: Πάντα το έχω πει το λέω  και θα το λέω ότι ο Λόγος του Θεού κάνει καλύτερους πολίτες καλύτερους πατέρες καλύτερους συζύγους. Η Αγία Γραφή κάνει καλύτερους ανθρώπους σ’ όλο τον κόσμο».


03-ΒΙΒΛΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ 

Ο σκοπός της επιστήμης είναι να διερευνά τα φυσικά γεγονότα χωρίς προκατάληψη καθώς και τους νόμους και την πορεία της φύσης. Αλλά ο σκοπός της βίβλου είναι ακόμα πιο σπουδαίος γιατί είναι να αποκαλύψει τα σχέδια του Θεού να αναπτύξει τη συνείδηση και να σώσει τον άνθρωπο. Η επιστήμη λοιπόν είναι ανθρώπινη γνώση αρχών κι αφού είναι προϊόν της ατελούς διάνοιας η σύγχρονη επιστήμη μας παρ’ όλη την καταπληκτική πρόοδο που έχει κάνει είναι ατελής. Η Βίβλος όμως είναι τέλεια και δεν χρειάζεται ν’ αλλάξει ούτε ένα γιώτα ή μια κεραία. Γι’ αυτό η ατελής επιστήμη δεν μπορεί να κρίνει την τέλεια Βίβλο.
Όπου η επιστήμη βρίσκεται σε διαφωνία με τη Βίβλο το λάθος βρίσκεται στην ατέλεια της επιστήμης. Όπου όμως οι δύο αυτές βρίσκονται σε αρμονία τότε η συμφωνία αποδείχνει ότι η επιστήμη είναι σωστή.
Η Βίβλος δεν συμφωνεί ούτε με μύθους αλλ’ ούτε και με φιλοσοφικές θεωρίες που αρέσκονται να τις τιτλοφορούν επιστήμη. Η θεωρία τη εξέλιξης π.χ δεν είναι επιστημονικό γεγονός αλλ’ ούτε και θα γίνει ποτέ. Η αγία Γραφή μας λέει ότι ο Θεός δημιούργησε τη ζωή και όλα τα όντα κατά το είδος αυτών. Ειπωμένος απορρίπτει την πλάνη της αυτόματης γένεσης της ζωής και τη θεωρία της εξέλιξης των όντων. Ποτέ δεν θα αποδείξει η επιστήμη με γεγονότα ότι η Βίβλος κάνει λάθος στο θέμα τούτο.
«»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»


04-Η ΒΙΒΛΟΣ ΚΑΙ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Η αρχαιολογία είναι επιστήμη που έχει αναπτυχθεί κατά τα τελευταία 200 χρόνια.
Οι πρώτες αρχαιολογικές ανακαλύψεις έγιναν όταν η ορθολογιστική ανώτερη λεγόμενη Κριτική της Βίβλου διέψευσε αυθαίρετα τις ιστορικές αφηγήσεις της Π.Δ. η αγάπη των πολλών επιστημόνων προς τη Γραφή τους ξεσήκωνε ν’ αρχίσουν ανασκαφές στη Μεσοποταμία. Ύστερα από επίπονη και υπομονετική δουλειά η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στην επιφάνεια ολόκληρους πολιτισμούς ονόματα βασιλιάδων
πόλεων που η απιστία έλεγε ότι η Βίβλος ήταν γεμάτη λάθη και ανακρίβειες. Η σκαπάνη απόδειξε την ιστορική ακρίβεια της βίβλου και καταντρόπιασε τους κακόπιστους κριτικούς.
Οι επιστημονικές θεωρίες δεν είναι επιστημονικά γεγονότα. Όταν η επιστήμη αποφασίζει να μπει στο βασίλειο της αιτίας των γεγονότων  τότε αρχίζει να φιλοσοφεί γύρω από τα εξαγόμενα συνεπώς δεν έχει το δικαίωμα να απαιτεί να παραδεχτούμε τις ερμηνευτικές θεωρίες που διατυπώνει σαν να είναι αποδεδειγμένα γεγονότα.
Όταν οι άνθρωποι της επιστήμης αρχίζουν να διατυπώσουν θεωρίες εισερχόμενοι στο βασίλειο της φιλοσοφίας και εν πνεύματι της επιστήμης διατυπώνουν υποθέσεις ψευδοεπιστημονικές περί του κόσμου επόμενο είναι ότι θα έρχονται σε σύγκρουση με τη Βίβλο.
«»»»»»»»»»»»»»»»»»


05-Η ΘΕΟΠΝΕΥΣΤΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ

Η Θεοπνευστία των Γραφών αποδείχνεται επίσης από τη ιστορική ομοιομορφία θέματος και σκοπού παρ’ όλη τη μεγάλη ποικιλία συγγραφέων.
Το Πνεύμα το Άγιο χρησιμοποίησε πάνω από40 ανθρώπους διαφόρων κοινωνικών τάξεων και σε ένα μεγάλο διάστημα ο πρώτος από τον τελευταίο απέχουν 1600 χρόνια.
Χρησιμοποιήθηκαν ευγενείς προφήτες φιλόσοφοι ποιμένες ψαράδες βασιλείς. Καθ’ ένας απ’ αυτούς τους σαράντα ανθρώπινους συγγραφείς έγραψε μόνος χωρίς να συμβουλεύεται τους άλλους.
Μοιάζει η Γραφή σαν διάφοροι άνθρωποι σε διάφορα μέρη της Μεσοποταμίας—Ελλάδας –Ρώμης και σ’ ένα διάστημα 1600 χρόνων να επεξεργάζονται ο καθένας τους ένα κομμάτι μάρμαρο χωρίς να ξέρει τους άλλους έχει ο κάθε ένας τις οδηγίες που του έδωσε ο ένας ο σοφός αρχιτέκτονας.
Όταν ύστερα από πολλούς αιώνες μάζεψε όλα εκείνα τα κομμάτια του μαρμάρου τα συναρμολόγησε και έγινε ένα τέλειο άγαλμα! Αυτό είναι το θαύμα των Γραφών! Δεν είναι δυνατή η τελειότητα της Γραφής με ανθρώπινη σοφία!
Είναι το αποτέλεσμα του Πάνσοφου Θεού.
Η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΤΩΝ ΕΧΘΡΩΝ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ
Ο Λόγος του Κυρίου είναι δοκιμασμένος είναι καθαρός.
(Ψαλμός 18: 30)
Ο Λόγος του Θεού πολεμιέται από την αρχή. δηλαδή από τον προφορικό λόγο που είπε ο Θεός στον Αδάμ: «Μη φας!» Πραγματικά είπε ο Θεός; Α! Βέβαια δε θα πεθάνετε αλλά θα ανοιχτούν τα μάτια σα. Από τότε ποτέ ο Σατανάς δεν σταμάτησε να πολεμάει το Λόγο του Θεού.
Βασιλείς και αυτοκράτορες πάπες και καρδινάλιοι ορθολογιστές και φιλόσοφοι προσπάθησαν να τον εξαλείψουν αλλά δεν τα κατάφεραν. Όλοι αυτοί έφυγαν και ξεχάστηκαν αλλά η Βίβλος θριαμβεύει. Ποιος την προστατεύει από τις λυσσαλέες σκοτεινές δυνάμεις; Ποιος  άλλος από τον ίδιο το Θεό; η προφητεία του Θεού στον (Ησαϊα νθ:21) είναι σαφής:  και οι λόγοι μου τους οποίους έθεσα εν τω στόματί σου…από του νυν και έως του αιώνος λέγει ο Κύριος. Μόνο η αλήθεια μπορεί να αντέξει τη δοκιμασία του χρόνου. Η Π .Διαθήκη  είναι το αρχαιότερο βιβλίο που έχει επιζήσει 3.300 χρόνια.
Ο ουρανός και η γη θέλουσι παρέλθει αλλ’ οι λόγοι μου δεν θέλουσι παρέλθει. (Ματθαίος κδ:35).
«»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»

06-Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΔΕΝ ΔΕΝΕΤΑΙ (β΄ Τιμοθέου β:9).

Η Αγία Γραφή άνοιξε τον δρόμο της δια μέσου των αιώνων προς τα Έθνη αγωνιζόμενη συνεχώς ενάντια στην αντίδραση των σκοτεινών δυνάμεων της απιστίας και του ορθολογισμού και βγήκε νικήτρια. Κανένα άλλο βιβλίο δεν έχει τόσο εμπαθείς πολέμιους αλλά και τόσους αφοσιωμένους μελετητές όσο ο Λόγος του Θεού.
                            «»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»
07-         ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ

Η εκπλήρωση αμέτρητων προφητειών της Γραφής μέχρι τώρα είναι μια αδιαφιλονίκητη απόδειξη ότι η Γραφή είναι πραγματικά ο Λόγος του Θεού. Οι εκπληρωμένες προφητείες είναι μια ακαταμάχητη απόδειξη αυθεντικότητας της Γραφής.
Οι προφητείες καλύπτουν ένα απέραντο πεδίο και ασχολούνται με το πρόσωπο το έργο το πάθος και την ανάσταση του Μεσσία.
Επίσης οι προφητείες της Γραφής μιλούν για πόλεις Έθνη παγκόσμια γεγονότα ηθικά κοινωνικά.
Μας μιλάει η Γραφή προφητικά για την καταστροφή της Βαβυλώνας της Τύρου της Νινευή για την μεγάλη θλίψη στα εφτά χρόνια του Αντίχριστου. Μας μιλάει για τον Αβραάμ το Μωϋσή για το λαό Ισραήλ. Αλλά οι προφητείες που έχουν χαρακτηριστεί σαν το «μόνιμο θαύμα» είναι οι προφητείες για το Σωτήρα Χριστό. Όλες  οι προφητείες για την πρώτη έλευση του Χριστού εκπληρώθηκαν στο πρόσωπό Του μέχρι κεραίας. Και τώρα περιμένουμε ότι σύντομα θα εκπληρωθούν οι προφητείες για τη δεύτερη και θριαμβευτική Του έλευση. Ω! τι μοναδικό Βιβλίο που είναι η Γραφή.
                            «»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»

08-Η ΓΝΗΣΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΓΡΑΦΩΝ ΟΙ ΚΩΔΙΚΕΣ

Πολλοί ρωτούν: πως ξέρετε ότι η Αγία Γραφή έχει μείνει αναλλοίωτη  δια μέσου των αιώνων;
Και απαντάμε: - Υπάρχουν σήμερα Κώδικες με ολόκληρη την Αγία Γραφή και περί τα 1000 χειρόγραφα τηςΠ.Δ. καθώς και 2.328χειρόγραφα της Καινής Διαθήκης.
                           «»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»
09--1/. Ο ΒΑΤΙΚΑΝΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ

Ο Βατικανός Κώδικας είναι ο αρχαιότερος από τους Κώδικες και κατά γενική ομολογία είναι το πολυτιμότερο από τα χειρόγραφα μας.
Ο πολύτιμος Κώδικας φυλάγεται στη βιβλιοθήκη του Βατικανού από το έτος 1481. περιλαμβάνει ολόκληρη την αγία Γραφή εκτός από την επιστολή προς Εβραίους και την Αποκάλυψη. Χρονολογείται από τον 4ο αιώνα και είναι γραμμένος πάνω σε λεπτότατη περγαμηνή. Έχει σήμερα 759 φύλλα και η Καινή Διαθήκη περιλαμβάνει τα 142 φύλλα.
                               «»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»


 10---2/.Ο ΣΙΝΑΪΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ

Αυτός ο Κώδικας είναι λίγο μεταγενέστερος του Βατικανού. Ανήκει κι αυτός στον 4ο αιώνα και είναι γραμμένος σε δέρμα αντιλόπης. Τον ανακάλυψε ο Τίσσεντορφ ( TISCHENDORF) το 1844. Οι μοναχοί που δεν ήξεραν της αξία του χρησιμοποιούσαν τα φύλλα για να ανάβουν τη φωτιά. Πουλήθηκε στο Βρετανικό Μουσείο για εκατό χιλιάδες λίρες.
Αυτός ο Κώδικας περιέχει ολόκληρη την Καινή Διαθήκη χωρίς να λείπει κανένα βιβλίο της.
                         «»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»
11--3/. Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ

Είναι τρίτος σε σπουδαιότητα. Είναι του 5ου αιώνα και περιλαμβάνει ακέραιη την καινή Διαθήκη. Βρίσκεται κι αυτός στο Βρετανικό Μουσείο και είναι γραμμένος Ελληνικά.
                           «»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»
12---4/. Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΟΥ ΒΕΖΑ

Βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο του Κέϊμπριτζ. Είναι δίγλωσσος στα Ελληνικά και Λατινική μετάφραση του 6ου αιώνα. Έχει μεγάλη αξία για την αποκατάσταση του κειμένου.
                           «»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»
13---Β΄ ΟΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ

Άλλη κατηγορία πηγών εξαιρετικής σημασίας για την αποκατάσταση του κειμένου αποτελούν οι διάφορες μεταφράσεις της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης.
                             «»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»


14--Α/. ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ

1/. Η μετάφραση των εβδομήκοντα(0) έγινε το 288 προ Χριστού στα Ελληνικά.
2/. Η Σαμαρειτική Πεντάτευχος
3/. Τα Ιωβηλαία.
4/. Η μετάφραση του Ιερώνυμου η καλουμένη Βουλγάτα
BYLGATA).

15--Β΄ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΙΝΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ

1/. Η Παλίμψηστος Συριακή. Το χειρόγραφο αυτό γύρω στο 400 μ.χ. Αποτελεί μια δυναμική μαρτυρία γιατί δείχνει ότι τα κείμενα των Ευαγγελίων είναι αναλλοίωτα και ουσιαστικά τα ίδια ακριβώς με τα σημερινά.
2/. Η Συριακή Διατεσσάρων.
3/. Η Κουρετόνειος Συριακή.
4/. Η Πεσίττα Συριακή
5/. Η Βουλγάτα του Ιερώνυμου.
«»»»»»»»»»»»»»»»»»»»

16--Γ΄ ΤΑ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ

Μια Τρίτη πηγή σπουδαίας σημασίας για την αποκατάσταση των κειμένων αποτελούν οι διάφορες περικοπές της Κ.Δ.που βρίσκονται κατάσπαρτες μέσα στα συγγράμματα των Πατέρων.
                                 «»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»

17---1/. Ο Κλήμης Ρώμης ο Πολύκαρπος ο Παπίαςπου έζησαν στον αποστολικό αιώνα αναφέρουν στα συγγράμματά τους ολόκληρα αποσπάσματα της Καινής Διαθήκης(Κ.Δ.) όμοια με τα σημερινά.
2/. Ειρηναίος το 130 μ.Χ. βρίσκουμε 1.200χωρία όμοια με τα σημερινά.
3/. Τερτυλλιανός 150 μ.Χ. στα έργα του Τερτυλλιανού βρίσκονται 2.500 χωρία όμοια με τα σημερινά.
4/. Κλήμης ο Αλεξανδρεύς 165 μ.Χ. 320 χωρία όμοια με αυτά που έχουμε σήμερα.
5/. Ωριγένης 185 μ.Χ. Στα περισωθέντα μέχρι σήμερα συγγράμματά του Ωριγένη βρίσκουμε 5.745 εδάφια (χωρία) όμοια με τα σημερινά που αποτελούν τα δύο τρίτα της καινής Διαθήκης.
Το ίδιο συναντάμε και στους εχθρούς της Βίβλου
Κέλσον και Πορφύριο. Εάν λοιπόν υποθέσουμε προς στιγμή ότι όλες οι Γραφές μυστηριωδώς εξαφανιστούν από το πρόσωπο της γης μας θα μπορέσουμε να τις ξαναβρούμε στα συγγράμματα φίλων και εχθρών της Γραφής το πολύ μέχρι το 225 μ.Χ. Κανένα άλλο Βιβλίο της αρχαιότητας δεν μπορεί να αποδείξει τόσο καθαρά το αναλλοίωτο του κειμένου του όσο η Βίβλος.
18--Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ

Ο Ιησούς Χριστός επικύρωσε σχεδόν όλα τα κανονικά βιβλία της Π.Δ. έτσι που να μην αμφιβάλλουμε για την γνησιότητα του κειμένου.
Το κείμενο που χρησιμοποιούσε ο Ιησούς Χριστός και οι Απόστολοι είναι αυτό το ίδιο που έχουμε κι εμείς σήμερα και επομένως είναι γνήσιο ιστορικό και αναλλοίωτο.
Την ίδια στάση κράτησαν και οι μαθητές του Ιησού. Τα γνώριζαν από την παιδική τους ηλικία γιατί τα διδάσκονταν.
Ο Απ. Παύλος γράφει στον Τιμόθεο: «Από βρέφους γνωρίζεις τα ιερά γράμματα τα δυνάμενα να σε σοφίσωσιν εις σωτηρίαν δια της πίστεως εν Χριστώ Ιησού».( Β΄ Τιμοθέου γ:15).
«»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»

19--Δ΄ Η ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ

Η Κ.Δ. είναι το πιο ζωτικό βιβλίο στον κόσμο το υπέρτατο αντικείμενο της είναι ο Κύριος Ιησούς Χριστός.
Το υπέρτατο θέμα της είναι η σωτηρία των ανθρώπων. Το υπέρτατο έργο της είναι η τελική βασιλεία του Χριστού.
-Διαθήκη σημαίνει: Η Διαθήκη του Θεού προς τον άνθρωπο. Η διαθήκη ισχύει μόνο μετά τον θάνατο του διαθέτη. Η Κ.Δ. έχει ισχύ γιατί πέθανε ο Χριστός και με το αίμα Του που χύθηκε πάνω στο σταυρό της έδωκε την ισχύ της για μας. Και η κληρονομιά που μας άφησε ο Θεός είναι άφθαρτη και αμίαντη και αμάραντη.(Α΄ Πέτρου α:4)
-Πιστεύουμε ότι ο Θεός οδήγησε την αρχέγονη Εκκλησία να ξεχωρίσει τα γνήσια αποστολικά γραπτά και να σχηματίσει τον Κανόνα των 27 κανονικών βιβλίων της Κ.Δ.
Οι δύο Διαθήκες Παλαιά και Καινή αποτελούν στη συνείδηση της Οικουμενικής Εκκλησίας του Χριστού τις Θεόπνευστες γραπτές πηγές της χριστιανικής αποκαλύψεως.
-Ο Ιησούς Χριστός αντλούσε μόνο από τη γραπτή παράδοση της Παλαιάς Διαθήκης τις μαρτυρίες για το πρόσωπό Του και το έργο Του και όχι από τις παραδόσεις Ταλμούδ ( Το Ταλμούδ έχει τις παραδόσεις των Ιουδαίων). (Ιωάννης ε:39)
Ο Κανόνας της Θείας Αποκαλύψεως είναι Ένας και η
Αγία Γραφή. «Δια τούτο και ημείς ευχαριστούμε τον Θεόν αδιαλείπτως ότι παραλαβόντες τον Λόγον του Θεού τον οποίο οικούσατε παρ’ ημών εδέχθητε αυτόν ουχί ως λόγον ανθρώπου αλλά καθώς είναι αληθώς Λόγος Θεού όστις ενεργείται μεταξύ ημών των πιστευόντων». (Α΄ Θεσσαλονικείς β:13).
-Το προφητικό κήρυγμα των Αποστόλων και ο γραπτός Λόγος τους είχαν έμπνευση και αναγεννητική δύναμη όπως και σήμερα ο Λόγος του Θεού αναγεννά τον Πιστεύοντα.

«Σας φανερώνω αδελφοί το Ευαγγέλιο το οποίον εκήρυξα προς εσάς το οποίον και παραλάβετε εις το οποίον και ίστασθε δια του οποίου και σώζεστε…διότι παρέδωκα εις εν πρώτοις εκείνο το οποίον και παρέλαβον» (Α΄ Κορινθίους ιε:1—3).
Όσα εκήρυτταν οι απόστολοι προφορικά δεν μπορούσε να ήταν διαφορετικά από εκείνα που έγραψαν στις επιστολές τους.
Στην  επιστολή προς Γαλάτας ο Απ. Παύλος προειδοποιεί και μάλιστα σε τόνο επίσημο και αυστηρό ότι ένα είναι το περιεχόμενο του ευαγγελίου και δεν υπάρχει άλλο. «Εάν ημείς ή άγγελος εξ’ ουρανού σας κηρύττει άλλο Ευαγγέλιο παρά εκείνο το οποίο σας εκηρύξαμεν ας είναι ανάθεμα».
(Γαλάτας α:8).
Το Ευαγγέλιο που είχε κηρύξει ο Απ. Παύλος δια του προφορικού λόγου
Το Ευαγγέλιο που είχε κηρύξει ο απόστολος Παύλος δια του προφορικού λόγου έπρεπε οπωσδήποτε να συμφωνεί και να ταυτίζεται με το κήρυγμα καθώς το εκθέτει στην επιστολή του.
Η διδασκαλία που υποστηρίζει την ύπαρξη δύο πηγών και δύο κανόνων.
Θα πρέπει να στηρίζεται κάθε αμαρτωλός για να σωθεί και να του δώσει ο Θεός τη βεβαιότητα  της σωτηρίας του.
«»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»
 20—ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ
Στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο πολλοί άνθρωποι καλλιέργησαν μια παράξενη ελπίδα. Πίστεψαν ότι μετά το τέλος αυτού του φρικιαστικού πολέμου εκείνοι που θα επιζούσαν θα έτρωγαν με « χρυσά κουτάλια». Κι’ ο πόλεμος τελείωσε αλλά κάθε άλλο συμβαίνει σήμερα παρά η πραγματοποίηση αυτής της ελπίδας. Το ένα τρίτο του πληθυσμού της γης υποσιτίζεται σήμερα.
Το φάσμα της πείνας βασανίζει εκατομμύρια αθώα παιδάκια της Ασίας και της Αφρικής.
Όλοι οι άνθρωποι παραπονούνται: Νέοι και γέροι δυνατοί και αδύνατοι πλούσιοι και φτωχοί σοφοί και αμαθείς και πάσχοντες όλων των εποχών.
Πολλοί έστρεψαν τις ελπίδες τους στην επιστήμη. Ενόμισαν ότι αυτή θα έλυνε όλα τα προβλήματα της  ανθρωπότητας αλλά και πάλι μάταια έλπισε ο κόσμος.
Ούτε η επιστήμη μα ούτε και η φιλοσοφία κατόρθωσαν να εξαφανίσουν τον πόνο την αγωνία την αδικία και το άγχος. Δεν είναι ικανοποιημένοι οι άνθρωποι. Κάτι λείπει από την ζωή.
Κάτι πολύ μεγάλο και ζωτικό λείπει και γι’ αυτό το λόγο η ζωή με τις αλλεπάλληλα διαψευδόμενες ελπίδες έχει γίνει ένα αίνιγμα μπροστά στο οποίο ο κάθε άνθρωπος στέκεται με δέος προσπαθώντας κάτι να μαντέψει.
Το αδιέξοδο είναι πανανθρώπινο. Ποιος θα μας δείξει μια στενή πόρτα διαφυγής μέσα από το λαβύρινθο που ο ίδιος ο άνθρωπος σαν άλλος Δαίδαλος έχει φτάσει.
«»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»

21--ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ
Πολλά «Πιστεύω» έχουν δοκιμαστεί σαν φάρμακο για τη θεραπεία του κακού που μαστίζει τον κόσμο μας.  
Ένας δημοσιογράφος ρώτησε πολλούς ανθρώπους νέους και νέες επιστήμονες και εργάτες που και πόσο πιστεύουν. Από τον Θεό μέχρι τον Ολυμπιακό. Κάποιος είπε ότι πιστεύει στον εαυτό του. ένας λογοτέχνης δήλωσε ότι πιστεύει σ’ ένα όνειρο! Και το όνειρό του είναι ότι μια μέρα θ’ αλλάξει τούτη την αγχώδη ζωή μας. Ονειρεύεται μια κοινωνία ειρηνική χαρούμενη δίκαιη ευλογημένη και χορτάτη. «Αλλά για να γίνει αυτό το όνειρο πραγματικότητα!»
«»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»
22--ΦΥΣΗ ΠΟΝΗΡΗ
Ο άνθρωπος είναι ανίκανος να αλλάξει τη φύση του.
Σκέψου τούτο μόνο. Εδώ που έχει φτάσει ο κόσμος μας δηλαδή στο χάος και τον εφιάλτη της ατομικής καταστροφής ποιος είναι
Ο υπεύθυνος; Ο άνθρωπος ασφαλώς. Ποιος έχει φτάσει τα τρομερά ατομικά και χημικά όπλα με τα οποία απειλούν ότι μπορούν να κάνουν στάχτη τον κόσμο εφτά φορές; Ο άνθρωπος ασφαλώς. Ποιος  είναι υπεύθυνος για τις βεβαιότητες για την εκμετάλλευση για τις αδικίες; Ο άνθρωπος ασφαλώς.
Ποιος μπορεί να σταματήσει αυτό το ξέφρενο όχημα που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς το χάος;
Ο άνθρωπος είναι ο δημιουργός του χάους. Αν μπορούσε να σκεφτεί σωστά και να ενεργεί σωστά θα το έκανε από τώρα.
Το όνειρό σου άνθρωπε δεν μπορείς να το κάνεις πραγματικότητα. Τότε τι θα γίνει; Είναι καταδικασμένος σε αποτυχία σε καταστροφή ο πολιτισμός μας; Ναι!
Το λένε όλοι που έχουν κοινό νου.
Όμως αυτό το όνειρο θα γίνει πραγματικότητα αλλ’ όχι από άνθρωπο. Θα το κάνει ο Ιησούς Χριστό!


«»»»»»»»»»»»»»»»»
 02--ΜΗΝΗΜΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ  ΓΑΛΑΝΗ

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ
ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ

23-ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ ΑΝΘΡΩΠΕ;
Κάποτε φοιτητής σε μια συζήτηση έβαλε εναγώνιο ερώτημα: «ποιος είμαι;»Όλοι που τον άκουσαν γέλασαν. Αλλ’ ο φοιτητής εκείνος είχε δίκιο. Ποιος είσαι άνθρωπε; «μακάρι νάξερα» απάντησε ο μεγάλος πεσιμιστής φιλόσοφος.
Αλλά τι ειρωνεία! Να πιστεύει ο άνθρωπος στον εαυτό του και να μη ξέρει ποιος είναι. Να μη ξέρει από πού ήρθε στην ύπαρξη γιατί ήρθε που πηγαίνει.
Παίρνουμε σαν βέβαιο ότι έχεις κι εσύ κάποιο «πιστεύω». Ας το συζητήσουμε λοιπόν. Πρώτα είσαι βέβαιος ότι το«πιστεύω» σου είναι μεγάλο και αληθινό; Το έχεις ελέγξει; Έχει ένα μεγάλο περιεχόμενο; Τι επίδραση έχει κάνει στη ζωή σου;
Σε έχει ικανοποιήσει τέλεια; Έχει αγγίξει τα βάθη σου; έχει μεταμορφώσει ολόκληρο τον ψυχικό  και πνευματικό σου κόσμο; Αν όχι δύο πράγματα συμβαίνουν: Ή το «πιστεύω» σου είναι μικρό και φτωχό και ανήμπορο για να ενεργήσει ή δεν το πιστεύεις μ’ όλη σου την καρδιά.
Πολλοί λένε: «πίστευε» ότι σε συγκινεί κι αν αύριο δε σε συγκινεί το σημερινό σου «πιστεύω» άλλαξε το.
Οι πεποιθήσεις όμως αν το ιδανικό σου είναι ρηχό ή ψεύτικο και δε σε ικανοποιεί δεν μπορεί να δώσει νόημα και αληθινό
περιεχόμενο στη ζωή σου γιατί να το κρατάς με πείσμα;

«»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»
24--Η ΚΟΡΩΝΙΔΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
Δύο ερμηνείες για την προέλευση της ζωής επικρατούν. Η μία είναι η φιλοσοφική φανταστική θα έλεγα της αυτόματης γέννησης. Η άλλη είναι η βιβλική αποκάλυψη της ειδικής δημιουργία.
Η θεωρεία της αυτόματης γέννησης της ζωής μένει μέχρι σήμερα αλλά και θα μένει για πάντα επιστημονικά αναπόδεικτη. Αρκείται η θεωρεία της εξέλιξης να κάνει υποθέσεις.
Η νεότερη βιοχημική επιστημονική έρευνα έχει συμβάλλει πάρα πολύ στο να αποκαλύψει πολλά από τα μυστήρια της χημικής σύστασης της ζωής και έχει φανερώσει την απιθανότητα της αυτόματης γέννησης που ισούται με αδυνατότητα.
Που πότε και πως άρχισε λοιπόν η ζωή; Σ’ αυτό το αγωνιώδες ερώτημα η επιστήμη έχει μια μόνο ειλικρινή απάντηση:«δεν γνωρίζω». Η επιστήμη λοιπόν σήκωσε τα χέρια ψηλά.
Η φιλοσοφία αρέσκεται να κάνει εικασίες. Γιατί δεν έχει βεβαιωμένα επιστημονικά γεγονότα και συνεπώς μας καλεί να πιστέψουμε σε θεωρίες. Αλλά αν πρόκειται να πιστέψω σε απίθανες θεωρίες είμαι πολύ πιο σίγουρος να πιστέψω στη θεία αποκάλυψη για την δημιουργία της ζωής και του ανθρώπου.
Και έπλασε ο Κύριος ο Θεός τον άνθρωπο από του χώματος εκ της γης και ενεφύσησε εις τους μυκτήρας αυτού πνοήν ζωής και έγινε ο άνθρωπος εις ψυχήν ζώσαν.(Γένεσης β:7)
Ο συνδυασμός των δύο στοιχείων του υλικού και του πνευματικού μας περιγράφεται με μεγαλειώδη φράση:
«και έγινεν ο άνθρωπος εις ψυχήν ζώσαν».
«»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»

25--ΚΑΤ’ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΟΜΟΙΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ
Ο Θεόπνευστος λόγος του Θεού η Αγ. Γραφή μας πληροφορεί στο: ( Γεν.α:27) ότι ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση του εαυτού Του.
Αλλά τι να σημαίνει άραγε εικόνα και ομοίωση του Θεού; Η βιβλική αυτή έκφραση φανερώνει ότι ο άνθρωπος έχει
πνευματική ομοιότητα (όχι σωματική) με το Θεό. κι’ αυτό σημαίνει προσωπικότητα. Με τον όρο προσωπικότητα εννοούμε ότι ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο με τα χαρακτηριστικά της αυτοσυνειδησίας της ηθικής ελευθερίας και της βούλησης.
Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της προσωπικότητας… Με τούτο σημαίνει βέβαια ότι η ομοιότητα του ανθρώπου με το Θεό είναι απόλυτη αλλά σχετική.
Ένας στοχαστής είπε: «Στη γη δεν υπάρχει τίποτα μεγαλύτερο από τον άνθρωπο και στον άνθρωπο δεν υπάρχει τίποτα μεγαλύτερο από το πνεύμα του».
Τι έξοχο δημιούργημα που είναι ο άνθρωπος! Διότι φοβερός και θαυμασίως επλάσθην (ψαλμός 139:14).
Ο Πασκάλ είπε: «ο άνθρωπος είναι μεγαλύτερος από το σύμπαν».
Τούτο το έξοχο Ον προόρισε ο Θεός κοινωνό της δόξας Του. στην επιστολή προς Εφεσίους το άγιο Πνεύμα μας αποκαλύπτει το σκοπό του Θεού για τον άνθρωπο.
Καθώς εξέλεξεν υμάς δι’ αυτού (Χριστού)προ καταβολής κόσμου δια να είμεθα άγιοι και άμωμοι ενώπιον Αυτού δια της αγάπης προορίσας ημάς δια Ιησού Χριστού εις εαυτόν κατά την ευδοκίαν του θελήματος αυτού. (Εφεσίους α:5).
Ο άνθρωπος πλάσθηκε αθώος με σκοπό να τελειοποιηθεί ηθικά με την υπακοή του στο θέλημα του Θεού.
Η απώλεια αυτής της δυνατότητας τελειοποίησης του αθώου ανθρώπου λόγω της παρακοής του είναι το δράμα της πτώσης του.

«»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»
26--Η ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ
Κάποτε ένας ζωγράφος συνάντησε ένα χαριέστατο αγοράκι στο δρόμο ζήτησε την άδεια από την μαμά του να το ζωγραφίσει. Όταν τελείωσε ο πίνακας ήταν εξαιρετικής επιτυχίας. Έγραψε κάτω από το πορτραίτο του αγοριού ο ζωγράφος τα εξής λόγια: «Η ωραιότης του ουρανού».
Μετά από αρκετά χρόνια του ήρθε η ιδέα να βάλει μια αντίθεση πλάι για να φαίνεται πιο ωραίο το αγοράκι. Σκέφτηκε να ζωγραφίσει μια εγκληματική μορφή. Που θα έψαχνε να βρει μια τέτοια μορφή; Που αλλού από τις φυλακές; 
 Πήγε λοιπόν στις εγκληματικές φυλακές και παρακάλεσε το διευθυντή να του δείξει μερικές εγκληματικές μορφές γιατί ήθελε να ζωγραφίσει ένα τέτοιο πίνακα.
Ο διευθυντής των φυλακών του έδειξε μερικούς και όταν είδε ένα που είχε τα άγρια χαρακτηριστικά του αδίστακτου εγκληματία του ζήτησε να σταθεί για να τον ζωγραφίσει δίνοντας του ένα καλό χαρτζιλίκι.
Σαν τελείωσε το προηγούμενο το πορτραίτο το κρέμασε πλάι από το άλλο του αγοριού και έγραψε τα εξής λόγια:
«Η ασχήμια της κόλασης». Ύστερα όμως από λίγο καιρό του ήρθε η ιδέα να μάθει την ιστορία αυτού του εγκληματία. Ψάχνοντας έφθασε να μάθει με έκπληξη ότι ο φοβερός εγκληματίας ήταν κάποτε το χαριέστατο αγοράκι!!
Ιδού λοιπόν το παραμορφωτικό έργο της αμαρτίας πάνω στον άνθρωπο. Η είσοδος αυτού του αριστοκράτη ληστή μέσα στην ψυχή του αθώου ανθρώπου τον έφθειρε του διέστρεψε την ψυχή και τον έκανε ένοχο.
Πνευματικά ο άνθρωπος πέθανε ψυχικά αρρώστησε. Η βούληση του αιχμαλωτίστηκε από τη δύναμη της αμαρτίας. Τα συναισθήματα του διαστράφηκαν. Η συνείδηση του πορώθηκε και η νόηση του σκοτίσθηκε. Ολόκληρη η ανθρώπινη φύση διαφθάρηκε και όλοι οι άνθρωποι έγιναν θνητοί σωματικά άρρωστοι ψυχικά και νεκροί πνευματικά.

«»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»
28--ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΜΙΚΡΟΒΙΟ
Αν είχαμε ένα ειδικό τηλεσκόπιο και ένα υπερευαίσθητο ακουστικό τι θα βλέπαμε και τι θα ακούγαμε μόνο σ’ ένα εικοσιτετράωρο πάνω στη γη;
Θα βλέπαμε μια οικτρή τραγωδία να παίζεται πάνω στον ταλαίπωρο πλανήτη μας. Θα βλέπαμε τα εκατομμύρια των πεινασμένων αθώων παιδιών να προσπαθούν να κοιμηθούν με τα άδεια στομαχάκια τους. θα τα βλέπαμε σκελετωμένα αδιάψευστοι κατήγοροι του σκληρού πολιτισμού του  αιώνα μας.
Θα βλέπαμε τα εργοστάσια να κατασκευάζουν τα τρομερά όπλα μαζικής καταστροφής. Θα βλέπαμε τους ανθρώπους του πολέμου να ετοιμάζουν τα σχέδια αλληλοεξοντώσεως των ανθρώπων.
Θα βλέπαμε την αισχρή εκμετάλλευση λαών και εθνών από τους ισχυρότερους.
Όλες οι αδικίες όλα τα εγκλήματα όλη η ατιμία και η προστυχιά θα πέρναγαν μπροστά από τα μάτια μας.
Θα ακούγαμε τις γοερές κραυγές των καταπιεζομένων ατόμων και λαών.
Θ’ ακούγαμε τις εκπυρσοκροτήσεις των πιστολιών εκείνων που αυτοκτονούν.
Θα βλέπαμε τους ανθρώπους να βασανίζονται από έντονα καταθλιπτικά συναισθήματα απογοήτευσης και απελπισίας.
Θα βλέπαμε τα πορνό το απέραντο διαφθορείο ντυμένο με το αθώο όνομα της τέχνης. Θα βλέπαμε τα αμέτρητα διαφθορεία με τα ψυχοφθόρα και σωματοφθόρα ναρκωτικά.
Θα βλέπαμε στα παιδία των μαχών να πέφτουν τα παλικάρια θύματα της ανθρώπινης κακίας και απληστίας.
Θα βλέπαμε εκατομμύρια ανθρώπους να περιφρονούν το Δημιουργό τους και θα τους ακούγαμε να Τον προκαλούν.
Θα βλέπαμε τους ανθρώπους να βασανίζονται από τους πολλούς φόβους τους.
Φόβος του καρκίνου του θανάτου και μύριοι άλλοι φόβοι να τον τυραννούν.
Ακόμη θα βλέπαμε τους ανθρώπους γεμάτους από κακίες και φθόνους.
Θα βλέπαμε την υποκρισία ντυμένη με βασιλική εσθήτα διπλωματίας και της θρησκοληψίας.
Τι φανερώνει αυτή η αμυδρή εικόνα που είδαμε; Φανερώνει τη βαθιά επίδραση της αμαρτίας στη ζωή των ατόμων λαών εθνών και ολοκλήρου του κόσμου.
Μια τρομερή διαστροφή ζωής. Η αμαρτία λοιπόν δεν είναι μια λέξη κούφια αλλά είναι μια τρομερή κατάσταση διαστροφής.

«»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»
 29--Η ΑΜΑΡΤΙΑ
Η αμαρτία είναι φρικιαστική τραγωδία του σύμπαντος.
Φαίνεται η καταστρεπτική δύναμη στο έγκλημα και στους
πολέμους στα βάσανα και στις αρρώστιες στη σκληρότητα και την αδικία. Από τα βάθη της ανθρώπινης φύσης αναδύονται ελώδεις αναθυμιάσεις.
Ιδού το λέει ο Λόγος του Θεού σχετικά με την παγκοσμιότητα της αμαρτίας:
Πάντες εξέκλιναν ομού εξηχρειώθησαν..(Ρωμαίους 3:10).
Πάντες ήμαρτον και υστερούνται της δόξης του Θεού..(Ρωμαίους 3:23).
Πάντες τωόντι εγίναμεν ως ακάθαρτο πράγμα και πάσα η δικαιοσύνη ημών είναι ως ρυπαρόν ιμάτιον.(Ησαϊας ξδ:6).
Το ηθικό κακό αποδίδεται όχι μόνον στις πράξεις ή στις σκέψεις αλλά κυρίως στην καρδιά από την οποία πηγάζουν όλες οι εκδηλώσεις.
Έσωθεν εκ της καρδίας εξέρχονται διαλογισμοί πονηροί φόνοι μοιχείαι κλοπαί ψευδομαρτυρίαι βλασφημίαι
(Ματθαίος 15:19)
Ο Λόγος του Θεού στον Ιερεμία ιζ:7 μας λέγει ότι η «καρδία είναι απατηλή υπέρ πάντα και σφόδρα διεφθαρμένη τις δύναται να γνωρίσει αυτήν;»
Ο λογισμός της καρδιάς του ανθρώπου είναι κακός εκ νηπιότητος αυτού.(Γένεσης η:21).
Η αμαρτία είναι ο γονέας κάθε αθλιότητας. Είναι ο τάφος της χαράς και της ευτυχίας του ανθρώπου.
Τι είναι λοιπόν η αμαρτία; Είναι ανταρσία κατά του Θεού. ο άνθρωπος έκανε άξονα της ζωής και της συμπεριφοράς του τον εαυτό του και όχι το θέλημα του Θεού.
Συνεπώς η ουσία της αμαρτίας είναι ο εγωισμός. Σαν συνέπεια η αμαρτία είχε σκλαβώσει τον άνθρωπο. Να τον κάνει δούλο της με όλες τις τρομερές επιπτώσεις στη ζωή του. απέναντι δε του Θεού ο άνθρωπος καταστάθηκε εχθρός κατά την διάνυα με τα έργα του τα πονηρά. Έγινε τέκνον οργής και κατάρας. Νεκρός μέσα στις παραβάσεις του και της αμαρτίας του.
Ιδού τα αποτελέσματα της αμαρτίας μέσα στην ψυχή σου άνθρωπε. Σε κατέστρεψε η αμαρτία. Σε έκανε εχθρό του Θεού σε έκανε ένοχο απέναντι του Θεού και άξιο καταδίκης. Μπορείς λοιπόν να αγαπάς τον καταστροφέα σου; αυτόν τον θανατηφόρο καρκίνο; Μπορείς να είσαι ερωτευμένος με τον τύραννό σου;
Θα μου πεις: «θέλω να λυτρωθώ αλλά δεν μπορώ» δεν έχω δύναμη να σπάσω τις αλυσίδες και να ελευθερωθώ από την τυραννική εξουσία της αμαρτίας».
Η διεφθαρμένη μας φύση είναι πολύ ισχυρή.
Επιχείρησαν να την αναχαιτίσουν και βρήκαν πως παρ’ όλη την αγωνία τους να γίνουν καλύτεροι κάτι μέσα τους γινόταν χειρότερο από πριν. Η καρδιά είναι τόσο σκληρή τα πάθη είναι τόσο άγρια οι σκέψεις τόσο ανήμερες που ο άνθρωπος νοιώθει ότι έχει μέσα του ένα σπήλαιο από άγρια θηρία τα οποία θα μπορούσαν να τον κατασπαράξουν μάλλον παρά να κυβερνηθούν απ’ αυτόν.
Εάν ο Υιός σας ελευθερώση όντως ελεύθεροι θα είσθε.
(Ιωάννης 8:36).
Ιδού η ομολογία ενός θύματος της αμαρτίας το οποίο ελευθέρωσε ο Χριστός.
« Δεν ήμουν δεμένος με ξένα σιδερένια δεσμά αλλά με τα δεσμά της πέτρινης καρδιάς μου. Ο εχθρός κρατούσε στα χέρια του τη θέληση μου. Είχε σφυρηλατήσει μια αλυσίδα και με είχε κάνει μ’ αυτή δέσμιο.
Ω! χείμαρρε της ανθρώπινης αμαρτίας ποιος μπορεί να αντισταθεί στην ορμή σου;» (Ιερός Αυγουστίνος).

«»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»
30--Η ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ
Θέλω τώρα να σε ρωτήσω αγαπητέ μου φίλε να μου πεις ειλικρινά: Έχεις καταλάβει ότι η αμαρτία σου είναι της αθλιότητας σου του κενού (άδειο)της σκλαβιάς σου;
Έχεις καταλάβει ότι η αμαρτία η οποία σε κυβερνάει σε κάνει να περιφρονείς και να μη θέλεις  το Θεό; αν δεν το έχεις καταλάβει ακόμα τότε πάρε στο χέρι σου τον πνευματικό καθρέπτη που είναι ο Λόγος Του η Καινή Διαθήκη και θα ιδείς τον εαυτό σου όπως είναι. Για να νοιώσεις την ανάγκη της σωτηρίας σου πρέπει να κάνεις σωστή διάγνωση στον εαυτό σου.
Αν δεν καταλάβεις ότι η αμαρτία σου που είναι μια κατάσταση μέσα  σου σε έχει κάνει δυστυχή και θα σε στείλει στην αιώνια απώλεια δε θα μπορέσεις να σωθείς.
Ο κρύπτον τας αμαρτίας αυτού δεν θα ευοδωθεί ο δε εξομολογούμενος και παραιτών αυτάς θα ελεηθεί.
(Παροιμίες κη:13).
Να τώρα ομολογίες μερικών ανθρώπων που φανερώνουν την αμαρτωλότητα τους μπροστά στο Θεό.
Ο μεγάλος επιστήμονας Simpson ο οποίος ανακάλυψε το χλωροφόρμιο σαν αναισθητικό μαζί με πολλές άλλες επιστημονικές ανακαλύψεις όταν ρωτήθηκε σ’ ένα ιατρικό συνέδριο ποια ήταν η μεγαλύτερη του ανακάλυψη είπε με παρρησία:  «Η μεγαλύτερη μου ανακάλυψη ήταν όταν κατάλαβα συνειδητά ότι ήμουνα ένας μεγάλος αμαρτωλός».
Ένας μεγάλος καθηγητής ο Dt THOLUCK είπε: «αναθεωρών τις πολλές ευλογίες του Θεού που περισσότερο μου φαίνεται ότι πρέπει να τον ευχαριστώ είναι για την επίγνωση της αμαρτωλότητας μου».
Η μεγαλύτερη αμαρτία είναι να μην έχει κάποιος συναίσθηση της αμαρτωλότητας του.
Να τώρα μια θαυμάσια ομολογία από έναν πολύ πιστό άνθρωπο. «Δεν γνωρίζω πώς να εκφραστώ καλύτερα για την αμαρτωλή κατάσταση όταν κοιτάζω μέσα στην καρδιά μου και βλέπω την αδυναμία μου να φαίνεται σαν μια άβυσσος βαθύτερη και από την κόλαση. Και θα βυθιζόμουνα μέσα στην άβυσσο αυτή της αμαρτίας μου αν η ένδοξη χάρη του Θεού δεν με έσωζε. Κι ακόμα φαίνεται ότι δεν έχω πεισθεί βαθιά για όλη τη φρίκη της αμαρτωλότητας μου. Γνωρίζω ότι έχω μικρή αίσθηση για τη φρίκη της αμαρτίας στα μάτια του Θεού».
Εάν είπομεν ότι αμαρτίαν ουκ έχομεν αυτούς πλανώμεν και η αλήθεια δεν είναι εν ημίν.( Α΄ Ιωάννου 1:8).

Είδαμε λοιπόν ότι η είναι η αιτία της δυστυχίας και του ηθικού ξεπεσμού του ανθρώπου.
Αυτός ο θανατηφόρος καρκίνος είναι που παραμόρφωσε την ομορφιά του ουρανού και έκαμε τον άνθρωπο άσχημο σαν την κόλαση.
Αλλά το σχέδιο του Θεού για τον άνθρωπο είναι να τον κάνει μέτοχο της δόξας Του στην αιωνιότητα. Δεν μπορεί να το ματαιώσει καμιά δύναμη. Γι’ αυτό ο θεός έκανε επανόρθωση με τον Ιησού Χριστό. Ο Ιησούς που είναι ο Υιός του Θεού ο μονογενής εξασφάλισε για κάθε αμαρτωλό αιώνια και μεγάλη σωτηρία η οποία αρχίζει από δω κάτω. Θέλω να το τονίσω ότι η
σωτηρία σου είναι εξασφαλισμένη από τον Χριστό. Αν δεν την απολαμβάνεις το φταίξιμο είναι δικό σου και όχι του Χριστού.
«»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»
31--ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
Ποιο ήταν το έργο που ήρθε να πραγματοποιήσει ο Χριστός; Ήταν αφ’ ενός μεν να προσφέρει στο Θεό τα λύτρα για τον εξιλασμό του αμαρτωλού και αφ’ ετέρου να χορηγήσει τη δύναμη στον αμαρτωλό και να τον ελευθερώσει από την δουλεία της αμαρτίας.
Είδαμε ότι κάθε αμαρτωλός είναι εχθρός του Θεού.
Η παρουσία της αμαρτίας μέσα στη φύση του ανθρώπου τον έχει καταστήσει ένοχο κρίσεως. Αυτή την κατάσταση του δεν μπορούσε και δεν μπορεί να την αλλάξει ο άνθρωπος όσο και να προσπαθεί. Χρειάζεται άλλος να προσφέρει τα λύτρα.
Ο αμαρτωλός πρέπει να προσφέρει μια αγία και αναμάρτητη ζωή σαν εξιλαστήρια θυσία και σαν ποινή κατά της αμαρτίας του για να εξιλεωθεί ενώπιον του Αγίου και Δίκαιου Θεού
Και τέτοια προσφορά δεν έχει.

«»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»
32--Ο ΑΙΜΑΤΗΡΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ=
=εκδήλωση άπειρης Αγάπης
Ο Θεός λοιπόν από άπειρη αγάπη κινούμενος για τον αμαρτωλό ανάλαβε ο ίδιος να προμηθεύσει το εξιλαστήριο θύμα για την τακτοποίηση κάθε αμαρτωλού. Κι αυτό ήταν το άγιο και τέλειο θύμα ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός. Ο Χριστός έγινε άνθρωπος. Για να μπορέσει με το όνομα της συγγένειας του με τον άνθρωπο να προσφέρει τον εαυτό Του προσφορά για την αμαρτία.
Διότι τόσον αγάπησε ο Θεός τον κόσμο ώστε έδωκε τον Υιόν Του το μονογενή για να μη χαθεί όποιος πιστεύει σ’ αυτόν αλλά να έχει ζωή αιώνια. (Ιωάννης3:16)
Μεγαλύτερη αγάπη απ’  αυτή του να θυσιαστεί ο Χριστός υπέρ των ασεβών δεν μπορεί να υπάρξει.
Ο Θεός όμως αποδεικνύει την αγάπη του σ’ εμάς με το ότι ενώ εμείς είμαστε αμαρτωλοί ο Χριστός απέθανε για μας.
(Ρωμαίους 5: 8).  Τέτοια ασύλληπτη αγάπη φανερώνει ο Θεός
Για τον αμαρτωλό με το σταυρικό θάνατο του Υιού Του.
………..

 33--Η ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΟΥ ΑΜΑΡΤΩΛΟΥ
Ο απόστολος Παύλος γράφει στην Α΄ Επιστολή προς Κορινθίους ότι στην εποχή του οι μεν Ιουδαίοι θεωρούσαν τη θυσία του Χριστού στο σταυρό σκάνδαλο ενώ οι Έλληνες τη θεωρούσαν μωρία. Αλλά η θυσία του Χριστού φανερώνει του Θεού τη σοφία και του Θεού τη δύναμη.
Αυτός ο θάνατος του Χριστού επάνω στο σταυρό φανερώνει την κρίση του αγίου Θεού κατά της αμαρτίας.
Τόσο οδυνηρά τιμωρήθηκε η αμαρτία σου και η δική μου. Ο σταυρός του Χριστού φανερώνει ότι η αμαρτία δεν μπορούσε να εξιλεωθεί παρά μόνον με την τιμωρία του ενόχου. Ο Ιησούς ανέλαβε να τιμωρηθεί για λογαριασμό μας. Ο μη γνωρίσας αμαρτία έγινε υπέρ ημών αμαρτία για να γίνουμε εμείς οι ένοχοι δίκαιοι ενώπιον του Θεού.
Η τιμωρία της αμαρτίας μπορεί να οριστεί ως εξής: «Διατήρηση της τάξεως ανάμεσα στην αταξία άνευ προσβολής της ελευθερίας» ( Godet).
Ο χαρακτήρας της τιμωρίας είναι οδύνη. Δεν πρέπει να μπορεί να αμαρτάνει ο άνθρωπος χωρίς να ειδοποιείται από μια εσωτερική οδύνη ότι η ψυχή του βρίσκεται σε αταξία με το Θεό και διατρέχει κίνδυνο. Όποιος επαναστατεί κατά του θεού είναι άξιος θανάτου. Θλίψις  και στενοχωρία επί πάσαν ψυχήν ανθρώπου του κατεργαζόμενου το κακό. (Ρωμαίους 2:9)
Η θεία δικαιοσύνη όρισε σαν ποινή του αμαρτωλού το θάνατο. Εις μεν την ψυχή του ως εγκατάλειψη αυτής εκ μέρους του Θεού—θάνατος ηθικός. Εις δε το σώμα το όργανο της ψυχής θάνατος αιματηρός. Ο μισθός της αμαρτίας είναι θάνατος.
Αυτήν την οδύνη τον πνευματικό και φυσικό θάνατο επάνω στο σταυρό την υπέστη ο Χριστός για λογαριασμό του ένοχου αμαρτωλού . ιδού τι επιτέλεσε η Θεία Σοφία. Εφεύρε το σχέδιο της αντικαταστάσεως. Ένας αθώος—ο μόνος αναμάρτητος πήρε τη θέση του άδικου αμαρτωλού.
Αυτός ετραυματίσθη δια τας παραβάσεις ημών. Η τιμωρία ήτις έφερε την ειρήνην ημών ήτο επ’ αυτόν… Πάντες ημείς επλανήθημεν ως πρόβατα εστράφημεν έκαστος εις την οδόν αυτού και ο Κύριος έθεσεν επ’ αυτόν την ανομίαν πάντων ημών
(Ησαϊας νγ: 4—6).

Και βαστάζων τον σταυρόν αυτού εξήλθεν ο Ιησούς εις τον λεγόμενον Κρανίου τόπον ως λέγεται Εβραϊστή Γολγοθάς όπου αυτόν εσταύρωσαν.(Ιωάννης 19:17—18).
Στη Γεθσημανή ο Ιησούς αποδέχτηκε να πιει ελεύθερα το πικρότατο ποτήρι της αμαρτίας μας. Στο δε Γολγοθά πραγματοποιεί την απόφαση Του και πεθαίνει σαν έσχατος των αμαρτωλών φορτωμένος την αισχύνη και δεχόμενος με βαθιά συνέπεια την τιμωρία της θείας δικαιοσύνης επάνω Του.
«κι έτσι κρεμασμένος στο ξύλο της κατάρας μέσα στα υπερφυσικά σκοτάδια με το βάρος της αμαρτίας όλων των αιώνων επάνω Του σαν ο μόνος μεταξύ ουρανού και γης οφειλέτης της θείας δικαιοσύνης καταλυμένος από τον Θεό και τους ανθρώπους καταπίνει επί τρεις ώρες—μοναδικές    στην αιωνιότητα—το ποτήρι της κρίσεως της αμαρτίας μας».
« Από πάνω απ’ το σταυρό» λέει ο C.Dudois «Ο Ιησούς είδε με τα μάτια του πνεύματος Του όλες τις αδικίες και τις αμαρτίες των λαών και των αιώνων. Τις είδε να έρχονται κατά πάνω Του πετώντας σαν μαύρα στίφη απ’ όλα τα βάθη της ιστορίας. Γεύθηκε το φαρμάκι τους και τη φρίκη τους αλλά μ’ ένα θαύμα αγάπης για μας τους πραγματικούς ενόχους τις έκανε δικές του και εδέχθη την κρίση του Θεού επάνω Του για λογαριασμό μας».
«Στο σταυρό και ειδικά μέσα στη συνείδηση του Ιησού λέει ο
Frederic Goder 
συναπαντήθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο δύο αντίπαλοι οι οποίοι συνήθως μέσα στη δική μας συνείδηση αλληλοκοιτάζονται μονάχα από μακριά.
Αυτή η αγιότητα του Θεού αφ’ ενός στην ακρότατη ευαισθησία της και η αμαρτία θρηνήθηκε κρίθηκε καταδικάστηκε καθώς έπρεπε να γίνει και όπως εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε ποτέ. Εκεί χύθηκαν άγια δάκρυα που εμείς δεν μπορούμε να χύσουμε ποτέ. Εκεί προσφέρθηκε προς τον Θεό ηθική επανόρθωση πληρέστατη που εμείς δεν μπορούσαμε να προσφέρουμε.
Ιδού η ενδότατη έννοια του δράματος του σταυρού από άποψη θύματος».

«Και τότε μιας κραυγή αντήχησε. Ηλί—Ηλί Λαμά σαβαχθανί! Και κατόπιν επακολούθησε η μεγάλη σιγή…Ω! η σιωπή εκείνη του Θεού! Ο Πατέρας δεν απαντά στην επίκληση του Υιού Του ο οποίος είχε δεχθεί να γίνει ο Αμνός του Θεού ο αίρων την αμαρτία του κόσμου. Τον αφήνει να καταπίνει
αργά—αργά  επί τρεις ώρες σκοτεινές ώρες τη φρίκη της εγκατάλειψης. Πρέπει η αμαρτία να εξιλεωθεί.
Και τούτο δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με τη θεία αποδοκιμασία η οποία έπεσε πάνω στην ψυχή Εκείνου ο οποίος χωρίς να παύσει να είναι δίκαιος γίνεται αντικαταστάτης όλων των αμαρτωλών».
Αυτό είναι το μεγαλειώδες έργο που επιτέλεσε ο Ιησούς επάνω στο Σταυρό του Γολγοθά.
Είναι έργο μοναδικό στην αιωνιότητα με μοναδικά και αιώνια αποτελέσματα για τον άνθρωπο.
«»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»


34--Ο ΕΞΙΛΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
Η προσφορά του Χριστού ικανοποίησε τη θεία δικαιοσύνη.
Δεν ικανοποιεί κι εσένα αμαρτωλέ; Εκείνο που μας ενώνει με το Θεό και μας εισαγάγει στην αιώνια μακαριότητα και δόξα δεν είναι τα έργα ούτε η ηθική μας αξία έστω κι αν είχαμε ευσυνειδησία του Σωκράτη και του Πυθαγόρα τη δικαιοσύνη του Αριστείδη τη φιλοπτωχία του Κίμωνα.
Όχι δεν μας εισάγουν τα αγαθά μας έργα στον ουρανό αλλά μόνο η αιματηρή εξιλαστήρια θυσία του Χριστού στο Γολγοθά.
Πως είναι δυνατόν τα ευτελή και ανάξια λόγου έργα μας τα οποία ο προφήτης Ησαϊας χαρακτηρίζει σαν βρώμικο ρούχο να μας δικαιώσουν; Όλα τα έργα της σάρκας είναι αναμιγμένα με τη σκουριά της ιδιοτέλειας και της κενοδοξίας μας.
Η λέξη χάρη είναι η πιο παρήγορη η πιο σοβαρή η πιο καθαρή αλλά και η πιο σκοτεινή μέσα σε ολόκληρη την Αγία Γραφή.
Παρήγορη είναι γιατί βεβαιώνει τον αμαρτωλό για την τέλεια Σωτηρία. Καταργεί  την εγωκαύχηση και την αυτοδικαίωση του ανθρώπου. Καθαρή γιατί δεν χρειάζεται καμιά ερμηνεία και ερμηνεία και τέλος σκοτεινή γιατί το απλό νόημα της γίνεται
Αντιληπτό μόνο από λίγες ταπεινές ψυχές.
Το να προσπαθεί κάποιος να στηριχθεί και στον εαυτό του για τη βεβαιότητα της σωτηρίας του και σαν ο καπετάνιος να ρίχνει άγκυρα μέσα στο αμπάρι του πλοίου του και όχι στη θάλασσα.
Ένας που είναι καταδικασμένος σε θάνατο για ένα έγκλημα του δεν έχει ελπίδα να σωθεί παρά μόνο αν ζητήσει χάρη και του δοθεί. Όταν ζητήσει χάρη ο Θεός του την χορηγεί δωρεάν και τον σώζει.
 «»»»»»»»»»»»»»»»

 03--ΜΗΝΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ  ΓΑΛΑΝΗ

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ
ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ

35--Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΜΑΡΤΩΛΟΥ
Ο δικαιωμένος αμαρτωλός ελευθερώνεται από την ενοχή της αμαρτίας του αλλά και εισέρχεται μέσα στην κατάσταση της χάρητος του Θεού  και στην αιώνια ζωή. Το γεγονός αυτό κάνει τον επιστραφέντα αμαρτωλό να χαίρει.
Ένα ζωντανό και τέλειο παράδειγμα δικαιώσεως του αμαρτωλού στην εύνοια του Θεού μας είπε ο Ιησούς Χριστός με την ιστορία άσωτου γιου.( Λουκάς 15:11—32).
Ο γιος περιφρονεί τον πατέρα του και ζητεί το ανήκον μέρος της περιουσίας γιατί δηλώνει ότι θέλει να φύγει μακριά από το σπίτι του πατέρα του. θεωρούσε το πατρικό σπίτι φυλακή και τον πατέρα του δεσμοφύλακα. Στο πρόσωπο του άσωτου γιου πρέπει να βρούμε ο καθένας από μας τον εαυτό του.
Όταν ο άσωτος έφτασε στην τελεία εξαχρείωση και βρωμιά μας λέει το Ευαγγέλιο ότι ήλθε στον εαυτό του.
Πριν δηλαδή ήταν «εκτός εαυτού». Είδε τα χάλια του. κατέκρινε τον εαυτό του και αποφάσισε να γυρίσει στον πατέρα του με συντριβή και ταπείνωση στηριζόμενος στην καλοσύνη και αγάπη του πατέρα του και όχι στη δική του καλοσύνη αφού δεν είχε. Όταν έφτασε κοντά στο σπίτι του πατέρα του που είχε περιφρονήσει προς μεγάλη του έκπληξη ο καλός πατέρας του έτρεξε και τον υποδέχθηκε με φιλιά στο βρώμικο λαιμό του.
Και ενώ εξομολογείται ο ένοχος και αποστάτης γιος ο πατέρας λέει στους υπηρέτες του:
Φέρτε έξω την στολή την πρώτη και ντύστε τον και δώστε δακτυλίδι στο χέρι του και παπούτσια στα πόδια και φέρτε το μοσχάρι το σιταροθρεμένο και σφάξτε το και ας φάμε και ας ευφρανθούμε. Γιατί αυτός ο γιος μου νεκρός ήταν και ξανάζησε
χαμένος ήταν ευρέθη.(Λουκάς 15:22—24).

Ένα άλλο παράδειγμα δικαιώσεως εκ μέρους του Θεού αλλά και αποτυχία δικαιώσεως με τις δικές μας προσπάθειες μας το έδωσε πάλι ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός.
Είναι η παραβολή του Τελώνη και του Φαρισαίου.
Ο Φαρισαίος πήγε στο Ναό να προσευχηθεί. Δηλαδή να επικοινωνήσει με τον αληθινό Θεό. στάθηκε λοιπόν και άρχισε ως εξής: «Σ’ ευχαριστώ Θεέ μου που δεν είμαι σαν τους άλλους άνθρωπος άρπαγας άδικος μοιχός ή και σαν και τούτον εδώ τον Τελώνη. Νηστεύω δύο φορές την εβδομάδα δίνω το ένα δέκατο απ’ όλα τα εισοδήματά μου».
Ιδού λοιπόν ένα παράδειγμα αυταπάτης του ανθρώπου.
Ο Φαρισαίος είχε την εντύπωση ότι με τα έργα του ήταν δικαιωμένος ενώπιον του Θεού. Αλλά η διδασκαλία είναι του Σατανά. Είναι αντιβιβλική και επομένως απαράδεκτη εκ μέρους του Θεού. όσοι προσπαθούν να σωθούν με τα έργα τους είναι σαν να προσπαθούν να ανοίξουν μια κλειδωμένη και αμπαρωμένη βαριά πόρτα με την πλάτη τους. ενώ εκείνοι που στηρίζονται στη θυσία του Χριστού ανοίγουν την πόρτα με το κλειδί! Η δικαίωση δια της πίστεως μας ντύνει με το βασιλικό ένδυμα Της δικαιοσύνης. Δεν χρειάζονται ούτε ωφελούν τα κουρέλια των δικών μας ιδιοτελών έργων.(Τα έργα συνοδεύουν τον πιστό που ο κύριος τον οδηγεί να κάνει).
(Εφεσίους β:8—9—10 ). «Πραγματικά με τη χάρη του σωθήκαμε δια της πίστεως. Και αυτό δεν είναι δικό σας κατόρθωμα αλλά δώρο Θεού. Δε σωθήκατε με τα δικά σας έργα κι έτσι κανείς δεν μπορεί να καυχηθεί γι’ αυτό.  Είμαστε δημιούργημα του θεού ο οποίος δια του Ιησού Χριστού μας έκανε καινούργιους ανθρώπους για να μπορέσουμε να κάνουμε καλά έργα που τα προετοίμασε ο θεός για να είναι μ’ αυτά γεμάτη η ζωή μας.
Και ενώ ο Φαρισαίος απορρίφθηκε από τον Θεό ο Τελώνης αντίθετα ταπεινώθηκε και στηρίχθηκε μόνο στο έλεος του Θεού δικαιώθηκε. Ο Θεός τον συγχώρησε και του έδωκε πλημμύρα χαράς μέσα στην ψυχή του.

Δεν σωζόμαστε δια των καλών μας έργων αλλά σωζόμαστε δια
πίστεως. Στο έργο του Χριστού για καλά έργα τα οποία ο Θεός
προετοίμασε για να αποτελέσουν τον τρόπο της ζωής μας. Τα έργα είναι όχι μέσον της σωτηρίας μας αλλά αποτέλεσμα αυτής. Από την αμαρτωλή φύση δεν μπορεί να προέλθει αγαθό. Δεν μπορεί κανείς να μαζέψει από αγκάθια σταφύλια ούτε κι από τριβόλια σύκα.
Λοιπόν αγαπητέ μου αναγνώστη παραιτήσου τώρα από την πλάνη της αυτοδικαιώσεως σου με τα έργα σου γιατί αυτή η πλάνη θα σε κρατήσει για πάντα στην αβεβαιότητα και τελικά θα σε κατεβάσει στην κόλαση.
«Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι ο άνθρωπος δικαιούται (δικαιώνεται) δια της πίστεως χωρίς έργων του νόμου». (Ρωμαίους3:28)
«Ότι ουδείς δικαιούται δια του νόμου είναι φανερόν. Εξεύρομεν ότι δεν δικαιούται άνθρωπος εξ’ έργων νόμου ειμή δια πίστεως Ιησού Χριστού και ημείς επιστεύσαμεν εις τον Ιησούν Χριστόν δια να δικαιωθώμεν εκ πίστεως Χριστού και ουχί εξ έργων νόμου διότι δεν θέλει δικαιωθή εξ’ έργων νόμου ουδείς άνθρωπος».  (Γαλάτας 2:16 Εφεσίους 2:17—18 –19 ).
«Σεις είσθε οι δικαιώνοντες εαυτούς έμπροσθεν των ανθρώπων αλλ’ ο Θεός γνωρίζει τας καρδίας σας»(Ματθαίος 16:15).
«Τις θέλει εγκαλέσει(κατηγορήσει) τους εκλεκτούς του Θεού Θεός ο δικαιών.(δικαιώνει),(Ρωμαίους8:33—34).

«Δικαιωθέντες λοιπόν εκ πίστεως έχομεν ειρήνην προς τον Θεόν δια του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού» (Ρωμαίους 5:1).
«Όστις παρεδόθη δια τας αμαρτίας ημών (εξ’ αιτίας των αμαρτιών) και ανέστη δια την δικαίωσιν ημών (επειδή εδικαιώθημεν)»(Ρωμαίους 4:25).
«Διότι τον μη γνωρίσαντα αμαρτίαν έκαμεν υπέρ ημών αμαρτίαν δια να γίνωμεν ημείς δικαιοσύνη του Θεού δι’ Αυτού».
(Β΄ Κορινθίους 5:21).
Ο δικαιωμένος αμαρτωλός ντύνεται με ηθική δύναμη!
«Δικαίωση δια πίστεως στον Ιησού Χριστό είναι η μόνη αληθινή βάση ηθικής. Κάθε άλλο θεμέλιο ή διδασκαλία είναι τίποτα περισσότερο από καθαρό εγωισμό. ==ΑΜΗΝ==














«