30--8-*2018---03--ΣΠΟΡΑ ΚΑΙ ΘΕΡΙΣΜΟΣ Χρήστος Φραγκόπουλος.





03
ΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

  Ο νόμος που με αυτόν θα αρχίσουμε τα μελετήματα μας είναι ο νόμος της σποράς και του θερισμού. Αυτός που σπέρνει στη σάρκα θα θερίσει από τη σάρκα φθορά. Αυτό είναι το πρώτο σκέλος. Αυτός που σπέρνει στο Πνεύμα θα θερίσει ζωήν όχι σαν αυτήν που έχουμε όλοι οι άνθρωποι αλλά ζωήν αιώνιον.
  Όταν πάρουμε στο χέρι μας ένα σπόρο δεν έχει καμιά σημασία τι σπόρος είναι μέσα σ’ αυτόν τον σπόρο που το μάτι μας δεν βλέπει απολύτως τίποτα και που στην πρώτη θεώρηση δεν παραλλάζει από ένα ροκανιδάκι δεν μας λέγει τίποτα. Και ακόμα ύστερα από μια τομή αν κοιτάξουμε στο μικροσκόπιο πάλι δεν μας λέγει τίποτα. Και όμως.
Μέσα σ’ αυτό το σποράκι που μπορεί να έχει σχήμα μακρουλό ή σφαιρικό που μπορεί να είναι μικρό ή μεγάλο μέσα σ’ αυτό το σποράκι υπάρχουν τόσα πολλά που τώρα δεν τα βλέπουμε αλλά μη ξεγελαστούμε υπάρχουν όλα μέσα σ’ αυτό. Όταν  πάμε στην Αγία Ειρήνη που πουλάνε φυτά ζητούμε από τον έμπορο γαρύφαλλα πιτσιλωτά που να είναι χρώματος ροζ και να μυρίζουν. Και μας δείχνει τον σπόρο και μάλιστα και μια φωτογραφία που φανερώνει το γαρύφαλλο που θα γίνει από τον σπόρο αυτό. Παίρνουμε στα χέρια μας το σποράκι και είναι σαν ένα μολυβένιο σκάγι. Δεν μπορείς να πιστέψεις αυτό που σου λέγει. Και ρωτάς πάλι απορημένος. Αυτό είναι το γαρύφαλλο που σου ζήτησα; Μάλιστα. Αυτό  είναι δεν βλέπω τίποτα. Και όμως. Μέσα σ’ αυτό το σποράκι υπάρχει ολόκληρο αυτό το φυτό της γαρυφαλλιάς με το λουλούδι με το χρώμα και με το άρωμα. Υπάρχει αυτό και μόνον αυτό.


Τίποτα άλλο. θάρθει κάποια ώρα όταν ο σπόρος αυτός ακολουθήσει μια ορισμένη σειρά. Θάρθει κάποια ορισμένη σειρά. Το φυτό με το λουλούδι που ήδη υπάρχει μέσα του αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία γι’ αυτό το περιμένουμε ξέροντας πως ήδη υπάρχει μέσα του θα ξεδιπλωθεί θα αναπτυχθεί και θα δούμε τότε και θα θαυμάσουμε ή θα λυπηθούμε ανάλογα με τις προσδοκίες μας για το αποτέλεσμα. Μονάχα η πείρα μπορεί να μας προμαντέψει και να μας καθοδηγήσει από πιο σπόρο θα βγει το λουλούδι που θέλουμε. Το μάτι δεν βλέπει και δεν διακρίνει τίποτα ούτε και στο μικροσκόπιο.

  Καμιά δύναμηδεν μπορεί να μεταβάλλει τη φύση του σπόρου και να τον κάνει να αλλάξει το αποτέλεσμα και να βγάλει κάτι άλλο από εκείνο που ο θεός έταξε να έχει μέσα του και που μόνον αυτό μπορεί να παράγει ή να προσφέρει. Ένας σπόρος από γαϊδουράγκαθο να τον βάλεις στις καλύτερες σέρρες του Αγαλλιώτη και να τον ποτίζεις με ροδόσταμο και ότι άλλο αν κάνεις θα έλθει η ώρα που θα βγάλει από μέσα του εκείνο που έχει και που οπωσδήποτε θα είναι γαϊδουράγκαθο. Το μόνο που μπορεί να επιτύχουμε είναι το βλαστάρι και ο καρπός να είναι πιο μεγάλος μα πάντα γαϊδουράγκαθο. Καμιά δύναμη δεν μπορεί να αλλάξει τη φύση του σπόρου. Ούτε υγρασία ούτε θερμοκρασία ούτε λίπασμα μπορούν να ενεργήσουν στον τομέα αυτό. ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ













......................