8-2-2016------ 02--ΤΥΧΙΚΟΣ-ΜΑΙΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2001



02

Παίρνοντας όμως αφορμή από τη συζήτηση αυτή, ο Κύριος συνέχισε να μιλάει προειδοποιώντας τους ακροατές Του ότι "Εάν δεν μετανοήτε, πάντες ομοίως θέλετε απολεσθή". Δεν εννοούσε βέβαια ότι τα δυστυχήματα αυτά θα επαναλαμβάνονταν με τον ίδιο τρόπο αφού ούτε ο Πιλάτος σκότωνε συστηματικά λάτρεις στο Ναό της Ιερουσαλήμ, ούτε ο πύργος του Σιλωάμ έπεσε ξανά για να πλακώσει εκείνους που βρίσκονταν από κάτω, ούτε βέβαια όλοι οι αμαρτωλοί πεθαίνουν από ατυχήματα ή βίαιες εκδηλώσεις.
KOYKIA TOY 2016

Άρα εκείνο που ήθελε να πει ο Κύριος δεν ήταν ο μηχανισμός και το μέσο αλλά πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο θάνατος θα τους βρει το ίδιο απροετοίμαστους. Αυτό είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί, επειδή η μακροθυμία του Θεού για τους ανθρώπους δεν θα είναι παντοτινή.

Οι πιστοί δεν εξαιρούνται

Κάποιοι επικαλούνται έναν άλλο λόγο του Χριστού, που λέει: "Δύο στρουθία δεν πωλούνται διΆ εν ασσάριον; και εν εξ αυτών δεν θέλει πέσει επί την γην, άνευ του θελήματος του Πατρός σας. Υμών δε και αι τρίχες της κεφαλής είναι πάσαι ηριθμημέναι. Μη φοβηθήτε λοιπόν^ πολλών στρουθίων διαφέρετε σεις" (Ματθ. 10/ι/29-31) και ισχυρίζονται ότι όλα τα ορίζει ο Πατέρας. Αυτό το συμπέρασμα το βγάζουν απομονώνοντας τη φράση αυτή του Κυρίου από το συμφραζόμενο, και οδηγούνται σε θέσεις που είναι τουλάχιστον ΑΔΙΕΞΟΔΕΣ.

Αν ο Χριστός εννοούσε με τα παραπάνω λόγια Του, ότι οι χριστιανοί έχουν "το κοκαλάκι της νυχτερίδας" και δεν παθαίνουν τίποτα, πώς θα εξηγήσουμε ότι οι άρρωστοι ήταν και είναι αναρίθμητοι; Επίσης δεν μας διαφεύγει το ενδεχόμενο ότι μπορεί να βρισκόμαστε αύριο στη θέση τους εμείς οι ίδιοι.
 Το πρώτο που μπορεί και πρέπει να λεχθεί είναι ότι ο Χριστός ποτέ δεν είπε ότι οι χριστιανοί σΆ αυτή τη ζωή "θα καλοπερνάνε". Το ευαγγέλιο δεν λέει πουθενά ότι οι χριστιανοί δεν θα πονάνε, δεν θα φτωχαίνουν, δεν θα υποφέρουν?
 Αυτά τα ισχυρίζονται -αναίσχυντα και χωρίς να φοβούνται τον Θεό- κάποιοι ευφυείς "διδάσκαλοι" που παίζουν με τα λόγια της Βίβλου για να λένε εκείνα που γαργαλίζουν τα ώτα των ακουόντων, συνήθως προς ίδιον όφελος.

Πριν ο Χριστός μιλήσει περί "ηριθμημένων τριχών" και "στρουθίων", τους είπε ότι εξαιτίας της χριστιανικής τους ιδιότητας θΆ αντιμετώπιζαν πάρα πολύ σκληρές συνθήκες μεταξύ των οποίων και ο μαρτυρικός τους θάνατος: "Μη φοβηθήτε από των αποκτεινόντων το σώμα, την δε ψυχήν μη δυναμένων να αποκτείνωσι^ φοβήθητε δε μάλλον τον δυνάμενον και ψυχήν και σώμα να απολέση εν τη γεέννη" (Ματθ. 10/ι/28).
 Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι ο Θεός γνωρίζει τα πάντα, όπως επίσης και ότι είναι δυνατός να ρυθμίζει ως και τις παραμικρές λεπτομέρειες στη ζωή των ανθρώπων, όταν και εφόσον το κρίνει απαραίτητο.

 Όμως ο Χριστός λέει ότι οι οπαδοί Του θα μπορούσαν και να πεθάνουν ακόμη για χάρη του ονόματός Του. Όχι μόνο δεν τους εξασφαλίζει μακροημέρευση και καλοπέραση, αλλά τους προειδοποιεί ότι, αφού προηγούμενα θα είναι "μισούμενοι υπό πάντων διά το όνομά μου" (εδ. 22), τελικά μπορεί και να τους θανατώσουν? "Θα σας σκοτώσουν", τους λέει, όμως "μην φοβηθείτε γιΆ αυτό, επειδή ο Θεός έχει τον τρόπο να σας χαρίσει μιαν άλλη ζωή η οποία έχει και την πραγματική αξία".


……………