23—2—2017—ΠΕΜΠΤΗ------14------ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΜΑΣ- ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΓ. ΓΡΑΦΗΣ ΣΠΥΡΟΥ ΦΙΛΟΥ-----14-----Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ--


23—2—2017—ΠΕΜΠΤΗ
Ο  ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ( Υπό Ανδρέα Τσαγκαλίδη
14
Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

«Ο Ιησούς Χριστός όστις έδωκεν εαυτόν δια τας αμαρτίας υμών δια να ελευθερώσει ημάς εκ του παρόντος πονηρού αιώνος κατά το θέλημα του Θεού και Πατρός ημών.(Γαλάτας α:4).
Στην μεγάλη αυτή ημέρα του Ισραήλ όταν ο Αρχιερεύς έκανε τον ετήσιο εξιλασμό ράντιζε με το αίμα της θυσίας όλα τα σκεύη της σκηνής και αυτό  σήμαινε ότι ο δρόμος πλέον ήταν ανοιχτός για την εισαγωγή στην απόλαυση όλων των ευλογιών που αυτά αντιπροσώπευαν. Έτσι με τον ραντισμό του αίματος του εξιλασμού όλα τα πράγματα που τυπικώς ήσαν αφιερωμένα στο Ναό προσφέρθηκαν ελεύθερα στο λαό. 


Γι’ αυτό στην προς (Ρωμαίους η 32)διαβάζουμε: «Επειδή όστις τον ίδιον εαυτού  Υιόν δεν εφείσθη αλλά παρέδωκεν αυτόν υπέρ πάντων ημών πως και μετ’ αυτού δεν θέλει χαρίσει εις ημάς τα πάντα;» Πώς να τα δώσει ο Θεός όλα αυτά αφού όλα εκείνα που χρειαζόμαστε για την ευσέβεια αγοράστηκαν για μας δια του θανάτου του Υιού αυτού; Ο Ιησούς είπε στους μαθητάς Του: «Αιτείτε και θέλει σας δοθεί. Ζητείτε και θέλετε ευρεί». Τι είναι λοιπόν τα ιδιαίτερα εκείνα προνόμια και οι ευλογίες που αγοράσθηκαν δια του αίματος του σταυρού Αυτού και μας δόθηκαν ως κληρονομιά στο θάνατο Του;   

1/. Ο Χριστός απέθανε για μας για να αγοράσει την ελευθερία μας από όλη την ανομία(Τίτος β:14). Η ανομία έχει δύο όψεις: Την παθητική και την ενεργητική ως κατάστασης και ως πράξης.  Ως κατάστασης σημαίνει ανισότητα ως πράξης
σημαίνει αδικία. Η φυσική στάσης του ανθρώπου ενώπιον του Θεού δεν είναι σωστή δεν υπάρχει ισότης και ενότης σκοπών και έτσι τα έργα του ανθρώπου είναι άδικα για τον Θεό. Ονομάζονται «πονηρά έργα». Και από τα έργα αυτά της αδικίας και από την άνιση φύση που είναι ο αρχηγός τους μας ελευθερώνει το πολύτιμο αίμα του Χριστού. Το να λυτρωθείς από κάθε τι που εμποδίζει την ψυχή από του να ομοιάσει εκείνον που πέθανε για τις αμαρτίες μας.
Προσθήκη λεζάντας
Εάν δεν είμαστε απελεύθεροι από όλες αυτές τις διαθέσεις της ψυχής που αμαυρώνουν την ισότητα μας με το Θείο Σχέδιο τότε ο Σταυρός του Χριστού δεν ξεπλήρωσε το σκοπό του σε μας.
2/. «Αυτός απέθανε για μας ο δίκαιος υπέρ των αδίκων για να μας φέρει στον Θεό».(Α΄ Πέτρου γ:18). Ο σκοπός του θανάτου του Χριστού δεν ήταν μόνο να μας ελευθερώσει από όλη την ενοχή και την ανομία αλλά για να μας φέρει προς τον Θεόν. «Προσήλθατε—λέγει ο συγγραφεύς της προς Εβραίους επιστολής—εις τον Ιησούν τον μεσίτην και εις αίμα καθαρισμού…και εις την πόλην του Θεού του ζώντος» (Εβραίους ιβ:22—24).
Το να φερθείς στον Θεό όχι σαν ένας εγκληματίας αλλά ως ένας αγορασμένος με το αίμα υιός είναι μεγάλος θρίαμβος του Σταυρού του Χριστού. Αλλά πως μπορεί ο θάνατος του Χριστού να μας φέρει στον Θεό;
Κατά πρώτον μας φέρνει στη γνώση του Θεού.  Εμείς ποτέ δεν μπορούσαμε να εννοήσομε την άπειρη αγάπη και το έλεος του Θεού που απέστειλε τον Υιόν Του να υποφέρει και να πεθάνει για τους ασεβείς. Δια θανάτου του Υιού Του ο Θεός μας έδωσε μια νέα και πλήρη αποκάλυψη του Εαυτού Του. 
Δεύτερον τα παθήματα του Χριστού μας φέρνουν στην εύνοια του Θεού. Συμφιλιωθήκαμε με τον θεό δια του θανάτου του Υιού Του.
Τρίτον δια του θανάτου Αυτού λάβαμε δια πίστεως την ομοιότητα του Θεού και γίναμε «Κοινωνοί Θείας φύσεως».
Τέταρτον φερθήκαμε στην απόλαυση του Θεού και τελικώς θα φερθούμε στον Οίκο και στην άμεση Παρουσία του Θεού. Ο σκοπός μας στο Θεό αλλά να φέρει την καθημερινή μας ζωή σε
ευγνώμονα και μακαρία αφιέρωση στο θέλημα Του. Η δύναμης του Σταυρού Του σε έφερε στον Θεόν;
3/. Αυτός απέθανε για μας για να λάβωμεν την υιοθεσία. «εξαπέστειλε ο Θεός τον Υιόν αυτού…..δια να μας εξαγοράσει….δια να λάβωμεν την υιοθεσίαν» (Γαλάτας δ:5). Το προνόμιο της υιοθεσίας αγοράσθηκε δια του αίματος του Σταυρού αυτού. Προτού καλέσουμε τον Θεό Πατέρα μας πρέπει να ελευθερωθούμε από το βάρος της ενοχής και την δύναμη του Νόμου. Προτού  ο Θεός μας αναγνωρίσει ως υιούς Του πρέπει και εμείς να φέρουμε την εικόνα Του και να εκπληρώσουμε όλες τις δίκαιες απαιτήσεις του αγίου Νόμου.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ





……..