3-1-2021- Η Έρημος 

 (αποσπάσματα από  την ομιλία Γ. Γούδα Θεσσαλονίκη)

Αγ. Γραφή Σ. Φίλου

Μέρος πρώτο

01

Η έρημος του Θεού  και η πολυτιμότητα της στην ζωή του πιστού η έρημος  που είναι από τον Θεό. Η έρημος την δική μου και δική σου ζωή. Η έρημος είναι παιδεία που κάθε πιστός οφείλει να γνωρίζει.

Εβραίους επιστολή μας λέει έγιναν μέτοχοι πάντες της αγιότητας του Θεού. Δεν υπάρχει αληθινό παιδί πιστό του Κυρίου που να μην βιώσει την έρημο. Είναι  ένα μάθημα που κάθε πιστός κάθε παιδί του Θεού που να περνά σε τακτικά χρονικά στάδια την παιδεία αυτή της ερήμου για να μας καταρτίζει ώστε να γίνουμε μέτοχοι της αγιότητας του Θεού.. Εβραίους 12:10 10 Επειδή, εκείνοι μεν για λίγο καιρό μάς παιδαγωγούσαν, σύμφωνα με την αρέσκειά τους· ο Θεός, όμως, για το συμφέρον μας, για να γίνουμε μέτοχοι της αγιότητάς του.

Όταν τον λατρεύουν τα ουράνια όντα λένε : Άγιος, άγιος...για να γίνουμε λοιπόν μέτοχοι Ο Κύριος μας λέγει για την άμπελο.

Ιωάννης 15:

1 Εγώ είμαι η άμπελος η αληθινή, και ο Πατέρας μου είναι ο γεωργός. 2 Κάθε( Πάν) κλήμα σε μένα, το οποίο δεν φέρνει καρπό, το αποκόπτει· και καθένα το οποίο φέρνει καρπό, το καθαρίζει, για να φέρει περισσότερο  Το καθαρίζει για να φέρει περισσότερο καρπό. 

μια ανατολή

Ιώβ 23:8

1 ΚΑΙ ο Ιώβ απάντησε, και είπε: 2 Και τη σημερινή ημέρα είναι πικρό το παράπονό μου· η πληγή μου είναι βαρύτερη από τον στεναγμό μου. 3 Είθε να ήξερα πού να τον βρω! Θα πήγαινα μέχρι τον θρόνο του· 4 θα εξέθετα μπροστά του κρίση, και θα γέμιζα το στόμα μου με αποδείξεις· 5 θα γνώριζα τα λόγια, που θα μου αποκρινόταν, και θα καταλάβαινα τι θα μου έλεγε. Μήπως θα διαμάχεται μαζί μου με πλήθος δύναμης; Όχι· αλλά, θα έβαζε σε μένα την προσοχή του.Τότε, ο δίκαιος μπορούσε να συζητήσει μαζί του· και θα ελευθερωνόμουν από τον κριτή μου για πάντα.8 Ιδού, υπάγω εμπρός, αλλά δεν είναι· και οπίσω, αλλά δεν βλέπω αυτόν· 9 εις τα αριστερά, όταν εργάζηται, αλλά δεν δύναμαι να ίδω αυτόν. Κρύπτεται εις τα δεξιά, και δεν βλέπω αυτόν.10 Γνωρίζει όμως την οδόν μου· με εδοκίμασε· θέλω εξέλθει ως χρυσίον. 11 Ο πους μου ενέμεινεν εις τα βήματα αυτού· εφύλαξα την οδόν αυτού και δεν εξέκλινα·

μια κοκκινη ανατολη πολυ πρωι

Τι έβγαλε από τον Ιώβ ο οποίος είχε παράπονο που περνούσε από την έρημο της αρρώστιας του.

Ο Ιώβ ακόμα δεν είχε δει το βάθος και την απατηλότητα της δικής του καρδιάς και ο ουρανός παραμένει κλειστός χωρίς απάντηση.

......

8 Δέστε, πηγαίνω μπροστά, αλλά δεν είναι· και πίσω, αλλά δεν τον βλέπω·

10 Γνωρίζει, όμως, τον δρόμο μου· με δοκίμασε· θα βγω σαν χρυσάφι...

Πολλοί σαν και μένα πέρασαν την έρημο.

Η έρημος είναι απαραίτητη κάθε πιστού παιδιού του Θεού είναι όμως και παράλληλα η υποσχόμενη γη.

Μέσα στην έρημο τους ακολουθούσε η νεφέλη. Και κατά την εντολή του Θεού σηκώνονταν και κατά την εντολή πορευόταν ή κατασκήνωνε.

Μόλις η Νεφέλη σηκωνόταν από πίσω αμέσως ο λαός ακλουθούσε.

Τους βγάζει υπερφυσικά  θαυμαστά μέσα από την ερυθρά θάλασσα και στάθηκε η Νεφέλη στην έρημο όχι στην Όαση, αυτοί θα περίμεναν στην Όαση. Και  το νερό δεν υπήρχε. Υπήρχαν νερά αλλά μόλις πήγαν να πιουν ήταν πικρά.

Και τότε αρχίζουν τα γιατί.

Τότε ο διάβολος το πρώτο πράγμα που θέλει να πετύχει είναι να ψιθυρίσει: λάθος έκανε ο Θεός.

Όμως Δόξα στο Όνομα Του δεν κάνει λάθος ο Θεός.

Εμείς μόνο να προσέξουμε να περπατούμε μαζί του πίσω από την Νεφέλη.

Είναι ένα εδάφιο που Το χρειάζεται η εκκλησία εσπευσμένα.

Α΄ Χρονικών 12:32-33

32 Και από τους γιους τού Ισσάχαρ, άνδρες συνετοί στη γνώση των καιρών, ώστε να γνωρίζουν τι έπρεπε να κάνει ο Ισραήλ· οι αρχηγοί τους ήσαν 200· και όλοι οι αδελφοί τους κάτω από τη διαταγή τους.

33 Από τον Ζαβουλών όσοι έβγαιναν σε πόλεμο, που παρατάσσονταν σε μάχη, με όλα τα όπλα τού πολέμου, 50.000, μάχιμοι από παράταξη, όχι με διπλή καρδιά.

Η έρημος και η κοιλάδα ποτέ δεν θα σε αφήσουν να είσαι ο ίδιος μετά την πήρα σου από όταν μπήκες.

Ποτέ δεν είσαι ίδιος μετά την θλίψη. Είτε η θλίψη θα γίνει βάραθρο να ανέβεις πιο ψηλά η βάραθρο να γκρεμιστείς. «Και οι γιοί τού Ισσάχαρ, έγιναν άνδρες συνετοί στη γνώση των καιρών»...

Γιατί αν ξέρω τι εργάζεται ο Θεός στην ζωή μου τότε θα τοποθετηθώ σωστά.

Εάν δεν καταλάβω τι κάνει ο Θεός μέσα από ην κοιλάδα μέσα από την έρημο και την θλίψη στην ζωή μου την παιδία τότε θα κάνω λάθος.

Λουκάς 12: 54-56

Έλεγε δε και προς τα πλήθη: Όταν δείτε το σύννεφο να ανυψώνεται από δυσμάς, λέτε αμέσως: Έρχεται βροχή· και γίνεται έτσι·

55 και όταν δείτε τον νοτιά να πνέει, λέτε ότι: Θα είναι καύσωνας· και γίνεται.

56 Υποκριτές, το πρόσωπο της γης και του ουρανού ξέρετε να το διακρίνετε· τούτον, όμως, τον καιρό πώς δεν τον διακρίνετε;

Ησαΐας 61:3

Για  να καθορίσω σ' αυτούς που πενθούν στη Σιών, να τους δώσω ωραιότητα, αντί για στάχτη, λάδι ευφροσύνης, αντί για πένθος, στολή αίνεσης, αντί τού πνεύματος της αποθάρρυνσης· για να ονομάζονται δέντρα δικαιοσύνης, φύτεμα του Κυρίου, για δική του δόξα.

Ανάμεσα στο φύτευμα  του Κυρίου για να γίνω δέντρο δικαιοσύνης για την δική του δόξα, υπάρχει ξανά και ξανά η έρημος η παιδία Υπάρχει το κλάδεμα του Θεού. Είναι  αδύνατον να θερίζω σε καιρό φυτεύματος και σποράς αν δεν φυτέψω στον καιρό του και δεν σπείρω και στον καιρό του θερισμού να θερίσω και να συνάξω.

Είναι ανάγκη να καταλάβουμε την περίοδο της προετοιμασίας της σποράς του καθαρίσματος του κλαδέματος ή ακόμα και του εμβολιασμού.

Στον Ησαΐα Είναι η όμορφη εικόνα με τον αμπελώνα του Κυρίου

Ησαΐας 5:1:

1 ΤΩΡΑ θα ψάλω στον αγαπημένο μου ένα τραγούδι τού αγαπητού μου για τον αμπελώνα του.

Ο αγαπημένος μου είχε έναν αμπελώνα επάνω σε παχύτατο λόφο.

2 Και τον έφραξε ολόγυρα, και συγκέντρωσε απ' αυτόν τις πέτρες, και τον φύτεψε με τα πλέον εκλεκτά κλήματα, και έκτισε στο μέσον του έναν πύργο, κι ακόμα κατασκεύασε μέσα σ' αυτόν ένα πατητήρι· και περίμενε να κάνει σταφύλια, αλλά έκανε αγριοστάφυλα.

3 Και τώρα, κάτοικοι της Ιερουσαλήμ, και άνδρες τού Ιούδα, κρίνετε, παρακαλώ, ανάμεσα σε μένα και στον αμπελώνα μου.

4 Τι ήταν δυνατόν να κάνω ακόμα στον αμπελώνα μου, και δεν του το έκανα σ' αυτόν; Γιατί, λοιπόν, ενώ περίμενα να κάνει σταφύλια, έκανε αγριοστάφυλα;

5 Τώρα, λοιπόν, θα σας αναγγείλω τι θα κάνω εγώ στον αμπελώνα μου· θα αφαιρέσω τον φραγμό του, και θα καταφαγωθεί· θα χαλάσω τον τοίχο του, και θα καταπατηθεί·

6 και θα τον κάνω έρημο· δεν θα κλαδευτεί ούτε θα σκαφτεί, αλλ' εκεί θα βλαστήσουν τριβόλια και αγκάθια· θα προστάξω ακόμα τα σύννεφα να μη βρέξουν επάνω του βροχή.

7 Αλλά, ο αμπελώνας τού Κυρίου των δυνάμεων είναι ο οίκος Ισραήλ, και οι άνδρες τού Ιούδα, το αγαπητό του φυτό·

και περίμενε κρίση, εντούτοις, δέστε, καταδυνάστευση· δικαιοσύνη, εντούτοις, δέστε, κραυγή.

Αλλοίμονο μας αν πάψει ο μεγάλος γεωργός να κλαδεύει  για να καρποφορήσουμε και τον απογοητεύσουμε.

Ιερεμίας 48 11:

11 Ο Μωάβ στάθηκε ατάραχος από τη νιότη του, και αναπαυόταν επάνω στον τρυγητό του,

και δεν άδειασε από δοχείο σε δοχείο ούτε πήγε σε αιχμαλωσία·

γι' αυτό, η γεύση του έμεινε σ' αυτόν, και η μυρουδιά του δεν άλλαξε.

.........................

Όταν μας παραλαμβάνει ο Θεός το άρωμα μας δεν είναι καλό δεν μυρίζουμε όμορφα.

Και για να αποκτήσουμε το άρωμα που θέλει θα μας πηγαίνει σε τακτικά χρονικά διαστήματα από αγγείο σε αγγείο για να αλλάζει την τωρινή μας γεύση και άρωμα. Να γίνουμε δική του γεύση, Να γίνουμε δικό του άρωμα.

Αν μπορούσε το δεντράκι η το κλήμα να μιλήσει όταν το κλαδευτήρι κόβει θα του έλεγε: Κύριε πονώ.

Στην προσευχή μας μπορούμε να λέμε Κύριε πονώ αλλά εσύ θέλεις από μένα έναν καρπό και να σου τον δώσω πάλι εσύ βοήθησε με.

Ο νους μας δεν πάει τι ακριβώς θα βγάλει από μένα η από σένα ο Κύριος με το κλάδεμα του πόνου η την ταλαιπωρία της ερήμου.

Ο Θεός ετοιμάζει και εκπαιδεύει το παιδί του. Ο γενικός σκοπός του είναι να γίνουμε μέτοχοι της αγιότητας του, και για κάθε πνοή του Αγίου Πνεύματος. Ο Θεός αποφασίζει πως και πόσο θα δακρύσουν τα μάτια μου. Ο  Θεός εκπαιδεύει κάθε παιδί του για κάθε πνοή του αγίου Πνεύματος.

Πρέπει να γίνει μέσα στην πνευματική μας ζωή αναζωπύρωση κατά διαστήματα. Όπως μια φωτιά στο τζάκι άμα πάει να σβήσει χρειάζεται ξύλα να ξανανάψει η φωτιά. Είμαι είσαι είμαστε έτοιμοι να καούμε για να αναζωπυρωθούμε δια Πνεύματος αγίου;

Αν ναι ετοιμάσου για την έρημο πιστέ.

Ιάκωβος 1:

2 Κάθε χαρά θεωρήστε, αδελφοί μου, όταν περιπέσετε σε διάφορους πειρασμούς·

3 γνωρίζοντας ότι η δοκιμασία της πίστης σας εργάζεται υπομονή·

4 η δε υπομονή ας έχει τέλειο έργο, για να είστε τέλειοι και ολόκληροι, χωρίς να είστε σε τίποτε ελλιπείς.

5 Αν, όμως, κάποιος από σας είναι ελλειπής σε σοφία, ας ζητάει από τον Θεό, που δίνει σε όλους πλούσια, και χωρίς να ονειδίζει· και θα του δοθεί.

6 Ας ζητάει, όμως, με πίστη, χωρίς να διστάζει καθόλου· επειδή, αυτός που διστάζει μοιάζει με κύμα της θάλασσας, που κινείται από τους ανέμους και συνταράζεται.

7 Επειδή, ας μη νομίζει ο άνθρωπος εκείνος ότι θα πάρει κάτι από τον Κύριο.

8 Άνθρωπος δίγνωμος είναι ακατάστατος σε όλους τούς δρόμους του.

Αν είσαι αδύναμος αν .. ζήτα σοφία από τον Θεό όταν βρίσκεσαι στην έρημο για να πράξεις.

(5 Αν, όμως, κάποιος από σας είναι ελλειπής σε σοφία, ας ζητάει από τον Θεό, που δίνει σε όλους πλούσια, και χωρίς να ονειδίζει· και θα του δοθεί).

Εδώ εννοεί όταν βρίσκεσαι στην έρημο και σου κόβονται τα πόδια από τα διαφορά που σε περικυκλώνουν σε πιέζουν τότε να εντείνεις την προσευχή σου με εμπιστοσύνη και να ζητάς λύση από εκείνον και πάνω από όλα σοφία να το αντιμετωπίσεις το πρόβλημα σου.

Μη ζητήσεις διέξοδο μην πάρεις τα πράγματα στα χέρια σου χωρίς προηγουμένως να καταλάβεις το γιατί αυτό γίνεται. Μόνο  σοφία να ζητούμε και να ανοίξει τον νου μας το γιατί χωρίς να αμαρτάνουμε με περεταίρω σκέψεις και ενέργειες

Αν δεν καταλάβω το γιατί η έρημος παρατείνεται.

Ο Λόγος του Θεού είναι 11 μέρες είναι από το όρος Χωρίβ έως  την κάδης βαρνή

11 μέρες και έκαναν 40 χρόνια γιατί δεν κατάλαβε την έρημο του Θεού στην ζωή του. Ένα ταξίδι σύντομο κράτησε 40 χρόνια ενώ ο Θεός τους περνούσε από εκεί για να τους εκπαιδεύσει, να τους ωριμάσει να τους κάνει πολεμιστές δικούς του αγιασμένους εκείνοι δυστυχώς δεν το κατάλαβαν. Είδαν  λάθος την Έρημο.

Είδαν την έρημο σαν λάθος του Μωυσή και του Ααρών. Και θυμήθηκαν τα πράσα τα πεπόνια και τα καζάνια του κρέατος της Αιγύπτου και τους θεούς της Αίγυπτου έφτιαξαν για να βοηθηθούν.

Αφού τα θυμήθηκαν και τα επιθύμησαν είπαν: είθε να πεθαίναμε παρά να ήμασταν εδώ. Και αυτό έγινε. Λάθος κατάλαβαν λάθος ευχηθήκαν.

Α΄ Κορινθίους 10:9-11

9 Ούτε να πειράζουμε τον Χριστό, όπως και μερικοί απ' αυτούς τον πείραξαν, και απωλέστηκαν από τα φίδια.

10 Ούτε να γογγύζετε, όπως και μερικοί απ' αυτούς γόγγυσαν, και απωλέστηκαν από τον εξολοθρευτή άγγελο.

11 Όλα αυτά έγιναν παραδείγματα σ' εκείνους, και γράφτηκαν για τη νουθεσία μας, στους οποίους έφτασαν τα τέλη των αιώνων.

Όταν το έγραψε ο απ. Παύλος στην εποχή του πόσο επίκαιρο είναι και σήμερα.

Να είμαστε σίγουροι (πεπεισμένοι) ότι μετά την έρημο μας περιμένει μια γη της επαγγελίας. Μας περιμένει να την απολαύουμε με τον Θεό μας.

Η γη της επαγγελίας δεν είναι ο ουρανός.

Είναι ότι κατακτάς εδώ πέρα. στο ουρανό δε θα έχει ούτε Αμαλικίτες ούτε Χαναανίτες δεν υπάρχει εκεί εχθρός. Εδώ υπάρχει ο εχθρός και ο πόλεμος. Εδώ έχουμε μέρη που έδωσε ο Κύριος να κατακτήσουμε και δεν το κάνουμε. (κατακτήσεις πνευματικέςΟ Θεός μας, μας θέλει δυνατούς ώριμους στην έρημο.

Να προσέξουμε δύο πράγματα:

Η όραση (οραματισμός) και η βεβαιότητα υποσχόμενη γη μας δίνουν θάρρος μας δίνουν κουράγιο στην περίοδο της ερήμου.

Η έρημος δεν αποτελεί τιμωρία του Θεού η αποδοκιμασία. Τότε ο Ιησούς εφέρθει υπό του Πνεύματος του Αγίου εις την έρημο για να πειραχθεί αφού πρώτα κατέβηκε το Πνεύμα το Άγιο και ακούστηκε η μαρτυρία του πάτερα ότι αυτός είναι ο γιος μου, μετά εφέρθει..στην έρημο.

Όταν  του αντιστάθηκε και τον πολέμησε με τον Λόγο και έφυγε ο διάβολος κατέβηκαν από τον ουρανό  άγγελοι και  τον υπηρετούσαν. Τι όμορφη εικόνα. Αν εμεις σταθούμε με σοφία και εμπιστοσύνη σε Αυτόν τότε ο διάβολος θα φύγει και οι άγγελοι θα μας παρηγορήσουν. ούτε τιμωρία ούτε αποδοκιμασία είναι η έρημος.

Η τιμωρία έρχεται όταν δεν καταλάβω την έρημο και πάρω την κατάσταση στα χέρια μου.

Ευλογία Κυρίου αμήν S.Cha

Συνεχίζεται