Μας έπιασε μέχρι το μεσημέρι ένας χιονιάς χθες 16-1-2021
17-1-2021---μέρος τριτον

ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ

Μεταφορά της Αγίας Γραφής Σπύρου Φίλου

31    

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑΤΟ

9

ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ

Όπως ακριβώς υπάρχει διάβολος έτσι υπάρχουν και κάποια άλλα όντα τα οποία δημιουργήθηκαν με σκοπό να υπηρετούν την εκτέλεση θείων σχεδίων και τα οποία η Βίβλος ονομάζει Αγγέλους. Κι ο σατανάς βέβαια ήταν και είναι ένας άγγελος ένας αποστάτης άγγελος που έχασε την αρχική του θέση. Στο σχετικό κεφάλαιο του βιβλίου αυτού που πραγματεύεται περί Σατάν αποδεικνύεται σαφώς ο παραπάνω ισχυρισμός. Σ’ αυτό όμως το κεφάλαιο θα ασχοληθούμε με τους αγγέλους που είναι λειτουργικά πνεύματα του Θεού.

 

Α΄ η ύπαρξης Αγγέλων

 

Η βίβλος μας διαβεβαιώνει περί της υπάρξεως.

Ο Ματθαίος αναφέρει πως όταν τελείωσαν οι πειρασμοί του Ιησού «άγγελοι προσήλθαν και υπηρέτουν αυτόν».

Ματθαίος 4:11

11 Τότε, ο διάβολος τον αφήνει· και ξάφνου, ήρθαν κοντά του άγγελοι και τον υπηρετούσαν.

…..

Ο Ιησούς επιβεβαίωσε την ύπαρξή τους λέγοντας:

10 Προσέχετε μη καταφρονήσητε ένα των μικρών τούτων· διότι σας λέγω ότι οι άγγελοι αυτών εν τοις ουρανοίς διαπαντός βλέπουσι το πρόσωπον του Πατρός μου του εν ουρανοίς.

Ματθαίος 18:10

10 Προσέχετε, μη καταφρονήσετε ένα από τούτα τα μικρά· επειδή, σας λέω, ότι οι άγγελοί τους στους ουρανούς βλέπουν ακατάπαυστα το πρόσωπο του Πατέρα μου, που είναι στους ουρανούς.

…..

Ομιλώντας ο Κύριος για την Δευτέρα Του έλευση είπε:

«32 Περί δε της ημέρας εκείνης και της ώρας ουδείς γινώσκει, ουδέ οι άγγελοι οι εν ουρανώ, ουδέ ο Υιός, ειμή ο Πατήρ».

Μάρκος 13:32

32 Όσο για την ημέρα εκείνη και την ώρα δεν γνωρίζει κανένας ούτε οι άγγελοι, που είναι στον ουρανό, ούτε ο Υιός, παρά μονάχα ο Πατέρας.

….

Ο Παύλος ισχυρίζεται επίσης ότι υπάρχουν άγγελοι:

«18 Ας μη σας στερήση μηδείς του βραβείου με προσποίησιν ταπεινοφροσύνης και με θρησκείαν των αγγέλων, εμβατεύων εις πράγματα τα οποία δεν είδε, ματαίως φυσιούμενος υπό του νοός της σαρκός αυτού»,

Κολοσσαεις 2:18

18 Κανένας ας μη σας στερήσει το βραβείο, με προσποίηση ταπεινοφροσύνης, και με θρησκεία των αγγέλων, ασχολούμενος με πράγματα που δεν είδε, φουσκώνοντας μάταια από τον νου τής σάρκας του,

«7 εις εσάς δε τους θλιβομένους άνεσιν μεθ' ημών, όταν ο Κύριος Ιησούς αποκαλυφθή απ' ουρανού μετά των αγγέλων της δυνάμεως αυτού».

Θεσσαλονικείς Β' 1

7 σε σας, όμως, που θλίβεστε, άνεση μαζί μας, όταν ο Κύριος Ιησούς αποκαλυφθεί από τον ουρανό μαζί με τους αγγέλους τής δύναμής του,

……………………..

Η φύσης των Αγγέλων

 

1/. Οι άγγελοι αναφέρονται εις τας Γραφάς ως «λειτουργικά πνεύματα»

14 Δεν είναι πάντες λειτουργικά πνεύματα εις υπηρεσίαν αποστελλόμενα διά τους μέλλοντας να κληρονομήσωσι σωτηρίαν;

Εβραίους 1:14

14 Δεν είναι όλοι λειτουργικά πνεύματα, που αποστέλλονται προς υπηρεσία, για εκείνους που πρόκειται να κληρονομήσουν σωτηρία;

…..

Είναι υπηρέτες του Θεού που  υπηρετούν τους σκοπούς Του

Ο Θεός είναι: «ο ποιών τους αγγέλους αυτού πνεύματα, τους λειτουργούς αυτού πυρός φλόγα»·

Ψαλμοί 104:4

4 αυτός που κάνει τούς αγγέλους του πνεύματα, τους λειτουργούς του φλόγα φωτιάς·

2/. Οι άγγελοι είναι δημιουργήματα.

Υπήρξε καιρός κατά τον οποίο αυτοί δεν υπήρχαν.

«6 Συ αυτός είσαι Κύριος μόνος· συ εποίησας τον ουρανόν, τους ουρανούς των ουρανών, και πάσαν την στρατιάν αυτών, την γην και πάντα τα επ' αυτής, τας θαλάσσας και πάντα τα εν αυταίς, και συ ζωοποιείς πάντα ταύτα· και σε προσκυνούσιν αι στρατιαί των ουρανών».

Νεεμία 9:

6 Εσύ αυτός είσαι ο μόνος Κύριος· εσύ δημιούργησες τον ουρανό, τους ουρανούς των ουρανών, και ολόκληρη τη στρατιά τους, τη γη, και όλα όσα είναι επάνω σ' αυτή, τις θάλασσες, και όλα όσα είναι μέσα σ' αυτές, κι εσύ ζωοποιείς όλα αυτά· κι εσένα προσκυνούν οι στρατιές των ουρανών.

…..

16 επειδή δι' αυτού εκτίσθησαν τα πάντα, τα εν τοις ουρανοίς και τα επί της γης, τα ορατά και τα αόρατα, είτε θρόνοι είτε κυριότητες είτε αρχαί είτε εξουσίαι· τα πάντα δι' αυτού και εις αυτόν εκτίσθησαν·

Κολοσσαείς 1

16 επειδή, διαμέσου αυτού κτίστηκαν τα πάντα, αυτά που είναι μέσα στους ουρανούς κι αυτά που είναι επάνω στη γη, τα ορατά και τα αόρατα, είτε θρόνοι είτε κυριότητες είτε αρχές είτε εξουσίες, τα πάντα κτίστηκαν διαμέσου αυτού και γι' αυτόν·

…..

3/. Οι άγγελοι είναι αναρίθμητοι.

«11 Και είδον και ήκουσα φωνήν αγγέλων πολλών κυκλόθεν του θρόνου και των ζώων και των πρεσβυτέρων, και ήτο ο αριθμός αυτών μυριάδες μυριάδων και χιλιάδες χιλιάδων»,

Αποκάλυψις 5

11 Και είδα, και άκουσα μια φωνή από πολλούς αγγέλους, ολόγυρα από τον θρόνο και από τα ζώα και από τους πρεσβύτερους· και ο αριθμός τους ήταν μυριάδες μυριάδων, και χιλιάδες χιλιάδων,

…..

22 αλλά προσήλθετε εις όρος Σιών και εις πόλιν Θεού ζώντος, την επουράνιον Ιερουσαλήμ, και εις μυριάδας αγγέλων,

Εβραίους 12

22 αλλά, προσήλθατε στο βουνό Σιών, και σε πόλη τού ζωντανού Θεού, την επουράνια Ιερουσαλήμ, και σε μυριάδες αγγέλων,

4/. Οι άγγελοι δεν διέπονται(εμποδίζονται)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      από τους φυσικούς νομούς.

Όχι μόνο μπορούν να περάσουν από κλειστές θύρες (πόρτες)

Ή από σιδερόφρακτα παράθυρα φυλακών αλλά μπορούν και να υπερπηδήσουν φυσικά εμπόδια και να διασχίσουν τεράστιες αποστάσεις εντός μικρότατου χρονικού διαστήματος.

 Όταν ο Πέτρος κοιμόταν στην φυλακή κάτω από το άγρυπνο μάτι των φυλάκων η Βίβλος μας λέγει ότι:

7 Και ιδού, άγγελος Κυρίου ήλθεν εξαίφνης και φως έλαμψεν εν τω οικήματι· κτυπήσας δε την πλευράν του Πέτρου εξύπνησεν αυτόν, λέγων· Σηκώθητι ταχέως. Και έπεσον αι αλύσεις αυτού εκ των χειρών.

Πράξεις 12

7 Και τότε! ένας άγγελος του Κυρίου ήρθε ξαφνικά, και μέσα στο οίκημα έλαμψε φως· και αφού χτύπησε το πλευρό τού Πέτρου, τον ξύπνησε, λέγοντας: Σήκω γρήγορα. Και οι αλυσίδες του έπεσαν από τα χέρια του. 

………………………….

ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ

Μεταφορά της Αγίας Γραφής Σπύρου Φίλου

32

….

5/. Οι άγγελοι διαφέρουν μεταξύ τους σε βαθμό και δύναμη.

 

Η βίβλος ομιλεί για αρχαγγέλους αγγέλους αρχές δυνάμεις εξουσίες θρόνους κυριότητες

….

16 επειδή δι' αυτού εκτίσθησαν τα πάντα, τα εν τοις ουρανοίς και τα επί της γης, τα ορατά και τα αόρατα, είτε θρόνοι είτε κυριότητες είτε αρχαί είτε εξουσίαι· τα πάντα δι' αυτού και εις αυτόν εκτίσθησαν·

Κολοσσαείς 1

16 επειδή, διαμέσου αυτού κτίστηκαν τα πάντα, αυτά που είναι μέσα στους ουρανούς κι αυτά που είναι επάνω στη γη, τα ορατά και τα αόρατα, είτε θρόνοι είτε κυριότητες είτε αρχές είτε εξουσίες, τα πάντα κτίστηκαν διαμέσου αυτού και γι' αυτόν·

…..

Ο άγγελος τον οποίον ο Θεός έστειλε να βοηθήσει τον Δανιήλ έλαβε μια μάχη εναντίον των δυνάμεων του σκότους και δεν μπόρεσε να υπερισχύσει. Τότε κατέφθασαν ενισχύσεις υπό του Μιχαήλ « ενός εκ των αρχαγγέλων» οι οποίες κατέστησαν ικανό τον πρώτο άγγελο να δώσει την ενίσχυση που είχε ανάγκη ο Δανιήλ. Αφού δε αυτός τελείωσε το έργο του είπε τα εξής:

Δανιήλ 10:8-21

8 Εγώ, λοιπόν, έμεινα μόνος, και είδα αυτή τη μεγάλη όραση, και δεν απέμεινε δύναμη μέσα μου· και η ζωτικότητά μου μεταστράφηκε μέσα μου σε μαρασμό, και δύναμη δεν έμεινε μέσα μου.

9 Άκουσα, όμως, τη φωνή των λόγων του· και ενώ άκουγα τη φωνή των λόγων του, εγώ ήμουν βυθισμένος σε βαθύ ύπνο επάνω στο πρόσωπό μου, και το πρόσωπό μου ήταν επάνω στη γη.

10 Και ξάφνου, με άγγιξε ένα χέρι, και με σήκωσε επάνω στα γόνατά μου, και στις παλάμες των χεριών μου·

11 και μου είπε: Δανιήλ, άνδρα υπερβολικά αγαπητέ, εννόησε τα λόγια, που εγώ μιλάω σε σένα, και στάσου όρθιος· επειδή, σε σένα στάλθηκα τώρα. Και όταν μου μίλησε αυτό τον λόγο, σηκώθηκα έντρομος.

12 Και μου είπε: Μη φοβάσαι, Δανιήλ· επειδή, από την πρώτη ημέρα, κατά την οποία έδωσες την καρδιά σου στο να εννοείς, και αφού ταπεινώθηκες μπροστά στον Θεό σου, εισακούστηκαν τα λόγια σου, και εγώ ήρθα στα λόγια σου.

13 Όμως, ο άρχοντας της βασιλείας τής Περσίας αντιστεκόταν σε μένα 21 ημέρες· αλλά, δες, ο Μιχαήλ, ένας από τους πρώτους άρχοντες, ήρθε για να με βοηθήσει· και εγώ έμεινα εκεί κοντά στους βασιλιάδες τής Περσίας.

14 Και ήρθα να σε κάνω να καταλάβεις τι θα συμβεί στον λαό σου στις έσχατες ημέρες· επειδή, η όραση είναι ακόμα για πολλές ημέρες.

15 Και ενώ μιλούσε τέτοια λόγια σε μένα, έβαλα το πρόσωπό μου προς τη γη, και έμεινα άφωνος.

16 Και ξάφνου, σαν μια θέα γιού ανθρώπου άγγιξε τα χείλη μου· τότε, άνοιξα το στόμα μου, και μίλησα, και είπα σ' αυτόν που στεκόταν μπροστά μου: Κύριέ μου, εξαιτίας τής όρασης ανακατεύτηκαν μέσα μου τα εντόσθιά μου, και δεν έμεινε μέσα μου δύναμη.

17 Και πώς μπορεί ο δούλος αυτού τού κυρίου μου να μιλήσει μαζί μ' αυτόν τον κύριό μου; Μέσα μου, βέβαια, δεν υπάρχει από τώρα καμιά δύναμη, μα ούτε πνοή δεν έμεινε μέσα μου.

18 Και με άγγιξε ξανά σαν μια θέα ανθρώπου, και με ενίσχυσε,

19 και είπε: Μη φοβάσαι, άνδρα υπερβολικά αγαπητέ· ειρήνη σε σένα· γίνε ανδρείος, και ισχυρός. Και ενώ μου μιλούσε, ενισχύθηκα, και είπα: Ας μιλήσει ο κύριός μου· επειδή, με ενίσχυσες.

20 Και είπε: Ξέρεις γιατί ήρθα σε σένα; Τώρα, μάλιστα, θα επιστρέψω να πολεμήσω με τον άρχοντα της Περσίας· και όταν βγω έξω, δες, θάρθει ο άρχοντας της Ελλάδας.

21 Εντούτοις, θα σου αναγγείλω το γραμμένο στη γραφή τής αλήθειας· και δεν είναι κανένας που αγωνίζεται μαζί μου γι' αυτούς, παρά μονάχα ο Μιχαήλ, ο άρχοντάς σας.

………………………….

ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ

Μεταφορά της Αγίας Γραφής Σπύρου Φίλου

33

6/. Οι άγγελοι έχουν μεγαλύτερη νοημοσύνη απ’ τους ανθρώπους, και ας αρέσκονται οι άνθρωποι να θεωρούν τους εαυτούς των ως υψηλότερα όντα στην ιεραρχία των όντων της δημιουργίας του Θεού. Ο Βασιλεύς Δαβίδ το κατάλαβε αυτό όταν η γυναίκα της Θεκούε είπε:

20 ο δούλός σου Ιωάβ έκαμε τούτο, να μεταστρέψω την μορφήν του πράγματος τούτου· και ο κύριός μου είναι σοφός, κατά την σοφίαν αγγέλου του Θεού, εις το να γνωρίζη πάντα τα εν τη γη.

Σαμουήλ Β' 14

20 ο δούλος σου ο Ιωάβ το έκανε, να περιστρέψω τη μορφή αυτού του πράγματος· και ο κύριός μου είναι σοφός, σύμφωνα με τη σοφία αγγέλου τού Θεού, στο να γνωρίζει όλα όσα γίνονται στη γη.

…..

7/. Οι άγγελοι υπερέχουν σε δύναμη.

20 Ευλογείτε τον Κύριον, άγγελοι αυτού, δυνατοί εν ισχύϊ, οι εκτελούντες τον λόγον αυτού, οι ακούοντες της φωνής του λόγου αυτού.

Ψαλμοί 103

20 Ευλογείτε τον Κύριο, άγγελοί του, δυνατοί με δύναμη, εκείνοι που εκτελούν τον λόγο του, εκείνοι που υπακούν στη φωνή τού λόγου του.

….

11 ενώ οι άγγελοι, μεγαλήτεροι όντες εις ισχύν και δύναμιν, δεν φέρουσι κατ' αυτών βλάσφημον κρίσιν ενώπιον του Κυρίου.

Πέτρου Β' 2

11 ενώ, οι άγγελοι, καίτοι είναι μεγαλύτεροι σε ισχύ και δύναμη, δεν φέρνουν εναντίον τους βλάσφημη κρίση μπροστά στον Κύριο.

……

 Η δύναμης των αγγέλων φανερώνεται σε διάφορα περιστατικά που έχουν σχέση με την ζωή των ανθρώπων. Τόσο μεγάλη είναι η δύναμης ενός μόνον αγγέλου ώστε σταματά ο νους του ανθρώπου στη σκέψη ενός τέτοιου όντος.

  Οι παρακάτω βιβλικές ιστορίες είναι αρκετές για να δείξουν ότι οι άγγελοι μπορούν να εκτελούν μεγάλα πράγματα για τον Θεό.

α/. ένας άγγελος θανάτωσε 185.000 Ασσύριους στρατιώτες μέσα σε μια νύκτα:

35 Και την νύκτα εκείνην εξήλθεν ο άγγελος του Κυρίου και επάταξεν εν τω στρατοπέδω των Ασσυρίων εκατόν ογδοήκοντα πέντε χιλιάδας· και ότε εξηγέρθησαν το πρωΐ, ιδού, ήσαν πάντες σώματα νεκρά.

Βασιλέων Β' 19

35 Και τη νύχτα εκείνη βγήκε ο άγγελος του Κυρίου, και πάταξε στο στρατόπεδο των Ασσυρίων 185.000· και όταν σηκώθηκαν το πρωί, δέστε, ήσαν όλοι νεκρά σώματα.

β/. ένας άγγελος θανάτωσε 70.000 Ισραηλίτες.

 Ήταν η συνέπεια της αμαρτίας του Δαβίδ να μετρήσει τον λαό.

«15 Απέστειλε λοιπόν ο Κύριος θανατικόν επί τον Ισραήλ, από πρωΐας μέχρι του διωρισμένου καιρού· και απέθανον εκ του λαού, από Δαν έως Βηρ-σαβεέ, εβδομήκοντα χιλιάδες ανδρών.

16 Και ότε ο άγγελος εξέτεινε την χείρα αυτού κατά της Ιερουσαλήμ, διά να απολέση αυτήν, μετεμελήθη ο Κύριος περί του κακού, και είπε προς τον άγγελον, όστις έκαμεν εν τω λαώ την φθοράν, Αρκεί ήδη· σύρε την χείρα σου. Ήτο δε ο άγγελος του Κυρίου πλησίον του αλωνίου του Ορνά του Ιεβουσαίου»

Σαμουήλ Β' 24.

15 Έστειλε, λοιπόν, ο Κύριος θανατικό επάνω στον Ισραήλ, από το πρωί μέχρι τον διορισμένο καιρό· και πέθαναν από τον λαό, από τη Δαν μέχρι τη Βηρ-σαβεέ, 70.000 άνδρες.

16 Και όταν ο άγγελος άπλωσε το χέρι του ενάντια στην Ιερουσαλήμ, για να την καταστρέψει, ο Κύριος μεταμελήθηκε για το κακό, και είπε στον άγγελο που έκανε τη φθορά μέσα στον λαό: Αρκεί ήδη· απόσυρε το χέρι σου. Και ο άγγελος του Κυρίου ήταν κοντά στο αλώνι τού Ορνά τού Ιεβουσαίου.

……

γ/. ένας άγγελος παρέλυσε τη δύναμη των ρωμαίων φυλάκων,

και έσυρε τον λίθο πίσω απ’ τον οποίο ο Κύριος κρατούνταν αιχμάλωτος;

2 Και ιδού έγεινε σεισμός μέγας· διότι άγγελος Κυρίου καταβάς εξ ουρανού ήλθε και απεκύλισε τον λίθον από της θύρας και εκάθητο επάνω αυτού.

3 Ήτο δε η όψις αυτού ως αστραπή και το ένδυμα αυτού λευκόν ως χιών.

4 Και από του φόβου αυτού εταράχθησαν οι φύλακες και έγειναν ως νεκροί.

Ματθαίος 28

2 Και ξάφνου, έγινε μεγάλος σεισμός· επειδή, ένας άγγελος του Κυρίου κατεβαίνοντας από τον ουρανό, ήρθε και αποκύλισε την πέτρα από τη θύρα, και καθόταν επάνω σ' αυτή.

3 Η δε όψη του ήταν σαν αστραπή, και το ένδυμά του λευκό σαν χιόνι.

4 Και από τον φόβο του οι φύλακες ταράχτηκαν, και έγιναν σαν νεκροί.

δ/. ένας  άγγελος θα έλθει κάποια μέρα για να δέσει τον διάβολο και να τον φυλακίσει για χίλια χρόνια

ο μεγαλύτερος εχθρός των ψυχών μας θα ταπεινωθεί όχι δια του Χριστού ούτε δια των δυνάμεων των αγγελικών όντων αλλά δια ενός μόνον αγγέλου:

 «1 Και είδον άγγελον καταβαίνοντα εκ του ουρανού, όστις είχε το κλειδίον της αβύσσου και άλυσιν μεγάλην εν τη χειρί αυτού.

2 Και επίασε τον δράκοντα, τον όφιν τον αρχαίον, όστις είναι Διάβολος και Σατανάς, και έδεσεν αυτόν χίλια έτη,

3 και έρριψεν αυτόν εις την άβυσσον και έκλεισεν αυτόν και εσφράγισεν επάνω αυτού, διά να μη πλανήση τα έθνη πλέον, εωσού πληρωθώσι τα χίλια έτη· και μετά ταύτα πρέπει να λυθή ολίγον καιρόν».

Αποκάλυψις 20

1 ΚΑΙ είδα έναν άγγελο που κατέβαινε από τον ουρανό, ο οποίος είχε το κλειδί τής αβύσσου, και στο χέρι του μια μεγάλη αλυσίδα.

2 Και έπιασε τον δράκοντα, το αρχαίο φίδι, που είναι διάβολος και σατανάς· και τον έδεσε για 1.000 χρόνια.

3 Και τον έρριξε στην άβυσσο, και τον έκλεισε, και σφράγισε από πάνω του, για να μη πλανήσει πλέον τα έθνη, μέχρις ότου συμπληρωθούν τα 1.000 χρόνια· και ύστερα απ' αυτά πρέπει να λυθεί για λίγο καιρό.

………………………….

ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ

Μεταφορά της Αγίας Γραφής Σπύρου Φίλου

34

Συνέχεια του ένατου κεφ. Ένατου  (09)

Γ΄ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ

  Εις τις ιδιωτικές υποθέσεις των παιδιών Του ο Θεός

Χρησιμοποιεί αγγέλους προκειμένου να τα βοηθήσει και να εκτελέσει γι αυτά ειδικούς θείους σκοπούς Του.

Μεταξύ λοιπόν των υπηρεσιών που αναλαμβάνουν οι άγγελοι είναι οι εξής:

1/. Εκτελούν κρίσεις και σκοπούς του Θεού.

Ένας άγγελος έφραξε τον δρόμο του Βαλαάμ:

«22 Και εξήφθη η οργή του Θεού ότι υπήγε· και εστάθη άγγελος Κυρίου εν τη οδώ έμπροσθεν αυτού, διά να εναντιωθή εις αυτόν· αυτός δε εκάθητο επί της όνου αυτού και δύο δούλοι αυτού ήσαν μετ' αυτού»·

Αριθμοί 22

22 Και άναψε η οργή τού Θεού ότι πήγε· και ένας άγγελος του Κυρίου στάθηκε στον δρόμο του, μπροστά του, για να του εναντιωθεί· κι αυτός καθόταν επάνω στο γαϊδούρι του, και ήσαν μαζί του δύο δούλοι·

….

Η Γραφή μας λέγει ότι στο τέλος του αιώνος τούτου:

 «41 Θέλει αποστείλει ο Υιός του ανθρώπου τους αγγέλους αυτού, και θέλουσι συλλέξει εκ της βασιλείας αυτού πάντα τα σκάνδαλα και τους πράττοντας την ανομίαν,»·

Ματθαίος 13

41 ο Υιός τού ανθρώπου θα στείλει τούς αγγέλους του, και θα μαζέψουν από τη βασιλεία του όλα τα σκάνδαλα, και εκείνους που πράττουν την ανομία

….

Ο βασιλεύς Ηρώδης απέθανε εξ’ αιτίας ενός θανατηφόρου χτυπήματος το οποίο ένας άγγελος επέφερε σ’ αυτόν.

«23 Και παρευθύς επάταξεν αυτόν άγγελος Κυρίου, διότι δεν έδωκε την δόξαν εις τον Θεόν, και γενόμενος σκωληκόβρωτος εξεψύχησεν».

Πράξεις 12

23 Κι αμέσως, ένας άγγελος του Κυρίου τον πάταξε, επειδή δεν έδωσε τη δόξα στον Θεό· κι αφού έγινε σκωληκόβρωτος, ξεψύχησε.

….

2/. Οδηγούν τους πιστούς.

Ο Αιθίοπας ευνούχος είχε ανάγκη σωτηρίας. Οι άνθρωποι δεν γνώριζαν τον πόθο της καρδιάς του ο θεός όμως τον γνώριζε. Ένας άγγελος λοιπόν οδήγησε τον Φίλιππο προς τον Αιθίοπα άρχοντα για να ευαγγελισθεί:

«26 Άγγελος δε Κυρίου ελάλησε προς τον Φίλιππον, λέγων· Σηκώθητι και ύπαγε προς μεσημβρίαν εις την οδόν την καταβαίνουσαν από Ιερουσαλήμ εις Γάζαν· αύτη είναι έρημος».

Πράξεις 8

26 Και ένας άγγελος του Κυρίου μίλησε στον Φίλιππο, λέγοντας: Σήκω, και πήγαινε κατά το μεσημβρινό μέρος, στον δρόμο που κατεβαίνει από την Ιερουσαλήμ στη Γάζα· (αυτός είναι έρημος).

…..

3/. Βοηθούν προστατεύουν και ενδυναμώνουν το λαό του Θεού

  Ο Ηλίας έτυχε της φροντίδας ενός αγγέλου καθ’ ον χρόνον

Η Ιεζάβελ τον κατεδίωκε:

«5 Και πλαγιάσας απεκοιμήθη υποκάτω μιας αρκεύθου, και ιδού, άγγελος ήγγισεν αυτόν και είπε προς αυτόν, Σηκώθητι, φάγε».

Βασιλέων Α' 19

5 Και αφού πλάγιασε, αποκοιμήθηκε κάτω από μια άρκευθο, και ξάφνου, ένας άγγελος τον άγγιξε, και του είπε: Σήκω, φάε.

…..

Ο Δανιήλ όταν διασώθηκε απ’ τα στόματα των λεόντων ομολόγησε ότι:

«22 Ο Θεός μου απέστειλε τον άγγελον αυτού και έφραξε τα στόματα των λεόντων και δεν με έβλαψαν, διότι αθωότης ευρέθη εν εμοί ενώπιον αυτού, και έτι ενώπιόν σου, βασιλεύ, πταίσμα δεν έπραξα».

Δανιήλ 6

22 Ο Θεός μου απέστειλε τον άγγελό του, και έφραξε τα στόματα των λιονταριών, και δεν με έβλαψαν· επειδή, βρέθηκε αθωότητα μέσα σε μένα μπροστά του· κι ακόμα, μπροστά σου, βασιλιά, δεν έπραξα κάποιο πταίσμα.

….

4/. Θα συνοδεύουν τον Κύριο μας κατά την δεύτερη Του έλευση.

«31 Όταν δε έλθη ο Υιός του ανθρώπου εν τη δόξη αυτού και πάντες οι άγιοι άγγελοι μετ' αυτού, τότε θέλει καθήσει επί του θρόνου της δόξης αυτού»,

Ματθαίος 25

31 Και όταν έρθει ο Υιός τού ανθρώπου μέσα στη δόξα του, και όλοι οι άγιοι άγγελοι μαζί του, τότε θα καθήσει επάνω στον θρόνο τής δόξας του.

….

«7 εις εσάς δε τους θλιβομένους άνεσιν μεθ' ημών, όταν ο Κύριος Ιησούς αποκαλυφθή απ' ουρανού μετά των αγγέλων της δυνάμεως αυτού

8 εν πυρί φλογός, κάμνων εκδίκησιν εις τους μη γνωρίζοντας Θεόν και εις τους μη υπακούοντας εις το ευαγγέλιον του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού»,

Θεσσαλονικείς Β' 1

7 σε σας, όμως, που θλίβεστε, άνεση μαζί μας, όταν ο Κύριος Ιησούς αποκαλυφθεί από τον ουρανό μαζί με τους αγγέλους τής δύναμής του,

8 μέσα σε φλόγα φωτιάς, κάνοντας εκδίκηση σ' αυτούς που δεν γνωρίζουν τον Θεό, και σ' αυτούς που δεν υπακούν στο ευαγγέλιο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού·

….

5/. Φέρουν τα τέκνα του Θεού στον ουρανό.

Ο Ιησούς παραμερίζοντας την κουρτίνα που χωρίζει τον κόσμο απ’ τον άλλο αποκαλύπτει ότι οι άγγελοι οδηγούν τους δικαίους απ’ τον κόσμο τούτο στην ουράνια δόξα:

«22 Απέθανε δε ο πτωχός και εφέρθη υπό των αγγέλων εις τον κόλπον του Αβραάμ· απέθανε δε και ο πλούσιος και ετάφη».

Λουκάς 16

22 Πέθανε, όμως, ο φτωχός και φέρθηκε από τους αγγέλους στον κόλπο τού Αβραάμ. Πέθανε δε και ο πλούσιος και θάφτηκε.

……………………….

Δ΄ Η Υπεροχή των ανθρώπων έναντι των Αγγέλων

  Παρά το γεγονός ότι οι άγγελοι υπερέχουν απ’ τους ανθρώπους σε αγιότητα δύναμη σοφία εν τούτοις τα τέκνα του Θεού στην πραγματικότητα είναι ανώτερα απ’ τους αγγέλου κατά το ότι κατέχουν θέσεις κι απολαμβάνουν προνόμια τα οι άγγελοι δεν δύνανται ν’ αποκτήσουν.

1/. Άγγελοι λόγου χάριν δεν κηρύττουν το Ευαγγέλιο

Αυτό είναι ένα ειδικό προνόμιο των τέκνων του Θεού.

 Πουθενά  στη Βίβλο δεν αναφέρεται κάποιος άγγελος να έδωσε αγγελία της σωτηρίας. Ακόμα κι ο άγγελος που του ανατέθηκε η υπόθεσης της σωτηρίας του ευνούχου χρησιμοποίησε άνθρωπο για το έργο του ευαγγελισμού.

Όταν ο Κορνήλιος ζητούσε να βρει σωτηρία ένας άγγελος τον συμβούλεψε να αναζητήσει τον Πέτρο χωρίς ο ίδιος να κηρύξει το ευαγγέλιο στον Κορνήλιο.

Οι άνθρωποι έχουν το υψηλό προνόμιο το οποίο οι άγγελοι δεν απολαμβάνουν  να κηρύττουν το ευαγγέλιο  και να παρακαλούν τους ανθρώπους να συμφιλιωθούν με τον Θεό.

2/. Οι άνθρωποι θα κρίνουν κάποτε αγγέλους

Υπάρχει μόνο ένα εδάφιο που μας μιλά για την θαυμάσια αυτή αλήθεια η οποία παρ’ όλο που δεν είναι ξεκαθαρισμένη

Εν’ τούτοις είναι σαφής στο ότι οι πιστοί κάποια μέρα θα κρίνουν και αγγέλους.

«3 Δεν εξεύρετε ότι αγγέλους θέλομεν κρίνει; πόσω μάλλον βιωτικά;»

Κορινθίους Α' 6

3 Δεν ξέρετε ότι θα κρίνουμε αγγέλους; Πόσο μάλλον βιοτικά πράγματα;

Τι ένδοξος και υψηλή σκέψεις είναι αυτή κατά την οποία τα λυτρωμένα τέκνα του Θεού έχουν το προνόμιο να κρίνουν αγγέλους! Πόσο προσεκτικοί και αυστηροί θα έπρεπε να είναι οι χριστιανοί στη ζωή τους κάτω από το φως αυτού του αποκλειστικού και αγίου προνομίου!

 

5/. Οι άγγελοι διαφέρουν μεταξύ τους σε βαθμό και δύναμη.

 

Η βίβλος ομιλεί για αρχαγγέλους αγγέλους αρχές δυνάμεις εξουσίες θρόνους κυριότητες

….

16 επειδή δι' αυτού εκτίσθησαν τα πάντα, τα εν τοις ουρανοίς και τα επί της γης, τα ορατά και τα αόρατα, είτε θρόνοι είτε κυριότητες είτε αρχαί είτε εξουσίαι· τα πάντα δι' αυτού και εις αυτόν εκτίσθησαν·

Κολοσσαείς 1

16 επειδή, διαμέσου αυτού κτίστηκαν τα πάντα, αυτά που είναι μέσα στους ουρανούς κι αυτά που είναι επάνω στη γη, τα ορατά και τα αόρατα, είτε θρόνοι είτε κυριότητες είτε αρχές είτε εξουσίες, τα πάντα κτίστηκαν διαμέσου αυτού και γι' αυτόν·

…..

Ο άγγελος τον οποίον ο Θεός έστειλε να βοηθήσει τον Δανιήλ έλαβε μια μάχη εναντίον των δυνάμεων του σκότους και δεν μπόρεσε να υπερισχύσει. Τότε κατέφθασαν ενισχύσεις υπό του Μιχαήλ « ενός εκ των αρχαγγέλων» οι οποίες κατέστησαν ικανό τον πρώτο άγγελο να δώσει την ενίσχυση που είχε ανάγκη ο Δανιήλ. Αφού δε αυτός τελείωσε το έργο του είπε τα εξής:

Δανιήλ 10:8-21

8 Εγώ, λοιπόν, έμεινα μόνος, και είδα αυτή τη μεγάλη όραση, και δεν απέμεινε δύναμη μέσα μου· και η ζωτικότητά μου μεταστράφηκε μέσα μου σε μαρασμό, και δύναμη δεν έμεινε μέσα μου.

9 Άκουσα, όμως, τη φωνή των λόγων του· και ενώ άκουγα τη φωνή των λόγων του, εγώ ήμουν βυθισμένος σε βαθύ ύπνο επάνω στο πρόσωπό μου, και το πρόσωπό μου ήταν επάνω στη γη.

10 Και ξάφνου, με άγγιξε ένα χέρι, και με σήκωσε επάνω στα γόνατά μου, και στις παλάμες των χεριών μου·

11 και μου είπε: Δανιήλ, άνδρα υπερβολικά αγαπητέ, εννόησε τα λόγια, που εγώ μιλάω σε σένα, και στάσου όρθιος· επειδή, σε σένα στάλθηκα τώρα. Και όταν μου μίλησε αυτό τον λόγο, σηκώθηκα έντρομος.

12 Και μου είπε: Μη φοβάσαι, Δανιήλ· επειδή, από την πρώτη ημέρα, κατά την οποία έδωσες την καρδιά σου στο να εννοείς, και αφού ταπεινώθηκες μπροστά στον Θεό σου, εισακούστηκαν τα λόγια σου, και εγώ ήρθα στα λόγια σου.

13 Όμως, ο άρχοντας της βασιλείας τής Περσίας αντιστεκόταν σε μένα 21 ημέρες· αλλά, δες, ο Μιχαήλ, ένας από τους πρώτους άρχοντες, ήρθε για να με βοηθήσει· και εγώ έμεινα εκεί κοντά στους βασιλιάδες τής Περσίας.

14 Και ήρθα να σε κάνω να καταλάβεις τι θα συμβεί στον λαό σου στις έσχατες ημέρες· επειδή, η όραση είναι ακόμα για πολλές ημέρες.

15 Και ενώ μιλούσε τέτοια λόγια σε μένα, έβαλα το πρόσωπό μου προς τη γη, και έμεινα άφωνος.

16 Και ξάφνου, σαν μια θέα γιού ανθρώπου άγγιξε τα χείλη μου· τότε, άνοιξα το στόμα μου, και μίλησα, και είπα σ' αυτόν που στεκόταν μπροστά μου: Κύριέ μου, εξαιτίας τής όρασης ανακατεύτηκαν μέσα μου τα εντόσθιά μου, και δεν έμεινε μέσα μου δύναμη.

17 Και πώς μπορεί ο δούλος αυτού τού κυρίου μου να μιλήσει μαζί μ' αυτόν τον κύριό μου; Μέσα μου, βέβαια, δεν υπάρχει από τώρα καμιά δύναμη, μα ούτε πνοή δεν έμεινε μέσα μου.

18 Και με άγγιξε ξανά σαν μια θέα ανθρώπου, και με ενίσχυσε,

19 και είπε: Μη φοβάσαι, άνδρα υπερβολικά αγαπητέ· ειρήνη σε σένα· γίνε ανδρείος, και ισχυρός. Και ενώ μου μιλούσε, ενισχύθηκα, και είπα: Ας μιλήσει ο κύριός μου· επειδή, με ενίσχυσες.

20 Και είπε: Ξέρεις γιατί ήρθα σε σένα; Τώρα, μάλιστα, θα επιστρέψω να πολεμήσω με τον άρχοντα της Περσίας· και όταν βγω έξω, δες, θάρθει ο άρχοντας της Ελλάδας.

21 Εντούτοις, θα σου αναγγείλω το γραμμένο στη γραφή τής αλήθειας· και δεν είναι κανένας που αγωνίζεται μαζί μου γι' αυτούς, παρά μονάχα ο Μιχαήλ, ο άρχοντάς σας.

………………………….

Χθες 16-1-2021-ηρθε μεχρι το μεσημερι ο χιονιας

αλλα μετα βγηκε ο Ηλιος και τα ελιωσε τα χιονια

ηταν το πρωτο ελαφρα χιονισμενο τοπιο που χαρηκαμε

16-1-2021—Τρίτον

ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ

Μεταφορά της Αγίας Γραφής Σπύρου Φίλου

   Α΄ Η ΦΥΣΙΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΠΑΤΡΟΣ

(1/. «Ο Θεός είναι πνεύμα»)

Γνωρίζει τους ισχυρού νόμους που Αυτός  δημιούργησε και οι οποίοι κυβερνούν τη δημιουργία Του.

Γνωρίζει τι είναι εκείνο που διατηρεί τις τροχιές των πλανητών.  

Γνωρίζει  τον σπουργίτη και τα πηδήματα του γνωρίζει τον μενεξέ που τόσο χαριτωμένα ορθώνει το πρόσωπο του μέσα στο δάσος. Και πάνω από όλα Αυτός:

Γνωρίζει  εσένα-εμένα με μια στενή προσωπική και ζωντανή γνωριμία.

Γνωρίζει τις σκέψεις τα λόγια και τις πράξεις μας και μάλιστα μας αγαπά.

6/. Ο Θεός είναι άγιος.

Ησαϊας 6:3

3 Και το ένα έκραζε προς το άλλο, και έλεγε: Άγιος,- άγιος,- άγιος ο Κύριος των δυνάμεων· ολόκληρη η γη είναι πλήρης από τη δόξα του.

Ψαλμός 90:9 (κόπα)

9 Επειδή, όλες οι ημέρες μας παρέρχονται στην οργή σου· διατρέχουμε τα χρόνια μας σαν διανόημα.

….

Στη μελέτη της αγιότητας του Θεού το φρονιμότερο που έχουμε να κάνουμε είναι όχι να προσπαθήσουμε να την αναλύσουμε αλλά  να πέσουμε στα πόδια Του και να τον λατρεύσουμε.

7/. Ο Θεός είναι δίκαιος.

Είναι αμερόληπτος σε όλες τις κρίσεις Του και δίκαιος σε όλα τα έργα Του.

Δευτερονόμιο 32:4

4 Αυτός είναι ο Βράχος, τα έργα του είναι τέλεια· επειδή, όλοι οι δρόμοι του είναι κρίση·

είναι Θεός πιστός, και δεν υπάρχει αδικία σ' αυτόν· αυτός είναι δίκαιος, και ευθύς.

Ο Θεός δεν συμμορφουται προς τους καιρούς και τις περιστάσεις ούτε συμβιβάζει την ανομία. Η ζυγαριά με την οποία ζυγίζει τις πράξεις των ανθρώπων είναι απολύτως ακριβής.

Αποκάλυψης 15:3-4

3 και έψαλλαν την ωδή τού Μωυσή, του δούλου τού Θεού, και την ωδή τού Αρνίου, λέγοντας: Μεγάλα και θαυμαστά τα έργα σου, Κύριε, Θεέ, Παντοκράτορα· δίκαιοι και αληθινοί οι δρόμοι σου, βασιλιά των αγίων.

4 Ποιος δεν θα σε φοβηθεί, Κύριε, και δεν θα δοξάσει το όνομά σου; Επειδή, είσαι ο μόνος όσιος· αφού, όλα τα έθνη θάρθουν και θα προσκυνήσουν μπροστά σου· επειδή, οι κρίσεις σου έγιναν φανερές.

….

8/. Ο Θεός είναι αγάπη

Α΄ Ιωάννου 4:7-16

7 Αγαπητοί, ας αγαπάμε ο ένας τον άλλον, επειδή η αγάπη προέρχεται από τον Θεό· και καθένας που αγαπάει έχει γεννηθεί από τον Θεό και γνωρίζει τον Θεό.

8 Εκείνος που δεν αγαπάει, δεν γνώρισε τον Θεό· επειδή, ο Θεός είναι αγάπη.

9 Με τούτο φανερώθηκε η αγάπη τού Θεού σε μας, επειδή ο Θεός τον Υιό του τον μονογενή απέστειλε στον κόσμο για να ζήσουμε διαμέσου αυτού.

10 Σε τούτο βρίσκεται η αγάπη, όχι ότι εμείς αγαπήσαμε τον Θεό, αλλ' ότι αυτός μας αγάπησε και απέστειλε τον Υιό του ως μέσον εξιλασμού για τις αμαρτίες μας.

11 Αγαπητοί, επειδή με τέτοιον τρόπο μάς αγάπησε ο Θεός, οφείλουμε κι εμείς να αγαπάμε ο ένας τον άλλον.

12 Κανένας δεν είδε ποτέ τον Θεό. Αν, όμως, αγαπάμε ο ένας τον άλλον, ο Θεός μένει μέσα μας· και η αγάπη του είναι μέσα μας ολοκληρωμένη.

13 Από τούτο γνωρίζουμε ότι μένουμε σε ενότητα μ' αυτόν κι αυτός σε ενότητα με μας, επειδή από το Πνεύμα του έδωσε σε μας.

14 Κι εμείς είδαμε και δίνουμε μαρτυρία ότι ο Πατέρας απέστειλε τον Υιό Σωτήρα τού κόσμου.

15 Όποιος ομολογήσει ότι ο Ιησούς είναι ο Υιός τού Θεού, ο Θεός μένει σε ενότητα μ' αυτόν, κι αυτός μένει σε ενότητα με τον Θεό.

16 Κι εμείς γνωρίσαμε και πιστέψαμε την αγάπη που έχει για μας ο Θεός. Ο Θεός είναι αγάπη· και εκείνος που μένει μέσα στην αγάπη, μένει σε ενότητα με τον Θεό και ο Θεός μένει σε ενότητα μ' αυτόν.

…………………

ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ

Μεταφορά της Αγίας Γραφής Σπύρου Φίλου

24 

7/. Ο Θεός είναι δίκαιος.

Είναι αμερόληπτος σε όλες τις κρίσεις Του και δίκαιος σε όλα τα έργα Του.

Δευτερονόμιο 32:4

4 Αυτός είναι ο Βράχος, τα έργα του είναι τέλεια· επειδή, όλοι οι δρόμοι του είναι κρίση·

είναι Θεός πιστός, και δεν υπάρχει αδικία σ' αυτόν· αυτός είναι δίκαιος, και ευθύς.

Ο Θεός δεν συμμορφουται προς τους καιρούς και τις περιστάσεις ούτε συμβιβάζει την ανομία. Η ζυγαριά με την οποία ζυγίζει τις πράξεις των ανθρώπων είναι απολύτως ακριβής.

Αποκάλυψης 15:3-4

3 και έψαλλαν την ωδή τού Μωυσή, του δούλου τού Θεού, και την ωδή τού Αρνίου, λέγοντας: Μεγάλα και θαυμαστά τα έργα σου, Κύριε, Θεέ, Παντοκράτορα· δίκαιοι και αληθινοί οι δρόμοι σου, βασιλιά των αγίων.

4 Ποιος δεν θα σε φοβηθεί, Κύριε, και δεν θα δοξάσει το όνομά σου; Επειδή, είσαι ο μόνος όσιος· αφού, όλα τα έθνη θάρθουν και θα προσκυνήσουν μπροστά σου· επειδή, οι κρίσεις σου έγιναν φανερές.

….

8/. Ο Θεός είναι αγάπη

Α΄ Ιωάννου 4:7-16

7 Αγαπητοί, ας αγαπάμε ο ένας τον άλλον, επειδή η αγάπη προέρχεται από τον Θεό· και καθένας που αγαπάει έχει γεννηθεί από τον Θεό και γνωρίζει τον Θεό.

8 Εκείνος που δεν αγαπάει, δεν γνώρισε τον Θεό· επειδή, ο Θεός είναι αγάπη.

9 Με τούτο φανερώθηκε η αγάπη τού Θεού σε μας, επειδή ο Θεός τον Υιό του τον μονογενή απέστειλε στον κόσμο για να ζήσουμε διαμέσου αυτού.

10 Σε τούτο βρίσκεται η αγάπη, όχι ότι εμείς αγαπήσαμε τον Θεό, αλλ' ότι αυτός μας αγάπησε και απέστειλε τον Υιό του ως μέσον εξιλασμού για τις αμαρτίες μας.

11 Αγαπητοί, επειδή με τέτοιον τρόπο μάς αγάπησε ο Θεός, οφείλουμε κι εμείς να αγαπάμε ο ένας τον άλλον.

12 Κανένας δεν είδε ποτέ τον Θεό. Αν, όμως, αγαπάμε ο ένας τον άλλον, ο Θεός μένει μέσα μας· και η αγάπη του είναι μέσα μας ολοκληρωμένη.

13 Από τούτο γνωρίζουμε ότι μένουμε σε ενότητα μ' αυτόν κι αυτός σε ενότητα με μας, επειδή από το Πνεύμα του έδωσε σε μας.

14 Κι εμείς είδαμε και δίνουμε μαρτυρία ότι ο Πατέρας απέστειλε τον Υιό Σωτήρα τού κόσμου.

15 Όποιος ομολογήσει ότι ο Ιησούς είναι ο Υιός τού Θεού, ο Θεός μένει σε ενότητα μ' αυτόν, κι αυτός μένει σε ενότητα με τον Θεό.

16 Κι εμείς γνωρίσαμε και πιστέψαμε την αγάπη που έχει για μας ο Θεός. Ο Θεός είναι αγάπη· και εκείνος που μένει μέσα στην αγάπη, μένει σε ενότητα με τον Θεό και ο Θεός μένει σε ενότητα μ' αυτόν.

……

Γ’  Η ΣΤΑΣΗΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΘΕΟ ΠΑΤΕΡΑ

1/. Πρέπει να «Τον λατρεύωμαι εν πνεύματι και αληθεία» Ιωάννης 4:24

24 Ο Θεός είναι πνεύμα· και εκείνοι που τον προσκυνούν με πνεύμα και με αλήθεια πρέπει να τον προσκυνούν.

Ματθαίος 11:27

27 Όλα παραδόθηκαν από τον Πατέρα σε μένα· και κανένας δεν γνωρίζει τον Υιό, παρά μονάχα ο Πατέρας· ούτε τον Πατέρα γνωρίζει κάποιος, παρά μονάχα ο Υιός, και σε όποιον ο Υιός θέλει να τον αποκαλύψει.

  2/. Πρέπει να  Τον δοξάζουμε με τη ζωή μας και με τα έργα μας.

Πρέπει να ζητούμε «πρώτον την βασιλεία του Θεού και την δικαιοσύνη Του»

Ματθαίος 6: 33

33 Αλλά, ζητάτε πρώτα τη βασιλεία τού Θεού, και τη δικαιοσύνη του· και όλα αυτά θα σας προστεθούν.

….

Αγωνιζόμενοι να κάμνουμε ‘ότι φαίνεται αρεστό στα μάτια Του. Πρέπει να διατηρούμε μια αδιάσπαστη επικοινωνία μαζί Του ενθυμούμενοι ότι βρισκόμαστε  πάντοτε κάτω απ’ τη ματιά Του και ότι σε όλη την αιωνιότητα θα ζούμε στην παρουσία Του και θα συμμετέχουμε στην δοξολογία του Ονόματος του.

Αμήν

…………………

ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ

Μεταφορά της Αγίας Γραφής Σπύρου Φίλου

25 

 

07---ΚΕΦΑΛΑΙΟ

                  Ο ΘΕΟΣ  ΥΙΟΣ

 

  Το δεύτερο πρόσωπο της Τριάδος είναι ο Θεός Υιός ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός. είναι ομοούσιος και συναιώνιος με τον Πατέρα. Κάθε άνθρωπος πρέπει να γνωρίσει τον Υιό του Θεού και τι Αυτός έκαμε για την Σωτηρία του. Το πρόσωπο Του και το έργο Του είναι το κεντρικό θέμα των Γραφών.

….

Α΄ Η ΑΙΩΝΙΟΤΗΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

 Ο Ιησούς Χριστός αν και έζησε σαν άνθρωπος εν τούτοις η ζωή Του δεν είχε ως αρχή της την γέννηση Του στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας. Υπήρχε προαιωνίως στον κόλπο του Πατέρα.

Ως ¨Θεός αληθινός εκ Θεού αληθινού» δεν υπήρξε ποτέ εποχή κατά την οποία Αυτός να μη υπάρχει. Είναι και πάντοτε υπήρξε ο μονογενείς Υιός του Θεού ο αιώνιος Λόγος του Θεού. Το απαύγασμα της αιώνιας δόξας του Πατρός.

Ιωάννης 1:1

1 ΣΤΗΝ αρχή ήταν ο Λόγος, και ο Λόγος ήταν προς τον Θεό, και Θεός ήταν ο Λόγος.

Κολοσσαείς 1:17

17 κι αυτός είναι πριν από όλα, και όλα συντηρούνται διαμέσου αυτού·

Εβραίους 13:8

8 Ο Ιησούς Χριστός είναι ο ίδιος χθες και σήμερα, και στους αιώνες.

Εβραίους 1:3

3 αυτός, που είναι το απαύγασμα της δόξας και ο χαρακτήρας τής υπόστασής του, και βαστάζει τα πάντα με τον λόγο τής δύναμής του, αφού διαμέσου τού εαυτού του έκανε καθαρισμό των αμαρτιών μας, κάθισε στα δεξιά τής μεγαλοσύνης στα υψηλά·

….

Β΄ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ «ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ»

 

1/. Η λέξης «Ιησούς» σημαίνει «Σωτήρ»

Ματθαίος 1:21

21… «θέλεις καλέσει το όνομα αυτού Ιησούν διότι αυτός θέλει σώσει τον λαόν αυτού από των αμαρτιών αυτών»

….

21 και θα γεννήσει έναν γιο, και θα αποκαλέσεις το όνομά του Ιησού· επειδή, αυτός θα σώσει τον λαό του από τις αμαρτίες τους.

Εκείνος τον οποίον η Μαριάμ γέννησε είναι ο Ίδιος ο Θεός ο Σωτήρ των ανθρώπων.

2/.η λέξης «Χριστός» είναι το αντίστοιχο της Εβραϊκής λέξεως «Μεσσίας» και σημαίνει «Κεχρισμένος»ο προφητευθείς δηλαδή Λυτρωτής του Κόσμου.

Ιωάννης 1: 41-42-43

41 ΗΤΑΝ ο Ανδρέας, ο αδελφός τού Σίμωνα Πέτρου, ο ένας από τους δύο, που άκουσαν γι' αυτόν από τον Ιωάννη, και τον ακολούθησαν.

42 Αυτός βρίσκει πρώτος τον δικό του αδελφό, τον Σίμωνα, και του λέει: Βρήκαμε τον Μεσσία, που μεταφραζόμενο σημαίνει ο Χριστός.

43 Και τον έφερε στον Ιησού.

….

Γ΄ Η ΕΝΣΑΡΚΩΣΗΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ

 

1/. «Εμμανουήλ» «Ο Θεός μεθ’ ημών»

Μόνον εκείνος που πιστεύει μετά βεβαιότητας στην προαιώνια ύπαρξη του Χριστού μπορεί να καταλάβει πόσο θαυμαστό είναι το γεγονός της γεννήσεως Του.

Στη βηθλεέμ το αιώνιο επεριορίσθη μέσα σε όρια χρονικά.

Ο Θεός Υιός έγινε άνθρωπος.

Για τη Σωτηρία μιας αποσταττημένεις ανθρωπότητας ο Χριστός «έγινε σαρξ και κατώκησε μεταξύ ημών»

Ιωάννης 1:14

14 Και ο Λόγος έγινε σάρκα, και κατοίκησε ανάμεσά μας, (και είδαμε τη δόξα του, δόξαν ως μονογενή από τον Πατέρα), γεμάτος χάρη και αλήθεια.

….

Αυτό το γεγονός είναι η γνωστό ως η ενσάρκωσης του Υιού του Θεού.

Γαλάτες 4

4 ότε όμως ήλθε το πλήρωμα του χρόνου, εξαπέστειλεν ο Θεός τον Υιόν αυτού, όστις εγεννήθη εκ γυναικός και υπετάγη εις τον νόμον,

5 διά να εξαγοράση τους υπό νόμον, διά να λάβωμεν την υιοθεσίαν.

Γαλάτες 4

4 όταν, όμως, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, ο Θεός εξαπέστειλε τον Υιό του, ο οποίος γεννήθηκε από γυναίκα και υποτάχθηκε στον νόμο·

5 για να εξαγοράσει αυτούς που ήσαν κάτω από τον νόμο, ώστε να λάβουμε την υιοθεσία. Ο  Χριστός Ιησούς:

Φιλιππισίους 2:6-7

6 όστις εν μορφή Θεού υπάρχων, δεν ενόμισεν αρπαγήν το να ήναι ίσα με τον Θεόν,

7 αλλ' εαυτόν εκένωσε λαβών δούλου μορφήν, γενόμενος όμοιος με τους ανθρώπους,

Φιλιππισίους 2:6-7

6 ο οποίος ενώ υπήρχε σε μορφή Θεού, δεν νόμισε αρπαγή το να είναι ίσα με τον Θεό·

7 αλλά, κένωσε τον εαυτό του, παίρνοντας μορφή δούλου, αφού έγινε όμοιος με τους ανθρώπους·

….

2/.ο Θεός –άνθρωπος .

Το δεύτερο πρόσωπο της Θεότητος ευρισκόμενο μέσα σε ανθρώπινο σώμα . ο Ιησούς είναι θεάνθρωπος ένα πρόσωπο με δύο φύσεις  την ανθρώπινη και την θεία. Είναι Θεός όπως συγχρόνως είναι και άνθρωπος. Οι δύο φύσεις Του είναι τελείως ξεχωριστές η μία από την άλλη χωρίς να έχουν ουδεμία ανάμιξη.

Αυτό είναι ένα θείο μυστήριο. Ο Κύριος μας χόρτασε κατά θαυματουργικό τρόπο τις πέντε χιλιάδες ανθρώπους κι όμως γνώρισε την αγωνία της πείνας.

Χορήγησε το ύδωρ της ζωής στους ανθρώπους κι όμως Αυτός

Δίψασε δίπλα στο πηγάδι της Σαμάρειας. Ησύχασε  την τρικυμία της θάλασσας της Γαλιλαίας κι όμως χρησιμοποίησε μια μικρή βάρκα για να κοιμηθεί. Μια προσταγή έδωσε κι ο Λάζαρος αναστήθηκε κι όμως έκλαψε όταν έμαθε τον θάνατο του φίλου Του.

Στ’  αλήθεια ο Κύριος ήταν και Άνθρωπος και Θεός.

…………………

 

ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ

Μεταφορά της Αγίας Γραφής Σπύρου Φίλου

26 

 

07---ΚΕΦΑΛΑΙΟ

                     Ο ΘΕΟΣ  ΥΙΟΣ)

 

Δ΄ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

 

Ο Κύριος μας είναι το μόνο πρόσωπο με το Οποίο ασχοληθεί οι περισσότεροι συγγραφείς και για το Οποίο έχουν γραφτεί τα περισσότερα βιβλία. Το έργο Του ως προφήτου ιερέως και βασιλέως προκαλεί χαρά στην ανθρώπινη καρδιά

  Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο Ιησούς δεν ήταν τίποτα περισσότερο από έναν μεγάλον άνθρωπο. Πιστεύουν ότι Αυτός   

Μέσα Του μία «σπίθα θεότητας» η οποία αν και παρουσιάζει μια ξεχωριστή λάμψη εν τούτοις δεν ήταν διαφορετική από εκείνη που κάθε μεγαλοφυΐα κατέχει. Κατ’ αυτούς το έργον του Ιησού είναι μια μηχανορραφία αν όχι κοροϊδία. Παρ’ όλα αυτά δε δεν Τον παραγκωνίζουν. Τον μελετούν προσπαθούν να τον μιμηθούν Τον εκθειάζουν ως το μεγαλύτερο παράδειγμα ανθρώπινης ζωής. Όμως η αποστολή του Ιησού ήταν θεία. Είχε την προέλευση της στους Ουρανούς εκδηλώθηκε στη γη εξακολουθεί στη δόξα.

Ο Ιησούς είναι Προφήτης Ιερεύς και βασιλεύς

1/. Προφήτης. Ο  Χριστός είναι ο Προφήτης των αιώνων (παραβάλουμε Δευτερονόμιο 18:15 και με Πράξεις 7:37

Δευτερονόμιο 18:15

15 ΕΝΑΝ ΠΡΟΦΗΤΗ θα σηκώσει σε σένα ο Κύριος ο Θεός σου, από ανάμεσά σου, από τους αδελφούς σου, όπως εμένα· αυτόν θα ακούτε·

Πράξεις 7:37

37 Αυτός είναι ο Μωυσής, που είπε στους γιους Ισραήλ: «Προφήτη από τους αδελφούς σας θα σηκώσει σε σας ο Κύριος ο Θεός σας, όπως εμένα· αυτόν θα ακούτε».

….

Ο προφήτης πάντοτε μιλάει για λογαριασμό κάποιου άλλου.

Ο Ααρών ήταν ο προφήτης του Μωϋσή ή ο ομιλητής του.

Έξοδος 7:1

1 ΚΑΙ ο Κύριος είπε στον Μωυσή: Δες, εγώ σε κατέστησα Θεό στον Φαραώ· και ο Ααρών, ο αδελφός σου, θα είναι προφήτης σου·

Ο  δε Ιησούς ήλθε να μεταδώσει τις σκέψεις του Θεού και να αποκαλύψει το πρόσωπό Του. Ήρθε για να οδηγήσει τους ανθρώπους στον Θεό.

  Ο κώδιξ του ηθικού Του νόμου είναι ακριβείς και αυθεντικός περισσότερο από κάθε που γνώρισε ο κόσμος. Τα κηρύγματα Του είναι αριστουργήματα ευγλωττίας και απλότητας σκέψεως.

Τα λόγια Του είναι μεγαλειώδη. Ομορφιά αξιοπρέπεια θέρμη και ευθύτητας χαρακτηρίζουν τις φράσεις Του.

Μερικοί   πιστεύουν ότι μόνο οι ηθικές εντολές του Ιησού είναι το όλον και η ουσία του έργου Του. Τούτη  όμως είναι μία εσφαλμένη και επικίνδυνη θέσης την οποία ο άνθρωπος μπορεί να πάρει απέναντι Του.

Ως προφήτης ο Ιησούς διετύπωσε καθαρά ότι ο άνθρωπος βρίσκεται σε μεγάλη πνευματική ανάγκη ότι είναι μεγάλος αμαρτωλός. Τα διδάγματα Του καθώς και οι ηθικές εντολές Του είναι πράγματι πολύ υψηλές σε έννοια και σε περιεχόμενο. Για τον άνθρωπο είναι αδύνατον να εκτίμηση. 

Οι εντολές  του Κυρίου εμπνέουν τον άνθρωπο αλλά και τον κρίνουν. Πολύ γρήγορα δε αυτός ανακαλύπτει ότι στη παρούσα του αμαρτωλή κατάσταση δεν μπορεί να τις τηρήσει.

  Η  δόξα του ευαγγελίου έγκειται στο ότι ο Χριστός ως Προφήτης μεν εφοδιάζει τον άνθρωπο με μια σειρά υψηλών ηθικών εννοιών ως Ιερεύς δε τον λυτρώνει απ’ την αμαρτία του.

2/. Ιερεύς . Εβραίους 8:1 «Κεφάλαιον δε των λεγομένων είναι τούτο, Τοιούτον έχομεν αρχιερέα, όστις εκάθησεν εν δεξιά του θρόνου της μεγαλωσύνης εν τοις ουρανοίς»

Εβραίους 8:1

1 Η ΣΥΝΟΨΙΣΗ, όμως, όλων αυτών που λέγονται είναι τούτη: Έχουμε τέτοιου είδους αρχιερέα, ο οποίος κάθησε στα δεξιά τού θρόνου τής μεγαλοσύνης μέσα στους ουρανούς,

Δια να γίνει λύτρωσης απαιτείτε να υπάρχουν δύο πράγματα. Ο Ιερεύς και η θυσία.

Ο Κύριος Ιησούς ανέλαβε το ρόλο και των δύο αυτών.

Έγινε ιερεύς και το Αρνίον.

  Η θυσία την οποία πρόσφερε ήταν το δικό Του πολύτιμο αίμα. Αφού εισήλθε εις τα Άγια των Αγίων ράντισε με το αίμα αυτό του ελέους του Θεού και τώρα μεσιτεύει για τον αμαρτωλό.

Ρωμαίους 8:34

34 Ποιος θα είναι εκείνος που τους κατακρίνει; Ο Χριστός είναι αυτός που πέθανε, επιπλέον δε και αναστήθηκε, ο οποίος και είναι στα δεξιά τού Θεού, ο οποίος και μεσιτεύει για μας.

….

Μελετήστε την λέξη «μεγαλύτερος» στο

Ματθαίος 12:5-6-41-42

Το 5-6 εδαφια

5 Ή, δεν διαβάσατε στον νόμο, ότι κατά τα σάββατα οι ιερείς βεβηλώνουν το σάββατο μέσα στο ιερό, και είναι αθώοι;

6 Σας λέω δε ότι, εδώ είναι κάποιος μεγαλύτερος από το ιερό.

….

Το 41-42 εδάφια

41 Άνδρες Νινευίτες θα αναστηθούν στην κρίση μαζί μ' αυτή τη γενεά, και θα την κατακρίνουν· επειδή, μετανόησαν στο κήρυγμα του Ιωνά· και δέστε, εδώ είναι κάτι περισσότερο από τον Ιωνά.

42 Η βασίλισσα του Νότου θα σηκωθεί κατά την κρίση μαζί μ' αυτή τη γενεά, και θα την κατακρίνει· επειδή, ήρθε από τα πέρατα της γης για να ακούσει τη σοφία τού Σολομώντα· και δέστε, εδώ είναι κάτι περισσότερο από τον Σολομώντα.

…..

Ο Ιησούς είναι μεγαλύτερος του Ιωνά ως προς το προφητικό Του έργο. Είναι μεγαλύτερος απ’ το ιερατείο του ναού ως προς το ιερατικό του έργο. Αλλά είναι επίσης μεγαλύτερος απ’ τον Σολομώντα ως προς το έργο ενός βασιλέως.

3/. Βασιλεύς. Ο Ιησούς γεννήθηκε στην βασιλική πόλη του Δαβίδ.

Βασιλικά πρόσωπα της Ανατολής καλωσόρισαν τη γέννηση Του. ένας μισαλλόδοξος βασιλιάς ο Ηρώδης τρόμαξε στον ερχομό Του. Στέφθηκε Βασιλεύς κατά το βάπτισμα Του. Τη βασιλική Του προκήρυξη αποτέλεσαν η επί του όρους Ομιλία Του και οι παραβολές Του περί της βασιλείας. Τα βασιλικά Του διαπιστευτήρια ήσαν τα θαύματα Του. Ήταν Αυτός ο βασιλεύς των Ιουδαίων προερχόμενος εκ της βασιλικής οικογένειας Δαβίδ. Ήταν ο από μακρού προσδοκώμενος Μεσσίας του Ισραήλ.

  Οι Ιουδαίοι όμως απέρριψαν τον Βασιλέα τους. Αντί διαδήματος Του φόρεσαν ένα ακάνθινο στεφάνι. Αντί σκήπτρου Του έδωσαν ένα καλάμι αντί θρόνου ένα σκληρό σταυρό. Αλλά ο Θεός Τον ανέστησε εκ των νεκρών και τον ανέβασε «εν δεξιά του Θρόνου της μεγαλοσύνης  εν τοις ουρανοίς».

Εβραίους 8: 1

1 Η ΣΥΝΟΨΙΣΗ, όμως, όλων αυτών που λέγονται είναι τούτη: Έχουμε τέτοιου είδους αρχιερέα, ο οποίος κάθησε στα δεξιά τού θρόνου τής μεγαλοσύνης μέσα στους ουρανούς,

…..

Απ’ την τιμητική δε αυτή θέση κυβερνά τώρα ως ένας Κυρίαρχος τις καρδιές όλων εκείνων εκ των Ιουδαίων και των εθνικών που Τον έχουν αποδεχθεί ως Σωτήρα και Βασιλέα.

   Οι Υπήκοοι  του Βασιλέως αυτού έχουν ένα καθήκον απέναντι Του και μια ελπίδα στηριγμένη στο πρόσωπο Του:

α/. Το καθήκον τους είναι να του απονέμουν λατρεία με μια ζωή πιστής υπακοής στις εντολές Του και με την έκφραση της ειλικρινούς προς Αυτόν ευγνωμοσύνης των.

Πρέπει αυτοί να Τον αναγνωρίζουν ως Βασιλέα σε κάθε εκδήλωση της ζωής .πρέπει να ζητούν πρώτα την βασιλεία του Θεού. Πρέπει να επιδιώκουν την εξάπλωση της βασιλείας Του δια της μαρτυρίας της υπηρεσίας και του ευαγγελισμού σ’ όλα τα πέρατα της γης. Ο Χριστός είναι Βασιλεύς! Ας είναι λοιπόν Αυτός ο Κυβερνήτης των πάντων.

β/. Η ελπίδα τους είναι ότι ο Βασιλιάς τους θα έλθει πάλι!

Καιροί  κακοί επικρατούν. Η αδικία βασιλεύει. Η ανομία βρίθει. Η πώρωσης της συνειδήσεως ή η αδιαφορία και η σύγχυσης έχουν στήσει το θρόνο τους.

Όμως όλη αυτή η ακαταστασία θα τελειώσει κάποτε. Ο Χριστός θα ξαναγυρίσει με δύναμη και δόξα πολλή για να βασιλεύει. Το όνομα Του που θα είναι γραμμένο στο ιμάτιο Του και στο μηρό Του είναι «16 και επί το ιμάτιον και επί τον μηρόν αυτού έχει γεγραμμένον το όνομα, Βασιλεύς βασιλέων και Κύριος κυρίων».

Αποκάλυψης 19:16

16 Κι επάνω στο ιμάτιο κι επάνω στον μηρό του έχει γραμμένο το όνομα, ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΒΑΣΙΛΙΑΔΩΝ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΣ ΚΥΡΙΩΝ.

…..

Η προφητεία θα εκπληρωθεί: «15 Και ο έβδομος άγγελος εσάλπισε και έγειναν φωναί μεγάλαι εν τω ουρανώ, λέγουσαι· Αι βασιλείαι του κόσμου έγειναν του Κυρίου ημών και του Χριστού αυτού, και θέλει βασιλεύσει εις τους αιώνας των αιώνων».

Αποκάλυψης 11:15

15 ΚΑΙ σάλπισε ο έβδομος άγγελος, και έγιναν δυνατές φωνές μέσα στον ουρανό, που έλεγαν: Οι βασιλείες τού κόσμου έγιναν του Κυρίου μας, και του Χριστού του, και θα βασιλεύσει στους αιώνες των αιώνων.

…..

Ε΄. Η ΣΧΕΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ

 

Η απάντησης στην ερώτηση του Ρωμαίου Πιλάτου:

 «22 Λέγει προς αυτούς ο Πιλάτος· Τι λοιπόν να κάμω τον Ιησούν τον λεγόμενον Χριστόν;»

Ματθαίος 27:22

22 Και ο Πιλάτος λέει σ' αυτούς: Τι, λοιπόν, να κάνω τον Ιησού, που λέγεται Χριστός;

….

Είναι εκείνη που καθορίζει τη σχέση του ανθρώπου με τον Υιό του Θεού επομένως και της αιωνία τύχη της ψυχής του.

…………………

 

ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ

Μεταφορά της Αγίας Γραφής Σπύρου Φίλου

27 

Κεφάλαιο 8

              Ο Θεός Άγιον Πνεύμα

Το τρίτο πρόσωπο της Τριάδος είναι το Άγιον Πνεύμα το οποίο υπήρχε προαιωνίως μαζί με τον Πατέρα και τον Υιό.

 

Α΄ οι τίτλοι Του.

 Οι διάφορες ονομασίες Του είναι οι εξής: το Άγιον Πνεύμα το Πνεύμα του Χριστού το Πνεύμα της αληθείας το Πνεύμα της ζωής το Πνεύμα της χάριτος ο Παράκλητος.

Β΄ Η ΦΥΣΗΣ ΤΟΥ

   Το Άγιον Πνεύμα δεν είναι μια απλή ιδέα, ή μια απρόσωπος δύναμης ή απεικόνισης κάποιου άλλου προσώπου αλλά είναι ένα Πρόσωπο ένα Ον δηλαδή το οποίον έχει συνείδηση Εαυτού.

Ο Ιησούς είπε κάποτε περί Αυτού: «26 Όταν όμως έλθη ο Παράκλητος, τον οποίον εγώ θέλω πέμψει προς εσάς παρά του Πατρός, το Πνεύμα της αληθείας, το οποίον εκπορεύεται παρά του Πατρός, εκείνος θέλει μαρτυρήσει περί εμού. ».

Ιωάννης 15:26

«26 Όταν όμως έλθει ο Παράκλητος, τον οποίον εγώ θέλω πέμψει προς εσάς παρά του Πατρός, το Πνεύμα της αληθείας, το οποίον εκπορεύεται παρά του Πατρός, εκείνος θέλει μαρτυρήσει περί εμού».

….

Το Πνεύμα αν και είναι αόρατο και άϋλο εν τούτοις έχει τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας: νουν, αίσθημα, βούληση 

(βούληση= θέληση πρόθεση σκοπός)δεν είναι Αυτό μία απρόσωπος «δύναμη»

1/. Γνωρίζει. Ο Παύλος γράφει ότι «11 Διότι τις των ανθρώπων γινώσκει τα του ανθρώπου, ειμή το πνεύμα του ανθρώπου το εν αυτώ; Ούτω και τα του Θεού ουδείς γινώσκει ειμή το Πνεύμα του Θεού».

Κορινθίους Α' 2

11 Επειδή, ποιος από τους ανθρώπους γνωρίζει αυτά που είναι μέσα στον άνθρωπο, παρά μονάχα το πνεύμα τού ανθρώπου που είναι μέσα του; Έτσι, και εκείνα που είναι μέσα στον Θεό δεν τα γνωρίζει κανένας, παρά μονάχα το Πνεύμα τού Θεού.

…..

Όταν συμβεί κάποιος άνθρωπος να κατανοήσει ορισμένες αλήθειες τούτο θα έχει γίνει μόνο δια της βοηθείας του Αγίου Πνεύματος ο Οποίος είναι το μέσον της πνευματικής κατανοήσεως και του φωτισμού. Μια άλλη πλευρά αυτής της αληθείας είναι ότι έξω απ’ την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος όλοι οι άνθρωποι οσονδήποτε κι αν είναι τελείως τυφλοί για την αλήθεια του Θεού.

2/. Αισθάνεται. «30 Σας παρακαλώ δε, αδελφοί, διά του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και διά της αγάπης του Πνεύματος, να συναγωνιστείτε μετ' εμού, προσευχόμενοι υπέρ εμού προς τον Θεόν»,

Ρωμαίους 15:

30 Σας παρακαλώ, όμως, αδελφοί, για το όνομα του Ιησού Χριστού και για την αγάπη τού Πνεύματος, να συναγωνιστείτε μαζί μου προσευχόμενοι για μένα στον Θεό·

…..

Αυτός που εκχέει την αγάπη του Χριστού στις καρδιές μας Αυτός ο Ίδιος χαρακτηρίζεται ότι είναι αγάπη.

3/. Θέλει. «11 Πάντα δε ταύτα ενεργεί το εν και το αυτό Πνεύμα, διανέμον ιδία εις έκαστον καθώς θέλει».

Κορινθίους Α' 12

11 και όλα αυτά τα ενεργεί το ένα και το ίδιο Πνεύμα, που διανέμει, ξεχωριστά σε κάθε έναν, όπως αυτό θέλει.

….

Αυτή κατ’ αυτή εκλογή δραστηριότης του Πνεύματος περιγράφεται κάπως εκτενέστερα στην:

 Α΄κορινθίους12:7-11

7 Σε κάθε έναν, όμως, δίνεται η φανέρωση του Πνεύματος προς το συμφέρον.

8 Επειδή, σε άλλον μεν δίνεται διαμέσου τού Πνεύματος λόγος σοφίας, σε άλλον δε λόγος γνώσης, σύμφωνα με το ίδιο Πνεύμα·

9 σε άλλον δε πίστη, διαμέσου τού ίδιου Πνεύματος· σε άλλον δε χαρίσματα θεραπειών, διαμέσου τού ίδιου Πνεύματος·

10 σε άλλον δε ενέργειες θαυμάτων, σε άλλον δε προφητεία, σε άλλον δε διακρίσεις πνευμάτων, σε άλλον δε γένη γλωσσών, σε άλλον δε ερμηνεία γλωσσών·

11 και όλα αυτά τα ενεργεί το ένα και το ίδιο Πνεύμα, που διανέμει, ξεχωριστά σε κάθε έναν, όπως αυτό θέλει.

…..

Γ΄ Το Έργο Του

Το Άγιον Πνεύμα βρίσκεται πάντοτε σε δράσει. Στο  βιβλίο της Γενέσεως 1:2 διαβάζουμε:

«2 Η δε γη ήτο άμορφος και έρημος· και σκότος επί του προσώπου της αβύσσου. Και πνεύμα Θεού εφέρετο επί της επιφανείας των υδάτων».

Γένεσης 1:2

2 Και η γη ήταν άμορφη και έρημη· και σκοτάδι υπήρχε επάνω στο πρόσωπο της αβύσσου. Και Πνεύμα Θεού φερόταν επάνω στην επιφάνεια των νερών.

…..

(Όλη η τριάς έλαβε μέρος στο έργο της Δημιουργίας).

Ψαλμός 33:6

6 Με τον λόγο τού Κυρίου έγιναν οι ουρανοί, και με την πνοή τού στόματός του ολόκληρη η στρατιά τους.

Ιωάννης 1:3

3 Όλα έγιναν διαμέσου αυτού· και χωρίς αυτόν δεν έγινε ούτε ένα το οποίο έχει γίνει.

….

Δια μέσου της Παλαιάς Διαθήκης η δράσης Του είναι αξιοσημείωτος. Πνεύμα του Κυρίου λόγου  χάριν Επάνω  στους Κριτές.

Κριτές 3:10

10 Και ήταν επάνω του το Πνεύμα τού Κυρίου, και έκρινε τον Ισραήλ· και βγήκε σε μάχη, και ο Κύριος παρέδωσε τον Χουσάν-ρισαθαϊμ, τον βασιλιά τής Μεσοποταμίας, στο χέρι του· και το χέρι του υπερίσχυσε ενάντια στον Χουσάν-ρισαθαϊμ.

Κριταί 6

34 Και το Πνεύμα τού Κυρίου περιχύθηκε επάνω στον Γεδεών, και σάλπισε με σάλπιγγα, και συγκεντρώθηκαν οι Αβί-εζερίτες πίσω απ' αυτόν.

Κριταί 11

29 Τότε, ήρθε επάνω στον Ιεφθάε Πνεύμα τού Κυρίου, κι αυτός πέρασε μέσα από τη Γαλαάδ, και τον Μανασσή, και πέρασε μέσα από τη Μισπά τής Γαλαάδ, και από τη Μισπά τής Γαλαάδ πέρασε ενάντια στους γιους Αμμών.

……

Επάνω στον βασιλέα Σαούλ

Α΄ Σαμουήλ 10:10

10 Και όταν ήρθαν εκεί στο βουνό, να, τον συνάντησε μια ομάδα προφητών· και ήρθε επάνω του το Πνεύμα τού Θεού, και προφήτευσε ανάμεσά τους.

……

Επάνω στον Δαβίδ

Α΄ Σαμουήλ 16:13

13 Τότε, ο Σαμουήλ πήρε το κέρας με το λάδι, και τον έχρισε ανάμεσα στα αδέλφια του· και ήρθε επάνω στον Δαβίδ το Πνεύμα τού Κυρίου από εκείνη την ημέρα και στο εξής. Και αφού ο Σαμουήλ σηκώθηκε, αναχώρησε στη Ραμά.

……

Επάνω στον Αζαρία

Β΄χρονικων15:1

1 ΤΟΤΕ, ήρθε το Πνεύμα τού Θεού επάνω στον Αζαρία, τον γιο τού Ωδήδ·

……

Επάνω στον Ζαχαρία

Β΄ χρονικών 24:

20 Και το Πνεύμα τού Θεού περιχύθηκε επάνω στον Ζαχαρία, τον γιο τού Ιωδαέ τού ιερέα, και αφού στάθηκε λίγο πιο ψηλά από τον λαό, τους είπε: Γιατί εσείς παραβαίνετε τις εντολές τού Κυρίου; Σίγουρα, δεν θα ευοδωθείτε· επειδή, εσείς εγκαταλείψατε τον Κύριο, κι αυτός σας εγκατέλειψε.

…..

  Το Πνεύμα ήταν παρόν εν δυνάμει στις ημέρες της ενσαρκώσεως του Χριστού. Βρισκόταν εκεί όταν ο Κύριος μας βαπτίστηκε.

Ματθαίος 3:16

16 Και αφού ο Ιησούς βαπτίστηκε, ανέβηκε αμέσως από το νερό· και ξάφνου, ανοίχτηκαν σ' αυτόν οι ουρανοί, και είδε το Πνεύμα τού Θεού να κατεβαίνει ……

Αυτό Τον οδήγησε στην έρημο για να πειραχθεί.

Λουκάς 4:1

1 ΚΑΙ ο Ιησούς, πλήρης Αγίου Πνεύματος, επέστρεψε από τον Ιορδάνη· και φερόταν από το Πνεύμα στην έρημο,

Το δημόσιο έργο του Σωτήρως γινόταν «εν δυνάμει του Πνεύματος του Αγίου.

Λουκάς 4:

14 ΚΑΙ ο Ιησούς επέστρεψε στη Γαλιλαία με τη δύναμη του Πνεύματος· και βγήκε γι' αυτόν φήμη σε ολόκληρη την περίχωρο.

15 Κι αυτός δίδασκε στις συναγωγές τους, δοξαζόμενος από όλους.

16 Και ήρθε στη Ναζαρέτ, όπου είχε ανατραφεί· και, κατά τη συνήθειά του, μπήκε μέσα στη συναγωγή κατά την ημέρα τού σαββάτου, και σηκώθηκε να διαβάσει.

17 Και του δόθηκε το βιβλίο τού προφήτη Ησαϊα· και ανοίγοντας το βιβλίο βρήκε το μέρος, όπου ήταν γραμμένο:

18 «Πνεύμα Κυρίου είναι επάνω μου· γι' αυτό με έχρισε· με έστειλε για να φέρνω τα χαρμόσυνα νέα στους φτωχούς, για να γιατρέψω τούς συντριμμένους στην καρδιά, για να κηρύξω ελευθερία στους αιχμαλώτους, και ανάβλεψη στους τυφλούς, να αποστείλω τούς ψυχικά τσακισμένους σε ελευθερία,

…..

Το κύριο έργο του Πνεύματος άρχισε αμέσως αφού ο Ιησούς δοξάστηκε με τον θάνατο την ανάσταση και την ανάληψη Του.

Ιωάννης 7:

37 Και κατά τη μεγάλη τελευταία ημέρα τής γιορτής, ο Ιησούς στεκόταν, και έκραξε λέγοντας: Αν κάποιος διψάει, ας έρχεται σε μένα, και ας πίνει·

38 όποιος πιστεύει σε μένα, όπως είπε η γραφή, ποτάμια από ζωντανό νερό θα ρεύσουν από την κοιλιά του.

39 (Αυτό το έλεγε για το Πνεύμα, που επρόκειτο να παίρνουν αυτοί που πιστεύουν σ' αυτόν· επειδή, δεν ήταν ακόμα δοσμένο το Άγιο Πνεύμα· για τον λόγο ότι, ο Ιησούς δεν είχε ακόμα δοξαστεί).

Ιωάννης 14:

16 Και εγώ θα παρακαλέσω τον Πατέρα, και θα σας δώσει έναν άλλον Παράκλητο, για να μένει μαζί σας στον αιώνα,

…..

Η Πεντηκοστή ήταν η εγκαινίασης του έργου Του.

Πράξεις 2:1-4

1 ΚΑΙ όταν ήρθε η ημέρα τής Πεντηκοστής, όλοι ήσαν με ομοψυχία στον ίδιο τόπο.

2 Και ξαφνικά έγινε ήχος από τον ουρανό, σαν άνεμος που ερχόταν με βία, και γέμισε ολόκληρο το σπίτι όπου ήσαν καθισμένοι.

3 Και φάνηκαν σ' αυτούς γλώσσες σαν φωτιά να διαμοιράζονται, και κάθησε σε κάθε έναν απ' αυτούς ξεχωριστά.

4 Και έγιναν όλοι πλήρεις από το Άγιο Πνεύμα, και άρχισαν να μιλούν ξένες γλώσσες, όπως το Πνεύμα έδινε σ' αυτούς να μιλούν.

…..

Το έργο του Πνεύματος σήμερα έχει σχέση με κάθε εκδήλωση της ζωής του πιστού με την λατρεία του τη μαρτυρία του την υπηρεσία του στο ευαγγέλιο. Δεν μπορούμε  ν’ απαριθμήσουμε όλες τις ενέργειες του Πνεύματος αλλά μπορούμε να πούμε ότι Αυτός είναι η ζωή της Εκκλησίας.

Μεταξύ των προνομίων Του είναι τα ακόλουθα:

1/. Το Άγιο Πνεύμα αναβιβάζει τον Χριστό.

Αυτή είναι μία απ’ τις σπουδαιότερες υπηρεσίες Του. το έργο του Πνεύματος μέσα στην ανθρώπινη καρδιά είναι να κάμει τον Χριστό πραγματικό ζωτικό και πολύτιμο. Ο Σωτήρας μας κάποτε είπε:

13 Όταν δε έλθη εκείνος, το Πνεύμα της αληθείας, θέλει σας οδηγήσει εις πάσαν την αλήθειαν· διότι δεν θέλει λαλήσει αφ' εαυτού, αλλ' όσα αν ακούση θέλει λαλήσει, και θέλει σας αναγγείλει τα μέλλοντα.

14 Εκείνος θέλει δοξάσει εμέ, διότι εκ του εμού θέλει λάβει και αναγγείλει προς εσάς.

Ιωάννης 16

13 αλλά, όταν έρθει εκείνος, το Πνεύμα τής αλήθειας, θα σας οδηγήσει σε όλη την αλήθεια· επειδή, δεν θα μιλήσει από τον εαυτό του, αλλά θα μιλήσει όσα πρόκειται να ακούσει, και θα σας αναγγείλει τα μέλλοντα.

14 Εκείνος θα δοξάσει εμένα, επειδή από το δικό μου θα πάρει, και θα το αναγγείλει σε σας.

….

Ούτε η ευφράδεια ούτε η ρητορική ούτε η

επιχειρηματολογία ούτε ο παθητικός τόνος μπορεί να φέρει τον αμαρτωλό στον Σωτήρα παρά μόνο η θεία ενέργεια του Αγίου Πνεύματος.

………

2/. Το Άγιον Πνεύμα ελέγχει την συνείδηση.

«8 και ελθών εκείνος θέλει ελέγξει τον κόσμον περί αμαρτίας και περί δικαιοσύνης και περί κρίσεως·».

Ιωάννης 16:8

8 Και όταν έρθει εκείνος, θα ελέγξει τον κόσμο για αμαρτία, και για δικαιοσύνη, και για κρίση·

Ιωάννης 16:9

9 για αμαρτία μεν, επειδή δεν πιστεύουν σε μένα·

….

Εκ’ του εδαφίου αυτού κι απ’ όλο το πνεύμα της Βίβλου γίνεται φανερό ότι η μεγαλύτερη αμαρτία την οποία μόνο η ελέγχουσα δύναμης του Πνεύματος μπορεί να απομακρύνει απ’ τον άνθρωπο είναι τρομερή αμαρτία της απιστίας. Είθε Αυτό το Πνεύμα να γράψει τούτη την αλήθεια στις καρδιές μας! Όλες οι αμαρτίες μπορεί να συγχωρηθούν εκτός από την επίμονη ατίθαση και αμετάβλητη απιστία του ανθρώπου εις τον Χριστό. Ένας που απορρίπτει τον Υιό εναντιώνεται στο Πνεύμα κι’ έτσι αποκρούει την προσφορά της αιωνίου ζωής του Πατέρα.

3/. Το Άγιον Πνεύμα αναγεννά τους ανθρώπους.

5 Απεκρίθη ο Ιησούς· Αληθώς, αληθώς σοι λέγω, εάν τις δεν γεννηθή εξ ύδατος και Πνεύματος, δεν δύναται να εισέλθη εις την βασιλείαν του Θεού.

Ιωάννης 3:5.

5 Αποκρίθηκε ο Ιησούς: Σε διαβεβαιώνω απόλυτα, αν κάποιος δεν γεννηθεί από νερό και Πνεύμα, δεν μπορεί να μπει μέσα στη βασιλεία τού Θεού.

Κηρύττοντας τον Χριστό και ελέγχοντας την αμαρτία το Πνεύμα καθιστά ταυτόχρονα τον αμαρτωλό ικανό να δεχθεί τον Υιό ως Σωτήρα του  κι αφού τούτο γίνει εμφυτεύει μέσα στα στήθη του μια καινούργια ζωή.

4/. Το Άγιο Πνεύμα κατοικεί μέσα στο λαό του Θεού.

16 Δεν εξεύρετε ότι είσθε ναός Θεού και το Πνεύμα του Θεού κατοικεί εν υμίν;

Α΄ Κορινθίους 3:16

16 Δεν ξέρετε ότι είστε ναός τού Θεού, και το Πνεύμα τού Θεού κατοικεί μέσα σας;

Αυτές οι λέξεις γράφτηκαν προς την εκκλησία της Κορίνθου η οποία παρ’ όλο που κατηγορείται απ΄ τον Παύλο για σαρκικοτητα

Α΄ Κορινθίους 3:1-3

1 Αδελφοί, και εγώ δεν μπόρεσα να σας μιλήσω, ως προς πνευματικούς ανθρώπους, αλλά ως προς σαρκικούς, ως προς νήπια εν Χριστώ.

2 Γάλα σάς πότισα, και όχι στερεή τροφή· επειδή, δεν μπορούσατε ακόμα να τη δεχθείτε· αλλά, ούτε τώρα ακόμα μπορείτε·

3 για τον λόγο ότι, είστε ακόμα σαρκικοί· καθόσον, ενώ υπάρχει ανάμεσά σας φθόνος και φιλονικία και διχόνοιες, δεν είστε σαρκικοί, και περπατάτε κατά άνθρωπο;

…..

Εν τούτοις ήταν ακόμα ο τόπος της κατοικήσεως του Πνεύματος. Τα σώματα των πιστών είναι ναοί του Αγίου Πνεύματος.

Κορινθίους 6:19

19 Ή, δεν ξέρετε ότι το σώμα σας είναι ναός τού Αγίου Πνεύματος, που είναι μέσα σας, το οποίο έχετε από τον Θεό, και δεν είστε κύριοι του εαυτού σας;

Ρωμαίους 8: 9

9 Εσείς, όμως, δεν είστε τής σάρκας, αλλά του Πνεύματος, αν το Πνεύμα τού Θεού κατοικεί μέσα σας. Αλλά, αν κάποιος δεν έχει το Πνεύμα τού Χριστού, αυτός δεν είναι δικός του.

…..

Το Πνεύμα του Θεού καθαρίζει κι ενδυναμώνει τα παιδιά του Θεού παράγοντας θαυματουργικός μέσα σ’ αυτά και «τον καρπό του Πνεύματος».

Γαλάτες 5:22-23

22 Ο καρπός, όμως, του Πνεύματος είναι: Αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, καλοσύνη, αγαθοσύνη, πίστη, πραότητα, εγκράτεια·

23 ενάντια στους ανθρώπους αυτού του είδους δεν υπάρχει νόμος.

………………………….

ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ

Μεταφορά της Αγίας Γραφής Σπύρου Φίλου

29 

 

Γ΄ Το Έργο Του

 

Αυτός είναι ο οικοδόμος του χαρακτήρα του Χριστιανού.

   Λίγες είναι οι αλήθειες της Γραφής που χρειάζεται να διδάσκονται με περισσότερη έμφαση από εκείνη με την οποία πρέπει να διδάσκεται η αλήθεια του προσώπου και του έργου του Αγίου Πνεύματος

Σήμερα λόγο χάριν πολύς κόσμος υποφέρει από συναισθήματα φόβου. Το αντίδοτο του φόβου είναι η αγάπη του Χριστού που μόνο το Πνεύμα μπορεί να χορηγήσει στην ανθρώπινη καρδιά. Διότι: «αλλ' η τελεία αγάπη έξω διώκει τον φόβον».

Ιωάννου Α' 4

18 αλλά, η τέλεια αγάπη βγάζει έξω τον φόβο· επειδή, ο φόβος έχει κόλαση· και εκείνος που φοβάται δεν έχει φτάσει σε τέλειο βαθμό μέσα στην αγάπη.

….

Το φάρμακο της στενοχώριας της μεγάλης ανησυχίας είναι η ειρήνη την οποία το Πνεύμα παράγει.

Ή αύξηση; Του χριστιανικού χαρακτήρα σε όλες τις χάριτες του Θεού είναι δύναμη μόνο δια της παρουσίας και της δυνάμεως του συνοικούντος Πνεύματος.

5/. Το Άγιον Πνεύμα σφραγίζει τους πιστεύοντας.

Βάζει τη θεία σφραγίδα της κυριότητας Του πάνω σ’ εκείνους που θέτουν πραγματικά την εμπιστοσύνη τους στον Χριστό.

«30 Και μη λυπείτε το Πνεύμα το Άγιον του Θεού, με το οποίον εσφραγίσθητε διά την ημέραν της απολυτρώσεως».

Εφεσίους 4

30 Και μη λυπείτε το Πνεύμα το Άγιο του Θεού, με το οποίο σφραγιστήκατε για την ημέρα τής απολύτρωσης.

………

Το Πνεύμα δίδει στα τέκνα του Θεού την γεμάτη χαρά και βεβαιότητα ότι ανήκουν για πάντα στον Πατέρα.

 6/. Το Άγιο Πνεύμα οδηγεί τον λαό του Θεού.

Οδήγησε τον Φίλιππο στον ευνούχο Αιθίοπα. «29 Είπε δε το Πνεύμα προς τον Φίλιππον· Πλησίασον και προσκολλήθητι εις την άμαξαν ταύτην».

Πράξεις 8

29 Και το Πνεύμα είπε στον Φίλιππο: Πλησίασε, και προσκολλήσου σ' αυτή την άμαξα.

…..

Κάτω από την οδηγία του Πνεύματοςη πρώτη εκκλησία ξεχώρησε τον βαρνάβα και τον Παύλο για το ιεραποστολικο τους έργο.

«2 Και ενώ υπηρέτουν εις τον Κύριον και ενήστευον, είπε το Πνεύμα το Αγιον· Χωρίσατε εις εμέ τον Βαρνάβαν και τον Σαύλον διά το έργον, εις το οποίον προσεκάλεσα αυτούς.

3 Τότε αφού ενήστευσαν και προσευχήθησαν και επέθεσαν τας χείρας επ' αυτούς, απέστειλαν.

4 Ούτοι λοιπόν πεμφθέντες υπό του Πνεύματος του Αγίου, κατέβησαν εις την Σελεύκειαν και εκείθεν απέπλευσαν εις την Κύπρον,» 

Πράξεις 13:1-2-3-4

1 ΚΑΙ στην Αντιόχεια, μέσα στην υπάρχουσα εκκλησία, υπήρχαν μερικοί προφήτες και δάσκαλοι, ο Βαρνάβας και ο Συμεών, που αποκαλείτο Νίγερ, και ο Λούκιος ο Κυρηναίος, και ο Μαναήν, που συναναστράφηκε μαζί με τον τετράρχη Ηρώδη, και ο Σαύλος.

2 Και ενώ υπηρετούσαν στον Κύριο και νήστευαν, το Πνεύμα το Άγιο είπε: Ξεχωρίστε σε μένα τον Βαρνάβα και τον Σαύλο για το έργο που τους προσκάλεσα.

3 Τότε, αφού νήστεψαν και προσευχήθηκαν, και έβαλαν επάνω σ' αυτούς τα χέρια, τους απέστειλαν.

…..

Σήμερα χρησιμοποιώντας τον Λόγο του Θεού και τις περιστάσεις το Πνεύμα ανοίγει και κλείνει θύρες για τους Χριστιανούς. Ο ώριμος πιστός μπορεί να κοιτάζει πίσω του δια μέσου των ετών και να παρακολουθεί με καρδιά ευγνώμονα το 

Ιδιόρρυθμο αλλά όμορφο μονοπάτι κατά μήκος του οποίου το Πνεύμα έχει οδηγήσει τα βήματα μας.

7/. Το Άγιο Πνεύμα παρακινεί τους πιστούς σε λατρεία.

Η προσευχή μας πρέπει να γίνεται «εν  Πνεύματι Αγίω»

Ιούδας 20

20 Εσείς, όμως, αγαπητοί, ενώ θα εποικοδομείτε τον εαυτό σας επάνω στην αγιότατη πίστη σας, προσευχόμενοι εν Πνεύματι Αγίω,

Εφεσίους 6:18

18 προσευχόμενοι σε κάθε καιρό, με κάθε προσευχή και δέηση εν Πνεύματι, και αγρυπνώντας σ' αυτό τούτο με κάθε προσκαρτέρηση και δέηση για όλους τούς αγίους.

….

Σύμφωνα με την εντολή του Ιδίου του Πνεύματος. Η δοξολογία και η ευχαριστία μας προς τον Θεό εμπνέεται απ’ το Πνεύμα.

Καθ’ ον χρόνον δε πληρούμεθα με Αυτόν «19 λαλούντες μεταξύ σας με ψαλμούς και ύμνους και ωδάς πνευματικάς, άδοντες και ψάλλοντες εν τη καρδία υμών εις τον Κύριον»,

Εφεσίους 5:

19 μιλώντας μεταξύ σας με ψαλμούς και ύμνους και πνευματικές ωδές, τραγουδώντας και ψάλλοντας με την καρδιά σας στον Κύριο·

20 ευχαριστώντας πάντοτε για όλα τον Θεό και Πατέρα στο όνομα του Κυρίου Ιησού Χριστού·

Η πραγματική χριστιανική λατρεία η οποία και μόνη γίνεται δεκτή απ τον Πατέρα έχει την προέλευση της εις το Πνεύμα.

Ο Παύλος γράφει σαφώς ότι:

3 διότι ημείς είμεθα η περιτομή, οι λατρεύοντες τον Θεόν εν Πνεύματι και καυχώμενοι εις τον Χριστόν Ιησούν και μη έχοντες την πεποίθησιν εν τη σαρκί,

Φιλιππησίους 3

3 επειδή, εμείς είμαστε η περιτομή, αυτοί που λατρεύουμε τον Θεό με το πνεύμα, και καυχόμαστε στον Ιησού Χριστό, και μη έχοντας την πεποίθηση στη σάρκα.

…..

Θρησκευτικές λατρείες γονυκλισίες και τυπικές τελετές είναι όλα αυτά μάταια και κενά αν δεν έχει προηγηθεί το έργο του Πνεύματος μέσα στην ανθρώπινη ψυχή.

………………………….

ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ

Μεταφορά της Αγίας Γραφής Σπύρου Φίλου

30 

 

8/. Το Άγιον Πνεύμα δίδει δύναμη στη μαρτυρία.

 

«8 αλλά θέλετε λάβει δύναμιν, όταν επέλθη το Άγιον Πνεύμα εφ' υμάς, και θέλετε είσθαι εις εμέ μάρτυρες και εν Ιερουσαλήμ και εν πάση τη Ιουδαία και Σαμαρεία και έως εσχάτου της γης».

Πράξεις 1:

8 αλλά, θα πάρετε δύναμη, όταν έρθει επάνω σας το Άγιο Πνεύμα· και θα είστε μάρτυρες για μένα και στην Ιερουσαλήμ και σε ολόκληρη την Ιουδαία και στη Σαμάρεια, και μέχρι το τελευταίο άκρο τής γης.

…..

Όταν  το Πνεύμα του Θεού κατήλθε εν δυνάμει στην εκκλησία την ημέρα της Πεντηκοστής η μαρτυρία των αποστ΄9ολων κατέστη σχεδόν ακαταμάχητος. Χιλιάδες ψυχών επεστράφησαν. Η επιτυχία του Παύλου στο έργο του Ευαγγελίου φαινομενικώς οφειλόταν στο θαρραλέο χαρακτήρα του στην φυσική του ευφράδεια και στην αφοσίωση του στο Ευαγγέλιο. Όλα αυτά βέβαια έπαιζαν ένα σημαντικό ρόλο στο έργο του. Αλλά ο ίδιος γράφει στους κορίνθιους πιστούς ότι:

«4 και ο λόγος μου και το κήρυγμά μου δεν εγίνοντο με καταπειστικούς λόγους ανθρωπίνης σοφίας, αλλά με απόδειξιν Πνεύματος και δυνάμεως,

5 διά να ήναι η πίστις σας ουχί διά της σοφίας των ανθρώπων, αλλά διά της δυνάμεως του Θεού».

Κορινθίους Α' 2:

4 Και ο λόγος μου και το κήρυγμά μου δεν γίνονταν με καταπειστικά λόγια ανθρώπινης σοφίας, αλλά με απόδειξη Πνεύματος και δύναμης·

5 ώστε η πίστη σας να είναι όχι διαμέσου τής σοφίας των ανθρώπων, αλλά διαμέσου τής δύναμης του Θεού.

…..

Και στους Θεσσαλονικείς :

 5 διότι το ευαγγέλιον ημών δεν έγεινεν εις εσάς εν λόγω μόνον, αλλά και εν δυνάμει και εν Πνεύματι Αγίω και εν πληροφορία πολλή, καθώς εξεύρετε οποίοι υπήρξαμεν μεταξύ σας διά σας.

Θεσσαλονικείς Α' 5:

5 επειδή, το ευαγγέλιό μας δεν έγινε σε σας μονάχα με λόγο, αλλά και με δύναμη, και με Άγιο Πνεύμα, και με πολλή πληροφορία, καθώς ξέρετε ποιοι υπήρξαμε ανάμεσά σας για σας.

…..

Αν κάποιος Θέλει να γίνει μία δυνατή μαρτυρία για τον Χριστό

Πρέπει να ζει: «εν Πνεύματι»

Δηλαδή να εξουσιάζεται να ελέγχεται και να κατευθύνεται απ’ το Πνεύμα.

……

9/. Το Άγιο Πνεύμα ικανώνει ανθρώπους να εκτιμούν να κατανοούν και να διακρίνουν ότι ο Λόγος του Θεού διδάσκει.

12 Αλλ' ημείς δεν ελάβομεν το πνεύμα του κόσμου, αλλά το πνεύμα το εκ του Θεού, διά να γνωρίσωμεν τα υπό του Θεού χαρισθέντα εις ημάς.

Α΄ Κορινθίους 2: 12

12 Εμείς, όμως, δεν λάβαμε το πνεύμα τού κόσμου, αλλά το Πνεύμα που προέρχεται από τον Θεό, για να γνωρίσουμε εκείνα που χαρίστηκαν σε μας από τον Θεό.

Το Πνεύμα είναι ο υπέρτατος Διδάσκαλος. Η γνώσης ξένων γλωσσών θεολογίας ερμηνευτικής και άλλον στοιχείων είναι 

Μόνο βοηθητική. Το Πνεύμα το Άγιο είναι όμως εκείνο που τελικά ανοίγει τα τυφλά απ’ την αμαρτία μάτια και αφήνει το φως του ήλιου της αλήθειας να λάμψει μπροστά σ΄ αυτά. «Και σεις έχετε χρίσμα από του Αγίου και γνωρίζεται πάντα.

Α΄ Ιωάννου 2:20

20 Κι εσείς έχετε χρίσμα από τον Άγιο, και τα γνωρίζετε όλα.

…..

10/. Το Πνεύμα το Άγιο ζωοποιεί τα θνητά σώματα των πιστών.

11 Εάν δε κατοική εν υμίν το Πνεύμα του αναστήσαντος τον Ιησούν εκ νεκρών, ο αναστήσας τον Χριστόν εκ νεκρών θέλει ζωοποιήσει και τα θνητά σώματα υμών διά του Πνεύματος αυτού του κατοικούντος εν υμίν.

Ρωμαίους 8:11

11 Και αν το Πνεύμα εκείνου, που ανέστησε τον Ιησού από τους νεκρούς, κατοικεί μέσα σας, αυτός που ανέστησε τον Ιησού από τους νεκρούς, θα ζωοποιήσει και τα θνητά σας σώματα, διαμέσου τού Πνεύματός του, που κατοικεί μέσα σας.

Κάποια μέρα τα σώματα των πιστών θ’ αναστηθούν εκ νεκρών άφθαρτα και ένδοξα. Το Άγιο Πνεύμα θα είναι το μόνο εκτελεστικό Πρόσωπο των σχετικών με την αλήθεια αυτή διαταγμάτων του Θεού Πατέρα. Κάτω απ’ τον δικό Του έλεγχο θα πραγματοποιηθεί η «απολύτρωσης των σωμάτων μας»

23 και ουχί μόνον αυτή, αλλά και αυτοί οίτινες έχομεν την απαρχήν του Πνεύματος, και ημείς αυτοί στενάζομεν εν εαυτοίς περιμένοντες την υιοθεσίαν, την απολύτρωσιν του σώματος ημών.

Ρωμαίους 8:23

23 Και όχι μονάχα αυτή, αλλά και εμείς οι ίδιοι που έχουμε την απαρχή τού Πνεύματος, και εμείς οι ίδιοι στενάζουμε μέσα μας, περιμένοντας την υιοθεσία, την απολύτρωση του σώματός μας.

…..

Δ΄ Η ΣΧΕΣΗΣ ΜΑΣ ΜΕ ΑΥΤΟΝ

  Ο πιστός του Κυρίου έχει τελείως εξαρτήσει απ’ το Πνεύμα την πνευματική του ζωή νίκη και υπηρεσία.

Αυτό ζει μέσα στην καρδιά του. Όσο  περισσότερο είναι παραχωρημένος στον ευλογητό αυτόν ένοικο της υπάρξεως του τόσο περισσότερο γίνεται ευτυχής και άγιος.

Θα ήθελε αυτός να γεύεται καθημερινά την αγάπη και την ειρήνη του Σωτήρος; Θα ήθελε να ζει σ’ ένα υψηλό πνευματικό

Επίπεδο; Θα ήθελε να νικάει τους πειρασμούς;

Θα ήθελε να υπάρχει πάντα ένα τραγούδι στην ψυχή του;

Θα ήθελε να είναι μία ευλογία στους γύρω του οπουδήποτε κι αν βρίσκεται; Τότε θα πρέπει να μένει παραχωρημένος εις το Πνεύμα. Μόνον έτσι θα έχει αξία για τον Θεό η ζωή του και η μαρτυρία του.