17-1-2021-Μέρος τέταρτον

ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ

Μεταφορά της Αγίας Γραφής Σπύρου Φίλου

Συνέχεια οι άγγελοι

Συνέχεια οι άγγελοι

6/. Οι άγγελοι έχουν μεγαλύτερη νοημοσύνη απ’ τους ανθρώπους, και ας αρέσκονται οι άνθρωποι να θεωρούν τους εαυτούς των ως υψηλότερα όντα στην ιεραρχία των όντων της δημιουργίας του Θεού. Ο Βασιλεύς Δαβίδ το κατάλαβε αυτό όταν η γυναίκα της Θεκούε είπε:

20 ο δούλός σου Ιωάβ έκαμε τούτο, να μεταστρέψω την μορφήν του πράγματος τούτου· και ο κύριός μου είναι σοφός, κατά την σοφίαν αγγέλου του Θεού, εις το να γνωρίζη πάντα τα εν τη γη.

Σαμουήλ Β' 14

20 ο δούλος σου ο Ιωάβ το έκανε, να περιστρέψω τη μορφή αυτού του πράγματος· και ο κύριός μου είναι σοφός, σύμφωνα με τη σοφία αγγέλου τού Θεού, στο να γνωρίζει όλα όσα γίνονται στη γη.

…..

7/. Οι άγγελοι υπερέχουν σε δύναμη.

20 Ευλογείτε τον Κύριον, άγγελοι αυτού, δυνατοί εν ισχύϊ, οι εκτελούντες τον λόγον αυτού, οι ακούοντες της φωνής του λόγου αυτού.

Ψαλμοί 103

20 Ευλογείτε τον Κύριο, άγγελοί του, δυνατοί με δύναμη, εκείνοι που εκτελούν τον λόγο του, εκείνοι που υπακούν στη φωνή τού λόγου του.

….

11 ενώ οι άγγελοι, μεγαλήτεροι όντες εις ισχύν και δύναμιν, δεν φέρουσι κατ' αυτών βλάσφημον κρίσιν ενώπιον του Κυρίου.

Πέτρου Β' 2

11 ενώ, οι άγγελοι, καίτοι είναι μεγαλύτεροι σε ισχύ και δύναμη, δεν φέρνουν εναντίον τους βλάσφημη κρίση μπροστά στον Κύριο.

……

 Η δύναμης των αγγέλων φανερώνεται σε διάφορα περιστατικά που έχουν σχέση με την ζωή των ανθρώπων. Τόσο μεγάλη είναι η δύναμης ενός μόνον αγγέλου ώστε σταματά ο νους του ανθρώπου στη σκέψη ενός τέτοιου όντος.

  Οι παρακάτω βιβλικές ιστορίες είναι αρκετές για να δείξουν ότι οι άγγελοι μπορούν να εκτελούν μεγάλα πράγματα για τον Θεό.

α/. ένας άγγελος θανάτωσε 185.000 Ασσύριους στρατιώτες μέσα σε μια νύκτα:

35 Και την νύκτα εκείνην εξήλθεν ο άγγελος του Κυρίου και επάταξεν εν τω στρατοπέδω των Ασσυρίων εκατόν ογδοήκοντα πέντε χιλιάδας· και ότε εξηγέρθησαν το πρωΐ, ιδού, ήσαν πάντες σώματα νεκρά.

Βασιλέων Β' 19

35 Και τη νύχτα εκείνη βγήκε ο άγγελος του Κυρίου, και πάταξε στο στρατόπεδο των Ασσυρίων 185.000· και όταν σηκώθηκαν το πρωί, δέστε, ήσαν όλοι νεκρά σώματα.

β/. ένας άγγελος θανάτωσε 70.000 Ισραηλίτες.

 Ήταν η συνέπεια της αμαρτίας του Δαβίδ να μετρήσει τον λαό.

«15 Απέστειλε λοιπόν ο Κύριος θανατικόν επί τον Ισραήλ, από πρωΐας μέχρι του διωρισμένου καιρού· και απέθανον εκ του λαού, από Δαν έως Βηρ-σαβεέ, εβδομήκοντα χιλιάδες ανδρών.

16 Και ότε ο άγγελος εξέτεινε την χείρα αυτού κατά της Ιερουσαλήμ, διά να απολέση αυτήν, μετεμελήθη ο Κύριος περί του κακού, και είπε προς τον άγγελον, όστις έκαμεν εν τω λαώ την φθοράν, Αρκεί ήδη· σύρε την χείρα σου. Ήτο δε ο άγγελος του Κυρίου πλησίον του αλωνίου του Ορνά του Ιεβουσαίου»

Σαμουήλ Β' 24.

15 Έστειλε, λοιπόν, ο Κύριος θανατικό επάνω στον Ισραήλ, από το πρωί μέχρι τον διορισμένο καιρό· και πέθαναν από τον λαό, από τη Δαν μέχρι τη Βηρ-σαβεέ, 70.000 άνδρες.

16 Και όταν ο άγγελος άπλωσε το χέρι του ενάντια στην Ιερουσαλήμ, για να την καταστρέψει, ο Κύριος μεταμελήθηκε για το κακό, και είπε στον άγγελο που έκανε τη φθορά μέσα στον λαό: Αρκεί ήδη· απόσυρε το χέρι σου. Και ο άγγελος του Κυρίου ήταν κοντά στο αλώνι τού Ορνά τού Ιεβουσαίου.

……

γ/. ένας άγγελος παρέλυσε τη δύναμη των ρωμαίων φυλάκων,

και έσυρε τον λίθο πίσω απ’ τον οποίο ο Κύριος κρατούνταν αιχμάλωτος;

2 Και ιδού έγεινε σεισμός μέγας· διότι άγγελος Κυρίου καταβάς εξ ουρανού ήλθε και απεκύλισε τον λίθον από της θύρας και εκάθητο επάνω αυτού.

3 Ήτο δε η όψις αυτού ως αστραπή και το ένδυμα αυτού λευκόν ως χιών.

4 Και από του φόβου αυτού εταράχθησαν οι φύλακες και έγειναν ως νεκροί.

Ματθαίος 28

2 Και ξάφνου, έγινε μεγάλος σεισμός· επειδή, ένας άγγελος του Κυρίου κατεβαίνοντας από τον ουρανό, ήρθε και αποκύλισε την πέτρα από τη θύρα, και καθόταν επάνω σ' αυτή.

3 Η δε όψη του ήταν σαν αστραπή, και το ένδυμά του λευκό σαν χιόνι.

4 Και από τον φόβο του οι φύλακες ταράχτηκαν, και έγιναν σαν νεκροί.

δ/. ένας  άγγελος θα έλθει κάποια μέρα για να δέσει τον διάβολο και να τον φυλακίσει για χίλια χρόνια

ο μεγαλύτερος εχθρός των ψυχών μας θα ταπεινωθεί όχι δια του Χριστού ούτε δια των δυνάμεων των αγγελικών όντων αλλά δια ενός μόνον αγγέλου:

 «1 Και είδον άγγελον καταβαίνοντα εκ του ουρανού, όστις είχε το κλειδίον της αβύσσου και άλυσιν μεγάλην εν τη χειρί αυτού.

2 Και επίασε τον δράκοντα, τον όφιν τον αρχαίον, όστις είναι Διάβολος και Σατανάς, και έδεσεν αυτόν χίλια έτη,

3 και έρριψεν αυτόν εις την άβυσσον και έκλεισεν αυτόν και εσφράγισεν επάνω αυτού, διά να μη πλανήση τα έθνη πλέον, εωσού πληρωθώσι τα χίλια έτη· και μετά ταύτα πρέπει να λυθή ολίγον καιρόν».

Αποκάλυψις 20

1 ΚΑΙ είδα έναν άγγελο που κατέβαινε από τον ουρανό, ο οποίος είχε το κλειδί τής αβύσσου, και στο χέρι του μια μεγάλη αλυσίδα.

2 Και έπιασε τον δράκοντα, το αρχαίο φίδι, που είναι διάβολος και σατανάς· και τον έδεσε για 1.000 χρόνια.

3 Και τον έρριξε στην άβυσσο, και τον έκλεισε, και σφράγισε από πάνω του, για να μη πλανήσει πλέον τα έθνη, μέχρις ότου συμπληρωθούν τα 1.000 χρόνια· και ύστερα απ' αυτά πρέπει να λυθεί για λίγο καιρό.

………………………….

 

ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ

Μεταφορά της Αγίας Γραφής Σπύρου Φίλου

36 

Συνέχεια του ένατου κεφ. Ένατου  (09)

 

Γ΄ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ

  Εις τις ιδιωτικές υποθέσεις των παιδιών Του ο Θεός

Χρησιμοποιεί αγγέλους προκειμένου να τα βοηθήσει και να εκτελέσει γι αυτά ειδικούς θείους σκοπούς Του.

Μεταξύ λοιπόν των υπηρεσιών που αναλαμβάνουν οι άγγελοι είναι οι εξής:

1/. Εκτελούν κρίσεις και σκοπούς του Θεού.

Ένας άγγελος έφραξε τον δρόμο του Βαλαάμ:

«22 Και εξήφθη η οργή του Θεού ότι υπήγε· και εστάθη άγγελος Κυρίου εν τη οδώ έμπροσθεν αυτού, διά να εναντιωθή εις αυτόν· αυτός δε εκάθητο επί της όνου αυτού και δύο δούλοι αυτού ήσαν μετ' αυτού»·

Αριθμοί 22

22 Και άναψε η οργή τού Θεού ότι πήγε· και ένας άγγελος του Κυρίου στάθηκε στον δρόμο του, μπροστά του, για να του εναντιωθεί· κι αυτός καθόταν επάνω στο γαϊδούρι του, και ήσαν μαζί του δύο δούλοι·

….

Η Γραφή μας λέγει ότι στο τέλος του αιώνος τούτου:

 «41 Θέλει αποστείλει ο Υιός του ανθρώπου τους αγγέλους αυτού, και θέλουσι συλλέξει εκ της βασιλείας αυτού πάντα τα σκάνδαλα και τους πράττοντας την ανομίαν,»·

Ματθαίος 13

41 ο Υιός τού ανθρώπου θα στείλει τούς αγγέλους του, και θα μαζέψουν από τη βασιλεία του όλα τα σκάνδαλα, και εκείνους που πράττουν την ανομία

….

Ο βασιλεύς Ηρώδης απέθανε εξ’ αιτίας ενός θανατηφόρου χτυπήματος το οποίο ένας άγγελος επέφερε σ’ αυτόν.

«23 Και παρευθύς επάταξεν αυτόν άγγελος Κυρίου, διότι δεν έδωκε την δόξαν εις τον Θεόν, και γενόμενος σκωληκόβρωτος εξεψύχησεν».

Πράξεις 12

23 Κι αμέσως, ένας άγγελος του Κυρίου τον πάταξε, επειδή δεν έδωσε τη δόξα στον Θεό· κι αφού έγινε σκωληκόβρωτος, ξεψύχησε.

….

2/. Οδηγούν τους πιστούς.

Ο Αιθίοπας ευνούχος είχε ανάγκη σωτηρίας. Οι άνθρωποι δεν γνώριζαν τον πόθο της καρδιάς του ο θεός όμως τον γνώριζε. Ένας άγγελος λοιπόν οδήγησε τον Φίλιππο προς τον Αιθίοπα άρχοντα για να ευαγγελισθεί:

«26 Άγγελος δε Κυρίου ελάλησε προς τον Φίλιππον, λέγων· Σηκώθητι και ύπαγε προς μεσημβρίαν εις την οδόν την καταβαίνουσαν από Ιερουσαλήμ εις Γάζαν· αύτη είναι έρημος».

Πράξεις 8

26 Και ένας άγγελος του Κυρίου μίλησε στον Φίλιππο, λέγοντας: Σήκω, και πήγαινε κατά το μεσημβρινό μέρος, στον δρόμο που κατεβαίνει από την Ιερουσαλήμ στη Γάζα· (αυτός είναι έρημος).

…..

3/. Βοηθούν προστατεύουν και ενδυναμώνουν το λαό του Θεού

  Ο Ηλίας έτυχε της φροντίδας ενός αγγέλου καθ’ ον χρόνον

Η Ιεζάβελ τον κατεδίωκε:

«5 Και πλαγιάσας απεκοιμήθη υποκάτω μιας αρκεύθου, και ιδού, άγγελος ήγγισεν αυτόν και είπε προς αυτόν, Σηκώθητι, φάγε».

Βασιλέων Α' 19

5 Και αφού πλάγιασε, αποκοιμήθηκε κάτω από μια άρκευθο, και ξάφνου, ένας άγγελος τον άγγιξε, και του είπε: Σήκω, φάε.

…..

Ο Δανιήλ όταν διασώθηκε απ’ τα στόματα των λεόντων ομολόγησε ότι:

«22 Ο Θεός μου απέστειλε τον άγγελον αυτού και έφραξε τα στόματα των λεόντων και δεν με έβλαψαν, διότι αθωότης ευρέθη εν εμοί ενώπιον αυτού, και έτι ενώπιόν σου, βασιλεύ, πταίσμα δεν έπραξα».

Δανιήλ 6

22 Ο Θεός μου απέστειλε τον άγγελό του, και έφραξε τα στόματα των λιονταριών, και δεν με έβλαψαν· επειδή, βρέθηκε αθωότητα μέσα σε μένα μπροστά του· κι ακόμα, μπροστά σου, βασιλιά, δεν έπραξα κάποιο πταίσμα.

….

4/. Θα συνοδεύουν τον Κύριο μας κατά την δεύτερη Του έλευση.

«31 Όταν δε έλθη ο Υιός του ανθρώπου εν τη δόξη αυτού και πάντες οι άγιοι άγγελοι μετ' αυτού, τότε θέλει καθήσει επί του θρόνου της δόξης αυτού»,

Ματθαίος 25

31 Και όταν έρθει ο Υιός τού ανθρώπου μέσα στη δόξα του, και όλοι οι άγιοι άγγελοι μαζί του, τότε θα καθήσει επάνω στον θρόνο τής δόξας του.

….

«7 εις εσάς δε τους θλιβομένους άνεσιν μεθ' ημών, όταν ο Κύριος Ιησούς αποκαλυφθή απ' ουρανού μετά των αγγέλων της δυνάμεως αυτού

8 εν πυρί φλογός, κάμνων εκδίκησιν εις τους μη γνωρίζοντας Θεόν και εις τους μη υπακούοντας εις το ευαγγέλιον του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού»,

Θεσσαλονικείς Β' 1

7 σε σας, όμως, που θλίβεστε, άνεση μαζί μας, όταν ο Κύριος Ιησούς αποκαλυφθεί από τον ουρανό μαζί με τους αγγέλους τής δύναμής του,

8 μέσα σε φλόγα φωτιάς, κάνοντας εκδίκηση σ' αυτούς που δεν γνωρίζουν τον Θεό, και σ' αυτούς που δεν υπακούν στο ευαγγέλιο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού·

….

5/. Φέρουν τα τέκνα του Θεού στον ουρανό.

Ο Ιησούς παραμερίζοντας την κουρτίνα που χωρίζει τον κόσμο απ’ τον άλλο αποκαλύπτει ότι οι άγγελοι οδηγούν τους δικαίους απ’ τον κόσμο τούτο στην ουράνια δόξα:

«22 Απέθανε δε ο πτωχός και εφέρθη υπό των αγγέλων εις τον κόλπον του Αβραάμ· απέθανε δε και ο πλούσιος και ετάφη».

Λουκάς 16

22 Πέθανε, όμως, ο φτωχός και φέρθηκε από τους αγγέλους στον κόλπο τού Αβραάμ. Πέθανε δε και ο πλούσιος και θάφτηκε.

……………………….

Δ΄ Η Υπεροχή των ανθρώπων έναντι των Αγγέλων

  Παρά το γεγονός ότι οι άγγελοι υπερέχουν απ’ τους ανθρώπους σε αγιότητα δύναμη σοφία εν τούτοις τα τέκνα του Θεού στην πραγματικότητα είναι ανώτερα απ’ τους αγγέλου κατά το ότι κατέχουν θέσεις κι απολαμβάνουν προνόμια τα οι άγγελοι δεν δύνανται ν’ αποκτήσουν.

1/. Άγγελοι λόγου χάριν δεν κηρύττουν το Ευαγγέλιο

Αυτό είναι ένα ειδικό προνόμιο των τέκνων του Θεού.

 Πουθενά  στη Βίβλο δεν αναφέρεται κάποιος άγγελος να έδωσε αγγελία της σωτηρίας. Ακόμα κι ο άγγελος που του ανατέθηκε η υπόθεσης της σωτηρίας του ευνούχου χρησιμοποίησε άνθρωπο για το έργο του ευαγγελισμού.

Όταν ο Κορνήλιος ζητούσε να βρει σωτηρία ένας άγγελος τον συμβούλεψε να αναζητήσει τον Πέτρο χωρίς ο ίδιος να κηρύξει το ευαγγέλιο στον Κορνήλιο.

Οι άνθρωποι έχουν το υψηλό προνόμιο το οποίο οι άγγελοι δεν απολαμβάνουν  να κηρύττουν το ευαγγέλιο  και να παρακαλούν τους ανθρώπους να συμφιλιωθούν με τον Θεό.

2/. Οι άνθρωποι θα κρίνουν κάποτε αγγέλους

Υπάρχει μόνο ένα εδάφιο που μας μιλά για την θαυμάσια αυτή αλήθεια η οποία παρ’ όλο που δεν είναι ξεκαθαρισμένη

Εν’ τούτοις είναι σαφής στο ότι οι πιστοί κάποια μέρα θα κρίνουν και αγγέλους.

«3 Δεν εξεύρετε ότι αγγέλους θέλομεν κρίνει; πόσω μάλλον βιωτικά;»

Κορινθίους Α' 6

3 Δεν ξέρετε ότι θα κρίνουμε αγγέλους; Πόσο μάλλον βιοτικά πράγματα;

Τι ένδοξος και υψηλή σκέψεις είναι αυτή κατά την οποία τα λυτρωμένα τέκνα του Θεού έχουν το προνόμιο να κρίνουν αγγέλους! Πόσο προσεκτικοί και αυστηροί θα έπρεπε να είναι οι χριστιανοί στη ζωή τους κάτω από το φως αυτού του αποκλειστικού και αγίου προνομίου!