2-1-2021—Μέρος Τέταρτον

Μεταφορά Αγ. Γραφής Σ. Φίλου

 


04 Θέμα: Ήταν απόψε μια πολύ σκοτεινή νύχτα

 Πράγματι σκοτεινά χρόνια ο λαός ήταν Ίδη κατοχή στο ρωμαϊκό κράτος και αυτοί που δεν συμβιβάζονταν στο να σκύψουν στον δυνάστη τα κεφάλια τους περίμεναν τον Μεσσία. Όμως τον περίμεναν σαν έναν ελευθερωτή επαναστάτη που θα συγκροτούσε όλους σε στρατό και θα πολεμούσε να νικήσει τον εχθρό να τον πετάξει από την χώρα.

Ενώ είχε ο Κύριος τα γνωρίσματα του Μεσσία αλλά δεν ήταν όπως προσδοκούσαν.

 Ο Ησαΐας τον περιγράφει πολύ ωραία. 

Ησαΐας 53

1 Ποιος πίστεψε στο κήρυγμά μας; Και ο βραχίονας του Κυρίου σε ποιον αποκαλύφθηκε;

2 Επειδή, ανέβηκε μπροστά του σαν τρυφερό φυτό, και σαν ρίζα από ξερή γη• δεν έχει είδος ούτε κάλλος• και τον είδαμε, και δεν είχε ωραιότητα, ώστε να τον επιθυμούμε.

3 Καταφρονημένος και απορριμμένος από τους ανθρώπους• άνθρωπος θλίψεων και δόκιμος ασθένειας• και σαν άνθρωπος από τον οποίο κάποιος αποστρέφει το πρόσωπο, καταφρονήθηκε, και τον θεωρήσαμε σαν ένα τίποτα.

4 Αυτός, στην πραγματικότητα, βάσταξε τις ασθένειές μας, και επιφορτίστηκε τις θλίψεις μας• ενώ, εμείς τον θεωρήσαμε τραυματισμένο, πληγωμένο από τον Θεό, και ταλαιπωρημένο.

5 Αυτός, όμως, τραυματίστηκε για τις παραβάσεις μας• ταλαιπωρήθηκε για τις ανομίες μας• η τιμωρία, που έφερε τη δική μας ειρήνη, ήταν επάνω σ' αυτόν• και διαμέσου των πληγών του γιατρευτήκαμε εμείς.

6 Όλοι εμείς πλανηθήκαμε σαν πρόβατα• στραφήκαμε κάθε ένας στον δικό του δρόμο• ο Κύριος, όμως, έβαλε επάνω σ' αυτόν την ανομία όλων μας.

7 Αυτός ήταν καταθλιμμένος και βασανισμένος, αλλά δεν άνοιξε το στόμα του• φέρθηκε σαν αρνί σε σφαγή, και σαν άφωνο πρόβατο μπροστά σ' εκείνον που το κουρεύει, έτσι δεν άνοιξε το στόμα του.

8 Από κατάθλιψη και κρίση αναρπάχτηκε• τη γενιά του, όμως, ποιος θα τη διηγηθεί; Επειδή, αποκόπηκε από τη γη των ζωντανών ανθρώπων• για τις παραβάσεις τού λαού μου τραυματίστηκε 9 Και ο τάφος του διορίστηκε μαζί με τους κακούργους• εντούτοις, στον θάνατό του στάθηκε μαζί με τον πλούσιο• επειδή, δεν έπραξε ανομία ούτε βρέθηκε δόλος στο στόμα του. 10 Αλλά, ο Κύριος θέλησε να τον βασανίσει• τον ταλαιπώρησε.

Αφού, όμως, δώσεις την ψυχή του προσφορά περί αμαρτίας, θα δει εγγόνια, θα μακρύνει τις ημέρες του, και το θέλημα του Κυρίου θα ευοδωθεί στο χέρι του. 11 Θα δει τους καρπούς του πόνου της ψυχής του, και θα χορτάσει• ο δίκαιος δούλος μου θα δικαιώσει πολλούς διαμέσου της επίγνωσής του• επειδή, αυτός θα σηκώσει τις ανομίες τους.

12 Γι' αυτό, θα του δώσω μερίδα μαζί με τους μεγάλους, και θα μοιραστεί για λάφυρο τους ισχυρούς, επειδή παρέδωσε σε θάνατο την ψυχή του, και μαζί με ανόμους λογαριάστηκε, κι αυτός βάσταξε τις αμαρτίες πολλών, και υπέρ των ανόμων θα μεσιτεύσει.

Ήρθε να δείξει τον δρόμο για την βασιλεία του να  κηρύξει να διδάξει περί βασιλείας και υπακοής στον Θεό. Όπως και στον Παράδεισο περί υπακοής στο Λόγο του. Ήρθε να μας δείξει τον Πατέρα.

Ο Κύριος ήθελε πρώτα να μάθουμε για τον Πατέρα την αγάπη του και την προσφορά μέσω του ίδιου τον ουρανό. Διότι  χωρίς εξιλέωση με το αίμα του που πρόσφερε, αφού πρώτα περπάτησε μέσα στον κόσμο (και αντιμετώπισε τον εχθρό στα πρόσωπα των καταλυμένων από αυτόν το εχθρό), στον κόσμο με ταπείνωση υπακοή στο θέλημα του Πατέρα. Πειράχθηκε και ο ίδιος προσωπικά πριν ξεκινήσει το έργο της διδασκαλίας Του κυνηγήθηκε άγρια από τους ανθρώπους του εχθρού μέχρι θανάτου με σταυρό.

Πριν από αυτόν Έρχεται πρόδρομος κήρυκας ο Ιωάννης να τους ετοιμάσει τις καρδιές τους για την μετάνοια και την βασιλεία αυτή που ο Κύριος θα μιλά και θα την κηρύξει με έργα αγάπης και πόνο στην καρδιά για τους ανθρώπους μετά από αυτόν(τον Ιωάννη).

Ματθαίος 3

1 ΚΑΙ κατά τις ημέρες εκείνες έρχεται ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, κηρύττοντας στην έρημο της Ιουδαίας,

2 και λέγοντας: Μετανοείτε• επειδή, πλησίασε η βασιλεία των ουρανών.

3 Επειδή, αυτός είναι εκείνος που ειπώθηκε από τον προφήτη Ησαΐα, λέγοντας: «Φωνή κάποιου που φωνάζει δυνατά μέσα στην έρημο: Ετοιμάστε τον δρόμο τού Κυρίου• κάντε ίσια τα μονοπάτια του».

Αυτή είναι σημασία και η έννοια των Χριστουγέννων. Ησαΐας 58-

8 Τότε, το φως σου θα εκλάμψει σαν την αυγή, και η υγεία σου γρήγορα θα βλαστήσει• και η δικαιοσύνη σου θα προπορεύεται μπροστά σου• η δόξα τού Κυρίου θα είναι η οπισθοφυλακή σου.

9 Τότε, θα κράζεις, και ο Κύριος θα απαντάει• θα φωνάζεις, και εκείνος θα λέει:

Δες, νάμαι, εγώ.

Είναι  ένα γεγονός ουράνιο που εκπληρώθηκε στην γη που χρειαζόταν έναν Σωτήρα.

Να μπορέσει ο άνθρωπος να καταλάβει ότι είναι αμαρτωλός μακριά από τον Θεό να συμφιλιωθεί μετανοώντας δια Ιησού Χριστού με τον Θεό και όταν τον κράζει να απάντα «νάμαι Εγώ» όπως ένας αληθινός πατέρας που νοιάζεται για το παιδί του..

Το πρώτο που έχει να κάνει ο άνθρωπος είναι η  μετάνοια. αυτό το μονοπάτι ο Ιωάννης κήρυξε και βέβαια το περπατούσε. Δύσβατο  μονοπάτι κακοτράχαλο διότι έπρεπε να τα πει όπως λέμε έξω από τα δόντια στους ανθρώπους. «ότι είμαστε αμαρτωλοί και χρειαζόμαστε μετάνοια»

Ματθαίος 3:

7 Και βλέποντας πολλούς από τους Φαρισαίους και τους Σαδδουκαίους να έρχονται στο βάπτισμά του, τους είπε: Γεννήματα από οχιές, ποιος σας έδειξε να φύγετε από τη μέλλουσα οργή;

8 Κάντε, λοιπόν, καρπούς άξιους της μετάνοιας•

9 και μη φανταστείτε να λέτε στον εαυτό σας: Έχουμε πατέρα τον Αβραάμ• επειδή, σας λέω ότι, ο Θεός μπορεί από τούτες τις πέτρες να σηκώσει παιδιά στον Αβραάμ.

……………………….

Πόσοι από μας λέμε: είμαι χριστιανός βαπτισμένος αλλά στον κόσμο έξω λέμε ε!ε! εδώ είναι ο παράδεισος εδώ και η κόλαση όλα εδώ τελειώνουν τίποτα παραπέρα δεν υπάρχει. Άρα  δεν πιστεύουμε στον Ιησού χριστό ούτε στην άλλη ζωή ούτε στην Ανάσταση ούτε κάναμε τον κόπο να μελετήσουμε αυτό το ευλογημένο βιβλίο Του που είναι ο Λόγος του Θεού.

Οι Σαδδουκαίοι που αντιπροσωπεύουν αυτούς που δεν πιστεύουν στην Ανάσταση ελέγχθηκαν και για μας στον μέλλον.

Οι Φαρισαίοι αντιπροσωπεύουν πάλι και τότε και στην εποχή μας του τυπικούς χριστιανούς που κάνουν ναι μεν καλά έργα και όλα τα της θρησκευτικής τους υποχρεώσεις και νομίζουν ότι τα έχουν καλά με τον Θεό. Και είναι ευχαριστημένοι ότι είναι καλοί άνθρωποι και ότι ο Θεός τους επιβραβεύει και είναι ευαρεστημένος.

Μετάνοια θέλει ο Θεός και να το πάρουμε στα σοβαρά αυτά που λέει ο Λόγος διότι μια μέρα θα βρεθούμε δυστυχώς στην κρίση του(δικαστήριο του)

Και αυτή η ημέρα δεν είναι ότι άργησε να έρθει διότι διανύουμε μια περίοδο την περίοδο της χάρητος.

Τι είναι αυτό; Ο  Θεός επάνω στον σταυρό συγχώρεσε  τον άνθρωπο με την προσφορά του Ιησού Χριστού να αναλάβει να κάνει κάθαρση της αμαρτίας όποιος τον δεχτεί Σωτήρα του και πιστέψει ότι είναι ο μόνος που συγχωρεί αμαρτίες όλους ανεξαιρέτως να τον δεχτούν. Γι αυτό το Πνεύμα το Άγιο κατέβηκε στην γη την ημέρα της Πεντηκοστής στην θέση του Χριστού. Και  τώρα η αγία τριας δουλεύει στην καρδιά του ανθρώπου για να γίνει εύκολος ο δρόμος της μετάνοιας ελέγχοντας για την αμαρτία ενισχύοντας και την συνείδηση

Μέσα στην ελευθερία μας τον δεχόμαστε η όχι. Αν τον δεχτούμε θα ξεφύγουμε το κακό που είναι ο πνευματικός θάνατος αν τον απορρίψουμε(τον Ιησού Χριστό) θα τον υποστούμε (τον θάνατο) που θα είναι χειρότερος από τον σαρκικό θάνατο διότι θα είναι αιώνιος.

Ιωάννης 3:

15 για να μη χαθεί καθένας ο οποίος πιστεύει σ' αυτόν, αλλά να έχει αιώνια ζωή... 18 Όποιος πιστεύει σ' αυτόν, δεν κρίνεται• όποιος, όμως, δεν πιστεύει, έχει ήδη κριθεί, επειδή δεν πίστεψε στο όνομα του μονογενή Υιού τού Θεού.

19 Κι αυτή είναι η κρίση, ότι το φως ήρθε στον κόσμο, και οι άνθρωποι αγάπησαν το σκοτάδι περισσότερο παρά το φως• για τον λόγο ότι, τα έργα τους ήσαν πονηρά.

Ευλογία Κυρίου εύχυμοι για όλους μας.

Συνεχίζεται





....................