25--1--2018---06--ΤΥΧΙΚΟΣ- ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2000

Iδού έρχομαι ταχέως !!!

Iδού έρχομαι ταχέως !!! 



 Θα γίνει αργότερα από ό,τι περιμένουμε...
...αλλά συντομότερα από ό,τι σκεφτόμαστε!

Μήπως έφτασε η ώρα;      
Τα πρόσφατα γεγονότα στη Μέση Ανατολή αναζωπύρωσαν και πάλι την περιέργεια που χαρακτηρίζει πολλούς χριστιανούς, να μάθουν "το απόρρητον του Κυρίου". Και σ' εμάς απευθύνθηκε το ερώτημα να σχολιάσουμε τις ταραχές στο Ισραήλ, σε συνδυασμό με τις προφητείες του τέλους. Δεν το κάναμε, ούτε θα το επιχειρήσουμε εδώ. Καθώς όμως διαβάσαμε τις σωστές σκέψεις του John Halford, υπεύθυνου της αγγλικής έκδοσης του χριστιανικού περιοδικού "The Plain Truth" -που επίσης αντιμετώπισε το ίδιο ζήτημα (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2000, σελ. 3)- τις μεταφέρουμε εδώ για χάρη των αναγνωστών μας. (Έγινε σύντμηση και προσαρμογή. Ο τίτλος στο πρωτότυπο: "Are we there yet;")

Αυτό το περιοδικό προτιμά να επικεντρώνει την προσοχή του σε άλλες απόψεις του μηνύματος του Ευαγγελίου, που μπορεί να είναι λιγότερο εντυπωσιακές, όμως είναι περισσότερο σημαντικές.
Σχετικά με το τέλος του κόσμου δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες από εσάς ή τους περισσότερους άλλους ανθρώπους.
Ωστόσο, κάθε φορά που η Ιερουσαλήμ απασχολεί τα δελτία των ειδήσεων -όπως συμβαίνει τον τελευταίο καιρό-, οι άνθρωποι που ξέρουν έστω και λίγα πράγματα από την Αγία Γραφή, "μπαίνουν σε κίνηση". "Μήπως είναι αυτό;" αναρωτιούνται - και μ' "αυτό" εννοούν την αλληλουχία των γεγονότων που θα οδηγήσουν στο τέλος του πολιτισμού, τη Μάχη του Αρμαγεδδώνα και την επιστροφή του Χριστού.

Έτσι βγαίνουν από τα συρτάρια χρονολογικοί χάρτες και ημερολόγια, ξαναδιαβάζεται το βιβλίο της Αποκάλυψης και οι εκδότες των περιοδικών που ονομάζονται "Εσχατολογικά" και ασχολούνται με θέματα διαφορετικά από το δικό μας, ψάχνουν να βρουν φωτογραφίες από πυρηνικές εκρήξεις.
Μη βιαστείτε να κρυφογελάσετε. Υπάρχει κάτι πίσω από όλα αυτά. Οι προφητείες για τους έσχατους καιρούς δεν είναι αποκλειστικός χώρος των φανατικών θρησκευόμενων και των μονομανών εκκεντρικών. Αρκετοί πολύ καλά ενημερωμένοι, συντηρητικοί και ισορροπημένοι χριστιανικοί χώροι, αναγνωρίζουν πως η τύχη και το μέλλον της Ιερουσαλήμ μπορεί να έχουν ειδική σημασία.
Η ισχυρή ένδειξη από την προφητεία είναι ότι τα γεγονότα σ' αυτή την πόλη κάποια μέρα θα πυροδοτήσουν τη μητέρα όλων των κρίσεων που δεν θα μπορέσουν να λυθούν μέχρι την επιστροφή του Ιησού Χριστού. Έτσι χρειάζεται να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, και την προσοχή μας έτοιμη, και να ενδιαφερόμαστε για "τα σημεία των καιρών".
Όμως υπάρχει μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να ενδιαφερόμαστε γι' αυτό το θέμα και στο να γεμίζουμε τις σελίδες μας με φωτογραφίες από ατομικές βόμβες και να τρομοκρατούμε τους αναγνώστες μας. Σίγουρα, μια υπεύθυνη θέση είναι ν' αναγνωρίζουμε ότι, αν και τα σημεία των καιρών μπορεί μερικές φορές να μοιάζουν δυσοίωνα, μπορεί επίσης να είναι ένας λάθος "συναγερμός". Τουλάχιστον αυτό έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα.

Πρέπει επίσης ν' αναγνωρίσουμε ότι κι εμείς έχουμε στο παρελθόν παρανοήσει το όλο σενάριο. Υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις θεολογικά βάσιμοι τρόποι με τους οποίους μπορεί ν' αντιμετωπιστεί το βιβλίο της Αποκάλυψης, καθένας από τους οποίους -ή ακόμη και συνδυασμοί από αυτούς ή και κανένας από αυτούς- μπορεί ν' αποδειχτεί ότι ήταν σωστοί.
Μέχρι τώρα, όλες οι προσπάθειες να προσδιοριστεί η χρονολογία της Δεύτερης Έλευσης απέτυχαν και έφεραν απογοήτευση. Φαίνεται πως η εποχή μας επηρεάστηκε ιδιαίτερα σ' αυτό εξαιτίας της αλλαγής της χιλιετίας, την οποία κάποιοι θεωρούσαν ως ορόσημο. Ίσως κάποιοι υποθετικοί προφήτες τοποθετούν και πάλι τα σενάριά τους για την καταστροφή του κόσμου περίπου στην πραγματική έναρξη της τρίτης χιλιετίας, που θα συμβεί σε λίγες εβδομάδες.
Μην κρατάτε την ανάσα σας.
Όταν ο Ιησούς είπε ότι δεν θα είμαστε ικανοί να προβλέψουμε με καμία σημαντική ακρίβεια το χρόνο της επιστροφής Του, το εννοούσε! Έτσι, το να προσπαθούμε να το κάνουμε, είναι τουλάχιστον αβάσιμο. Το χειρότερο, παρασύρει τους ανθρώπους μακριά από το αληθινό μήνυμα του Ευαγγελίου που αφορά τη συγχώρεση και τη συμφιλίωση. Έτσι η θέση μας είναι ότι δεν γνωρίζουμε.
Μην γίνει παρανόηση! Πιστεύουμε με έντονο τρόπο ότι ο Ιησούς θα επιστρέψει. Απλά δεν γνωρίζουμε το πότε! Αν πάρουμε υπόψη μας όλα όσα Εκείνος είπε, το αναπόφευκτο συμπέρασμα είναι ότι αυτό θα γίνει αργότερα από ό,τι περιμένουμε, αλλά συντομότερα από ό,τι σκεφτόμαστε.
Άρα μπορεί η επιστροφή του Ιησού Χριστού να είναι άμεση; Θα ήμασταν ανόητοι αν το αποκλείαμε.
Οι διεθνείς εντάσεις αυξάνουν συνεχώς και στα επόμενα λίγα χρόνια -ίσως και μήνες- μπορεί να φέρουν κάποιες καταστάσεις που μπορεί να φαίνονται δυσοίωνες όπως η εκπλήρωση της προφητείας (ανάλογα βέβαια με το ερμηνευτικό σενάριο που προτιμάτε). Μπορεί επίσης να φέρουν κάποια εντελώς απρόβλεπτα γεγονότα, όπως ήταν η πτώση του Τείχους του Βερολίνου και η ξαφνική κατάρρευση του κομμουνιστικού συστήματος, που έπιασε στον ύπνο όλους τους παρατηρητές. Αλλά μπορεί η επιστροφή του Ιησού να καθυστερήσει για πολλά ακόμη χρόνια, ίσως και για αρκετές ακόμη γενεές; Ναι! Και αυτό είναι επίσης πιθανό. Επιτέλους, η πρώτη Εκκλησία ήταν σίγουρη ότι ο Ιησούς θα επέστρεφε στη δική της εποχή, όμως αυτό αποδείχθηκε λάθος τουλάχιστον κατά δυο χιλιάδες χρόνια.
Ίσως σκεφτείτε πως με τα παραπάνω δεν σας βοηθώ να λύσετε το πρόβλημα. Να, λοιπόν, κάποια πρακτική συμβουλή σχετική με τους "έσχατους καιρούς", που έδωσε ο ίδιος ο Ιησούς:

Είπε ότι εκείνοι που Τον εμπιστεύονται, πρέπει να ζουν συνεχώς σε κατάσταση ετοιμότητας για την επιστροφή Του. Αλλά ετοιμότητα δε σημαίνει άγχος! Ο Ιησούς δεν ήθελε από εκείνους που θα περίμεναν την επιστροφή Του να είναι όπως οι λαγοί που αποσβολώνονται όταν πέσει επάνω τους το φως του προβολέα. Είναι πειρασμός για πολλούς να μην "κολλήσουν" στη μεγάλη προφητεία του Ιησού που βρίσκουμε στο 24/κδ' κεφάλαιο του Ματθαίου, που περιέχει τις απαντήσεις Του σε ερωτήσεις των πιο στενών συνεργατών Του σχετικά με το τέλος του κόσμου. Όμως αυτές οι απαντήσεις δεν είναι καθόλου συγκεκριμένες. Τουλάχιστον δεν είναι τόσο συγκεκριμένες ώστε οι μαθητές -και κανένας άλλος έκτοτε- να μπορούν να τις ταυτίσουν απόλυτα.

Γι' αυτό πρέπει να διαβάσουμε και τη συνέχεια. Ο Ιησούς δεν σταμάτησε στο 51ο εδάφιο του 24/κδ' κεφαλαίου του Ματθαίου. Το επόμενο κεφάλαιο συνεχίζει στο ίδιο θέμα, με τρεις παραβολές που δείχνουν με ποιο τρόπο θέλει ο Κύριός μας να χρησιμοποιήσουμε το χρόνο που θα Τον περιμένουμε. Μας ενθαρρύνουν να λάμψουμε όπως το φως σ' έναν κόσμο που χρειάζεται παραδείγματα πίστης και ελπίδας, και όχι κατάθλιψη και καταδίκη. Κάνετε ό,τι καλό μπορείτε, ως μάρτυρες της Βασιλείας του Θεού κι αυτός είναι ο πιο καλός τρόπος να ζήσετε.

Με όλα τα μέσα ας έχουμε ξάγρυπνα τα μάτια μας απέναντι στα σημεία των καιρών, όμως αυτό να το κάνουμε με υπευθυνότητα, χωρίς υστερικούς τρόπους. Τότε, αν είμαστε η γενεά στην οποία θα έρθει ο Χριστός, δεν πρόκειται να πιαστούμε απροετοίμαστοι. Και αν δεν είμαστε, τότε ας κάνουμε το καλύτερο για να διατηρήσουμε ένα πνευματικό θεμέλιο για εκείνους που θα έρθουν μετά από εμάς. Αυτό είναι κάτι που θα το χρειαστούν - χωρίς να απαιτείται γι' αυτό κάποια προφητεία.






………………………………………