23-9-2015-------TYXIKOS 2012----- * Είναι συνέπεια της παραβάσεως – Ρωμ. 8: ----20 Επειδή, η φύση υποτάχθηκε στη ματαιότητα, όχι θεληματικά, αλλά εξαιτίας εκείνου που την υπέταξε,----------------ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΗΣ 1:--2 Ματαιότητα ματαιοτήτων, είπε ο Εκκλησιαστής· ματαιότητα ματαιοτήτων, τα πάντα ματαιότητα.

TYXIKOS 2012
..........................
Από το Δελτίο "Φως στα πέρατα της γης", 1/2012.
............................
 2η σελίδα
 Ματαιότητα
  «Ματαιότης ματαιοτήτων, είπεν ο Εκκλησιαστής·
ματαιότης ματαιοτήτων, τα πάντα ματαιότης» (Εκκλ. 1/α/2)
     Είναι γνωστή στη γλώσσα μας σήμερα η παραπάνω φράση του βασιλιά Σολομώντα. Είναι ενδεικτική τής απογοήτευσης του ανθρώπου από το πρόσκαιρο των ανθρώπινων έργων εξαιτίας του θανάτου. Η ματαιότητα είναι συνυφασμένη με τον ξεπεσμένο άνθρωπο.

Η Αγία Γραφή περιγράφει εκπληκτικά τη ματαιότητα, δίνοντας τα χαρακτηριστικά της μέσα από την καθημερινότητά μας.
  *     Είναι συνέπεια της παραβάσεως – Ρωμ. 8/η/20 
  *     Κάθε άνθρωπος είναι ματαιότητα – Ψαλμ. 39/λθ/11 
  *     Η νεότητα και η παιδική ηλικία – Εκκλ.11/ια/10 
  *     Η ομορφιά του ανθρώπου – Παρ. 31/λα/30 
  *     Η βοήθεια από ανθρώπους – Ψαλμ. 60/ξ/11 
  *     Η ανθρώπινη δικαιοσύνη – Ησ. 57/νζ/12 
  *     Η ανθρώπινη σοφία – Εκκλ. 2:15, Α΄ Κορ. 3/γ/20 
  *     Οι απολαύσεις αυτού του κόσμου – Εκκλ. 2/β/1 
  *     Η ανθρώπινη ανησυχία και ταραχή – Ψαλμ. 39/λθ/6 και 127/ρκζ/2 
  *     Η εργασία και ο μόχθος του ανθρώπου – Εκκλ. 2/β/11 
  *     Η αγάπη για τον πλούτο και τα χρήματα – Εκκλ. 5/ε/10 
  *     Οι ανόητες και νομικές συζητήσεις – Α΄ Τιμ. 1/α/6-7 και 6/ς/20 
  *     Η θρησκεία των υποκριτών – Ιάκ. 1/α/26 
  *     Η εντυπωσιακή, χωρίς αγάπη, ελεημοσύνη –  Α΄ Κορ. 13/ιγ/3 
  *     Η πίστη χωρίς τα έργα της – Ιακ. 2/β/14 

Αυτά και πολύ περισσότερα αναφέρει ο Λόγος του Θεού, ως ματαιότητα, που τα χρησιμοποιεί ο Διάβολος για να αποσπάσει τον άνθρωπο από τα μη σαλευόμενα, τις αιώνιες υποσχέσεις του Θεού. Όλα όσα προσφέρει, όσο φανταχτερά και ελκυστικά αν φαίνονται –σαν τον απαγορευμένο καρπό στα μάτια της Εύας–, δεν είναι άλλο από ψέμα και ματαιότητα. «Υπάρχει οδός, ήτις φαίνεται ορθή εις τον άνθρωπον, αλλά τα τέλη αυτής φέρουσιν εις θάνατον» (Παρ. 14/ιδ/12).
 
Λέγεται, πως ο γνωστός για τις κατακτήσεις του Σαλαντίν, όταν άρρωστος ένιωσε να πλησιάζει το τέλος του, διέταξε να κατεβάσουν από την κορυφή του παλατιού του το μεγαλοπρεπές οικόσημό του και στη θέση του να κρεμάσουν το σάβανο που σε λίγο θα του φορούσαν. Όταν οι αυλικοί του το έκαναν, τους είπε: «Ας δούνε λοιπόν και οι εχθροί και οι φίλοι μου, τι παίρνει μαζί του ο Σαλαντίν από τη δόξα του και τις κατακτήσεις του, φεύγοντας απ' αυτόν τον κόσμο».
 
Ματαιότητα σημαίνει κάτι ψεύτικο, απατηλό, χωρίς μέλλον, χωρίς έρμα, ελαφρύ σαν το άχυρο που το παίρνει ο άνεμος και χάνεται. Αλήθεια, μπορεί να υπάρχει κάτι ακόμη πιο ελαφρύ από την ίδια την ματαιότητα; Πιο ελαφρύ, μάλλον δύσκολο.
 
Ωστόσο ας προσέξουμε τι λέει ο Λόγος του Θεού: «Οι κοινοί άνθρωποι βεβαίως είναι ματαιότης, οι άρχοντες ψεύδος· εν τη πλάστιγγι πάντες ομού είναι ελαφρότεροι αυτής της ματαιότητος» (Ψαλμ. 62/ξβ/9). Ναι οι άρχοντες αυτού του κόσμου είναι ελαφρότεροι από τη ματαιότητα. Ας το έχουμε στο μυαλό μας στις εκλογές αυτού του μήνα.
 
Από Συνεργάτη
............................