42-ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ---------θέμα αν έχουν ψυχή τα ζώα-----------------Παροιμία 12: 10 Ο δίκαιος δείχνει επιμέλεια για τη ζωή τού κτήνους του· ενώ τα σπλάχνα των ασεβών είναι ανελεήμονα-

Ο ΑΡΗΣ ΜΟΥ
42-ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ
Μεταφορά του Σπύρου Φίλου Αγ. Γραφή
01: θέμα αν έχουν ψυχή τα ζώα
Παροιμία 12:
10 Ο δίκαιος δείχνει επιμέλεια για τη ζωή τού κτήνους του· ενώ τα σπλάχνα των ασεβών είναι ανελεήμονα.
................................
 Εδώ δείχνει το τι άνθρωποι είμαστε μπροστά στην κτίση του Θεού. Όταν δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ζώο τότε για χάρη του Κυρίου πρέπει να έχουμε σπλάχνα για τα ζώα που έβαλε δίπλα μας. Αν ένα ζώο δεν το αγαπούμε δεν σεβόμαστε την ύπαρξη του δίπλα μας ήμαστε ανάξιοι να λέμε ότι αγαπούμε τον κτίστη και τα κτίσματα τα ταλαιπωρούμε. Ήμαστε εχθροί τους. Υπάρχουν άνθρωποι που δενε χουν έλεος απέναντι στα ζώα.
..............................
Γένεσης 1
20 Και είπε ο Θεός: Ας γεννήσουν τα νερά θαλάσσια ζώα σε αφθονία και πουλιά που πετούν επάνω από τη γη προς το στερέωμα του ουρανού.
21 Και δημιούργησε ο Θεός τα μεγάλα κήτη, και κάθε έμψυχο που κινείται, τα οποία γέννησαν με αφθονία τα νερά σύμφωνα με το είδος τους, και κάθε πουλί φτερωτό σύμφωνα με το είδος του. Και ο Θεός είδε ότι ήταν καλό.
2 Και ο Θεός τα ευλόγησε, λέγοντας: Αυξάνεστε και πληθύνεστε, και γεμίστε τα νερά μέσα στις θάλασσες· και τα πουλιά ας πληθύνονται επάνω στη γη.
23 Και έγινε εσπέρα, και έγινε πρωί, ημέρα πέμπτη.
24 Και είπε ο Θεός: Ας γεννήσει η γη έμψυχα ζώα σύμφωνα με το είδος τους, κτήνη, και ερπετά και ζώα της γης σύμφωνα με το είδος τους. Και έγινε έτσι.
25 Και έκανε ο Θεός τα ζώα της γης σύμφωνα με το είδος τους, και τα κτήνη σύμφωνα με το είδος τους, και κάθε ερπετό της γης σύμφωνα με το είδος του. Και είδε ο Θεός ότι ήταν καλό.
Έμψυχο---- έμψυχα ζώα
Γένεσης 1
29 Και είπε ο Θεός: Δέστε, σας έδωσα κάθε χορτάρι που κάνει σπόρο, που είναι επάνω στο πρόσωπο ολόκληρης της γης, και κάθε δέντρο, που έχει μέσα του καρπό, δέντρο που κάνει σπόρο· αυτά θα είναι σε σας για τροφή·
30 και σε όλα τα ζώα τής γης, και σε όλα τα πουλιά τού ουρανού, και σε κάθε ερπετό που σέρνεται επάνω στη γη, και έχει μέσα του ψυχή που ζει, έδωσα κάθε χλωρό χορτάρι για τροφή. Και έγινε έτσι.
31 Και είδε ο Θεός όλα όσα δημιούργησε· και να, ήσαν πολύ καλά. Και έγινε εσπέρα, και έγινε πρωί, ημέρα έκτη.
Επειδή για κάποιους το λέω έκανε τον κόπο να τα φέρει μπροστά στον Αδάμ : Δηλαδή έδειξε ενδιαφέρον για τα πλάσματα  του αυτά ο Θεός παίζοντας; Η τα έβαλε όπου τα βρούμε να τα σκοτώνουμε; Έφτιαξε αυτή τη γη με τόση σοφία και αγάπη να μας περιβάλλει.
……………………….
 Γένεσης 2:19 Και ο Κύριος ο Θεός έπλασε από τη γη όλα τα ζώα τού αγρού, και όλα τα πουλιά τού ουρανού, και τα έφερε προς τον Αδάμ, για να δει πώς θα τα ονομάσει· και ό, τι όνομα θα έδινε ο Αδάμ σε κάθε έμψυχο, αυτό και να είναι το όνομά του.  Έμψυχο τα ονομάζει ότι είναι το κάθε ζώο. Δεν έχει πνεύμα. Ψυχή έχει .(ζωή).
………………………….

Ο ΑΡΗΣ ΜΟΥ
Ας προσέξουμε ο Κύριος έκανε διαθήκη στον άνθρωπο αλλά και στα έμψυχα ζώα.
Γένεσης 9:
15 και θα θυμηθώ τη διαθήκη μου, ανάμεσα σε μένα και σε σας, και σε κάθε έμψυχο ζώο από κάθε σάρκα· και τα νερά δεν θα είναι πλέον για κατακλυσμό για να εξαλείψουν κάθε σάρκα·
Γένεσης 9:
16 και το τόξο θα είναι στο σύννεφο· και θα το βλέπω, για να θυμάμαι την παντοτινή διαθήκη, τη διαθήκη ανάμεσα στον Θεό και σε κάθε έμψυχο ζώο από κάθε σάρκα, που υπάρχει επάνω στη γη.
Εδώ τώρα αρχίζει ο Θεός να τα κατατάσσει σε ακάθαρτα και καθαρά μέσα στο γραπτό νόμο. Ενώ  βλέπουμε στον  Αβραάμ και πιο μπροστά ο Νώε πάλι υπήρχε για τον Θεό ακάθαρτο και καθαρό αλλά ήταν γραμμένο στις καρδιές τους αλλά είχαν και επαφή μαζί του.  Το θέμα του καθαρού της θυσίας και της τροφής συμβόλιζε το αίμα που θα χύνονταν στο σταυρό το τόσο πολύτιμο του Κυρίου μας.
Λευιτικό 11:
10 Και όλα όσα δεν έχουν πτερύγια και λέπια, στις θάλασσες και στους ποταμούς, από όλα όσα κινούνται στα νερά, και από κάθε έμψυχο ζώο, που είναι στα νερά, θα είναι σε σας βδελυκτά·
Λευιτικό 11:
46 Αυτός είναι ο νόμος για τα κτήνη, και για τα πτηνά, και για κάθε έμψυχο ον, που κινείται στα νερά, και για κάθε ον, που σέρνεται επάνω στη γη·
 Εάν ισχυρίζονται για τα βδελυκτα κάποιο που ξέρω ότι φέρνουν παράδειγμα αυτή τη φράση είναι γελασμένοι και δεν ξέρουν να ξεχωρίσουν το Λογο του Κυρίου.  Για τα βδελικτα και τα καθαρά. Τότε να σταματήσουν να τρώνε όσα απαγορεύονται από το νόμο π.χ. τα μύδια τα καλαμαράκια τα χταπόδια  τελευταία τρώμε (ακόμα δεν έφαγα) στρουθοκάμηλο και τα αυγά της είναι πολύ ακριβά. (Το ξέρω γιατί ο ανιψιός μου έχει φάρμα)
 Το χοιρινό; Που το βάζουμε; Τα μπριζολάκια τους;  Αυτά δεν είναι μέσα στα ακάθαρτα; Είναι και παρά είναι ,δηλαδή ότι μας συμφέρει το λέμε ακάθαρτο και το σκοτώνουμε ότι δεν μας συμφέρει δεν είναι ακάθαρτο. Τώρα γιατί πήγα
στην Π. Δ; γιατί εκεί μέσα βρίσκουν τα ακάθαρτα και τα καθαρά και φωνάζουν κάποιοι.
Λουκάς 6:
45 Ο αγαθός άνθρωπος βγάζει το αγαθό από τον αγαθό θησαυρό τής καρδιάς του· και ο κακός άνθρωπος βγάζει το κακό από τον κακό θησαυρό τής καρδιάς του· επειδή, από το περίσσευμα της καρδιάς μιλάει το στόμα του.
Λευιτικό 11:
10 Και όλα όσα δεν έχουν πτερύγια και λέπια, στις θάλασσες και στους ποταμούς, από όλα όσα κινούνται στα νερά, και από κάθε έμψυχο ζώο, που είναι στα νερά, θα είναι σε σας βδελυκτά·  αυτά θα είναι εξάπαντος βδελυκτά σε σας και από το κρέας τους δεν θα τρώτε, και το ψοφίμι τους θα το σιχαίνεστε.
12 Όλα όσα είναι στα νερά και δεν έχουν πτερύγια ούτε λέπια, θα είναι σε σας βδελυκτά.
13 Κι αυτά θα τα βδελύττεστε ανάμεσα στα πτηνά· δεν θα τρώγονται· είναι βδελυκτά· ο αετός, και ο γρυπαετός, και ο μαυραετός,
14 και ο γύπας, και ο ίκτινος στο είδος του·
15 κάθε κόρακας στο είδος του· μερικά από τα ακάθαρτα. Ως προς το νόμο.
 Βλέπουμε ο Κύριος στον Πέτρο του είπε δεν υπάρχει ακάθαρτο ότι έφτιαξε ο Θεός. βέβαια όλα αυτά τα ακάθαρτα και καθαρά έχουν μεγάλη σημασία μέσα στο Λόγο του Θεού και είναι ακαταλαβίστικα σε όποιον δεν μελετά. Όταν  το είπε αυτό στον Πέτρο εννοούσε τα έθνη τα οποία ήταν ακάθαρτα για τους ιουδαίους  και αυτό λόγο της ειδωλολατρίας και ψεύτικων θεών που προσκυνούσαν. Απαγόρευε το λαό να έχει μαζί τους επικοινωνία. Αλλά τώρα με την χάρη του Κυρίου και η Σωτηρία που πήγασε από το αίμα του και τα Έθνη θα καθαριστούν και όπως έγινε.
………………………………….
Η διαφορά μας από τα ζώα  και από τα όντα τα νοήμονα. Τα ζώα δεν έχουν όλα τα χαρακτηριστικά που έχει ο Θεός οι άγγελοι και ο άνθρωπος. Έχουν όμως πολύ αξιόλογα χαρακτηριστικά. Δείχνουν χαρά αφοσίωση όλα του σπιτιου, στο αφεντικό τους.
Έχουν εξυπνάδα αναγνωρίζουν από την μυρωδιά το αφεντικό τους ξέρουν το μαντρί τους η το στάβλο τους η το σπίτι του αφεντικού. Όμως όχι όλα αυτά που περιγράφει ο λόγος του Θεού για τον άνθρωπο
Ο άνθρωπος έχει μέσα του πνεύμα. το ζώο είναι μόνο ψυχή ζώσα. Γι αυτό από τον άνθρωπο ζητά ο Θεός συνέπεια δικαιοσύνη και μια μέρα θα δώσει λόγο για όλα.
………………………………..
Και κατ’ αρχήν πρέπει να διευκρινιστεί ότι μία προσωπικότης διακρίνεται από τις ιδιότητες  που έχει.  Και ιδιότητες της είναι η γνώσης η λογική η κρίσης η ηθική διάκρισης η αυτοσυνειδησία η φαντασία η μνήμη η σκέψης κλπ.(βιβλίο Χ. Μποσταντζόγλου)
  Επίσης χαρακτηριστικά της προσωπικότητας είναι και τα συναισθήματα: χαρά λύπη αγάπη μίσος ειρήνη ταραχή κλπ.
…………………………….
Εδώ στο χωριό παρατήρησα ότι τα ζώα μου όσα πέρασαν από το χέρι μου είναι αθώα άκακα.
Συζητώντας μια μέρα με την κόρη μου τις είπα ότι τα σκυλιά μου όλα είναι πολύ ημέρα και δεν φοβίζουν καθόλου στους ανθρώπους. Τους βλέπουν φίλους.
Μαμά μου είπε τα ζώα βλέπουν τα δικά σου αισθήματα και γίνονται ένα με σένα. Όπως αισθάνεσαι αισθάνονται απέναντι στους ανθρώπους.
 Και αυτό είναι αλήθεια. Όσοι μας εχθρεύονται τα σκυλιά δεν τους θέλανε σπίτι. Αυτό άρχισα να το παρατηρώ και είδα ότι θέλουν αυτούς που θέλω και αυτούς που δεν θέλω δεν τους απειλούν αλλά και δεν τολμούν να μπουν στην αυλή μου.  Τα παλιότερα σκυλιά ήξεραν όλους τους αδελφούς που έρχονταν κατά καιρούς και μελετούσαμε. Αν σας πω ότι αντιλαμβάνονταν από τα υψώματα κοντά 4 χιλιόμετρα το αυτοκίνητο και έρχονταν και γαύγιζαν στην πόρτα στο παραθυρο και μετά κοιτούσαν απέναντι που έρχεται το αμάξι. Αν δείτε το χωριό είναι σε ύψωμα και απέναντι έχουμε το αντίστοιχο ύψωμα. Το λέμε (ζενί μπέη)Καταλάβαινα ότι έρχονται κάποιοι. Επίσης  όταν η κόρη μου ζούσε μαζί μας επί 10 χρόνια ώσπου να μεγαλώσουν τα παιδιά πήγαινε στο γραφεία με μηχανάκι 40 χιλιόμετρα και 40 γυρνούσε. Όταν αργούσε πολύ κυρίως τα βράδια  καθόμουν έξω και την περίμενα. Μου έκανε παρέα ο πρώτος μου Παύλοτ. Και αυτός μόλος έπαιρνε χαμπάρι το μηχανάκι έκανε ένα γουφ-γουφ  και καταλάβαινα ότι έρχεται. Την ρωτούσα  πριν 5-7 λεπτά που ήταν και μου έλεγε ότι ήταν στα υψώματα της Μαυροθάλασσας κάπου 4 χιλιόμετρα. Το ήξερε και αυτή ότι θα μου το πει το σκυλί και έβλεπε το ρολόι της να δει από πού την παίρνει χαμπάρι. Από την στιγμή που το ζώο νιώθει χαρά αγάπη και λύπη όταν ανησυχεί το αφεντικό για τα άτομα του συμπάσχει μαζί του δεν μπορώ να πω ότι δεν έχει αισθήματα.  Κάνουμε σαν τους παλιούς ανθρώπους των προηγούμενων αιώνων που έλεγαν: οι ινδιάνοι ή έγχρωμοι αφρικανοί δεν έχουν ψυχή και τους έκαμναν τα χίλια βασανιστήρια. Ιδιαιτέρα τους αφρικανούς διότι τους Ινδιάνους δεν μπόρεσαν να τους υποτάξουν. Αμύνθηκαν  με νύχια και δόντια ενάντια στους λευκούς. Οι Ινδιάνοι πιστεύω ότι υποτάχτηκαν με τον πολιτισμό. Ενώ οι αφρικανοί έπρεπε να γίνει πόλεμος για την απελευθέρωση τους. Και ακόμα ακούμε ρατσισμούς και από τις δύο πλευρές..
 Και  βέβαια ο Θεός τα έβαλε δίπλα μας τα ζώα για παρέα φιλία  εξυπηρέτηση για βοηθούς και το κάθε ένα ξεχωριστά έχει την δική του θέση. 
Η γάτα είναι του σπιτιού αλλά στην αποθήκη μας όχι μέσα στο σπίτι μας. Ο ρόλος της είναι τα ποντίκια η σαρανταποδαρούσες τα φίδια και κάθε τι που είναι κακό για τον άνθρωπο όπως και το φίδι η σαύρα  και πόσα αλλά δεν ξέρουμε τι κάνει η γάτα.

Ο ΑΡΗΣ ΜΟΥ
Ο σκύλος είναι το πιο πιστό ζώο στον άνθρωπο. Η αφοσίωση του είναι τόσο μεγάλη που διακινδυνεύει την ζωή του χωρίς φόβο για την οικογένεια του αφεντικού του. Είναι ο φίλος των παιδιών και ο φύλακας τους, κι αυτός μπορεί άριστα να συμβίωση με τις γάτες και να κοιμάται στην αποθήκη το χειμώνα. Όχι  μέσα στο σπίτι. Το όχι το λέω για μένα που το θεωρώ σωστό άλλοι τα βάζουν μέσα. Έχω μεγαλώσει με ζώα τα αγαπώ πάρα πολύ αλλά το καθένα στον τόπο του.
Το άλογο συγκαταλέγεται στους πιστούς φίλους του ανθρώπου σε συντροφιά δέσιμο φιλίας και ο άνθρωπος άμα έχει σκύλο και άλογο είναι ο πιο ευτυχείς άνθρωπος ειδικά τα χρόνια που δεν είχαν αυτοκίνητα ακόμα οι άνθρωποι. Και  έπρεπε να ταξιδέψει κάποιος από μια περιοχή στην άλλη και προπαντός να βγάλει την νύχτα του στην ύπαιθρο ο σκύλος αμέσως καταλαβαίνει κάποιον που πλησιάζει. Αλλά και μόνο άλογο φρουμάζει και ειδοποιεί.  φρουμάζει συνέχεια μέχρι να ξυπνήσει το αφεντικό του. Υπήρξε περίπτωση που άλογο πήγε στον τάφο του αφεντικού του και εκεί άφησε τον εαυτό του να φύγει. Και όχι μόνο ένα αλλά πολλά δεν τρώνε και πεθαίνουν. Το ίδιο και τα σκυλιά. Πριν τρία χρόνια σκοτώθηκε ένα παλικάρι στο χωριό μας που είχε σκυλιά στο κοπάδι του.
Ο ένας σκύλος όταν πουλήθηκε το κοπάδι δεν πήγε μαζί με το καινούργιο αφεντικό. Αυτός ήταν δεμένος πολύ με το αφεντικό. Έχουμε  ένα ύψωμα και από το παράθυρο της κρεβατοκάμαρας μας το βλέπουμε . στεκόταν κάθε απόγευμα στις 4 η ώρα κάθε μέρα το χειμώνα και ούρλιαζε βλέποντας τα κοπάδια να γυρίζουν αλλά δεν έβλεπε το κοπάδι με το αφεντικό του. Νηστικός ο καημένος στο μαντρί δεν έβρισκε κανέναν. αρχίσαμε εγώ και ο ανιψιός μου να το φωνάζουμε τον έλεγα έλα –έλα του έμεινε το.«έλα» τον έχω φωτώ άμα την βρω θα την βάλω να την δείτε. Τελικά ο ανιψιός μου του παραχώρησε την αυλή του κι εγώ τον τάιζα με πολύ χαρά μάλιστα. Αλλά είπαμε υπάρχουν και άνθρωποι που τους εμποδίζουν τα ζώα. Παραπάνω δεν θα πω.
Τα βοοειδή Τώρα υπάρχουν κατοικίδια όπως τα βοοειδή στα οποία εγώ έχω μεγάλη αγάπη από παιδί διότι μέχρι και στον σβέρκο τους ανέβαινα και δεν με κεράτιζαν με τα κέρατα τους αν και ήταν επιθετικά και τα σεβόντουσαν οι θειες μου και απορούσαν με την αγάπη που μου είχαν. Είναι μετά τα κατσίκια τα πρόβατα και πολλά αλλά σε χώρες που εδώ εμείς δεν τα έχουμε. Το κάθε ένα έχει την χάρη του αγαπιέται και γνωρίζει την αγάπη. Ποιος το αγαπά. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω την διδασκαλία κατά των ζώων. Γιατί δυστυχώς υπάρχει κι σ’ αυτόν τον τομέα διδασκαλία. Και την επιβάλλουν. Όμως αν δεν τα χρειαζόμασταν τα ζώα δεν θα τα έβαζε δίπλα μας ο Θεός. Όπως και τα λουλούδια. Όλα μαζί συμπληρώνανε τον παράδεισο και αφεντικό τους τον άνθρωπο. Όλα θέλουν να βγάζουμε σ’ αυτά αγάπη όχι μίσος. Ότι  έφτιαξε ο Θεός το έβαλε να το αγαπούμε. Αγάπη φωνάζουμε αγάπη πουθενά δεν δείχνουμε, αυτό είναι υποκρισία. Από το πιο λίγο μέχρι το πιο μεγάλο αγάπη, χρειάζεται. Διότι ο Θεός της αγάπης έφτιαξε τα πάντα.
Τα πρόβατα τα κατσίκια δένονται κι αυτά πάρα πολύ με το αφεντικό τους. Όταν εδώ στο χωριό πούλησα τα κατσίκια μου όλα μαζί στο φορτηγό με φώναζαν και μόνο που δεν έκλαιγαν διότι είχαν καταλάβει ότι έφευγαν από μένα.
Εγώ ακόμα τα σκέφτομε και πονώ που τα αποχωρίστηκα διότι όλα είχαν γεννηθεί στα χέρια μου και ήταν ένα μικρό κοπάδι, από δυο κατσίκες. Όλα τα είχα δώσει όνομα και το είχαν μάθει και άρχονταν όταν τα φώναζα
Ο Θεός είναι σπλαχνικός Πατέρας και πρέπει και μείς να ήμαστε σπλαχνικοί δίκαιοι όπως Εκείνος. Αν δεν τα λογάριαζε ο Θεός δεν θα έλεγε στον Αδάμ να ασχοληθεί μαζί τους να τους δώσει ονόματα και να είναι το αφεντικό τους.

Όσο να φωνάζουμε και να λέμε η ζωή μας σε όλα πρέπει να προπορεύεται. Ο ίδιος ο Κύριος  μίλησε για το δέντρο το καλό που κάνει καρπό υγειές και το δέντρο το σάπιο που κάνει σάπιους καρπούς.  Δεν μπορεί τα παιδιά του Κυρίου να είναι άσπλαχνα
Λουκάς 6:
45 Ο αγαθός άνθρωπος βγάζει το αγαθό από τον αγαθό θησαυρό τής καρδιάς του· και ο κακός άνθρωπος βγάζει το κακό από τον κακό θησαυρό τής καρδιάς του· επειδή, από το περίσσευμα της καρδιάς μιλάει το στόμα του. Πρέπει το θέλει ο Κύριος να είμαστε πάντα με αγαθή καρδιά να μας διακατέχει αγάπη για όλα τα πλάσματα του Θεού και φυσικά στον άνθρωπο.  sultana,cha


……………………………..