4-2-2021----ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ Μεταφορά της Αγίας Γραφής Σπύρου Φίλου

ΠΙΣΤΗΣ

  Ο  Κάθε άνθρωπος έχει μέσα του ένα διακαεί πόθο να σωθεί.
Όμως οι αντιλήψεις διαφέρουν ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα σωθεί. Μερικοί νομίζουν πως μπορούν να σωθούν με τα έργα τους. αγωνίζονται σκληρά να τηρήσουν το νόμο του Θεού, και να είναι καλοί πιστεύοντας ότι η ελεημοσύνη η υπηρεσία και οι προσπάθειες θα μπορέσουν να τους φέρουν κάποτε στον ουρανό. Άλλοι παραδέχονται ότι ο χαρακτήρας του ανθρώπου είναι εκείνος που θα προσδιορίσει και την τελική του τύχη, γι αυτό και προσπαθούν ν’ αναπτυχθούν σ΄ αυτόν τον τομέα ζωής. Επιδιώκουν να σκέπτονται πάντα το καλό και να έχουν χρηστά ήθη.
  Η Βίβλος καταδικάζει κάθε ανθρώπινη προσπάθεια που γίνεται με σκοπό την απόκτηση σωτηρίας κι’ αναγγέλλει ότι μία μόνο οδός οδηγεί προς τον Θεό. Ο Ιησούς Χριστός είναι η θύρα του ουρανού το δε κλειδί που την ανοίγει είναι η πίστης. Τα έργα ο χαρακτήρας και οι καθαρές σκέψεις παρ’ όλο που αποτελούν αξίες μεγάλης σπουδαιότητας εν τούτοις δεν μπορούν να ξεκλειδώσουν τη θύρα της σωτηρίας. Μόνο η πίστης είναι το κατάλληλο κλειδί.
  Ο Μαρτίνος Λούθηρος μίλησε πολύ δυνατά στην ανθρώπινη καρδιά και τα λόγια του ήταν απόλυτα σύμφωνα με την Βίβλο
Όταν διεκήρυξε πως μόνον η πίστης (Fide sola) σώζει. Ο άνθρωπος σώζεται δια πίστεως  χωρίς να χρειάζεται να προστεθεί σ’ αυτήν και κάτι άλλο. Οπωσδήποτε όμως , επειδή τονίζουμε με ιδιαίτερο τόνο το ότι η σωτηρία δίδεται δια της πίστεως ας θυμηθούμε ότι η Βίβλος διδάσκει πως η σώζουσα πίστης δεν είναι ποτέ μόνη της ούτε βαδίζει στο κενό αλλά πάντοτε συνοδεύεται από μια μεταμορ4φωμένη ζωή. Ώστε η μεν σωτηρία είναι δώρο του Θεού που το οικειοποιούμαστε δια της πίστεως, η δε πίστης συνοδεύεται πάντοτε με καλά έργα.
……..
 Α΄ Η Αναγκαιότητα Της Σώζουσας Πίστεως
 
1/. Οι Γραφές τονίζουν την αλήθεια ότι τα έργα ποτέ δεν σώζουν τον άνθρωπο.
Β΄ Τιμόθεος 1:9
Ο οποίος μάς έσωσε, και μας κάλεσε με άγια κλήση, όχι σύμφωνα με τα έργα μας, αλλά σύμφωνα με τη δική του πρόθεση και χάρη, που δόθηκε σε μας εν Χριστώ Ιησού προαιώνια,
Ρωμαίους 3:20—26
20 Επειδή, από έργα τού νόμου δεν θα δικαιωθεί μπροστά του καμιά σάρκα· για τον λόγο ότι, διαμέσου τού νόμου δίνεται σαφής γνώση τής αμαρτίας.
21 Τώρα, όμως, χωρίς τον νόμο, φανερώθηκε η δικαιοσύνη τού Θεού, έχοντας τη μαρτυρία τού νόμου και των προφητών·
22 δικαιοσύνη, όμως, του Θεού, διαμέσου τής πίστης στον Ιησού Χριστό, προς όλους κι επάνω σε όλους εκείνους που πιστεύουν· επειδή, δεν υπάρχει διαφορά·
23 δεδομένου ότι, όλοι αμάρτησαν, και στερούνται τη δόξα τού Θεού·
24 ανακηρύσσονται, όμως, δίκαιοι, δωρεάν, με τη χάρη του, διαμέσου τής απολύτρωσης που έγινε με τον Ιησού Χριστό·
25 τον οποίο ο Θεός προκαθόρισε ως μέσον εξιλέωσης διαμέσου τής πίστης, με βάση το αίμα του, προς φανέρωση της δικαιοσύνης του, για την άφεση των αμαρτημάτων, που έγιναν στο παρελθόν, μέσα στη μακροθυμία τού Θεού·
26 προς φανέρωση της δικαιοσύνης του στον παρόντα καιρό, για να είναι αυτός δίκαιος, και να ανακηρύσσει δίκαιον εκείνον που πιστεύει στον Ιησού.
Γαλάτας 2:16
16 ξέροντας ότι δεν ανακηρύσσεται δίκαιος ο άνθρωπος από τα έργα τού νόμου, παρά μονάχα διαμέσου τής πίστης τού Ιησού Χριστού, κι εμείς πιστέψαμε στον Ιησού Χριστό, για να ανακηρυχθούμε δίκαιοι από την πίστη στον Χριστό, και όχι από τα έργα τού νόμου· επειδή, από τα έργα τού νόμου δεν θα ανακηρυχθεί δίκαιος κανένας άνθρωπος.
2/. Ο Θεός δεν δέχεται καμία άλλη δικαιοσύνη εκτός από εκείνην του Ιησού. Η προσπάθεια κάποιου να σωθεί δι ιδίας δικαιοσύνης ποτέ δεν επιτυγχάνει. Το μόνο λοιπόν που έχουμε να κάνουμε για να δικαιωθούμε ενώπιον(μπροστά) του Θεού είναι να οικειοποιηθούμε τη δικαιοσύνη του Χριστού. Και τούτο δια της πίστεως.
Ησαΐας 64:6
Όλοι, πραγματικά, γίναμε σαν ένα ακάθαρτο πράγμα, και όλη η δικαιοσύνη μας είναι σαν ένα ρυπαρό ιμάτιο· γι' αυτό, όλοι πέσαμε σαν το φύλλο, και οι ανομίες μας μάς άρπαξαν όπως ο άνεμος.
Τίτος 3:5—6
5 όχι από έργα δικαιοσύνης, που εμείς πράξαμε, αλλά σύμφωνα με το έλεός του μας έσωσε, διαμέσου λουτρού παλιγγενεσίας και ανακαίνισης του Αγίου Πνεύματος,
6 το οποίο ξέχυσε επάνω μας πλούσια, διαμέσου τού Ιησού Χριστού τού Σωτήρα μας·
3/. Η Βίβλος συνεχώς τονίζει το γεγονός ότι η πίστης και μόνον η πίστης μας σώζει.
Εφεσίους 2:8—9
8 Επειδή, κατά χάρη είστε σωσμένοι, διαμέσου τής πίστης· κι αυτό δεν είναι από σας· είναι δώρο τού Θεού·
9 όχι από έργα, ώστε να μη καυχηθεί κάποιος.
Ο Φιληππήσιος δεσμοφύλακας είπε:
Πράξεις16:30—31
30 και αφού τους έβγαλε έξω, είπε: Κύριοι, τι πρέπει να κάνω για να σωθώ;
31 Και εκείνοι είπαν: Πίστεψε στον Κύριο Ιησού Χριστό, και θα σωθείς, εσύ και η οικογένειά σου.
Εβραίους 11:6
Χωρίς, μάλιστα, πίστη είναι αδύνατον κάποιος να τον ευαρεστήσει· επειδή, αυτός που προσέρχεται στον Θεό, πρέπει να πιστέψει, ότι είναι, και γίνεται μισθαποδότης σ' αυτούς που τον εκζητούν.
Ρωμαίους 3:21—22
21 Τώρα, όμως, χωρίς τον νόμο, φανερώθηκε η δικαιοσύνη τού Θεού, έχοντας τη μαρτυρία τού νόμου και των προφητών·
22 δικαιοσύνη, όμως, του Θεού, διαμέσου τής πίστης στον Ιησού Χριστό, προς όλους κι επάνω σε όλους εκείνους που πιστεύουν· επειδή, δεν υπάρχει διαφορά·
Ρωμαίους 5:1—2
1 Αφού, λοιπόν, ανακηρυχθήκαμε δίκαιοι με την πίστη, έχουμε ειρήνη με τον Θεό διαμέσου τού Κυρίου μας Ιησού Χριστού,
2 διαμέσου τού οποίου λάβαμε και την είσοδο με την πίστη σε τούτη τη χάρη, στην οποία στεκόμαστε· και καυχώμαστε στην ελπίδα τής δόξας τού Θεού.
Γαλάτες 2:16
16 ξέροντας ότι δεν ανακηρύσσεται δίκαιος ο άνθρωπος από τα έργα τού νόμου, παρά μονάχα διαμέσου τής πίστης τού Ιησού Χριστού, κι εμείς πιστέψαμε στον Ιησού Χριστό, για να ανακηρυχθούμε δίκαιοι από την πίστη στον Χριστό, και όχι από τα έργα τού νόμου· επειδή, από τα έργα τού νόμου δεν θα ανακηρυχθεί δίκαιος κανένας άνθρωπος.
……..
 Β΄ Το Περιεχόμενο Της Σώζουσας Πίστεως
Μία ακριβής ανάπτυξης  της έννοιας της πίστεως θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε τι ακριβώς ο Θεός ζητάει από μας για να μας σώσει.
Μερικοί νομίζουν ότι πίστης είναι ένα πήδημα στο κενό μία πράξεις που αντιβαίνει στην κοινή λογική και ότι μόνο ο αμόρφωτος και ο αφελής την διαπράττει. Όμως η πίστης είναι κάθε άλλο παρά παράλογος ,οι δε πιστοί δεν είναι κατ’ ανάγκη κουτοί ή απατημένοι. Ποια  είναι τα τρία συστατικά στοιχεία της πραγματικής πίστεως;
1/. Η Γνώσης. Κανείς δεν μπορεί να σωθεί χωρίς να έχει τη γνώση της σωτηρίας. Πίστης δεν σημαίνει άγνοια ούτε άρνηση έρε7υνας. Η πίστης δεν φοβάται ν’ ατενίσει την αλήθεια κατά πρόσωπο. Φυσικά ο άνθρωπος δεν σώζεται δια της γνώσεως, όμως δεν μπορεί να σωθεί χωρίς αυτήν. συλλογισμός αυτός του χωρίου:
Ρωμαίους 10:17 
17 Επομένως, η πίστη είναι διαμέσου τής ακοής· η δε ακοή διαμέσου τού λόγου τού Θεού.
Διότι ο Λόγος του Θεού δίδει γνώση είναι πολύ ορθός. Αν η πίστη πρέπει να ακολουθήσει της ακροάσεως του κηρύγματος τότε δεν θα μπορέσει να σωθεί κάποιος που δεν άκουσε το κήρυγμα του Ευαγγελίου. Ο Λόγος του Θεού πρέπει να κηρυχθεί για να μπορέσει η πίστη να πάρει περιεχόμενο. Οι άνθρωποι για να σωθούν πρέπει πρώτα να μάθουν ότι ο Χριστός πέθανε γι’ αυτούς. Όμως και η ξερή γνώσης του ιστορικού γεγονότος ότι ο Χριστός πέθανε γι’ αμαρτωλούς δεν σώζει την ψυχή αν δεν ακολουθήσουν αυτής και τα παρακάτω δύο άλλα βήματα.
2/. Διανοητική αποδοχή του γεγονότος.
Αυτή πρέπει να ακολουθήσει αμέσως μετά την γνώση  πρέπει δηλαδή ο άνθρωπος παραδεχτεί βάσει λογικής την αλήθεια των γεγονότων του Ευαγγελίου. Αυτό είναι το ένα ουσιώδες στοιχείο της πίστεως που μπορεί να διευκρινιστεί και με τις ακόλουθες εικόνες:
α) Οι δαίμονες πιστεύουν ότι ο Ιησούς είναι Θεός, γνωρίζουν ότι Αυτός μπορεί να σώσει τον άνθρωπο απ’ τις αμαρτίες του κι’ όμως αυτοί δεν είναι σεσωσμένοι.
 Όταν ο Ιησούς έβγαλε τα δαιμόνια στη χώρα των Γεργεσινών ο Ματθαίος μας λέγει:
Ματθαίος 8:29
29 Και ξάφνου, έκραξαν, λέγοντας: Τι είναι ανάμεσα σε μας και σε σένα, Ιησού, Υιέ τού Θεού; Ήρθες εδώ προ καιρού για να μας βασανίσεις;
…..
Οι δαίμονες γνωρίζουν ότι ο Ιησούς είναι ο Υιός του Θεού, γνωρίζουν ότι η κρίσης των έρχεται κι’ όμως αυτό δεν του σώζει. Στην Καπερναούμ ένα ακάθαρτο πνεύμα έκραξε:
Μάρκος 1:24
24 λέγοντας: Αλλοίμονο! Τι είναι ανάμεσα σε μας και σε σένα, Ιησού Ναζαρηνέ; Ήρθες για να μας απολέσεις; Σε γνωρίζω ποιος είσαι, ο Άγιος του Θεού.
…..
Ο διάβολος δέχεται το γεγονός ότι Ιησούς ήταν απεσταλμένος Άγιος του Θεού, αλλά δεν είχε την σώζουσα πίστη.
……
β) πολλοί άνθρωποι στις ημέρες του Κυρίου, κατείχαν επαρκεί γνώση για να σωθούν κι’ όμως δεν σώθηκαν. Ένας γραμματεύς κάποτε πλησίασε τον Κύριο και ζήτησε απ’ Αυτόν να μάθει περί της πρώτης εντολής. Ο Ιησούς  του είπε ότι οι άνθρωποι πρέπει να αγαπούν Κύριον τον Θεόν τους με όλη τους τη δύναμη. Στα λόγια δε αυτά του Κυρίου ο γραμματεύς
έδωσε μια διανοητική συγκατάθεση προκαλώντας  μ’ αυτή την εξής απάντηση του Κυρίου.
Μάρκος 12:34
34 Και ο Ιησούς βλέποντάς τον ότι απάντησε με φρόνηση, του είπε: Δεν είσαι μακριά από τη βασιλεία τού Θεού.
Και κανένας δεν τολμούσε πλέον να τον ρωτήσει. Κατείχε τα γεγονότα και τα αποδεχόταν με τη λογική. Όμως παρ’ όλα αυτά ήταν ακόμα απολωλώς. Βρισκόταν έξω απ’ τη βασιλεία του Θεού, πολύ κοντά βέβαια, όμως όχι μέσα σ’ αυτήν. Χρειαζόταν  το τρίτο στοιχείο της σώζουσα πίστεως.
3/. Προσωπική οικειοποίησης. Η διανοητική συγκατάθεσης δεν είναι αρκετή. Πρέπει ν’ ασκηθεί η θέλησης και να ληφθεί μία απόφασης. Χρειάζεται να γίνει κάποια ενέργεια κάποια αποδοχής της αλήθειας. Το πρόσωπο που απλώς διανοητικά πιστεύει  ότι ο Χριστός πέθανε για τις αμαρτίες του δεν σώζεται, παρά μόνο αν εκλάβει τη σωτηρία αυτή τελείως προσωπική και την αποδεχτεί. Πρέπει αυτός να    
Εξαρτηθεί απ΄ τον Σωτήρα με μια παιδική πίστη. Ο Ιωάννης τονίζει:
Α΄ Ιωάννου 1:12
12 στους οποίους αποκαλύφθηκε ότι, όχι για τον εαυτό τους, αλλά για μας υπηρετούσαν αυτά, που σας αναγγέλθηκαν τώρα διαμέσου εκείνων που σας κήρυξαν το ευαγγέλιο, με το Άγιο Πνεύμα που στάλθηκε από τον ουρανό, στα οποία οι άγγελοι επιθυμούν, σκύβοντας, να εμβαθύνουν.
…….
Γ΄ Το αντικείμενο Της Σώζουσας Πίστεως
   Η Αγία Γραφή βεβαιώνει ότι ο Ιησούς Χριστός είναι το αντικείμενο της πίστεως  που σώζει τον άνθρωπο. Δεν είναι αρκετό να πιστεύουμε ότι Αυτός είναι Θεός και ότι πέθανε για τις αμαρτίες μας, αλλά πρέπει να Τον δεχτούμε και ως ατομικό μας Σωτήρα.
Ιωάννης 6:29
29 Ο Ιησούς αποκρίθηκε και τους είπε: Τούτο είναι το έργο τού Θεού, να πιστέψετε σ' αυτόν τον οποίον εκείνος απέστειλε.
…..
Ο  Παύλος κήρυττε :
21 προτρέποντας έντονα και τους Ιουδαίους και τους Έλληνες για τη μετάνοια προς τον Θεό, και την πίστη, αυτή προς τον Κύριό μας Ιησού Χριστό.

Εκείνο που έχει σημασία είναι το τι ακριβώς πιστεύουμε περί του Ιησού. Σε μια δηλαδή τελική ανάλυση το εάν πιστεύουμε και έχουμε θέση επάνω Του την εμπιστοσύνη μας είναι εκείνο που προσδιορίζει και την αιώνια μας τύχη.
Πάνω στον τάφο του Λάζαρου ο Ιησούς διεκήρυξε το δόγμα της αναστάσεως.
Ιωάννης 11:23—24—
23 Ο Ιησούς λέει σ' αυτήν: Ο αδελφός σου θα αναστηθεί.
24 Η Μάρθα λέει σ' αυτόν: Ξέρω ότι θα αναστηθεί κατά την ανάσταση στην έσχατη ημέρα.
…..
Είπε στον Κύριο μας ότι πίστευε στην αλήθεια περί αναστάσεως των νεκρών .  αλλ΄ ο Κύριος μας δεν αρκέστηκε να σταματήσει τη συζήτηση στο σημείο αυτό. Ήθελε να της δείξει ότι η ξερή πίστης σ’  ένα δόγμα δεν είναι αρκετή για να σώσει τον άνθρωπο κι’ ότι αυτός που πιστεύει θα πρέπει να θέσει την εμπιστοσύνη του πέραν του δόγματος, πάνω σε ένα Πρόσωπο.
Ιωάννης 11:25—26
25 Ο Ιησούς είπε σ' αυτήν: Εγώ είμαι η ανάσταση και η ζωή· αυτός που πιστεύει σε μένα, και αν πεθάνει, θα ζήσει.
26 Και καθένας που ζει και πιστεύει σε μένα, δεν πρόκειται να πεθάνει στον αιώνα. Το πιστεύεις αυτό;

Δ΄ Η Ανάγκη Της Πίστεως Στη Χριστιανική Ζωή
   Κανένα απ’ τα εδάφη της Χριστιανικής ζωής δεν είναι ανεξάρτητο απ΄ την ενέργεια της πίστεως. Η πίστης είναι πηγή όλων των χαρίτων και το μυστικό της επιτυχίας στη ζωή. Η Βίβλος αποδίδει μεγάλη σημασία στην πίστη για τους εξής λόγους:
1/. Διότι δια της πίστεως ζούμε….
Γαλάτες 2:20
20 Μαζί με τον Χριστό έχω συσταυρωθεί· ζω δε όχι πλέον εγώ, αλλά ο Χριστός ζει μέσα σε μένα· σε ότι, όμως, τώρα ζω μέσα στη σάρκα, ζω με την πίστη τού Υιού τού Θεού, ο οποίος με αγάπησε, και παρέδωσε τον εαυτό του για χάρη μου.
….
2/. Διότι δια της πίστεως διατηρούμαστε και μένουμε στερεοί εν Χριστώ.
Α΄ Πέτρου 1:5
5 οι οποίοι φρουρούμαστε με τη δύναμη του Θεού διαμέσου τής πίστης, σε σωτηρία έτοιμη να αποκαλυφθεί κατά τον έσχατο καιρό.
Ρωμαίους 11:20
20 Καλώς· εξαιτίας τής απιστίας αποκόπηκαν, εσύ όμως στέκεσαι εξαιτίας τής πίστης. Μη υψηλοφρονείς, αλλά να φοβάσαι·
Β΄ Κορινθίους 1:24
24 όχι επειδή έχουμε εξουσία επάνω στην πίστη σας, αλλά είμαστε συνεργοί τής χαράς σας· για τον λόγο ότι, στέκεστε στην πίστη.
…..
3/. Διότι δια της πίστεως αντιστεκόμαστε στον διάβολο και τον νικούμε.
Α΄ Πέτρου 5:8—9
8 Εγκρατευθείτε, αγρυπνήστε· επειδή, ο αντίδικός σας ο διάβολος περιτριγυρίζει, σαν ωρυόμενο λιοντάρι, ζητώντας ποιον να καταπιεί.
9 Στον οποίο αντισταθείτε μένοντας στερεοί στην πίστη, ξέροντας ότι τα ίδια παθήματα γίνονται στους αδελφούς σας που είναι μέσα στον κόσμο.
……
Εφεσίους 6:16
16 πάνω δε απ' όλα, πάρτε στα χέρια σας την ασπίδα τής πίστης, με την οποία θα μπορέσετε να σβήσετε όλα τα πυρωμένα βέλη τού πονηρού·
…..
4/. Διότι δια πίστεως βαδίζουμε.
Ρωμαίους 4:12
12 και πατέρας όσων είναι με την περιτομή, όχι μόνον σ' εκείνους που έχουν κάνει την περιτομή, αλλά και σ' εκείνους που περπατούν στα ίχνη τής πίστης τού πατέρα μας Αβραάμ, εκείνης που είχε καθώς βρισκόταν με την ακροβυστία.
…….
Β΄ Κορινθίους 5:7
7 (επειδή, περπατάμε με βάση την πίστη, όχι με βάση τα όσα βλέπουμε)·
…..αμήν
Αναγέννησης
Τα δύο μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος είναι:
1/. Το πρόβλημα του θανάτου.
Όλη η ανθρωπότητα είναι φύση νεκρά
Εφεσίους 2:1
1 Κι εσάς, που ήσασταν νεκροί, εξαιτίας των παραβάσεων και των αμαρτιών, σας ζωοποίησε·
Α΄ Κορινθίους 15:22
22 Επειδή, όπως όλοι πεθαίνουν λόγω συγγένειας με τον Αδάμ, έτσι και όλοι θα ζωοποιηθούν, ερχόμενοι σε συγγένεια με τον Χριστό·
…..
1/. Το πρόβλημα αυτό λύεται δια της μεταδόσεως ή εμφυτεύσεως μέσα στον άνθρωπο θείας φύσεως, γνωστής με το όνομα αναγέννησης που σημαίνει πνευματική άνωθεν γέννησης.
2/. Το πρόβλημα της ενοχής.  Όλο το ανθρώπινο γένος είναι φύση και ζωή αμαρτωλό. Ο άνθρωπος έχει παραβεί το νόμο του Θεού και έχει κηρυχθεί ένοχος ενώπιον του Δημιουργού Του.
Ρωμαίους 3:10
10 Όπως είναι γραμμένο, ότι: «Δεν υπάρχει δίκαιος ούτε ένας·
………..
Η λύσης του προβλήματος είναι ή όχι εξ έργων νόμου αλλά η δια πίστεως δικαίωσης του αμαρτωλού.
   Το κεφάλαιο αυτό και το επόμενο ασχολούνται με αυτά τα δύο αξιόλογα θέματα. Προσπάθησε να καταλάβεις και ια δεις τότε πόσο θα χαρείς βλέποντας την τέλεια πρόνοια που ο Θεός έχει λάβει για τις πνευματικές σου ανάγκες.
  Ο κοινός άνθρωπος πιστεύει ότι η αιώνια ζωή (αν βέβαια ενδιαφέρεται γι’  αυτήν)αποκτάται δια του τίμιου χαρακτήρα του και δια των καλών πράξεων. Χρησιμοποιώντας για ξυλεία το περιεχόμενο του χαρακτήρα του και για καρφιά τις καλές του αποφάσεις προσπαθεί να κατασκευάσει μια σκάλα με την οποία να φτάσει στις πύλες της δόξας.  Επειδή δε η προσπάθεια του αυτή πηγάζει από εδώ κάτω, απ΄ τη θέληση και τους σκοπούς του δεν είναι δυνατόν να επιτύχει.
  Η αιώνια ζωή όμως, πηγάζει απ΄ την γεμάτη αγάπη καρδιά του Θεού και διοχετεύεται μέσα στον άνθρωπο δια της αναγεννήσεως, κι’ όχι δι’ αναμορφώσεως. Αυτή  χαρίζεται, δεν κερδίζεται. Χωρίς αυτήν κάθε άνθρωπος ανεξαρτήτως, του, αν είναι ευγενής ,ή συμπαθητικός ή ευπαρουσίαστος, είναι νεκρός, τελείως στερημένος της ζωής του Θεού. Βρίσκεται στην ύπαρξη, αλλά  δεν έχει διόλου πνευματική ζωή.  Όταν όμως αυτός αναγεννηθεί, τότε αρχίζει οπωσδήποτε να ζει. Τότε γνωρίζει ότι είναι ένα παιδί του Θεού, ότι θα ζει αιωνίως στην παρουσία Του και θα βρίσκεται ακόμα κάτω στη γη θα μπορεί να ζει αδάπανα μία άφθονη ζωή.
 
   Α΄ Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΕΩΣ
  1/. Από της πτώσεως του Γενάρχη και εδώθε κάθε άνθρωπος γεννιέται μέσα στην αμαρτωλή οικογένεια της ανθρωπότητας.
Για να εισέλθει λοιπόν μέσα στην αμαρτωλή οικογένεια του Θεού, πρέπει «ν’ αναγεννηθεί άνωθεν(από πάνω)». Ο Κύριος μας κατηγορούσε τους εχθρού Του, λέγοντας:
Ιωάννης 8:
44 Εσείς είστε από τον πατέρα τον διάβολο, και θέλετε να κάνετε τις επιθυμίες τού πατέρα σας. Εκείνος ήταν εξαρχής ανθρωποκτόνος, και δεν μένει στην αλήθεια· επειδή, αλήθεια δεν υπάρχει σ' αυτόν. Όταν μιλάει το ψέμα, μιλάει από τα δικά του· επειδή, είναι ψεύτης, και ο πατέρας τού ίδιου τού ψεύδους.
Αυτή είναι μια σοβαρή αλήθεια και όχι ένα σχήμα λόγου.
Κανείς από εκείνους που αρνούνται τον Χριστό δεν μπορεί να ομολογήσει τον Θεό Πατέρα.
  2/. Μία αρκετά διαδεδομένη αντίληψη είναι εκείνη που υποστηρίζει ότι ο κάθε άνθρωπος είναι και ένα τέκνο του Θεού. Αυτό όμως δεν είναι αληθές. Ο Θεός είναι Δημιουργός όλων των ανθρώπων και μόνο υπό την έννοια αυτήν μπορεί να λεχθεί ότι Αυτός είναι «Πατέρας» τους.
Πράξεις 17:28
28 για τον λόγο ότι, μέσα σ' αυτόν ζούμε και κινούμαστε και υπάρχομε· όπως και μερικοί από τους ποιητές σας είπαν: «Επειδή, και δικό του γένος είμαστε».
……….
Μόνο δια της αναγεννήσεως μπορεί να γίνει κάποιος ένας κληρονόμος του Θεού.
  Πρόσεξε την ελκυστική μεν αλλά επικίνδυνη θεωρεία που είναι γνωστή κάτω από το όνομα «Παγκόσμια πατρότης του Θεού και αδελφότης του ανθρώπου».
Αν ο Θεός είναι ήδη Πατέρας όλων των ανθρώπων γιατί τότε Αυτός τόσο έντονα ενδιαφέρεται να κηρυχθεί το ευαγγέλιο; Στην πραγματικότητα η ανθρωπότητα χωρίζεται σε δύο παρατάξεις: εκείνους που έχουν στην οικογένεια του Θεού και σ’ εκείνους που μένουν ακόμα έξω απ΄ αυτήν. Η σφοδρή επιθυμία όλων των πιστών πρέπει να είναι το να κερδίσουν όσους βρίσκονται ακόμα έξω από του Χριστού στις ευλογίες  
Που προσφέρει η οικογένεια και το σπίτι του Θεού.
……….
Β΄ Η  ΦΥΣΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΕΩΣ.
  Αναγέννησης είναι η μέθοδος θείας ζωής στην ψυχή του πιστεύοντος. Είναι μία υπερφυσική ενέργεια που γίνεται μέσα στην ανθρώπινη ψυχή και που σημειώνει την έναρξη της αιωνίου ζωής ενός ανθρώπου.
Όπως το βρέφος πρώτα γεννιέται και μετά περιπατάει ή μιλάει έτσι και ο άνθρωπος πρέπει πρώτα να λάβει τη ζωή του Θεού στην καρδιά του για να μπόρεση να περπατήσει αξίως  του Κυρίου, και να εργαστεί αποτελεσματικά γι Αυτόν. Ίσως δε τούτο να ήθελε ο Ιησούς να πει όταν παρέβαλε την πνευματική με τη φυσική γέννηση. Οι βασικές σκέψεις που προκύπτουν απ’ τη σύγκριση αυτή είναι η εξής:
1/. Κατά τη φυσική γέννηση οι αίτιοι είναι οι γονείς κι όχι το νεογέννητο. Την αναγέννηση ο Θεός, κι όχι ο αμαρτωλός είναι ικανός που την προκαλεί και γίνεται  ουράνιος Πατέρας  του ανθρώπου.
Ιάκωβος 1:18
18 Από τη δική του θέληση μας γέννησε διαμέσου τού λόγου τής αλήθειας, για να είμαστε εμείς κάποια απαρχή των κτισμάτων του.
…..
2/. Κατά τη φυσική γέννηση ο άνθρωπος εισέρχεται στην σφαίρα της υπάρξεως με τις συνθήκες ζωής της οποίας θα πρέπει να προσαρμοστεί. Κατά τον ίδιο τρόπο κι’ εκείνος που αναγεννιέται εισέρχεται σε μιαν άλλη σφαίρα ζωής. Ότι πριν αγαπούσε τώρα μισεί. Τις αμαρτίες που πριν απολάμβανε τώρα τις αποστρέφεται. Τώρα απολαμβάνει μια νέα σειρά αξιών μία ζώσα ελπίδα, μια  εμπιστοσύνη κι έναν πλατύ και φωτεινό ορίζοντα. Β΄ Κορινθίους 5:
17 Γι' αυτό, αν κάποιος είναι εν Χριστώ, είναι καινούργιο κτίσμα· τα αρχαία πέρασαν, δέστε, τα πάντα έγιναν καινούργια.
Τώρα κατέχει ένα καινούργιο όνομα το όνομα του Σωτήρος του, είναι ένας Χριστιανός.
……….
Γ΄ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ
  Η  νέα γέννησης δεν είναι μία απλή ενέργεια του Θεού, άσχετη με την οποιαδήποτε συμβολή εκ μέρους του ανθρώπου. Αν κάποιος θέλει να γεννηθεί άνωθεν πρέπει να πιστεύει σε μια αγγελία. Στην αγγελία που κηρύττει το τέλειο
Έργο του Χριστού για τη σωτηρία του αμαρτωλού.
 1/.  Η σχέσης που υπάρχει μεταξύ αναγεννήσεως του ανθρώπου και του σωτήριου έργου του Χριστού πολύ συχνά συναντάται στον Λόγο του Θεού.
Λόγου χάριν στα χωρία: Α΄ Πέτρου 1:17—23
17 Και αν επικαλείστε Πατέρα, αυτόν που κρίνει χωρίς προσωποληψία, σύμφωνα με το έργο τού καθενός, να διάγετε με φόβο τον καιρό τής παροικίας σας·
18 ξέροντας ότι δεν λυτρωθήκατε από τη μάταιη πατροπαράδοτη διαγωγή σας με φθαρτά, ασήμι ή χρυσάφι,
19 αλλά με το πολύτιμο αίμα τού Χριστού, ως αμνού χωρίς ψεγάδι και χωρίς κηλίδα·
20 ο οποίος ήταν μεν προορισμένος πριν από τη δημιουργία τού κόσμου, φανερώθηκε όμως στους έσχατους καιρούς για σας,
21 που πιστεύετε διαμέσου αυτού στον Θεό, ο οποίος τον ανέστησε από τους νεκρούς, και του έδωσε δόξα, ώστε η πίστη σας και η ελπίδα να είναι στον Θεό.
22 Αφού, λοιπόν, καθαρίσατε τις ψυχές σας με την υπακοή της αλήθειας διαμέσου του Πνεύματος, προς ανυπόκριτη φιλαδελφία, αγαπήστε ένθερμα ο ένας τον άλλον, από καθαρή καρδιά·
23 επειδή, αναγεννηθήκατε όχι από φθαρτό σπέρμα, αλλά από άφθαρτο, διαμέσου τού λόγου τού ζωντανού Θεού και ο οποίος μένει στον αιώνα.
……….
Με  βάση το: «Πολύτιμο αίμα του Χριστού»
Εδάφιο 19: «19 αλλά με το πολύτιμο αίμα τού Χριστού, ως αμνού χωρίς ψεγάδι και χωρίς κηλίδα·» ο άνθρωπος «αναγεννάτε». Εδάφιο 23: 23 επειδή, αναγεννηθήκατε όχι από φθαρτό σπέρμα, αλλά από άφθαρτο, διαμέσου τού λόγου τού ζωντανού Θεού και ο οποίος μένει στον αιώνα.
Τα δόγματα εξιλασμού και αναγεννήσεως ποτέ δεν πρέπει
 ν’ αποχωριστούν το ένα απ’ το άλλο. Το αίμα του αμνού του Θεού, που χύθηκε για την συγχώρεση των αμαρτιών αποτελεί τη βάση της άνωθεν γεννήσεως. Διόλου λοιπόν παράδοξο το ότι ο Παύλος ήταν αποφασισμένος να μη γνωρίζει τίποτε άλλο μεταξύ των Κορινθίων «ειμή Ιησούν..»
Α΄ Κορινθίους 2:2
2 Επειδή, αποφάσισα να μη ξέρω ανάμεσά σας τίποτε άλλο, παρά μονάχα τον Ιησού Χριστό, κι αυτόν σταυρωμένον.
Τίτος 3:5
5 όχι από έργα δικαιοσύνης, που εμείς πράξαμε, αλλά σύμφωνα με το έλεός του μας έσωσε, διαμέσου λουτρού παλιγγενεσίας και ανακαίνισης του Αγίου Πνεύματος,
…………
 2/. Η προσωπική πίστης στον Χριστό ως σε λυτρωτή είναι ο μόνος όρος του οποίου η εκπλήρωσης, οδηγεί στην αναγέννηση. «Όσοι δε εδέχθησαν αυτόν…»
Ιωάννης 1:12-13
12 Όσοι, όμως, τον δέχθηκαν, σ' αυτούς έδωσε εξουσία να γίνουν παιδιά τού Θεού, σ' αυτούς που πιστεύουν στο όνομά του·
13 οι οποίοι, όχι από αίματα ούτε από θέλημα σάρκας ούτε από θέλημα άνδρα, αλλά από τον Θεό γεννήθηκαν.
Δέξου τον Χριστό πίστευε σ’ Αυτόν και θα αναγεννηθείς.
…………
Δ΄ Πως γίνεται η αναγέννηση
 Πως λαμβάνει χώρα ενεργώς μέσα στην ψυχή η μετάδοσης της νέας ζωής; Ο Κύριος μας είπε στον Νικόδημο ότι τα στοιχεία που ενεργούν κατά την αναγέννηση είναι «το ύδωρ και το Πνεύμα»
Ιωάννης 3:5
5 Αποκρίθηκε ο Ιησούς: Σε διαβεβαιώνω απόλυτα, αν κάποιος δεν γεννηθεί από νερό και Πνεύμα, δεν μπορεί να μπει μέσα στη βασιλεία τού Θεού.
…….
1/. Το «Πνεύμα»είναι το τρίτο Πρόσωπο της Τριάδος που εργάζεται μέσα στην ανθρώπινη καρδιά με αναγεννητική δύναμη μεταδίδει ζωή στη θέση του πνευματικού θανάτου που υπήρχε και επιστρέφει τον άνθρωπος από την αμαρτία προς τον Θεό. Σημειώστε την παράθεση της φράσεως: «δια λουτρού παλιγγενεσίας και ανακαινίσεως του Αγίου Πνεύματος».
Τίτος 3:5
5 όχι από έργα δικαιοσύνης, που εμείς πράξαμε, αλλά σύμφωνα με το έλεός του μας έσωσε, διαμέσου λουτρού παλιγγενεσίας και ανακαίνισης του Αγίου Πνεύματος,
……………. Νερό
  1/. Το «ύδωρ» (νερό) δεν έχει καμιά σχέση με το βάπτισμα. Ίσως αυτό αφορά το όλο αναγεννητικό και καθαρτήριο έργο που γίνεται μέσα στην καρδιά του πιστεύοντος. Μερικά  χωρία της Γραφής δείχνουν ότι ίσως είναι ο Λόγος του Θεού. Ο Ιάκωβος λόγου χάριν γράφει ότι ο Θεός μας γέννησε «δια του Λόγου της αληθείας».
Ιάκωβος 1:18
18 Από τη δική του θέληση μας γέννησε διαμέσου τού λόγου τής αλήθειας, για να είμαστε εμείς κάποια απαρχή των κτισμάτων του.
…..
Ο Πέτρος διακηρύσσει ότι οι πιστεύοντες αναγεννώνται «δια του Λόγου του Θεού του ζώντος και μένοντος ει τον αιώνα»
Α΄ Πέτρου 1:23
23 επειδή, αναγεννηθήκατε όχι από φθαρτό σπέρμα, αλλά από άφθαρτο, διαμέσου τού λόγου τού ζωντανού Θεού και ο οποίος μένει στον αιώνα.
…………..
Η χρησιμοποίησης του ύδατος ως απεικόνισης του έργου του Λόγου του Θεού μέσα στην καρδιά φαίνεται απ’ το χωρίο :
Ιωάννης 15: 3
Τώρα, εσείς είστε καθαροί, εξαιτίας του λόγου που σας μίλησα.
Και πιο καθαρά στο Εφεσίους
Εφεσίους 5:26
26 για να την αγιάσει, αφού την καθάρισε με το λουτρό τού νερού διαμέσου τού λόγου·
…….
Όπου ο Παύλος γράφει περί καθαρισμού της εκκλησίας.
«καθαρίσας με το λουτρό του ύδατος δια του λόγου».
  Η μετάδοσης της θείας ζωής στην καρδιά του πιστεύοντος γίνεται ως εξής: Το Άγιον Πνεύμα χρησιμοποιώντας τον άγιο Λόγο του Θεού ως σωτήρα του αμαρτωλού. Εν συνεχεία ελέγχει τη συνείδηση εισηγείται τη μετάνοια και αναγεννά την καρδιά
Του αμαρτωλού εισάγοντας αυτόν έτσι στην οικογένεια του Θεού.
…………………….
Ε΄ Τα αποτελέσματα της αναγεννήσεως
  1/. Η αναγέννησης μεταβάλει τον άνθρωπο σε τέκνο Θεού.
Όλες οι ευλογίες του ουρανίου του Πατρός είναι τώρα και για πάντα στη διάθεση του.
Ιωάννης 1:12
12 Όσοι, όμως, τον δέχθηκαν, σ' αυτούς έδωσε εξουσία να γίνουν παιδιά τού Θεού, σ' αυτούς που πιστεύουν στο όνομά του·
Γαλάτες 3: 26
26 Επειδή, όλοι είστε γιοι τού Θεού διαμέσου τής πίστης στον Ιησού Χριστό.
Ρωμαίους 8:16—17
16 Το ίδιο το Πνεύμα δίνει μαρτυρία, μαζί με το πνεύμα μας, ότι είμαστε παιδιά τού Θεού.
17 Και αν είμαστε παιδιά, είμαστε και κληρονόμοι· κληρονόμοι μεν του Θεού, συγκληρονόμοι δε του Χριστού· αν συμπάσχουμε, για να γίνουμε και συμμέτοχοι της δόξας του.
………..
  2/. Η αναγέννησης κάνει τον άνθρωπο ένα νέο κτίσμα.
Β΄ Κορινθίους 5:17
17 Γι' αυτό, αν κάποιος είναι εν Χριστώ, είναι καινούργιο κτίσμα· τα αρχαία πέρασαν, δέστε, τα πάντα έγιναν καινούργια.
Γαλάτες 6:15
15 Επειδή, στον Ιησού Χριστό ούτε η περιτομή έχει κάποια ισχύ ούτε η ακροβυστία, αλλά η καινούργια κτίση.
Εφεσίους 2:10
10 Επειδή, δικό του δημιούργημα είμαστε, καθώς κτιστήκαμε στον Ιησού Χριστό για καλά έργα, που ο Θεός προετοίμασε, για να περπατήσουμε μέσα σ' αυτά.
   3/. Η αναγέννησης κάνει τους πιστούς «κοινωνούς θείας φύσεως»
Β΄ Πέτρου 1:4
4 διαμέσου των οποίων δωρίθηκαν σε μας οι πιο μεγάλες και πολύτιμες υποσχέσεις, ώστε διαμέσου αυτών να γίνετε κοινωνοί θείας φύσης, έχοντας αποφύγει τη διαφθορά, που υπάρχει μέσα στον κόσμο, διαμέσου τής επιθυμίας.
….
Νέους ανθρώπους εν Χριστώ.
Εφεσίους 4:24
24 και να ντυθείτε τον καινούργιο άνθρωπο, που κτίστηκε σύμφωνα με τον Θεό, με δικαιοσύνη και οσιότητα της αλήθειας.
Κολοσσαεις 3:10
10 και ντυθήκατε τον καινούργιο, αυτόν που ανακαινίζεται σε επίγνωση, σύμφωνα με την εικόνα εκείνου που τον έκτισε·
   4/. Η αναγέννησης εξομαλίζει (ισιώνει)τον δρόμο για την νίκη εναντίον του πνεύματος του κόσμου.
Α΄ Ιωάννου 3:9
9 Καθένας που έχει γεννηθεί από τον Θεό, δεν πράττει αμαρτία, για τον λόγο ότι δικό του σπέρμα μένει μέσα σ' αυτόν, και δεν μπορεί να αμαρτάνει, επειδή γεννήθηκε από τον Θεό.
Α΄ Ιωάννου 5:18
18 Γνωρίζουμε ότι καθένας που έχει γεννηθεί από τον Θεό δεν αμαρτάνει· αλλ' αυτός που γεννήθηκε από τον Θεό διαφυλάττει τον εαυτό του, και ο πονηρός δεν τον αγγίζει.
  Μερικοί χριστιανοί θυμούνται την ακριβή ώρα της  αναγέννηση τους. Άλλοι  πάλι παρ’ όλον που έχουν φτάσει στην ηλικία του πληρώματος του Χριστού δεν την γνωρίζουν. Αλλά σε οποιαδήποτε απ’ τις  δύο αυτέ τάξεις πιστών κι αν ανήκει κάποιος εάν εμπιστεύεται στον Χριστό ωα Σωτήρα του μπορεί να χαίρει στη μαρτυρία που το Άγιο Πνεύμα του δίνει στην καρδιά του.
Ρωμαίους 8:16
16 Το ίδιο το Πνεύμα δίνει μαρτυρία, μαζί με το πνεύμα μας, ότι είμαστε παιδιά τού Θεού.
….
Και να είναι βέβαιος ότι έχει ονομαστεί τέκνο Θεού.
Δικαίωσης
Η αναγέννησης και η δικαίωσης είναι δύο  αλήθειες στενά συνδεδεμένες. Η πρώτη έχει να κάμει με την αλλαγή που λαμβάνει χώρα μέσα στην καρδιά  του μετανοούντος και πιστεύοντος αμαρτωλού ενώ η δεύτερη αφορά την αλλαγή θέσεως του απέναντι του Θεού. Η αναγέννησης έχει σχέση με την μετάδοση θείας ζωής στον πιστό ενώ η δικαίωσης με την εμφάνιση του ως δικαίου στα μάτια του Θεού. Η αναγέννησης αποτελεί τη θεία λύση του προβλήματος του πνευματικού θανάτου ενώ η δικαίωσης τη θεία απάντηση στο θέμα της πνευματικής του ανθρώπου ενοχής απέναντι του Θεού.
  Όταν  κάποιος κατανοήσει αυτές τις αλήθειες  και εκτιμήσει   
Την σπουδαιότητα τους τότε αμέσως δικαιολογεί και την ειδική έμφαση που δίδεται μέσα στη Βίβλο στο ζήτημα της ανακαινίσεως της ανθρώπινης καρδιάς κατά το κήρυγμα του ευαγγελίου της χάριτος του  Θεού. Κανείς δεν σώζεται με «έργα δικαιοσύνης»
Με καλογηρική ζωή με νηστείες με μετάνοιες που να τις επιβάλλει κάποιος θρησκευτικός κανόνας ή με άλλους εκκλησιαστικούς τύπους. Η διά πίστεως δικαίωσης μακριά από κάθε συμβολή ανθρωπίνων έργων καθιστά δυνατή την είσοδο του πιστού στη δόξα του ουρανού.
  Η ορολογία που χρησιμοποιείται για την διατύπωση της έννοιας της αναγεννήσεως προσδιορίζει ιδέες που έχουν σχέση με ζωή και με θάνατο. Εκείνη όμως   που χρησιμοποιείται στην περιγραφή της έννοιας της δικαιώσεως είναι καθαρώς νομική.
…………
Α΄ Το απαραίτητο της δια πίστεως δικαιώσεως.
   1/.  Το ανθρώπινο ζήτημα. Θεός είναι άγιος ο άνθρωπος είναι αμαρτωλός.
Α΄ Το απαραίτητο της δια πίστεως δικαιώσεως.
   1/.  Το ανθρώπινο ζήτημα. Θεός είναι άγιος ο άνθρωπος είναι αμαρτωλός. Ένας άγιος Θεός δεν μπορεί να έχει επικοινωνία με ένα ον του οποίου  η ψυχή είναι μολυσμένη από την αμαρτία. Μεταξύ λοιπόν του δίκαιου Δημιουργού και του ένοχου αμαρτωλού υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα.
Ησαϊας 59:1—2 .
1 ΔΕΣΤΕ, το χέρι τού Κυρίου δεν μίκρυνε, ώστε να μη μπορεί να σώσει· ούτε βάρυνε το αυτί του, ώστε να μη μπορεί να ακούσει·
2 αλλά, οι ανομίες σας έβαλαν χωρίσματα ανάμεσα σε σας και στον Θεό σας, και οι αμαρτίες σας έκρυψαν το πρόσωπό του από σας, για να μη ακούει.
…………..
  2/. Η ανθρώπινη προσπάθεια να γεφυρώσει το χάσμα αυτό.
α) Ο άνθρωπος επιδιώκει να γεφυρώσει το χάσμα αυτό κατασκιάζοντας τη γέφυρα ενός καλού χαρακτήρα.
Σκέπτεται: «Εάν μπορέσω ν’ αποκτήσω έναν καλό και δυνατό χαρακτήρα θα γίνω δεκτός στην παρουσία του Θεού».
Αλλά μια τέτοια γέφυρα είναι πάρα πολύ κοντή για να πλησιάσει τις πύλες του ουρανού και να γεφυρώσει το υπάρχων χάσμα!
β) Ο άνθρωπος προσπαθεί να καλύψει το κενό που έχει δημιουργήσει η αμαρτία του με την γέφυρα μιας καλής συμπεριφοράς. Ελπίζει ότι θα μπορέσει να σωθεί με τα καλά του έργα, την καλοσύνη του την ευσπλαχνία του, την αγάπη του. αλλά η γέφυρα της καλής συμπεριφοράς είναι μία γέφυρα στεναγμών, και η οποία δεν μπορεί να κρατήσει το φορτίο του αμαρτωλού μέχρι τον ουρανό.
Ρωμαίους 3:26—27—28
26 προς φανέρωση της δικαιοσύνης του στον παρόντα καιρό, για να είναι αυτός δίκαιος, και να ανακηρύσσει δίκαιον εκείνον που πιστεύει στον Ιησού.
27 Πού είναι, λοιπόν, η καύχηση; Κλείστηκε έξω. Με ποιον νόμο; Των έργων; Όχι· αλλά με τον νόμο τής πίστης.
28 Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι ο άνθρωπος ανακηρύσσεται δίκαιος διαμέσου τής πίστης, χωρίς τα έργα τού νόμου.
Γαλάτες 2:16
16 ξέροντας ότι δεν ανακηρύσσεται δίκαιος ο άνθρωπος από τα έργα τού νόμου, παρά μονάχα διαμέσου τής πίστης τού Ιησού Χριστού, κι εμείς πιστέψαμε στον Ιησού Χριστό, για να ανακηρυχθούμε δίκαιοι από την πίστη στον Χριστό, και όχι από τα έργα τού νόμου· επειδή, από τα έργα τού νόμου δεν θα ανακηρυχθεί δίκαιος κανένας άνθρωπος.
Εφεσίους 2:8—9
8 Επειδή, κατά χάρη είστε σωσμένοι, διαμέσου τής πίστης· κι αυτό δεν είναι από σας· είναι δώρο τού Θεού·
9 όχι από έργα, ώστε να μη καυχηθεί κάποιος.
Τίτος 3:5
5 όχι από έργα δικαιοσύνης, που εμείς πράξαμε, αλλά σύμφωνα με το έλεός του μας έσωσε, διαμέσου λουτρού παλιγγενεσίας και ανακαίνισης του Αγίου Πνεύματος,
   3/.  Η θεία Γέφυρα. Όπου και όταν κάθε ανθρώπινη γέφυρα απέτυχε του σκοπού της, ο Θεός επενέβη και προμήθευσε τη γέφυρα της δια πίστεως δικαίωσης του αμαρτωλού. Όλες οι ανθρώπινες επινοήσεις για να πλησιάσει ο αμαρτωλός τον Θεό είναι μάταιες, ακατάλληλες και ανίσχυρες. Η δικαίωσης δια της πίστεως στη θυσία του Γολγοθά είναι ο μοναδικός τρόπος αποκαταστάσεως του ένοχου αμαρτωλού στην καρδιά και στην οικογένεια του Θεού.
Β΄ Το περιεχόμενο της δια Πίστεως  Δικαίωσης
 
Η δικαίωσης είναι μία νομική πράξεις που πηγάζει απ΄ τη γεμάτη αγάπη θέληση του Θεού, βάσει της οποίας  αυτός που πιστεύει συγχωρείται και ανακηρύσσεται δίκαιος ενώπιον  Του.  Η πράξης αυτή έχει σχέση με την αποστολή του Ιησού Χριστού του Υιού του Θεού, στον κόσμο για να σηκώσει την ενοχή και το θάνατο του αμαρτωλού και να τον φέρει πάλι στον Θεό.
…… 
01 -Τρεις  εικόνες εξηγούν την αλήθεια αυτή:
 
1/. Μία γέφυρα. Η δικαίωσης δια της πίστεως την οποία ήδη έχουμε περιγράψει, μοιάζει με μία γέφυρα.
Ρωμαίους 3: 21—31
21 Τώρα, όμως, χωρίς τον νόμο, φανερώθηκε η δικαιοσύνη τού Θεού, έχοντας τη μαρτυρία τού νόμου και των προφητών·
22 δικαιοσύνη, όμως, του Θεού, διαμέσου τής πίστης στον Ιησού Χριστό, προς όλους κι επάνω σε όλους εκείνους που πιστεύουν· επειδή, δεν υπάρχει διαφορά·
23 δεδομένου ότι, όλοι αμάρτησαν, και στερούνται τη δόξα τού Θεού·
24 ανακηρύσσονται, όμως, δίκαιοι, δωρεάν, με τη χάρη του, διαμέσου τής απολύτρωσης που έγινε με τον Ιησού Χριστό·
25 τον οποίο ο Θεός προκαθόρισε ως μέσον εξιλέωσης διαμέσου τής πίστης, με βάση το αίμα του, προς φανέρωση της δικαιοσύνης του, για την άφεση των αμαρτημάτων, που έγιναν στο παρελθόν, μέσα στη μακροθυμία τού Θεού·
26 προς φανέρωση της δικαιοσύνης του στον παρόντα καιρό, για να είναι αυτός δίκαιος, και να ανακηρύσσει δίκαιον εκείνον που πιστεύει στον Ιησού.
27 Πού είναι, λοιπόν, η καύχηση; Κλείστηκε έξω. Με ποιον νόμο; Των έργων; Όχι· αλλά με τον νόμο τής πίστης.
28 Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι ο άνθρωπος ανακηρύσσεται δίκαιος διαμέσου τής πίστης, χωρίς τα έργα τού νόμου.
29 Ή μήπως μόνον των Ιουδαίων είναι ο Θεός; Όχι δε και των Εθνικών; Ναι, και των Εθνικών·
30 επειδή, ένας είναι ο Θεός, που θα δώσει τη δικαίωση στην περιτομή που προέρχεται από πίστη, και στην ακροβυστία διαμέσου τής πίστης.
31 Καταργούμε, λοιπόν, τον νόμο διαμέσου τής πίστης; Μη γένοιτο· αλλά, ορθώνουμε τον νόμο.
……………
α) Ο αρχιτέκτων. Ο Θεός κι όχι ο άνθρωπος, την κατασκεύασε. Η κατασκευή της εξαρτήθηκε τελείως απ’ τη δική Του θέληση και τη δική Του χάρη.
Ρωμαίους 3: 24
24 ανακηρύσσονται, όμως, δίκαιοι, δωρεάν, με τη χάρη του, διαμέσου τής απολύτρωσης που έγινε με τον Ιησού Χριστό·
………
Δε δεδομένου λοιπόν ο αρχιτέκτων της είναι ο Θεός, η αιώνια στερεότητα της και η διαρκείς αντοχή της είναι εγγυημένες.
 Όταν οι καταιγίδες των αντιδράσεων την κτυπούν αυτή δεν καταρρέει(σωριάζεται κάτω) διότι είναι συμπαγής στερεά ανθεκτική. Ο Ίδιος ο Κύριος την δημιούργησε.
Ρωμαίους 8:33
33 Ποιος θα κατηγορήσει τούς εκλεκτούς τού Θεού; Ο Θεός είναι αυτός που τους ανακηρύσσει δίκαιους.
……..
β) Η θεμελίωσης. τα δάκρυα μου  «να είναι αυτός δίκαιος και να δικαιώνει τον πιστεύοντα εις τον Ιησούν»
Ρωμαίους  3:26
26 προς φανέρωση της δικαιοσύνης του στον παρόντα καιρό, για να είναι αυτός δίκαιος, και να ανακηρύσσει δίκαιον εκείνον που πιστεύει στον Ιησού.
…………
Γίναμε δεκτοί στον Θεό ως δίκαιοι ανακηρυχθήκαμε δίκαιοι ονομαστήκαμε δίκαιοι  «δια της απολυτρώσεως της εν Χριστώ Ιησού».
Ρωμαίους 3:24
24 ανακηρύσσονται, όμως, δίκαιοι, δωρεάν, με τη χάρη του, διαμέσου τής απολύτρωσης που έγινε με τον Ιησού Χριστό·
…………
γ) Το πλησίασμα. Στην ερώτηση «πως θα πρέπει κάποιος να πλησιάσει τη γέφυρα της δικαιώσεως;» η απάντησης είναι: «μόνο δια της πίστεως».
«Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι ο άνθρωπος δικαιώνεται δια της πίστεως, χωρίς των έργων του νόμου».
Ρωμαίους 3:28
28 Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι ο άνθρωπος ανακηρύσσεται δίκαιος διαμέσου τής πίστης, χωρίς τα έργα τού νόμου.
Γαλάτες 2:10
16 ξέροντας ότι δεν ανακηρύσσεται δίκαιος ο άνθρωπος από τα έργα τού νόμου, παρά μονάχα διαμέσου τής πίστης τού Ιησού Χριστού, κι εμείς πιστέψαμε στον Ιησού Χριστό, για να ανακηρυχθούμε δίκαιοι από την πίστη στον Χριστό, και όχι από τα έργα τού νόμου· επειδή, από τα έργα τού νόμου δεν θα ανακηρυχθεί δίκαιος κανένας άνθρωπος.
…………………
Η πίστης αυτή δεν είναι δεν είναι κάτι το ασαφές, ένας απλός πνευματικός συναισθηματισμός. Αποτείνεται σ’ ένα ορισμένο Πρόσωπο του Υιού του Θεού. Ο δε Θεός «δικαιώνει τον πιστεύοντα εις τον Ιησούν».
Ρωμαίους 3:26
26 προς φανέρωση της δικαιοσύνης του στον παρόντα καιρό, για να είναι αυτός δίκαιος, και να ανακηρύσσει δίκαιον εκείνον που πιστεύει στον Ιησού.
…………….
Εις τον Ιησούν όχι ως έναν απλό διδάσκαλο ή ένα υπόδειγμα ανθρώπου ή έναν αρχηγό θρησκείας αλλά ως έναν σωτήρα απ’ την αμαρτία. Λάβε υπό σημείωση την έμφαση που δίδεται στο χυθέν αίμα Του στο εδάφιο:
Ρωμαίους 3:25
25 τον οποίο ο Θεός προκαθόρισε ως μέσον εξιλέωσης διαμέσου τής πίστης, με βάση το αίμα του, προς φανέρωση της δικαιοσύνης του, για την άφεση των αμαρτημάτων, που έγιναν στο παρελθόν, μέσα στη μακροθυμία τού Θεού·
………………………
δ) Η εγγύησης. Ο Χριστός «ανέστη δια την δικαίωση ημών».
Ρωμαίους 4:25
25 ο οποίος παραδόθηκε εξαιτίας των παραπτωμάτων μας, και αναστήθηκε εξαιτίας τής δικαίωσής μας.
…………
Η ανάστασης του Κυρίου μας αποτελεί τη σφραγίδα της επιδοκιμασίας του Πατέρα στο λυτρωτικό Του θάνατο και την εγγύηση ότι το έργο της δικαιώσεως του Γολγοθά έγινε δεκτό απ’ Αυτόν. Η γέφυρα επομένως είναι ασφαλής.
……………
2 Ένα ένδυμα
α) Ο άνθρωπος εκ γενετής είναι ντυμένος με πνευματικά κουρέλια.
Ησαΐας 59:6
 τα πανιά τους δεν θα χρησιμεύσουν για ενδύματα ούτε θα ντυθούν από τα έργα τους· τα έργα τους είναι έργα ανομίας, και το έργο τής βίας είναι στα χέρια τους.
Ησαΐας 3:23
23 τους καθρέφτες, και τα λεπτά λινά, και τις μίτρες, και τα ελαφρά καλοκαιρινά ενδύματα.
24 Και αντί της γλυκιάς ευωδίας, θα είναι δυσωδία· και αντί για ζώνη, σχοινί·
και αντί για ωραία κόμμωση, φαλάκρωμα· και αντί για επιστομάχιο ένδυμα, περίζωμα από σακί· ηλιόκαμα, αντί για ωραιότητα.
…………….
Τα ενδύματα της δικαιοσύνης του (του ανθρώπου)είναι σκοροφαγωμένα φθαρμένα και χαλασμένα. Οι σχετικές με το ζήτημα αυτό διακηρύξεις του Λόγου του Θεού αποτελούν λυπηρές ειδήσεις για τον άνθρωπο και αυστηρούς ελέγχους στην υπηρηφάνεια του.
……….
β) Ο Χριστός χορηγεί ένα κατάλευκο ένδυμα δικαιοσύνης σ’ όλους όσοι τον δέχονται δια της πίστεως. Προτρέπει τον άνθρωπο να προμηθευτεί απ’ Αυτόν «ιμάτια λευκά δια να ενδυθείς και να μη φανερωθεί η αισχύνη (ντροπή) της γυμνότητα σου.
Αποκάλυψης 3:19
18 σε συμβουλεύω να αγοράσεις από μένα χρυσάφι δοκιμασμένο από τη φωτιά, για να πλουτίσεις· και ιμάτια λευκά για να ντυθείς, και να μη φανερωθεί η ντροπή τής γύμνιας σου· και να χρίσεις τα μάτια σου με κολλύριο, για να βλέπεις.
…………….
γ) το ένδυμα της δικαιοσύνης  του Χριστού, το κατασκεύασε ο ίδιος ο Χριστός δια της θυσίας Του στο Γολγοθά. Το στημόνι ήταν η υπακοή Του στο νόμο του Θεού.
Υπάκουσε στο θέλημα του Πατέρα Του στη ζωή και στο θάνατο. Το υφάδι ήταν η υπακοή Του στα παθήματα που υπέφερε σύμφωνα με το θέλημα του Θεού, πεθαίνοντας ο δίκαιος υπέρ των αδίκων για να επαναφέρει μια ξεπεσμένη δημιουργία στον Θεό.
δ) το ένδυμα Του αντικαθιστά τα κουρέλια εκείνων που τον εμπιστεύονται και οι οποίοι βάσει του νέου αυτού ενδύματος ανακηρύσσονται δίκαιοι εκ μέρους του Θεού.
3. Ένα δικαστήριο
α) Η ανθρώπινη ενοχή. «Πάντες ήμαρτον και υστερούνται της δόξης του Θεού»
Ρωμαίους  3:23
23 δεδομένου ότι, όλοι αμάρτησαν, και στερούνται τη δόξα τού Θεού·
……
Μπροστά στη δικαστική έδρα του Θεού όλοι οι άνθρωποι αποδεικνύονται ένοχοι
Ρωμαίους  3:19
19 Και ξέρουμε ότι όσα λέει ο νόμος, μιλάει προς εκείνους που είναι κάτω από τον νόμο· ώστε να φράξει κάθε στόμα, και ολόκληρος ο κόσμος να γίνει υπόδικος στον Θεό.
β) Η ποινή της ενοχής. Η σκληρή απόφασης του Κυρίου είναι ότι η αμαρτία αξίζει και πρέπει να λάβει θάνατο.
Ρωμαίους 6:23
23 Επειδή, ο μισθός τής αμαρτίας είναι θάνατος· το χάρισμα, όμως, του Θεού αιώνια ζωή διαμέσου τού Ιησού Χριστού τού Κυρίου μας.
…….
Αιώνιο δηλαδή αποχωρισμό απ’ τον Θεό. «Η ψυχή η αμαρτήσασα αυτή θέλει αποθάνει».
Ιεζεκιήλ 18:4
4 Δέστε, όλες οι ψυχές είναι δικές μου· όπως η ψυχή του πατέρα, έτσι και η ψυχή τού γιου, είναι δική μου· η ψυχή που αμάρτησε, αυτή θα πεθάνει.
γ) Η θεία αντικατάστασης. Για την ανθρώπινη αμαρτία έπρεπε κάποιος να πεθάνει. Ο Θεός όμως στο άπειρο έλεος Του έστειλε ένα Πρόσωπο απ’ τον ουρανό. Να  πάρει τη θέση του αμαρτωλού και να δεχθεί Αυτός επάνω Του το κτύπημα του θανάτου. Ο αντικαταστάτης αυτός είναι ο Χριστός. Ο κάθε άνθρωπος λοιπόν θα πρέπει ή να δεχθεί αυτός την τιμωρία των αμαρτιών του, δηλαδή το θάνατο ή να δεχθεί το θάνατο του Χριστού ότι έγινε για λογαριασμό του, κι έτσι θα ανακηρυχθεί δίκαιος απ΄ τον άγιο Κριτή.
……………
Γ. Δικαίωσης και Έργα
1/.  Η δικαίωσης δια της πίστεως και όχι δια των έργων του νόμου, είναι η καρδιά του Ευαγγελίου. Αλλά  στο σημείο αυτό ίσως κάποιος πει: Ναι αλλά στην επιστολή του Ιακώβου φαίνεται να κηρύσσεται μάλλον το αντίθετο.
«Τι , επιτέλους πρέπει κανείς να πιστεύει;»
  Αυτός που ρωτάει δεν  έχει φαίνεται υπ’ όψιν του χωρία σαν κι αυτά:  «21 Αβραάμ ο πατήρ ημών δεν εδικαιώθη εξ έργων, οτε προσέφερε Ισαάκ τον υιόν αυτού επί το θυσιαστήριο;»  «24 Βλέπετε λοιπόν ότι εξ έργων δικαιούται ο άνθρωπος και ουχί εκ πίστεως μόνον.»
Ιάκωβος 2:21—24
21 Ο πατέρας μας ο Αβραάμ δεν δικαιώθηκε από τα έργα, όταν πρόσφερε τον γιο του τον Ισαάκ επάνω στο θυσιαστήριο;
22 Βλέπεις ότι η πίστη συνεργούσε στα έργα του, και από τα έργα η πίστη αποδείχθηκε τέλεια;
23 Και εκπληρώθηκε η γραφή, που έλεγε: «Ο δε Αβραάμ πίστεψε στον Θεό, και του λογαριάστηκε σε δικαιοσύνη»· και ονομάστηκε «φίλος τού Θεού».
24 Βλέπετε, λοιπόν, ότι από έργα δικαιώνεται ο άνθρωπος, και όχι μονάχα από πίστη;
……………
Εκ πρώτης όψεως αυτά φαίνονται να κηρύσσουν μία αντίθετη διδασκαλία προς εκείνη , της μόνο δια πίστεως δικαιώσεως. Όμως μία προσεκτική μελέτη όλης της περικοπής αποδεικνύει οπωσδήποτε ότι ο Ιάκωβος δεν ευρίσκετε σε συμφωνία με τον Παύλο. Η  πίστης την οποία ο Ιάκωβος  έχει υπ’ όψιν του και που δεν μπορεί να σώσει τον άνθρωπο είναι εκείνη που περιγράφετε στο εδάφιο 19: «19 Συ πιστεύεις ότι ο Θεός είναι είς· καλώς ποιείς· και τα δαιμόνια πιστεύουσι και φρίττουσι.»
Ιάκωβος 2: 19
19 Εσύ πιστεύεις ότι ο Θεός είναι ένας· καλά κάνεις· και τα δαιμόνια πιστεύουν, και φρίττουν.
………………
  Αυτή η πίστης είναι απλώς διανοητική παραδοχή της αλήθειας.
Οι δαίμονες πιστεύουν ότι υπάρχει Θεό;, ότι Αυτός είναι Θεός ηθικής τάξεως ότι είναι Παντοδύναμος, Πάνσοφος κ.λ.π.
Η απλή όμως γνώσης και αναγνώρισης της πραγματικότητες του θεού δεν τους σώζει, ούτε και κανέναν άνθρωπο που βρίσκεται στην ίδια κατάσταση σώζει.
………………
3. Ένα δικαστήριο συνέχεια
  Η πίστης που σώζει τον άνθρωπο είναι εκείνη που αφού περάσει από τον νου φθάνει στην καρδιά, στην θέληση και παράγει αποτελέσματα που δοξάζουν τον Θεό.
Τα έργα είναι βέβαια κριτήρια ότι η πίστης είναι γνήσια. Είναι ο αναπόφευκτος καρπός του δέντρου της πραγματικής πίστεως. Όταν ο Ιάκωβος γράφει ότι: «εξ’ έργον δικαιούται ο άνθρωπος»  εννοεί ότι η πίστης χωρίς έργα είναι νεκρά. Δεν αντικαθιστά την πίστη δια των έργων αλλ’ επιμένει ότι τα έργα πρέπει να παρουσιάζονται ως μία απόδειξης της γνησιότητας της πίστεως.
   2/.  Ο Απ. Παύλος διασαφηνίζει πολύ ζωηρά
Τη σχέση μεταξύ δικαιώσεως και έργων γράφοντας:
3 Επειδή τι λέγει η γραφή; Και "επίστευσεν Αβραάμ εις τον Θεόν, και ελογίσθη εις αυτόν εις δικαιοσύνη".
Πως λοιπόν λογαριάστηκε; "10 Πως λοιπόν ελογίσθη; ότε ήτο εν περιτομή ή εν ακροβυστία"; "Ουχί εν περιτομή αλλ' εν ακροβυστία";
11 και έλαβε το σημείον της περιτομής, σφραγίδα της δικαιοσύνης της εκ πίστεως της εν τη ακροβυστία, διά να ήναι αυτός πατήρ πάντων των πιστευόντων ενώ υπάρχουσιν εν τη ακροβυστία, διά να λογισθή και εις αυτούς η δικαιοσύνη,
Ρωμαίους 4:2-3 -9 -11
2 Επειδή, αν ο Αβραάμ ανακηρύχθηκε δίκαιος από τα έργα, έχει καύχημα· όχι, όμως, μπροστά στον Θεό.
3 Επειδή, τι λέει η γραφή: "Και πίστεψε ο Αβραάμ στον Θεό, και λογαριάστηκε σ' αυτόν για δικαιοσύνη".
4 Σε όποιον, όμως, εργάζεται, ο μισθός δεν λογαριάζεται ως χάρη, αλλά ως χρέος·
5 σ' εκείνον, όμως, που δεν εργάζεται, αλλά πιστεύει σ' αυτόν που ανακηρύσσει δίκαιον τον ασεβή, η πίστη του λογαριάζεται για δικαιοσύνη.
6 Όπως λέει και ο Δαβίδ τον μακαρισμό τού ανθρώπου, στον οποίο ο Θεός λογαριάζει δικαιοσύνη χωρίς έργα:
7 "Μακάριοι είναι εκείνοι, των οποίων συγχωρήθηκαν οι ανομίες, και των οποίων σκεπάστηκαν οι αμαρτίες.
8 Μακάριος ο άνθρωπος στον οποίο ο Κύριος δεν θα του λογαριάσει αμαρτία".
9 Αυτός ο μακαρισμός, λοιπόν, γίνεται γι' αυτούς που έχουν την περιτομή ή και γι' αυτούς που δεν έχουν την περιτομή; Επειδή, λέμε ότι η πίστη λογαριάστηκε στον Αβραάμ για δικαιοσύνη.
10 Πώς, λοιπόν, του λογαριάστηκε; Όταν ήταν με την περιτομή ή με την ακροβυστία;
Όχι με την περιτομή, αλλά με την ακροβυστία.
11 Και πήρε το σημάδι τής περιτομής, ως σφραγίδα τής δικαιοσύνης, που προήλθε από την πίστη, αυτής που είχε, καθώς βρισκόταν με την ακροβυστία· για να είναι αυτός πατέρας όλων εκείνων που πιστεύουν, ενώ βρίσκονται με την ακροβυστία, ώστε να λογαριαστεί και σ' αυτούς η δικαιοσύνη·
3. Ένα δικαστήριο συνέχεια
  Αυτός ο συλλογισμός του πειστικός. Παρατήρησε τη σειρά των γεγονότων. Ο Αβραάμ ήταν άνθρωπος πίστεως. Η πίστης του αναγνωρίστηκε και αμείφτηκε και του λογαριάστηκε σε δικαιοσύνη κι έτσι έγινε αυτός δεκτός απ' τον Θεό. Μετά  απ' αυτό περιτμηθηκε. Η περιτομή ήταν ένα εξωτερικό σημείο ή σφραγίδα της πίστεως. Θα ήταν παράλογο να δεχτούμε ότι η περιτομή κατέστησε τον Αβραάμ ικανό να γίνει δεκτός απ΄ τον Θεό.  Η περιτομή ακολούθησε της πίστεως δεν προηγήθηκε από αυτής.
  Το συμπέρασμα είναι ότι τα καλά έργα και ορισμένες τελετουργικές πράξεις πάντοτε ακολουθούν της πίστεως, σαν μια λογική συνέπεια. Ποτέ δεν προηγούνται αυτής σαν ένας αναγκαίος όρος του οποίου η τήρησης θα συνέβαλε στην αποδοχή μας εκ μέρους του Θεού.
 Δ΄. Τα αποτελέσματα Της  Διά Πίστεως Δικαιώσεως
  1/. Βεβαιότητας της σωτηρίας.
Ο καρπός της δικαιοσύνης "είναι ησυχία και ασφάλεια εις τον αιώνα"
Ησαϊας 32 17
17 Και το έργο τής δικαιοσύνης θα είναι ειρήνη· και το αποτέλεσμα της δικαιοσύνης, ησυχία και ασφάλεια στον αιώνα.
…………
  2/. Ειρήνη με τον Θεό.
Ρωμαίους 5: 1
1 Αφού, λοιπόν, ανακηρυχθήκαμε δίκαιοι με την πίστη, έχουμε ειρήνη με τον Θεό διαμέσου τού Κυρίου μας Ιησού Χριστού,
……..
Κάθε εχθρότητα μεταξύ δημιουργήματος και Δημιουργού έχει εκλείψει.
   3/. Απαλλαγή από κατάκριση
Ρωμαίους 8:33-34-35 
33 Ποιος θα κατηγορήσει τούς εκλεκτούς τού Θεού; Ο Θεός είναι αυτός που τους ανακηρύσσει δίκαιους.
34 Ποιος θα είναι εκείνος που τους κατακρίνει; Ο Χριστός είναι αυτός που πέθανε, επιπλέον δε και αναστήθηκε, ο οποίος και είναι στα δεξιά τού Θεού, ο οποίος και μεσιτεύει για μας.
35 Ποιος θα μας χωρίσει από την αγάπη τού Χριστού; Θλίψη ή στενοχώρια ή διωγμός ή πείνα ή γυμνότητα ή κίνδυνος ή μάχαιρα;
  4/. Υιοθεσία.
Τίτος 3: 7
7 ώστε, αφού δικαιωθήκαμε διαμέσου τής χάρης εκείνου, να γίνουμε κληρονόμοι σύμφωνα με την ελπίδα τής αιώνιας ζωής.
Ιωάννης 1:12—
12 Όσοι, όμως, τον δέχθηκαν, σ' αυτούς έδωσε εξουσία να γίνουν παιδιά τού Θεού, σ' αυτούς που πιστεύουν στο όνομά του·
…………..
5/. Ανέκφραστες ευλογίες.
Η περικοπή του Λόγου του Θεού ,
Ρωμαίους 5:1-11
1 Αφού, λοιπόν, ανακηρυχθήκαμε δίκαιοι με την πίστη, έχουμε ειρήνη με τον Θεό διαμέσου τού Κυρίου μας Ιησού Χριστού,
2 διαμέσου τού οποίου λάβαμε και την είσοδο με την πίστη σε τούτη τη χάρη, στην οποία στεκόμαστε· και καυχώμαστε στην ελπίδα τής δόξας τού Θεού.
3 Και όχι μονάχα τούτο, αλλά και καυχώμαστε στις θλίψεις· γνωρίζοντας ότι η θλίψη εργάζεται υπομονή,
4 η δε υπομονή δοκιμή, η δε δοκιμή ελπίδα,
5 η δε ελπίδα δεν ντροπιάζει, δεδομένου ότι η αγάπη τού Θεού είναι ξεχυμένη μέσα στις καρδιές μας διαμέσου τού Αγίου Πνεύματος, που δόθηκε σε μας.
6 Επειδή, ο Χριστός, όταν εμείς ήμασταν ακόμα ασθενείς, πέθανε κατά τον ορισμένο καιρό για χάρη των ασεβών.
7 Δεδομένου ότι, με δυσκολία θα πεθάνει κάποιος για έναν δίκαιο· για τον αγαθό, βέβαια, ίσως και τολμάει κάποιος να πεθάνει.
8 Ο Θεός, όμως, δείχνει τη δική του αγάπη σε μας, επειδή, ενώ εμείς ήμασταν ακόμα αμαρτωλοί, ο Χριστός πέθανε για χάρη μας·
9 πολύ περισσότερο, λοιπόν, αφού τώρα ανακηρυχθήκαμε δίκαιοι με βάση το αίμα του, θα σωθούμε από την οργή διαμέσου αυτού.
10 Επειδή, αν, ενώ ήμασταν εχθροί, συμφιλιωθήκαμε με τον Θεό διαμέσου του θανάτου τού Υιού του, πολύ περισσότερο, εφόσον συμφιλιωθήκαμε, θα σωθούμε με τη ζωή του.
11 Και όχι μονάχα τούτο, αλλά και καυχόμαστε στον Θεό διαμέσου του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, διαμέσου του οποίου λάβαμε τώρα τη συμφιλίωση.
………….
Είναι ένα σωστό χρυσορυχείο αλήθειας. Αποκαλύπτει πολλές απ' τις θαυμαστές ευλογίες που πηγάζουν απ' τη δικαίωση.
Μην παύσεις ποτέ να ευχαριστείς τον Θεό για τα θαυμαστά Του ελέη, προς όλους εκείνους που πιστεύουν εν Χριστώ Ιησού
  6/. Βεβαιότητα μελλοντικής δόξας.
Ρωμαίους 8:28-29-30
28 Και ξέρουμε ότι όλα συνεργούν προς το αγαθό σ' αυτούς που αγαπούν τον Θεό, τους προσκαλεσμένους σύμφωνα με τον προορισμό του.
29 Επειδή, όσους προγνώρισε, αυτούς και προόρισε να γίνουν σύμμορφοι με την εικόνα τού Υιού του, για να είναι αυτός πρωτότοκος ανάμεσα σε πολλούς αδελφούς·
30 και όσους προόρισε, τούτους και κάλεσε· και όσους κάλεσε, τούτους και δικαίωσε· και όσους δικαίωσε, τούτους και δόξασε.
………………
Η ελπίδα της δόξας  αλλά κάτι περισσότερο η βεβαιότητα του ουρανού, στηρίζεται  μόνο στην δια πίστεως δικαίωση.
……
αμήν…………….αμήν