21-1-2021-μέρος δεύτερο
Μωυσής και Ααρών.
Μεταφορά Σ. Φίλου αγ. γραφής

Αφού ο Μωυσής πρόβαλε δικαιολογία ότι δεν μπορεί να μιλήσει είναι βραδύγλωσσος τότε ο Θεός του δίνει βοηθώ τον Ααρών τον αδελφό του που είχε και από όταν έφυγε από την Αίγυπτο να τον δει χρόνια πολλά. Εγκρίνει τον Ααρών να γίνει το στόμα του Μωυσή.
Δείλιασε ο Μωυσής και έχασε την ιερατεία αλλά δεν έχασε ποτέ την εμπιστοσύνη του στον Θεό και την επαφή μαζί του.  ποτέ δεν το παράκουσε παρά μόνο μία φορά στα τόσα χρόνια της ερήμου θύμωσε με τον γογγυσμό τον καθημερινό και παράκουσε τον Θεό. Όμως θα λέγαμε εμείς τον έσκασαν τον άνθρωπο και έχασε την ψυχραιμία του και αυτό έγινε αιτία να μη μπει στην γη την υποσχόμενη.
Έξοδος 4:
10 Και ο Μωυσής είπε στον Κύριο: Παρακαλώ, Κύριε· εγώ δεν είμαι άνθρωπος του λόγου ούτε από χθες ούτε από προχθές, ούτε από τη στιγμή που μίλησες στον δούλο σου· αλλά, είμαι βραδύστομος και βραδύγλωσσος.
11 Και ο Κύριος του είπε: Ποιος έδωσε στόμα στον άνθρωπο; Ή, ποιος έκανε τον άλαλο ή τον κουφό ή εκείνον που βλέπει ή τον τυφλό; Όχι εγώ ο Κύριος;
12 Πήγαινε, λοιπόν, τώρα, κι εγώ θα είμαι μαζί με το στόμα σου, και θα σε διδάξω ότι πρόκειται να μιλήσεις.
13 Κι εκείνος είπε: Παρακαλώ, Κύριε, απόστειλε όποιον άλλον έχεις να αποστείλεις.
......
Κι έτσι ο Θεός ανυψώνει τον Ααρών στο να μιλά στον λαό και στον Φαραώ.
Καμιά φορά ο άνθρωπος  δεν καταλαβαίνει την φωνή του Θεού και χάνει την εμπιστοσύνη του στον Θεό ενώ τον διαβεβαιώνει ότι θα είναι μαζί του και να μην φοβάται τίποτα. Εδώ το πρόβλημα αυτό χρειάζεται προσευχή ώστε ο Θεός τα πνευματικά μας αισθητήρια να είναι γυμνασμένα στο να τον ακούν και να κατανοούν τι θέλει από μας ο Θεός.
Έξοδος 4:
14 Και ο θυμός τού Κυρίου άναψε ενάντια στον Μωυσή· και είπε: Δεν υπάρχει ο Ααρών ο αδελφός σου ο Λευίτης; Ξέρω ότι αυτός μπορεί να μιλάει καλά· και μάλιστα, δες, βγαίνει σε συνάντησή σου, και όταν σε δει, θα χαρεί στην καρδιά του·
15 εσύ, λοιπόν, θα μιλάς σ' αυτόν, και θα βάζεις τα λόγια στο στόμα του· κι εγώ θα είμαι μαζί με το στόμα σου, και με το στόμα εκείνου, και θα σας διδάξω ότι πρέπει να κάνετε:
16 Κι αυτός θα μιλάει στον λαό αντί για σένα· κι αυτός θα είναι σε σένα αντί για στόμα, ενώ εσύ θα είσαι σ' αυτόν αντί για Θεός·
17 πάρε, όμως, στο χέρι σου αυτή τη ράβδο, με την οποία θα κάνεις τα σημεία.
..............
Πολλές φορές έχω σκεφτεί αυτούς τους δύο αδελφούς μελετώντας τον Λόγο πως ενέργησε ο ένας και πως ο άλλος.
Ο Μωυσής αυξήθηκε και είδε του Θεού την δύναμη και όλες τις ενέργειες που έκανε για τον λαό Του επάνω στην Αίγυπτο για να τους βγάλει.
Άφησε τον εαυτό του ελεύθερο στα χέρια του με εμπιστοσύνη σε όλα. Ο Ααρών ναι έκανε τα θαύματα έγινε το στόμα του Μωυσή στον Φαραώ αλλά όταν δοκιμάστηκε στην έρημο ήταν σε πολλά ανώριμος.
Ο Μωυσής όταν είπε ο Θεός μετά από πολλούς γογγυσμούς τους ότι εγώ δεν θα έρθω πια μαζί σας να στείλω...
Έξοδος 33:
2 Και θα αποστείλω έναν άγγελο μπροστά σου, και θα εκδιώξει τον Χαναναίο, τον Αμορραίο, και τον Χετταίο, και τον Φερεζαίο, τον Ευαίο, και τον Ιεβουσαίο·
3 σε μια γη που ρέει γάλα και μέλι· επειδή, εγώ δεν θα ανέβω ανάμεσά σου, (δεδομένου ότι, είσαι λαός σκληροτράχηλος), για να μη σε εξολοθρεύσω στον δρόμο...
..9 Και καθώς ο Μωυσής έμπαινε μέσα στη σκηνή, κατέβαινε ο στύλος της νεφέλης, και στεκόταν επάνω στις θύρες της σκηνής· και ο Κύριος μιλούσε μαζί με τον Μωυσή.
10 Και ολόκληρος ο λαός έβλεπε τον στύλο της νεφέλης να στέκεται επάνω στις θύρες της σκηνής· και ολόκληρος ο λαός καθώς σηκωνόταν προσκυνούσε, κάθε ένας από τη θύρα της σκηνής του.
11 Και ο Κύριος μιλούσε στον Μωυσή, πρόσωπο με πρόσωπο, καθώς ο άνθρωπος μιλάει στον φίλο του. Και γύριζε στο στρατόπεδο· και ο υπηρέτης του, ένας νέος, ο Ιησούς, ο γιος τού Ναυή, δεν αναχωρούσε από τη σκηνή.
.....................
Και ενώ ήταν μια καλή ευκαιρία να ευλογήσει του Μωυσή το σπέρμα ως λαό του ο Θεός ο Μωυσής δεν το δέχτηκε.
Έξοδος 33:
1 ΚΑΙ ο Κύριος είπε στον Μωυσή: Πήγαινε, ανέβα από εδώ, εσύ και ο λαός που έβγαλες από τη γη της Αιγύπτου, στη γη την οποία ορκίστηκα στον Αβραάμ, στον Ισαάκ, και στον Ιακώβ, λέγοντας: Στο σπέρμα σου θα τη δώσω·
........
Όχι μόνο δεν ήταν συμφεροντολόγος αλλά σκαφτόταν αυτόν τον λαό και τον νοιαζόταν. Γι αυτό ο Θεός ενέκρινε τον Μωυσή ταυτόχρονα έψαχνε την καρδιά του να δει πως ενεργεί και τα ελατήρια της.
Αυτός ο Μωυσής  είχε το θάρρος να του πει:
Έξοδος 33:
12 Και ο Μωυσής είπε στον Κύριο: Δες, εσύ μου λες: Ανέβασε αυτόν τον λαό· κι εσύ δεν μου φανέρωσες ποιον θα αποστείλεις μαζί μου· κι εσύ είπες: Σε γνωρίζω με το όνομά σου, και μάλιστα βρήκες χάρη μπροστά μου·
13 τώρα, λοιπόν, αν βρήκα χάρη μπροστά σου, δείξε μου, παρακαλώ, τον δρόμο σου, για να γνωρίσω εσένα, για να βρω χάρη μπροστά σου· και δες ότι τούτο το έθνος είναι ο λαός σου.
14 Και είπε: Η παρουσία μου θα έρθει μαζί σου, και θα σου δώσω ανάπαυση.
15 Κι εκείνος τού είπε: Αν η παρουσία σου δεν έρθει μαζί μου, μη μας ανεβάσεις από εδώ·
16 επειδή, πώς θα γνωριστεί τώρα ότι βρήκα χάρη μπροστά σου, εγώ κι ο λαός σου; Όχι με την έλευσή σου μαζί μας; Έτσι θα διακριθούμε, εγώ και ο λαός σου, από κάθε λαό, που είναι επάνω στο πρόσωπο της γης.
17 Και ο Κύριος είπε στον Μωυσή: Και τούτο το πράγμα που είπες, θα το κάνω· επειδή, βρήκες χάρη μπροστά μου, και σε γνωρίζω με το όνομά σου.
18 Και είπε: Δείξε μου, παρακαλώ, τη δόξα σου.
................
14 Και είπε: Η παρουσία μου θα έρθει μαζί σου, και θα σου δώσω ανάπαυση.
15 Κι εκείνος τού είπε: Αν η παρουσία σου δεν έρθει μαζί μου, μη μας ανεβάσεις από εδώ·
................
Δεν ήθελε απλά έναν άγγελο να τους οδηγήσει ήθελε τον ίδιο τον Θεό μαζί τους. Αυτός ήταν ο Μωυσής
Όλα ο Ααρών τα έζησε μαζί με τον Μωυσή αλλά δεν ήταν με πυγμή να διοικήσει έναν λαό να μένει αμετάκλητος στην παρουσία του Θεού ενώ είδε στην Αίγυπτο τόσα θαύματα να γίνονται να βγαίνει ο λαός από εκεί με συντριβεί του Φαραώ και του λαού του. Να περνά την θάλασσα στα δύο μοιρασμένη   να έχει ανέβει μαζί με τον Μωυσή 70 πρεσβυτέρους και των Υιών του στο βουνό και να δει από εκεί την δόξα του Θεού  είδε την πέτρα να βγάζει νερό με το χτύπημα της ράβδου είδε την νίκη των Ισραηλιτών κατά του Αμαλικ και κρατούσε τα χέρια του Μωυσή υψωμένα σε προσευχή και πάλι δεν κατέλαβε πολλά.
Έξοδος 24:
1 ΥΣΤΕΡΑ απ' αυτά, είπε στον Μωυσή: Ανέβα στον Κύριο, εσύ και ο Ααρών, ο Ναδάβ και ο Αβιούδ, και 70 από τους πρεσβύτερους του Ισραήλ, και προσκυνήστε από μακριά·...
..9 Τότε, ανέβηκε ο Μωυσής και ο Ααρών, ο Ναδάβ, και ο Αβιούδ, και 70 από τους πρεσβύτερους του Ισραήλ.
10 Και είδαν τον Θεό τού Ισραήλ· και κάτω από τα πόδια του ήταν σαν έδαφος στρωμένο από πέτρα σαπφείρου, και σαν το στερέωμα του ουρανού σε καθαρότητα·
11 και πάνω στους εκλεκτούς των γιων Ισραήλ δεν έβαλε το χέρι του· και είδαν τον Θεό, και έφαγαν και ήπιαν.
12 Και ο Κύριος είπε στον Μωυσή: Ανέβα σε μένα στο βουνό, και να είσαι εκεί· και θα σου δώσω τις πέτρινες πλάκες, και τον νόμο, και τις εντολές που έγραψα, για να τους διδάσκεις.
13 Και ο Μωυσής σηκώθηκε, μαζί με τον υπηρέτη του, τον Ιησού, και ο Μωυσής ανέβηκε επάνω στο βουνό του Θεού.
14 Και προς τους πρεσβύτερους είπε: Να μας περιμένετε εδώ, μέχρις ότου επιστρέψουμε σε σας· και δέστε, ο Ααρών και ο Ωρ, είναι μαζί σας· και αν κάποιος έχει μια υπόθεση, ας έρχεται σ' αυτούς.
15 Ο Μωυσής, λοιπόν, ανέβηκε επάνω στο βουνό, και η νεφέλη σκέπασε το βουνό.
Μετά από τόσα θαυμαστά που είδαν όλοι και  ο Μωυσής έλειψε πολύ επάνω στο βουνό ο λαός ξεσηκώθηκε λέγοντας:
Έξοδος 32
1 ΚΑΙ βλέποντας ο λαός ότι ο Μωυσής βράδυνε να κατέβει από το βουνό, ο λαός συγκεντρώθηκε προς τον Ααρών, και του έλεγαν: Σήκω, κάνε σε μας θεούς, που να προπορεύονται σε μας· επειδή, αυτός ο Μωυσής, ο άνθρωπος που μας έβγαλε από την Αίγυπτο, δεν ξέρουμε τι απέγινε αυτός.
2 Και ο Ααρών είπε σ' αυτούς: Βγάλτε τα χρυσά σκουλαρίκια, που είναι στα αυτιά των γυναικών σας, των γιων σας, και των θυγατέρων σας, και φέρτε τα σε μένα.
3 Και ολόκληρος ο λαός έβγαλε τα χρυσά σκουλαρίκια, που ήσαν στα αυτιά τους, και τα έφεραν στον Ααρών.
4 Και παίρνοντάς τα από τα χέρια τους, το διαμόρφωσε με χαρακτικό εργαλείο, και το έκανε ένα χωνευτό μοσχάρι· κι εκείνοι είπαν: Αυτοί είναι οι θεοί σου, Ισραήλ, που σε ανέβασαν από τη γη τής Αιγύπτου.
5 Και όταν ο Ααρών το είδε, οικοδόμησε ένα θυσιαστήριο μπροστά του· και ο Ααρών διακήρυξε, λέγοντας: Αύριο είναι γιορτή στον Κύριο.
6 Και αφού σηκώθηκαν ενωρίς την επόμενη ημέρα πρόσφεραν ολοκαυτώματα, και έφεραν ειρηνικές προσφορές· και ο λαός κάθισε να φάει και να πιει, και σηκώθηκαν να παίζουν.
................
Χωρίς ενδοιασμούς ο Ααρών ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις τους να κάνει θεούς των Αιγυπτίων στον λαό. Δεν τους σωφρόνισε διότι κι αυτός απόδειξε ότι ίδια σκεφτόταν αφού λύπη αυτός που μιλά με τον Θεό άρα εμείς πρέπει να αχούμε Θεό όπως η Αίγυπτος.
Δεν είχε διάκριση του αληθινού Θεού μέσα του με το ψεύτικο με το είδωλο. Μέσα στο είδωλο δεν κρύβεται ο Θεός και αν κρυφτεί κάτι είναι ο διάβολος για να παραπλανήσει.
Φαίνεται ο Ααρών είχε το επάγγελμα του χύτη. Στα χυτήρια του Φαραώ πρέπει να έκαμνε είδωλα για αυτό αμέσως έδωσε την λύση τι να φέρουν για να το κάνει χωρίς καμιά σκέψη
Έξοδος 32
4 Και παίρνοντάς τα από τα χέρια τους, το διαμόρφωσε με χαρακτικό εργαλείο, και το έκανε ένα χωνευτό μοσχάρι· κι εκείνοι είπαν: Αυτοί είναι οι θεοί σου, Ισραήλ, που σε ανέβασαν από τη γη της Αιγύπτου.
5 Και όταν ο Ααρών το είδε, οικοδόμησε ένα θυσιαστήριο μπροστά του· και ο Ααρών διακήρυξε, λέγοντας: Αύριο είναι γιορτή στον Κύριο.
6 Και αφού σηκώθηκαν ενωρίς την επόμενη ημέρα πρόσφεραν ολοκαυτώματα, και έφεραν ειρηνικές προσφορές· και ο λαός κάθισε να φάει και να πιει, και σηκώθηκαν να παίζουν.
Αμέσως δόθηκε στο είδωλο η δόξα που έπρεπε να δοθεί στον Θεό.
Πολλά ακόμα έπρεπε να μάθει ο Ααρών.
Συνεχίζεται