21-2-2021    Μέρος Πρώτον

 Μωυσής και Ααρών
Μεταφορά Σ. Φίλου αγ. γραφής

Έξοδος 3:
1 ΚΑΙ ο Μωυσής έβοσκε τα πρόβατα του Ιοθόρ, του πεθερού του, ιερέα της Μαδιάμ· και έφερε τα πρόβατα στο πίσω μέρος τής ερήμου, και ήρθε στο βουνό τού Θεού, το Χωρήβ.
2 Και ο άγγελος του Κυρίου φάνηκε σ' αυτόν μέσα σε φλόγα φωτιάς, από το μέσον τής βάτου, και είδε, και να, η βάτος καιγόταν από τη φωτιά, αλλ' η βάτος δεν κατακαιγόταν.
3 Και ο Μωυσής είπε: Ας στρέψω, και ας παρατηρήσω αυτό το μεγάλο θέαμα, γιατί η βάτος δεν κατακαίγεται.
4 Και καθώς ο Κύριος είδε τον Μωυσή ότι έστρεψε να παρατηρήσει, ο Θεός φώναξε σ' αυτόν μέσα από τη βάτο, και είπε: Μωυσή, Μωυσή. Και εκείνος είπε: Εδώ είμαι.
5 Και είπε: Μη πλησιάσεις εδώ· λύσε τα υποδήματά σου από τα πόδια σου· επειδή, ο τόπος επάνω στον οποίο στέκεσαι, είναι άγια γη.
6 Και του είπε: Εγώ είμαι ο Θεός τού πατέρα σου, ο Θεός τού Αβραάμ, ο Θεός τού Ισαάκ, και ο Θεός τού Ιακώβ. Και ο Μωυσής έκρυψε το πρόσωπό του· επειδή, φοβόταν να κοιτάξει στον Θεό.
..........
 Όταν ο Μωυσής στα 40 του υποστήριξε τον λαό τον εβραϊκό και λαό του δεν ήταν έτοιμος ως προς το Θεό. Και  ο Θεός επέτρεψε να γίνει γνωστό στον  Φαραώ να κινδυνέψει η ζωή του και να καταφύγει στην έρημο στη του Μαδιάμ..
Έξοδος 2:
15 Και όταν ο Φαραώ άκουσε το πράγμα αυτό, ζητούσε να θανατώσει τον Μωυσή· αλλ' ο Μωυσής έφυγε από μπροστά από τον Φαραώ, και κατοίκησε στη γη Μαδιάμ...
Μετά από 40 χρόνια του φανερώνεται ο Θεός.
Πόσες φόρες λέμε άργησε ο Θεός ή με ξέχασε ο Θεός.
Κι όμως εκεί ο Θεός του έκανε παιδία. Πρώτα έπρεπε να ξεχάσει τι έμαθε σαν πρίγκιπας της Αιγύπτου.
Και ξέρουμε οι πρίγκιπες ότι μαθαίνουν την εξουσία  να τρέφουν τον εγωισμό τους και πόσα άλλα. Ακόμα και του εαυτού μας πράγματα σύμφωνα με το μεγάλωμα μας και την ανατροφή μας μέσα στον χαρακτήρα μας που μάλλον δεν αρέσουν όλα στου Θεού τα μάτια.
 Στην έρημο μαθήτευσε. Πρώτον   να έχει μια μεγάλη οικογένεια που είχε δικούς της σίγουρα κανόνες και απλότητα μαζί. Δεν ήταν του παλατιού η κουλτούρα και οι κώδικες συμπεριφοράς. Από πρίγκιπας έγινε βοσκός προβάτων. Κτηνοτρόφος βόσκοντας του πεθερού τα πρόβατα. Και ξέρουμε ότι οι Αιγύπτιοι σιχαίνονταν τους ανθρώπους που ασχολούνταν με τα ζώα. Αυτό το ξέρουμε πάλι από τον Λόγο του Θεού. Όταν ο Ιακώβ πήγε στην Αίγυπτο να φιλοξενηθεί από τον Ιωσήφ τότε τον συμβούλεψε ο γιος του πώς να μιλήσει για το ότι είναι κτηνοτρόφοι στον Φαραώ.
Γένεσης 46
31 Και ο Ιωσήφ είπε στους αδελφούς του, και στην οικογένεια του πατέρα του: Εγώ θα ανέβω, και θα αναγγείλω στον Φαραώ, και θα του πω: Οι αδελφοί μου, και η οικογένεια του πατέρα μου, που ήσαν στη γη Χαναάν, ήρθαν σε μένα·
32 και οι άνθρωποι είναι ποιμένες, επειδή είναι άνδρες κτηνοτρόφοι· και έφεραν τα ποίμνιά τους, και τις αγέλες τους, και όλα όσα έχουν.
33 Αν, λοιπόν, σας καλέσει ο Φαραώ, και πει: Ποιο είναι το επιτήδευμά σας;
34 Θα πείτε: Οι δούλοι σου είμαστε άνδρες κτηνοτρόφοι από τα νεανικά μας χρόνια μέχρι τώρα, κι εμείς και οι πατέρες μας· για να κατοικήσετε στη γη Γεσέν· επειδή, κάθε ποιμένας προβάτων είναι βδέλυγμα στους Αιγυπτίους.
Και σαν κανονικός αιγύπτιος πρίγκιπας με την ανατροφή αυτή  να βδελύττεται(αηδιάζει)είναι ποιμένας προβάτων.
Και πόσα άλλα έχει αποβάλλει από τον εαυτό του ο Μωυσής που ήταν στην πορεία του αργότερα τόσο πράος ανεκτικός άνθρωπος της προσευχής.
Και πάνω από όλα η φύση που ερχόταν μαζί της σε επαφή του έδειχνε τα μεγαλεία του δημιουργού.
Αυτός ο Μωυσής που ήταν στα 40 του να πάρει στα χέρια του μόνος του την απελευθέρωση του λαού τώρα έχει δισταγμούς ενώ θα έχει τον Θεό μαζί του ( και όπως τον είχε μετέπειτα). Φέρνει αντιρρήσεις δυσανασχετεί ότι δεν θα τα καταφέρει.
Δευτερονόμιο 4:
10 Και ο Μωυσής είπε στον Κύριο: Παρακαλώ, Κύριε· εγώ δεν είμαι άνθρωπος του λόγου ούτε από χθες ούτε από προχθές, ούτε από τη στιγμή που μίλησες στον δούλο σου· αλλά, είμαι βραδύστομος και βραδύγλωσσος.
11 Και ο Κύριος του είπε: Ποιος έδωσε στόμα στον άνθρωπο; Ή, ποιος έκανε τον άλαλο ή τον κουφό ή εκείνον που βλέπει ή τον τυφλό; Όχι εγώ ο Κύριος;
12 Πήγαινε, λοιπόν, τώρα, κι εγώ θα είμαι μαζί με το στόμα σου, και θα σε διδάξω ότι πρόκειται να μιλήσεις.
13 Κι εκείνος είπε: Παρακαλώ, Κύριε, απόστειλε όποιον άλλον έχεις να αποστείλεις.
 Τελικά ο Θεός του λέει εντάξει ο αδελφός σου ο Ααρών θα μιλά για σένα. Θα  είναι το στόμα σου.
14 Και ο θυμός τού Κυρίου άναψε ενάντια στον Μωυσή· και είπε: Δεν υπάρχει ο Ααρών ο αδελφός σου ο Λευίτης; Ξέρω ότι αυτός μπορεί να μιλάει καλά· και μάλιστα, δες, βγαίνει σε συνάντησή σου, και όταν σε δει, θα χαρεί στην καρδιά του·
15 εσύ, λοιπόν, θα μιλάς σ' αυτόν, και θα βάζεις τα λόγια στο στόμα του· κι εγώ θα είμαι μαζί με το στόμα σου, και με το στόμα εκείνου, και θα σας διδάξω ό,τι πρέπει να κάνετε:
16 Κι αυτός θα μιλάει στον λαό αντί για σένα· κι αυτός θα είναι σε σένα αντί για στόμα, ενώ εσύ θα είσαι σ' αυτόν αντί για Θεός·
17 πάρε, όμως, στο χέρι σου αυτή τη ράβδο, με την οποία θα κάνεις τα σημεία.
18 ΚΑΙ ο Μωυσής αναχώρησε, και επέστρεψε στον πεθερό του τον Ιοθόρ, και του είπε: Ας πάω, παρακαλώ, κι ας επιστρέψω στους αδελφούς μου, που είναι στην Αίγυπτο, κι ας δω αν ζουν ακόμα. Και ο Ιοθόρ είπε στον Μωυσή: Πήγαινε με ειρήνη.
.......
Και τώρα μπαίνει στο προσκήνιο ο Ααρών.
27 Και ο Κύριος είπε στον Ααρών: Πήγαινε σε συνάντηση του Μωυσή στην έρημο. Και πήγε, και τον συνάντησε στο βουνό τού Θεού, και τον φίλησε.
28 Και ο Μωυσής ανήγγειλε στον Ααρών όλα τα λόγια τού Κυρίου, που του παρήγγειλε, και όλα τα σημεία, που πρόσταξε σ' αυτόν.
29 Πήγαν, λοιπόν, ο Μωυσής και ο Ααρών, και συγκέντρωσαν όλους τους πρεσβύτερους των γιων Ισραήλ·
30 και ο Ααρών μίλησε όλα τα λόγια, που ο Κύριος είχε μιλήσει στον Μωυσή, και έκανε τα σημεία μπροστά στον λαό.
31 Και ο λαός πίστεψε· και όταν άκουσε ότι ο Κύριος επισκέφθηκε τους γιους Ισραήλ, και ότι επέβλεψε στην ταλαιπωρία τους, σκύβοντας, προσκύνησαν.
Και όμως ούτε μια φορά ζήλεψε που ο Ααρών έκανε τόσα πράγματα και μιλούσε στον λαό και στο παλάτι του Φαραώ. Συνεχίζεται
………………