10--11--2018---04--KAI-05--Ο Χριστός είναι η Οδός, η Αλήθεια και η Ζωή-- Robert Murray M'Cheyne

Iδού έρχομαι ταχέως !!!

Iδού έρχομαι ταχέως !!! 

Ο Χριστός είναι η Οδός, η Αλήθεια και η Ζωή
04-- Robert Murray M'Cheyne

Οταν ο Θεός συγκατένευσε να κατοικήσει ανάμεσα στον λαό Ισραήλ κατοίκησε με το δικό Του τρόπο στον πλέον άγιο απ’ όλους τους εσωτερικούς χώρους του Εβραϊκού ναού. Το ορατό σημάδι της παρουσίας Του βρισκόταν ανάμεσα στα χερουβίμ, και σύμφωνα με την περιγραφή που έχουμε ήταν ένα φως απρόσιτο και γεμάτο δόξα. Αλλού περιγράφεται σαν ένα σύννεφο που γέμιζε το ναό. Αυτό όμως το εσωτερικό μέρος, τα άγια των αγίων (ή απόκρυφο μέρος όπως περιγράφεται στους Ψαλμούς) το χώριζε από τα άγια μια κουρτίνα, ένα παραπέτασμα. Κανείς, εκτός από τον Αρχιερέα, δεν μπορούσε να περάσει πίσω απ’ αυτό, γιατί θα πέθαινε. Ο Αρχιερέας έμπαινε σ’αυτό το μέρος μια φορά το χρόνο και όχι χωρίς αίμα θυσίας. Καμιά περιγραφή δεν μπορεί να εκφράσει καλύτερα το γεγονός ότι η είσοδος στα άγια των αγίων δεν ήταν ελεύθερη. Κανένας αμαρτωλός δε μπορεί να βρεθεί στην παρουσία του Θεού.

  Ο Χριστός όμως λέει: “Εγώ είμαι η οδός”. Ο Χριστός λυπήθηκε για το γεγονός ότι είμασταν αποκλεισμένοι από τα άγια των αγίων – από την παρουσία του Θεού. Ηξερε από τη δική Του πείρα ότι εκεί υπήρχε η τέλεια χαρά. Τι έκανε λοιπόν για να μας ανοίξει το δρόμο; Τράβηξε το παραπέτασμα έτσι ώστε εμείς να τρυπώσουμε στην παρουσία του Πατέρα μυστικά και εύκολα ; Οχι! Πρόσφερε τον εαυτό Του θυσία για να ικανοποιήσει τη θεία δικαιοσύνη και να μας συμφιλιώσει με τον Θεό. “Είπε, τετέλεσται. Εγειρε το κεφάλι και παρέδωσε το πνεύμα…. Τότε το καταπέτασμα του ναού σκίστηκε στα δύο, από πάνω ως κάτω”. Τελείωσε! Η τιμωρία του νόμου πληρώθηκε. Οι απαιτήσεις του νόμου εκπληρώθηκαν. Ο δρόμος τελείωσε. Το παραπέτασμα σκίστηκε από πάνω μέχρι κάτω! Ούτε ένα κουρέλι απ’ αυτό το φρικτό παραπέτασμα δεν υπάρχει πια ανάμεσα σε μας και τον Πατέρα. Ο πιο αμαρτωλός, ακόμα και ο χειρότερος άνθρωπος του κόσμου, έχει πλέον την ελευθερία να περάσει απ’ αυτό το σκισμένο παραπέτασμα, κάτω από το άγρυπνο μάτι του Θεού για να κατοικήσει στα άδυτα του ναού Του, να θεωρεί την ομορφιά Του και να ζει μέσα σ’αυτόν.

  Είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο έρχεσαι στον Πατέρα; Ο Χριστός λέει: “Εγώ είμαι η οδός και η αλήθεια και η ζωή. Κανείς δεν πάει κοντά στον Πατέρα εκτός αν περάσει από μένα”. Αν επιμένεις να περπατάς στο δικό σου μονοπάτι, όποιο κι’ αν είναι αυτό, δάκρυα, τιμωρία, υποσχέσεις για αλλαγή, ή ελπίδα ότι ο Θεός δεν θα κρίνει πολύ αυστηρά, αν δεν είσαι προετοιμασμένος θα ανακαλύψεις την ημέρα της κρίσης ότι το ξίφος των χερουβίμ ήταν περιστρεφόμενο, και ότι τελικά έμεινες έρμαιο στο “καταναλίσκον πυρ”.
 ………………..

Ο Χριστός είναι η Οδός, η Αλήθεια και η Ζωή
05-- Robert Murray M'Cheyne

Αν υπάρχει όμως κάποιος που δε βρίσκει ειρήνη στα δικά του μονοπάτια αυτοδικαίωσης, αν υπάρχει κάποιος που νομίζει ότι έχει χαθεί στο μονοπάτι που διάλεξε, ο Χριστός λέει “εγώ είμαι η οδός” όπως λέει κάπου αλλού “εγώ είμαι η θύρα”. Είναι ένας γεμάτος, ελεύθερος και ανοικτός δρόμος, δρόμος για αμαρτωλούς. Γιατί να περιμένεις ακόμα; Κάποτε υπήρχε ανάμεσα σε σένα και τον Θεό ένας τοίχος που σας χώριζε. Ο Χριστός όμως τον γκρέμισε. Ο Θεός ήταν κάποτε θυμωμένος. Ο θυμός Του όμως απομακρύνθηκε από το ευλογημένο Του μονοπάτι. Ο Χριστός τον ικανοποίησε απόλυτα.
 ΙΙ. Ο Χριστός είναι η Αλήθεια. Ολόκληρη η Αγία Γραφή, αλλά και η εμπειρία μαρτυρούν ότι από τη φύση μας αγνοούμε την αλήθεια. Υπάρχουν χωρίς αμφιβολία, πολλές αλήθειες που ένας άνθρωπος χωρίς αναγέννηση γνωρίζει. Μπορεί να γνωρίζει τις αλήθειες των μαθηματικών και της επιστήμης, μπορεί να γνωρίζει πολλές από τις κοινές, καθημερινές αλήθειες. Κάποιος όμως που δεν έχει αναγεννηθεί είναι βέβαιο ότι δε γνωρίζει την αλήθεια, γιατί ο Χριστός είναι η αλήθεια.
Ο Χριστός είναι η κεντρική πέτρα της αψίδας της αλήθειας. Τραβήξτε το “κλειδί” μιας αψίδας και αυτό που θα μείνει θα είναι ένας σωρός από ερείπια. Οι ίδιες πέτρες που αποτελούσαν την αψίδα είναι ακόμη εκεί λειασμένες, αλλά ανακατεμένες, ακατάστατες, χωρίς καμιά άκρη. Με τον ίδιο τρόπο, χωρίς τον Χριστό ολόκληρο το οικοδόμημα της αψίδας μπορεί να είναι εκεί. Κείτεται όμως σωριασμένο στη γη χωρίς συνοχή, χωρίς τάξη, χωρίς άκρη. Ο Χριστός είναι η αλήθεια. Αν βγάλετε τον ήλιο από το ηλιακό μας σύστημα, θα προκληθεί τεράστια σύγχυση στην τροχιά των πλανητών. Οι πλανήτες δε θα πάψουν να υπάρχουν. Οι αντικρουόμενες όμως δυνάμεις τους θα τους παρασύρουν από δω και από κει, και η μία σφαίρα θα συγκρούεται με την άλλη σε μια ατέλειωτη σύγχυση.
Με τον ίδιο τρόπο, αν βγάλετε τον Χριστό από το σύστημα της αλήθειας, θα προκληθεί σε αυτό μεγάλη σύγχυση. Οι αλήθειες δε θα πάψουν να υπάρχουν στο μυαλό του ανθρώπου. Θα είναι όμως ένα κουβάρι χωρίς άκρη. Γιατί “η ζωή των ασεβών είναι σαν το σκοτάδι. Δεν ξέρουνε που θα σκοντάψουν”. Οταν ο Χριστός αποκαλυφθεί στην ψυχή σου, άφησε το Πνεύμα του Θεού σου Τον αποκαλύψει, τότε θα γνωρίσεις όχι μια αλήθεια, αλλά την αλήθεια. Βάλε την κεντρική πέτρα στην αψίδα της αλήθειας. Δώσε στον ήλιο την θέση που του ανήκει στο πλανητικό σύστημα. Η αλήθεια γίνεται τότε αληθινή και χρήσιμη.










..