22-3-2021 

ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ
(Του Χαράλαμπου Μποσταντζόγλου) (1885—1916)
Μέρος Ενατον 9ον
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ
Η ΘΕΟΤΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

  Η μελέτη επί της Θεότητος του Αγίου Πνεύματος είναι μια πιο σπουδαία από τη μελέτη την αναφερόμενη στην Προσωπικότητα Του. Τα δύο αυτά θέματα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους και δεν μπορούν να χωριστούν. Είναι αλληλοεξαρτώμενα. Όσοι λοιπόν δεν δέχονται την Προσωπικότητα του Αγίου Πνεύματος θα απορρίπτουν και την Θεότητα Του. Ας μελετήσουμε το θέμα τούτο με τις λεπτομέρειες που απαιτούνται:

1/. Το έργο Ελέγχου του Πνεύματος
(Ιωάννης ις:9—11).
Το έργο του ελέγχου μονάχα ο Θεός είναι ικανός να το κάνει. Το έργο της σωτηρίας του ανθρώπου ο Θεός δεν μπορούσε να το εμπιστευθεί σε κανέναν ακόμα και σε αρχαγγέλους. Γι’ αυτό και χάριν της σωτηρίας μας θυσίασε πάνω στο Σταυρό τον Ιησού Χριστό. κατά τον ίδιο τρόπο και τον έλεγχο για την αμαρτωλότητας μας κανείς άλλος δεν μπορεί να το κάνει εκτός από το Άγιο Πνεύμα. Αν ο Ιησούς Χριστός δεν ήταν Θεός δεν θα μπορούσε με τη θυσία Του να σώσει τον άνθρωπο. Και όσοι αρνούνται το εξιλαστήριο έργο του Χριστού αρνούνται τη Θεότητα Του να σώσει τον άνθρωπο. 
Και όσοι αρνούνται το εξιλαστήριο έργο του Χριστού αρνούνται τη Θεότητα Του και δεν δέχονται το νόμο του Θεού που αφορά τη συνέπεια της αμαρτίας(Ιεζεκιήλ ιη:4—Ρωμαίους γ:9—10). ¨Δεν υπάρχει δίκαιος ουδέ εις». και είναι γνωστό «Χωρίς χύσεως αίματος δεν γίνεται άφεσης αμαρτίας» (Εβραίους 9:22). Ο θάνατος του Χριστού εξασφαλίζει τη σωτηρία εις Αυτόν.   Ο έλεγχος του Αγίου Πνεύματος αφορά ακριβώς το έργο που έγινε δια του Ιησού Χριστού. Αν έπρεπε ο Θεός να αναλάβει το έργο που χρειαζόταν να γίνει άφεσης της αμαρτίας μας έτσι και το έργο του ελέγχου για την αμαρτία μονάχα το Άγιο Πνεύμα ενδείκνυται να το κάμει.

Ο Ιησούς Χριστός πέθανε «Άπαξ» (μία φορά και για πάντα)στο Σταυρό για τη σωτηρία μας. Όμως το Άγιο Πνεύμα εις όλο τον κόσμο αγωνίζεται καθημερινά για να ελέγχει τους ανθρώπους. Χωρίς αυτή την ενέργεια κανένας δεν θα οδηγείτο στο Χριστό.
  Το γεγονός αυτό αποδεικνύει τη Θεότητα του Αγίου Πνεύματος. Ο ίδιος ο Χριστός δήλωσε επανειλημμένα ότι το Άγιο Πνεύμα θα συνέχιζε το έργο Του επί της γης για να κάμει πραγματικότητα στις καρδιές των ανθρώπων.

(Ιωάννη14:26 και 16:26) αυτό αποδεικνύει πολύ καθαρά τη Θεότητα του Αγίου Πνεύματος επειδή κανένας άλλος δεν μπορεί να αντιπροσωπεύσει το Χριστό.
  2/. Η κατοίκησης του Αγίου Πνεύματος εντός του πιστού αποδεικνύει τη Θεότητα του Αγίου Πνεύματος. (Ιωάννης 14: 16—17). Στην περικοπή (Α΄ Κορινθίους 3:16) διαβάζουμε ότι οι πιστοί είναι Ναός του Αγίου Πνεύματος. Επίσης στην
(Α΄ Κορινθίους ς:19).Ο Ναός του Θεού είναι και ο Ναός του Αγίου Πνεύματος. Άρα το Άγιο Πνεύμα είναι Θεός.
.........................................